Potasiul – este un mineral esential pentru multe functii al corpului. Iata care sunt cele mai importante surse de potasiu, care sunt beneficiile si riscurile unui nivel prea mare sau prea mic de potasiu.
1. Ce este potasiul?
2. Rol si beneficii
3. Cand sunt necesare suplimente de potasiu
4. Nivel scazut de potasiu
5. Nivel crescut de potasiu
6. Doza recomandata de potasiu
7. Alimente bogate in potasiu
Potasiul este un mineral si electrolit. Este esential pentru toate functiile corpului. Asigura buna functionare a fibrelor musculare si nervoase, asigura circulatia nutrientilor si eliminarea toxinelor. Corpul nu produce potasiu in mod natural. Deci, este important sa consumam alimente si bauturi bogate in potasiu.
Aproximativ 98% din potasiul din corp se gaseste in celule. Din acesta, 80% se gaseste in celulele musculare, in timp ce restul de 20% se gaseste in oase, ficat si celulele sangvine rosii. Odata ajuns in corp, functioneaza ca un electrolit.
Unele studii sugereaza ca un aport mai mare de potasiu poate reduce riscul aparitiei anumitor boli, inclusiv, accident vascular cerebral, osteoporoza si pietre la rinichi. In plus, cercetatorii au descoperit o relatie inversa intre aportul de potasiu si tensiunea arteriala la ce cu hipertensiune arteriala (tensiune arteriala ridicata) si niveluri scazute de potasiu.
Acest mineral joaca un rol esential in activarea impulsurilor nervoase in intregul sistem nervos. Impulsurile nervoase ajuta la reglarea contractiilor musculare, regleaza bataile inimii, reflexele si multe alte procese. Sistemul nervos transmite mesaje intre creier si corp. Aceste mesaje sunt transmise sub forma de impulsuri nervoase si ajuta la reglarea contractiilor musculare, batailor inimii, reflexelor si multe alte functii ale corpului. Impulsurile nervoase sunt generate de ionii de sodiu care se deplaseaza in celule si ionii de potasiu care se deplaseaza din celule. Miscarea ionilor modifica tensiunea celulei, care activeaza un impuls nervos.
O scadere a nivelului de potasiu din sange poate afecta capacitatea organismului de a genera un impuls nervos.
Sistemul nervos ajuta la reglarea contractiilor musculare. Cu toate acestea, nivelul modificat de potasiu din sange poate afecta semnalele nervoase din sistemul nervos, slabind contractiile musculare. Atat nivelul scazut, cat si cel ridicat de potasiu din sange pot afecta impulsurile nervoase prin modificarea tensiunii din celulele nervoase. Potasiul este important si pentru o inima sanatoasa, deoarece miscarea sa in interiorul si in afara celulelor ajuta la mentinerea de batai regulate ale inimii. Cand nivelul acestui mineral din sange este prea mare, inima poate deveni dilatata – acest lucru poate slabi contractiile si produce batai anormale ale inimii.
Pietrele la rinichi sunt acumulari de materiale care se pot forma in urina concentrata. Calciul este un mineral obisnuit din pietrele la rinichi si mai multe studii arata ca citratul de potasiu scade nivelul de calciu din urina. In acest fel, potasiul poate ajuta in lupta cu pietrele la rinichi. Calciul urinar anormal de mare (hipercalciurie) creste riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Dietele bogate in proteine si sarace in potasiu pot contribui la formarea de piatre la rinichi. Cresterea aportului de potasiu, fie prin cresterea consumului de fructe si legume, fie prin cresterea aportului prin suplimente, poate scadea calciul urinar, deci, poate reduce riscul de pietre la rinichi.
Retentia de apa are loc atunci cand excesul de lichid se acumuleaza in interiorul corpului. Potasiul este uneori utilizat pentru tratarea retentiei de apa. Studiile sugereaza ca un aport ridicat de potasiu poate ajuta la reducerea retentiei de apa prin cresterea productiei de urina si reducerea nivelului de sodiu. O dieta bogata in potasiu poate reduce tensiunea arteriala si retentia de apa, poate proteja impotriva accidentelor vasculare cerebrale si poate ajuta la prevenirea osteoporozei si a problemelor renale.
Majoritatea oamenilor care au o dieta sanatoasa ar trebui sa obtina suficient potasiu in mod natural. Nivel scazut de potasiu este asociat cu un risc de hipertensiune arteriala, boli de inima, accident vascular cerebral, artrita, tulburari digestive si infertilitate. Pentru persoanele cu un nivel foarte redus de potasiu, medicii recomanda uneori imbunatatirea dietei sau suplimente de potasiu – pentru a preveni sau trata unele dintre aceste afectiuni.
Deficitul de potasiu este mai frecvent la urmatoarele categorii de persoane:
Daca aveti un nivel anormal de scazut de potasiu in corp (cunoscut sub numele de hipokaliemie), va puteti simti slabit si obosit, puteti avea crampe musculare si episoade dese de constipatie. Un ritm cardiac anormal (aritmie) este cea mai ingrijoratoare problema a nivelurilor foarte mici de potasiu, in special la cei cu boli de inima.
Simptomele hipokalemiei sunt diferite in functie de gradul sever al deficientei. O scadere temporara a potasiului nu produce adesea niciun simptom. De exemplu, daca transpirati foarte mult de la un antrenament greu, nivelul de potasiu se poate normaliza dupa ce mancati ceva sau beti o bautura. Cu toate acestea, deficientele grave pot pune viata in pericol. Semnele unei deficiente de potasiu includ:
Hipokalemia severa poate necesita tratament intravenos, mai ales daca apar batai cardiace anormale.
Un nivel ridicat de potasiu (hiperkaliemie) este o afectiune serioasa si poate pune in pericol viata. De obicei este depistata prin teste de sange, recomandate pentru a explica sau monitoriza o alta afectiune. Daca aveti niveluri neobisnuit de mari de potasiu, va puteti simti slabit si obosit, cu stari de greata si un ritm cardiac anormal.
Aportul prea mare de potasiu poate fi daunator pentru persoanele cu probleme renale. Consumul excesiv de potasiu poate duce la hiperkalemie, in care rinichii nu pot elimina suficient potasiu din organism. Acest lucru poate fi periculos daca starea se agraveaza rapid.
Nivelurile de potasiu cuprinse intre 5,1 si 6,0 mmol / L sunt considerate ridicate si necesita monitorizare si gestionare. Nivelurile mai mari de 6,0 mmol / L sunt periculoase. Atunci cand apar simptome, acestea sunt similare cu cele care apar in hipokaliemie. Hiperkaliemia severa sau brusca poate provoca palpitatii cardiace, probleme de respiratie si dureri toracice. In acest stadiu, hiperkaliemia poate deveni o afectiune care poate pune viata in pericol, care necesita ingrijiri medicale imediate.
Cazurile usoaree de hiperkaliemie pot fi tratate cu medicamente care cresc excretia de potasiu. Alte metode includ diuretice sau clisme. Cazurile severe pot necesita tratamente mai complexe. Dializa renala poate elimina potasiul. Acest tratament este indicat pentru cazurile de insuficienta renala. Pentru persoanele cu rinichi sanatosi, un medic ar putea recomanda insulina si glucoza. Acestea ajuta la transportul potasiului din sange in celule pentru indepartare.
Recomandarea privind necesarul de potasiu este de 4.700 de miligrame (mg) pe zi pentru adulti. Suplimentele de potasiu pot fi indicate, dar cel mai bine este sa aduceti aportul din alimente.
Pentru copii, dozele recomandate sunt:
Majoritatea persoanelor au un aport optim de potasiu din alimente. Exista o varietate de alimente bogate in potasiu:
Oameni care iau anumite diuretice se poate sa nu obtina suficient potasiu din dieta. Daca luati diuretice, discutati acest lucru cu medicul. Majoritatea oamenilor consuma suficient potasiu dintr-o dieta echilibrata. Pentru un nivel scazut de potasiu, un medic poate prescrie mineralul sub forma de supliment. Daca aveti o deficienta severa, este posibil sa aveti nevoie de tratament intravenos (IV).
Unele alimente procesate si ambalate contin, de asemenea, saruri de potasiu adaugate sau potasiu in mod natural (cum ar fi leguminoasele uscate si cerealele integrale). Majoritatea etichetelor vor include „clorura de potasiu” ca aditiv. Aceasta se gaseste in mod obisnuit in alimente precum cereale, alimente pentru gustari, alimente congelate, carne procesata, supe, sosuri etc.
Fierberea legumelor pentru perioade lungi de timp poate reduce continutul de potasiu prin scurgerea acestuia in apa. Daca incercati sa pastrati vitaminele si mineralele, una dintre cele mai bune metode de gatit este la aburi sau gatit usor la foc mediu cu o cantitate mica de grasime.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/potassium
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/287212
(3) https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
(4) https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-potassium
(5) https://www.webmd.com/diet/foods-rich-in-potassium#1
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…