Miere de Manuka – este un tip de miere ce provine din Noua Zeelanda si Australia, cu proprietati antibacteriene puternice, fiind produsa de albine folosind nectarul florilor arborelui de Manuka.

Cuprins:

1. Ce este mierea de Manuka?
2. Compozitie
3. Factorul unic Manuka
4. Alegerea tipului de miere de Manuka
5. Miere de Manuka – beneficii
6. Siguranta mierii de Manuka
7. Utilizare
8. De ce mierea de Manuka e mai scumpa decat celelalte tipuri de miere de pe piata?

Ce este mierea de Manuka?

Mierea a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri ca solutie pentru numeroase probleme medicale – apiterapia fiind o forma de medicina alternativa des folosita. Una dintre cele mai frecvente utilizari terapeutice a fost pentru vindecarea ranilor, datorita proprietatilor sale antimicrobiene.

Mierea este de obicei derivata din nectarul florilor si este produsa de albine, fiind un amestec complex de zaharuri, aminoacizi, fenoli si alte substante. Tipurile de miere derivate din diferite plante cu flori variaza in mod substantial in ceea ce priveste capacitatea lor de a distruge bacteriile.

Manuka este numele unei plante care se gaseste numai in cele mai indepartate regiuni din Noua Zeelanda si Australia. Albinele polenizeaza florile arborelui de Manuka si produc miere de Manuka. Manuka planta sau arborele de manuka este cunoscut sub numele de Leptospermum scoparium.

Mierea de Manuka pare sa fie de 4 ori mai puternica si mai eficienta decat alte tipuri de miere. Are o serie de compusi antibiotici, cum ar fi metilglioxal (MGO) si peroxid de hidrogen natural. Astfel de componente sunt acide si au proprietati antibacteriene puternice.

Care este diferenta dintre mierea de Manuka si mierea locala?

In afara de locul unde a fost recoltat, nectarul florii Manuka ii confera proprietati unice date de activitatea non-peroxida. Factorul unic Manuka reprezinta de fapt compusii unici caracteristici pentru Manuka, ce asigura puritatea si calitatea. Acesti compusi includ markerii principali ai DHA si metilglioxalului (MGO). Orice tip de miere are proprietati antimicrobiene, dar mierea de Manuka este bogata in metilglioxal, care ii confera o caracteristica antibacteriana si mai mare.

Compozitie

Principalul component antibacterian din mierea de manuka este metilglioxal (MGO). MGO este un compus gasit in majoritatea tipurilor de miere, dar de obicei numai in cantitati mici. In mierea de manuka, metilglioxalul provine din conversia unui alt compus, dihidroxiacetona, care se gaseste in concentratie ridicata in nectarul florilor de Manuka.

In general vorbind, mierea de Manuka este si o sursa bogata de:

  • aminoacizi;
  • vitaminele B (B6, tiamina, niacina, riboflavina, acid pantotenic);
  • calciu;
  • cupru;
  • fier;
  • magneziu;
  • mangan;
  • fosfor;
  • potasiu;
  • zinc etc.

Factorul unic Manuka

In 1981, cercetatorii de la Universitatea din Waikato – Noua Zeelanda, au descoperit ca mierea de Manuka are un nivel considerabil mai ridicat de enzime decat mierea obisnuita. Aceste enzime creeaza peroxid natural de hidrogen care functioneaza ca un antibacterian. Unele forme de miere din Noua Zeelanda sunt deosebit de bogate in metilglioxal si dihidroxiacetona.

Aceasta compozitie ajuta la stabilirea acelui Factor unic Manuka (UMF), un standard global in identificarea si masurarea activitatii antibacteriene a mierii de Manuka. In esenta, UMF este o garantie ca mierea care este vanduta are o calitate medicala – cum ar fi Manuka Comvita 20+.

Valori factor Manuka

Mierea de Manuka este atat de populara incat exista un sistem de clasificare pentru a-i verifica unicitatea. Acest sistem este cunoscut ca Factorul unic Manuka (UMF). Se presupune ca mierea de Manuka originala ar trebui sa contina metilglioxal si DHA. Puterea acestui tip de miere poate varia de la 7 la 16+, in timp ce 16+ se refera la miere de Manuka de calitate superioara.

Pentru a fi considerata suficient de puternica pentru a fi terapeutica, mierea de Manuka are nevoie de un rating de minimum 10 UMF. Mierea la acest nivel sau peste este comercializata sub numele de Miere de Manuka UMF sau Miere de Manuka activa.

Ratingul minim UMF recunoscut este UMF5, dar nu este considerat benefic daca nu are un nivel de activitate antibacterian UMF 10+. Orice varianta de la UMF 10 la UMF 15 este un nivel util, si orice UMF 16 si mult este considerat de calitate superioara.

Nivelul de MGO – recomandari de miere de Manuka

Un alt instrument de masurare este nivelul de MGO, sau nivelul de metilglioxal –

Nivelul variaza de la 30 la 800, fiind si varianta miere Manuka MGO 850 (o miere foarte rara). Acest factor este inclus in sistemul UMF, oferind clasificarea finala.

De asemenea, marga inregistrata Wedderspoon clasifica mierea de Manuka si in functie de concentratia granulelor de polen, fiind astfel mai multe sisteme de clasificare:

Alegerea tipului de miere de Manuka

Standardul pentru Miere de Manuka UMF cuprinde 4 aspecte:

1. marcaj UMF in mod clar pe partea frontala a recipientului;

2. mierea sa fie produsa de o companie din Noua Zeelanda cu licenta UMF si etichetata in Noua Zeelanda;

3. numele si numarul licentei companiei UMF pe eticheta;

4. un numar de rating UMF de 5-16 +.
Daca este etichetata fara UMF sau fara un numar, atunci nu este produs autentic.

Iata o explicatie a ceea ce inseaman valoarea UMF pentru miere de Manuka:

  • 0-4 – Non-terapeutica
  • 4-9 – Nivel de intretinere, cu beneficii generale de sanatate
  • 10-14 – Sustine vindecarea naturala si echilibrul bacterian
  • 15+ – Concentratii superioare de fenoli care sunt active, dar trebuie administrata cu precautie

Cand vine vorba de cea mai buna miere de Manuka pareri sunt multiple, iar aceasta poate fi comercializata atat direct din magazine de specialitate si din farmacii, cat si online, cum ar fi miere de Manuka apiland, miere de manuka Sonnentor etc.

Miere de Manuka – beneficii

Mierea de Manuka are proprietati antibacteriene

Mierea de Manuka are proprietati antibacteriene, si poate sa lupte impotriva microorganismelor nocive rezistente la cele mai multe antibiotice standard. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a clasificat rezistenta la antibiotice ca una dintre cele mai mari problema la adresa sanatatii globale, securitatii alimentare si dezvoltarii. Proprietatile antibacteriene naturale ale mierei pot fi utile in aceasta problema. In studiile de laborator, mierea de Manuka s-a dovedit a fi capabila sa inhibe aproximativ 60 de specii de bacterii. Acestea includ Escherichia coli (E. coli) si Salmonella.

Un studiu realizat in cadrul Universității Tehnice din Dresda, Germania (2009), sugereaza ca mierea de Manuka are activitate antibacteriana puternica, in special datorita continutului de metilglioxal.

Miere de Manuka si sanatatea pielii

Acest tip de miere contine compusi beneficii care ii ofera avantajele unice – antibacteriene si de favorizare a vindecarii ranilor, combaterea infectiilor cu stafilococi, antiacneic si cicatrizant.

Miere de Manuka pentru tratarea acneei

Acneea este de obicei cauzata de modificari hormonale, dar poate fi, de asemenea, o reactie la dieta deficitara, la stres sau la dezvoltarea bacteriilor in pori infundati. Activitatea antimicrobiana a mierei de Manuka, atunci cand este utilizata in combinatie cu un produs cu pH scazut, face sa fie adesea comercializata pentru a lupta impotriva acneei. Mierea de Manuka ar putea ajuta la prevenirea bacteriilor pe piele, si ar putea accelera procesul de vindecare a acneei. De asemenea, avand in vedere proprietatile sale antiinflamatorii, mierea de Manuka poate reduce inflamatia asociata acneei.

Miere de Manuka pentru vindecarea ranilor

Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita pentru tratarea ranilor, arsurilor, datorita proprietatilor antibacteriene si antioxidante, toate mentinand in acelasi timp un mediu umed si o bariera protectoare, ce previne infectiile microbiene in rana.

In plus, unele studii au aratat ca mierea de Manuka poate reduce timpul de vindecare la pacientii cu ulcere diabetice la nivelul piciorului. Mierea de manuka a prezentat in cadrul unor studii eficienta si in tratarea infectiilor ranilor cauzate de tulpini rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus – miere de Manuka pentru stafilococ auriu.

Cu toate acestea, acest remediu nu trebuie folosit pentru a inlocui tratamentele medicale de baza si nu trebuie folosit pentru leziuni grave sau fara indicatiile medicului.

Mierea de Manuka sustine sanatatea orala

Studiile au aratat ca mierea de Manuka ataca bacteriile orale daunatoare asociate cu formarea de placa dentara, inflamatia gingiilor si cariile dentare. Mierea de Manuka are activitate antibacteriana ridicata, eficienta in inhibarea cresterii bacteriilor daunatoare, cum ar fi P. gingivalis si A. Actinomycetemcomitans.

Miere de Manuka pentru durerile de gat

Daca va confruntati cu o durere in gat, mierea de Manuka poate ajuta la ameliorarea disconfortului.
Proprietatile sale antivirale si antibacteriene pot reduce inflamatia si ataca bacteriile care cauzeaza durere. De asemenea, acopera si captuseala interioara a gatului pentru un efect de calmare.

Miere de Manuka pentru mucozita

Mierea de Manuka reduce bacteriile daunatoare orale care cauzeaza mucozita, un efect secundar comun al radioterapiei si al chimioterapiei – miere de manuka pentru cancer. Mucozita are ca rezultat inflamarea si ulceratiile dureroase ale membranelor mucoase ce captusesc esofagul si tractul digestiv.

Miere de Manuka pentru prevenirea ulcerului gastric

H. pylori este un tip comun de bacterii responsabile pentru majoritatea ulcerelor gastrice. Cercetarile sugereaza ca mierea de Manuka poate ajuta la tratarea ulcerului gastric provocat de H. Pylori – miere de manuka pentru helicobacter. Efectele antibacteriene puternice ale mierii de manuka pot ajuta la tratarea ulcerului gastric cauzat de H. Pylori, dar pot preveni si ulcerele gastrice induse de alcool.

Miere de Manuka pentru imbunatatirea simptomelor digestive

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o tulburare digestiva comuna. Mierea de manuka s-a dovedit a avea rol antioxidant si de reducere a inflamatiei in caz de sindrom de intestin iritabil si colita ulcerativa, un tip de boala intestinala iritabila, studiile fiind efectuate pe animale. De asemenea, s-a demonstrat ca ataca tulpini de Clostridium difficile. Clostridium difficile este un tip de bacterie care provoaca diaree severa si inflamatie a intestinului.

Siguranta mierii de Manuka

Pentru majoritatea oamenilor, mierea de Manuka poate fi consumata fara probleme. Cu toate acestea, unii oameni ar trebui sa consulte un medic inainte de a o utiliza:

  • mierea de manuka si diabetul – Toate tipurile de miere sunt bogate in zahar natural. Prin urmare, consumul de miere de Manuka poate afecta nivelul zaharului din sange.
  • alergia la miere sau albine – Cei alergici la alte tipuri de miere sau alergici la albine pot avea o reactie alergica dupa ingerarea sau aplicarea mierii de Manuka.
  • miere pentru sugari – este interzisa administrarea de miere copiilor mai mici de 1 an din cauza riscului de botulism infantil.

Mierea contine de obicei in jur de 80% zahar, dat in principal de glucoza, fructoza si zaharoza, fiind recomandat un aport moderat. Acest lucru este valabil mai ales daca aveti diabet.

Cand achizitionati miere de Manuka din magazin, alegeti produsul dupa factorul unic Manuka (UMF). Numarul afisat langa marca UMF reprezinta cantitatea de markeri cheie Manuka, DHA si MGO.

Utilizare

Pentru a va bucura de cele mai bune beneficii pentru sanatatea pielii si a intregului organism, ar trebui sa utilizati o cantitate de miere de Manuka de aproximativ 1-2 linguri pe zi. Cea mai usoara cale este sa o consumati ca atare, dar daca este prea dulce, atunci puteti sa o adaugati la ceai, in iaurt sau pe painea prajita.

De ce mierea de Manuka e mai scumpa decat celelalte tipuri de miere de pe piata?

Mierea de Manuka este produsa din florile arborelui de Manuka, o resursa rara si naturala gasita numai in Noua Zeelanda si Australia. Este unica pentru ca aceasta are proprietati speciale ce sustin sanatatea si vindecarea. Pe langa calitatile unice pe care le are, arborele de Manuka are o productie limitata de plante (aproximativ 2-6 saptamani pe an) si este foarte sensibil la conditiile climatice sezoniere. De asemenea, e nevoie de numeroase resurse pentru a recolta mierea, ceea ce duce la preturi mai mari.

Referinte:

(1) 7 Health Benefits of Manuka Honey, Based on Science, link: https://www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits#section9
(2) 10 Proven Manuka Honey Benefits and Uses, link: https://draxe.com/manuka-honey-benefits-uses/
(3) Is Manuka honey really a superfood?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318298.php
(4) Manuka Honey, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/manuka-honey-medicinal-uses#3
(5) Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties, link: https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/07735.pdf

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma