Presupunctura este o terapie blanda care consta in stimularea punctelor energetice de la nivelul corpului prin apasare cu degetele. Afla din articol cum se realizeaza presopunctura, ce boli trateaza, care sunt beneficiile, dar si contraindicatiile.

Cuprins:

  1. Ce este presopunctura?
  2. Ce trateaza presopunctura?
  3. Desfasurarea sedintelor de tratament
  4. Beneficiile presopuncturii
  5. Atentionari si precautii
  6. Contraindicatii

Ce este presupunctura?

Presopunctura – denumita si digitopunctura sau digitopresiune – este o terapie din medicina traditionala chineza, fiind inrudita cu acupunctura, reflexoterapia si shiatsu. Este o practica simpla, non-invaziva, aplicata de obicei ca prima optiune de tratament. Nu sunt necesare materiale pentru a putea fi pusa in practica. Tot ce trebuie sunt degetele unui terapeut sau propriile degete, in cazul in care cunosti aceasta tehnica.

Principii de baza

Presopunctura se bazeaza pe o conceptie energetica despre viata si sanatate. Conform acestui principiu general al medicinei chineze, suntem sanatosi atat timp cat energia circula liber prin corp. Cand aceasta circulatie a energiei este tulburata, incetinita sau blocata, organismul sufera si poate avea loc instalarea bolii.

Energia strabate corpul de-a lungul unor meridiane pe care se regasesc puncte energetice. Specialistii in medicina traditionala chineza sustin ca exista o harta a punctelor energetice prezenta pe suprafata corpului uman. Cele mai cunoscute sunt localizate in palma, talpa, la ureche, la nivelul fetei, dar si in alte zone ale corpului. Fiecare punct energetic corespunde unui organ sau sistem de organe.

Stimularea sau presarea cu degetele a anumitor puncte deblocheaza energia si favorizeaza insanatosirea prin echilibrarea energetica a organismului. Aceasta este modul de functionare a ansamblului de practici manuale din medicina chineza, din care face parte si presopunctura. Cel mai frecvent se realizeaza presopunctura palma si presopunctura talpa.

Ce trateaza presopunctura?

Presopunctura actioneaza asupra simptomelor si ajuta la ameliorarea efectelor unei maladii. De obicei, nu este suficienta pentru a trata boala in sine. Pentru cresterea eficientei presopuncturii, ea se asociaza adesea cu fitoterapie, homeopatie, medicina clasica alopata s.a.

Specialistii in presopunctura sustin ca aceasta forma de terapie se recomanda cu rol de preventie, ca adjuvant sau pentru reducerea simptomatologiei unor boli.

Anumite dureri, inflamatii, stari de disconfort, greata, oboseala cronica, scaderea imunitatii, palpitatii, ameteli pot fi atenuate cu ajutorul presopuncturii. Afectiunea de baza care genereaza astfel de simptome poate fi tinuta sub control, iar in cazuri incipiente, chiar vindecata.

Datorita efectului general de echilibrare energetica a organismului, presopunctura sustine intarirea sistemului imunitar, ajutand la prevenirea racelilor sau vindecarea lor fara complicatii (presopunctura raceala).

Cei care practica aceasta terapie mai spun ca se pot realiza cu succes sedinte de presopunctura pentru slabit sau presopunctura pentru inima.

Desfasurarea sedintelor de tratament

O sedinta de presopunctura dureaza intre 30 de minute si o ora. Prima sedinta poate dura mai mult, pentru ca terapeutul are o discutie amanuntita cu pacientul. Dupa aceea va proceda la examinarea pacientului apasand anumite puncte de pe corp. Terapeutul nu foloseste niciun produs, niciun instrument, ci doar mainile si degetele.

Practicianul trateaza punctele energetice blocate, pe care le-a detectat in cursul examinarii. Cu degetul mare sau cu aratatorul apasa mai tare sau mai usor, un timp mai lung sau mai scurt. Poate completa acest tratament cu presiune de-a lungul meridianelor. Inca de la prima sedinta ar trebui sa constatati ca oboseala musculara si tensiunea nervoasa se estompeaza.

Cate sedinte de presopunctura sunt necesare?

Pentru probleme acute, specialistii recomanda 3-6 sedinte de tratament. Pentru boli cronice sau simptome repetitive sunt necesare serii de mai multe sedinte, uneori 20 sau chiar mai multe. De asemenea, va pot fi recomandate sedinte regulate de intretinere, de exemplu, daca suferiti de reumatism degenerativ sau artroza.

Pentru ca rezultatele presopuncturii sa fie optime, sedintele de tratament trebuie completate cu modificari ale unui stil de viata sanatos: obiceiuri alimentare sanatoase, exercitii fizice, program de odihna etc.

Recomandare

Sedinta de tratament este bine sa fie programata dimineata sau la un interval de o ora si jumatate – doua ore dupa luarea mesei. Dupa sedinta, odihniti-va in pat cateva minute sau relaxati-va in liniste intr-un loc placut.

Tratament individual – auto-presopunctura

Presopunctura poate fi practicata si de pacientul insusi acasa, dupa ce terapeutul ii explica tehnicile si punctele ce trebuie stimulate. De asemenea puteti face cursuri de presopunctura sau puteti invata singura cu ajutorul unei carti de specialitate (presopunctura carte). Astfel, ati putea ameliora anumite probleme de zi cu zi: stresul, oboseala, durerea de cap, greata, rau de miscare, dureri articulare, anxietate, ameteli, dureri menstruale s.a.

Tehnici de presopunctura

Exista trei tehnici de stimulare a punctelor energetice:

  • Dispersia – se foloseste in caz de tensiune, puncte dure ce dau senzatia de mici granule sub piele. Cu varful degetul mare apasati punctul timp de 20-30 de secunde. Faceti o pauza. Repetati de cel putin 3 ori. Completati cu masarea blanda, liniara, a meridianului pe care se afla punctul tratat.
  • Tonifierea – se foloseste in caz de oboseala, slabiciune. Apasati rapid punctul cu varful degetului mare, cu o miscare pornita de incheietura mainii.
  • Armonizarea sau reglarea – se recomanda cand aveti dubii asupra tehnicii pe care trebuie sa o aplicati. Cu degetul mare sau aratator, faceti rotatii intr-un sens, apoi in celalalt, rapid, doua rotatii pe secunda, timp de cel putin un minut.

Beneficiile presopuncturii

Presopunctura pentru dureri

Principalul beneficiu al acupuncturii este reducerea durerii. De aceea, este supranumita si „terapia care ia durerea cu mana”. Puteti apela la presopunctura daca aveti dureri de spate, dureri cervicale, dureri de cap (migrene) sau daca suferiti de dureri articulare sau musculo-scheletale. Presopunctura v-ar putea fi utila pentru a trata urmarile unui traumatism: entorsa, fractura, epicondilita.

Potrivit studiilor care demonstreaza efectul benefic al presopuncturii, aceasta terapie permite reducerea dozelor de antialgice si antiinflamatoare de sinteza. De exemplu, daca aveti dureri de spate sau reumatism cronic, veti putea reduce tratamentul antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) daca urmati sedinte de presopunctura.

Presopunctura ameteli

Potrivit specialistilor, in starile de ameteli ce pot surveni brusc, se poate actiona asupra unui punct situat in palma (presopunctura palma), la baza degetului mare. Dupa cateva minute, ametelile pot disparea.

Presopunctura raceala

Practicata frecvent, mai ales in sezonul rece, presopunctura poate ameliora starea generala de sanatate si intari sistemul imunitar. Astfel, aveti mai multe sanse de a scapa de raceli, gripa si alte infectii respiratorii de sezon. Sau chiar daca apar, acestea vor dura mai putin si vor trece fara complicatii. Tusea, unele dureri in gat, congestia nazala, sinuzita, otita pot fi atenuate cu ajutorul presopuncturii.

Presopunctura digestie

Unele dintre cele mai frecvente tulburari digestive – greata, varsaturi, balonare, dureri de stomac, constipatie, diaree – pot fi ameliorate cu ajutorul presopuncturii. Exista puncte specifice pentru fiecare simptom, atat in talpa, cat si in palma.

Presopunctura depresie

Presopunctura este de mare ajutor pentru estomparea simptomelor de depresie si anxietate. Potrivit unui studiu din 2015, efectuarea a 3-4 sedinte de tratament pe saptamana a dus la rezultate promitatoare in atenuarea depresiei, atacurilor de panica, insomniilor si altor tulburari de somn.

Presopunctura pentru inima

Beneficiile presopuncturii in reducerea tensiunii arteriale, a palpitatiilor, a anginei pectorale sunt confirmate de mii de ani de practica a acestei terapii ca adjuvant in bolile de inima. Spre exemplu, stimularea unui punct de la nivelul talpii (presopunctura talpa), aflat la jumatatea distantei dintre degetul mare si al doilea deget, calmeaza palpitatiile.

Presopunctura pentru slabit

Un studiu relativ recent (2010) a constatat ca presopunctura ajuta la slabit. In acest scop trebuie stimulate anumite puncte energetice de la nivelul urechii. Bineinteles, sedintele de tratament, care dureaza 8 saptamani, vor fi asociate cu o dieta de slabit. Beneficiul presopuncturii consta in echilibrarea nivelului de energie, ceea ce te ajuta sa tii mai usor dieta.

Atentionari si precautii

Dupa primele trei sedinte de tratament ar trebui sa simtiti o ameliorare a starii pentru care v-ati adresat specialistului. Daca nu se intampla acest lucru, vorbiti cu terapeutul. Este posibil sa fie nevoie de o noua evaluare.

Informati-va inainte de a incepe terapia referitor la pregatirea si experienta terapeutului in aceasta tehnica. De obicei, practicienii specializati in naturopatie, osteopatie, chiropractica, kinetoterapie, masaj s.a. sunt cei care se ocupa si cu presopunctura.

Dureri in cursul tratamentului

Unele persoane pot resimti dureri trecatoare in punctele tratate, ceea ce este absolut normal. Alteori, dupa prima sedinta, se poate resimti agravarea problemei pentru care se face terapie. Si acest lucru este normal si trece repede.

Prudenta maxima trebuie avuta in cazul presopuncturii la copii si femei insarcinate. Este necesar ca terapeutul sa aiba experienta temeinica in medicina chineza pentru a lucra cu aceste categorii de pacienti.

Contraindicatii

Persoanele care au varice, rani deschise, osteoporoza, cancer, infarct recent, accident vascular cerebral, pacientii care iau tratament cu anticoagulante si antiplachetare trebuie sa solicite avizul medicului curant inainte de a recurge la presopunctura.

In rest, nu exista o contraindicatie absoluta a presopuncturii. Este o terapie alternativa, naturala, blanda, complementara altor terapii sau medicinei alopate. Specialistii atrag totusi atentia ca este o greseala a exagera cu efectele benefice ale presopuncturii. Sunt voci care combat studiile clinice privind efectele terapeutice ale presopuncturii, pe motiv ca nu intrunesc toate criteriile stiintifice. Insa, la randul lor, specialistii in medicina traditionala chineza argumenteaza ca beneficiile terapiilor manuale au trecut proba timpului, dovedindu-si eficienta in cei peste 5.000 de ani de existenta si practica neintrerupta.

Referinte:

„Contemporary acupressure therapy” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/

„The effectiveness of acupressure on relieving pain: a systematic review” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23415783

„Hand pressure points: Everything you need to know” –  https://www.medicalnewstoday.com/articles/324699.php

„How to find your pressure points” – https://experiencelife.com/article/find-your-pressure-points/

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma