Rani prin intepare cu aschii, spini, sticla – ghid de prim ajutor

Rani provocate de corpi straini – aschii in piele, tepi, cioburi, ace, cuie sau chiar oase de peste – riscul unor astfel de plagi creste in sezonul cald, ca urmare a expunerii mai mari a pielii si a activitatilor in aer liber. Iata ce masuri de prim ajutor se impun si cum se scoate din deget o aschie sau un spin.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Tipuri de corpi straini care pot provoca rani
  3. Masuri de prim ajutor
  4. Tehnici de indepartare a corpilor straini din rani
  5. Curatarea si bandajarea unei rani
  6. Masuri de preventie

Informatii generale

Leziunile provocate de un corp strain care a strapuns pielea (o aschie in deget, un spin de trandafir sau de cactus, o bucata de sticla etc.) pot parea, la prima vedere, plagi minore. In realitate, orice rana care afecteaza integritatea tegumentului necesita ingrijire corecta. Cele mai frecvente rani de acest tip sunt intalnite la maini si apoi la talpi, rareori fiind implicate alte parti ale corpului. Insa pacientul trebuie sa se prezinte la medic pentru examinarea plagii mai ales atunci cand nu detecteaza prezenta corpilor straini la nivelul plagii sau daca plaga este deosebit de grava si sangereaza.

Uneori este posibil ca pacientii sa nu constientizeze prezenta corpului strain, insa este obligatorie examinarea leziunii. Indepartarea corpului strain este mai usoara daca rana este examinata in primele 24 de ore, deoarece poarta de intrare este inca deschisa si vizibila. Leziunile mai vechi pot prezenta inflamatie, indurare (tesut dur), granulatie, abces, ceea ce face dificila localizarea corpului strain. In plus, riscul de infectie creste cu timpul si apare o rana cu puroi. In popor se spune ca „rana coace”, dar acesta nu este deloc un semn bun. De fapt, este semn al infectiei si trebuie sa te trimita la medic.

Tipuri de corpi straini care pot provoca rani

Aschii – pot fi subtiri, fine sau mai groase si provin, in general, de la bucati de lemn prelucrate (scanduri), dar pot fi de plastic sau sticla. Materialele de lemn trebuie neaparat indepartate din rani deoarece sunt asociate cu fenomene inflamatorii si risc de infectie.

Spini sau tepi – provin de la plante de gradina (trandafir, cactus) sau copaci (salcam) si se asociaza de asemenea cu inflamatii si infectii.

Oase de peste – pun probleme deosebite din cauza formei lor. Cele mai multe rani determinate de oasele de peste apar la nivelul pielii mainilor si picioarelor, dar surprinzator si la nivelul fetei. Oasele de peste infipte la nivelul fetei necesita consult medical imediat.

Sticla – pacientii cu rani provocate de fragmente de sticla/cioburi se prezinta de obicei repede la medic, pentru ca au intotdeauna senzatie de corp strain. Pot fi rani superficiale, care dupa examinare adecvata nu necesita radiografie, sau rani profunde, pentru care radiografiile sunt necesare in localizarea fragmentelor de sticla. La pacientii care nu au senzatie de corp strain, anamneza poate ghida decizia de explorare ulterioara. Desi sticla este radioopaca (vizibila la radiografie), sunt dificil de depistat fragmentele mai mici de 2 mm.

Alti posibili corpi straini

  • Mine de creion – pot duce la pigmentari ale pielii si trebuie indepartate;
  • Cuie/tinte/ace – trebuie indepartate, iar ranile examinate de medic, dupa care eventual se impune vaccinul antitetanos;
  • Alice/gloante – se indeparteaza fara dificultata daca sunt superficiale si situate la distanta de tendoane, nervi sau vase de sange. Indepartarea lor empirica poate duce la hemoragie, motiv pentru care necesita prezentare de urgenta la unitatea de primiri urgente a unui spital.

Ce trebuie sa mai stiti despre aceste rani

Mecanismul prin care s-au produs anumite rani este important pentru evaluarea gravitatii plagilor. Obiectele casante care cauzeaza rani pot lasa, adesea, fragmente in piele. Ranile cauzate de obiecte ascutite (sarma, cui etc.) care intra in picior prin pantof sau soseta pot include resturi de piele, textile sau cauciuc.

Compozitia corpilor straini va influenta evaluarea si indepartarea lor. Surprinzator, obiectele metalice ridica un risc mai mic de infectie decat materiale organice (aschie de lemn, spin) ramase in piele. Decizia de indepartare a unui corp strain depinde de simptome sau de riscul de complicatii. Daca un corp strain produce durere, trebuie indepartat.

Citeste totul despre: Plagile si abordarea lor corecta – cauze, prim ajutor, tratament

Masuri de prim ajutor

  • Inainte de a atinge rana, spala-te pe maini si/sau dezinfecteaza-le, eventual pune-ti manusi, pentru a te asigura ca nu intri in contact cu sangele victimei.
  • Daca este vorba despre o plaga produsa de un ciob mic sau o aschie, toarna apa oxigenata sau incearca sa o extragi cu o penseta dezinfectata in prealabil.
  • In cazul unei rani produse de un obiect ramas infipt in locul respectiv (cutit, cui), lasa-l acolo unde se gaseste. Orice incercare in afara unei unitati medicale poate cauza vatamari suplimentare.
  • Este bine sa te asiguri ca obiectul in cauza nu se misca, aplicand bandaje/comprese la nivelul ranii respective.
  • Transporta imediat victima la cea mai apropiata unitate de primiri urgente a unui spital sau apeleaza serviciul de ambulanta.

Imediat dupa acordarea primului ajutor, mainile sau alte parti alte corpului care au venit in contact cu rani trebuie bine spalate si dezinfectate, pentru a evita propria infectare.

Tehnici de indepartare a corpilor straini din rani

In cazul unei rani minore, se recomanda a se turna apa oxigenata direct pe plaga. Prin spuma pe care o produce, apa oxigenata antreneaza corpii straini si concomitent dezinfecteaza rana. Daca aschia sau alt corp strain nu se inlatura cu apa oxigenata, se poate scoate cu o penseta dezinfectata.

In cazul unor rani profunde, cauzate de aschii mari, cutite, cioburi sau daca obiectul inclavat nu este vizibil, este necesara prezentarea la spital. Medicul va proceda la hemostaza adecvata, anestezie si incizie extinsa. Anestezia locala cu lidocaina este necesara pentru aschii mari sau explorarea in profunzime a plagii. Pentru copii se pot folosi anestezice topice.

Cum se scoate o aschie, un ac sau un os de peste?

Aschiile mari se indeparteaza folosind vizualizarea directa. Aceasta necesita adesea extinderea inciziei. Aria poate fi astfel explorata dupa efectuarea hemostazei locale. Daca un corp strain ascutit, cum ar fi un ac, patrunde prin piele perpendicular, acesta poate sa nu fie observat daca incizia se face perpendicular cu el. O modalitate de abordare a acestei situatii este excizia unei arii eliptice de piele in jurul leziunii initiale. Medicul aplica apoi presiune cu policele de ambele parti ale plagii in incercarea de a scoate corpul strain. Daca in ciuda incercarilor repetate medicul nu reuseste sa indeparteze corpul strain, se indica evaluare prin tomografie computerizata.

Indepartarea oaselor de peste este foarte dificila, deoarece exista sute de tipuri de astfel de oase. Cea mai buna cale de a aprecia cum arata osul de peste inclavat este de a vedea un exemplar identic. Daca osul este infipt superficial, nu este necesara anestezia. Anestezia este necesara pentru oasele de peste adanc inclavate, care determina explorare in profunzime si rani extinse.

Curatarea si bandajarea unei rani

Dupa ce indepartezi o aschie, un spin, un ciob, un os sau orice alt obiect din piele, plaga trebuie dezinfectata cu tinctura de iod, rivanol sau alcool. Daca nu ai la indemana nicio solutie dezinfectanta, spala plaga cu apa si sapun. Apoi vei proceda astfel:

    • Dezinfecteaza rana cu ajutorul unei comprese, ideal sa fie sterila, imbibata cu tinctura de iod, rivanol, cloramina sau alcool sanitar). Curata zona pornind de la marginile acelei rani spre pielea sanatoasa din jur. Nu se utilizeaza vata, pentru a nu ramane resturi textile ce pot impiedica vindecarea.
    • Acopera apoi plaga cu un strat de comprese sterile, dupa care efectueaza bandajarea in vederea mentinerii pansamentului.
    • In cazul ranilor care sangereaza, foloseste straturi de comprese mai groase, eventual cu adaugarea unui strat de vata dupa prima compresa sterila, iar bandajul se aplica mai strans.
    • In situatia in care sangele imbiba pansamentul sau daca dupa un timp se observa semnele aparitiei unei infectii (inflamatie, durere, puroi), se vor lua masuri de prezentare la spital.

Folositi unguent antibiotic, spray sau pudra doar la recomandarea medicului sau farmacistului. Urmariti evolutia ranii si consultati medicul daca plaga nu se inchide, este inflamata sau daca apare puroi.

Masuri de preventie

Ranile prin intepare cu diverse obiecte care raman in piele sunt printre cele mai frecvente accidente casnice. Iar copiii si varstnicii se numara printre cele mai expuse categorii. Iata cateva masuri de baza pentru prevenirea acestor rani:

  • Acorda o atentie deosebita spatiului din bucatarie. Asigura-te ca obiectele ascutite nu sunt la indemana copiilor. Ai grija sa cureti cu atentie resturile de sticla/cioburile daca se intampla sa spargi un pahar sau o farfurie.
  • Utilizeaza pentru copil pahare, farfurii, tacamuri din plastic, evitand obiectele din sticla sau ceramica.
  • Poarta manusi si incaltaminte adecvata in timpul activitatilor gospodaresti: gradinarit, bricolaj, constructii etc.
  • Nu neglija niciodata ranile produse prin intepare, oricat de mici ar parea, pot duce la infectii cu repercusiuni foarte grave.
Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma