Polipii nazali (vegetatii adenoide) – cauze, simptome, tratament

Polipii nazali sunt formatiuni moi, nedureroase si necanceroase, aparute pe captuseala pasajelor nazale sau a sinusurilor. Aflati mai multe despre polipii nazali din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt polipii nazali?
  2. Cauze
  3. Simptome polipi
  4. Diagnostic
  5. Evolutie si complicatii
  6. Tratament polipi
  7. Sfaturi pentru prevenirea polipilor

Ce sunt polipii nazali?

Polipii nazali sunt excrescente care se dezvolta in mucoasa sinusurilor nazale si paranazale, spatiile umplute cu aer care sunt legate de cavitatea nazala. Polipii sunt formatiuni necanceroase.

Cum arata polipii?

Polipii variaza in functie de dimensiune. Ei pot fi galben-maronii sau roz si sunt in forma de lacrimi. Pe masura ce cresc, in cele din urma ajung sa arate ca strugurii intr-un ciorchine.

Polipii se pot dezvolta in una sau in ambele nari in acelasi timp si pot creste pe cont propriu sau in grupuri.

Polipii nazali mari pot provoca dificultati de respiratie si pot afecta mirosul pacientului. Acestia pot bloca sinusurile si pot provoca probleme, cum ar fi infectiile.

Aceste formatiuni afecteaza aproximativ 4-40% din populatia planetei si par a fi de 2-4 ori mai frecventi la barbati decat la femei.

Predispozitie

Cei mai predispusi sunt adultii tineri sau persoanele de varsta mijlocie.

Persoanele cu astm bronsic, infectii frecvente ale sinusurilor si alergii prezinta riscuri mai mari de a dezvolta aceste formatiuni cunoscute si sub denumirea de vegetatii adenoide.

Polipi la copii

Unii copii cu fibroza chistica pot dezvolta polipi nazali (polipoza nazala).

Atunci când copilul prezinta mai mult decat o congestie si un nas infundat specifice unei răceli frecvente, iar semnele par a fi ale unei infectii nazale și sinusale, cei mici au nevoie de îngrijire specializată.

Tusea cronică, durerile faciale, respirația greoaie, pierderea simțului mirosului și mucusul decolorat pot fi semne că micutul se confruntă cu o conditie nazală sau sinusală. Dacă acestea sau alte simptome asemănătoare racelii durează mai mult de 14 zile, se recomandă o vizită la specialist ORL in pediatrie – un medic specializat în ureche, nas și gât.

De vina ar putea fi o alergie sau o sinuzita, aceasta fiind o infecție a sinusurilor. Cu toate acestea, copilul poate avea un blocaj în pasajul nazal, care cauzează acumularea de lichid și de presiune. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • adenoizi mariti
  • deviatie de sept

Polipi nazali la adulti

Marii fumatori, subiectii expusi in  permanenta la fum, persoanele care striga mult pot fi ragusiti sau muti in mod repetat. In general, aceste disparitii repetate ale vocii se dezvolta din cauza aparitiei, pe coardele lor vocale, a nodulilor/polipilor, care sunt o ingrosare a tesutului indusa de edemul coardelor vocale sub efectul iritantilor.

Existenta unei tulburari cronice sau recidivante a vocii impune un examen ORL Se va face o laringoscopie, care va permite descoperirea oricarei anomalii. Descoperirea unui polip necesita o biopsie (prelevate din leziune pentru analize). Aceasta biopsie permite sa se determine daca polipul este de origine benigna sau maligna. Oricare ar fi rezultatul, polipul trebuie operat.

Printre semne si simptome se regasesc durerea in jurul orbitelor sau obrajilor, sensibilitatea sinusurilor la presiune sau atingere, cefaleea, febra, dificultatea de a respira pe nas etc.

Cauze

Alergiile la astfel de elemente ca polen, par de animale si germeni din praf pot produce nas infundat, ducand la sinuzita cronica. In alergiile sezoniere, simptomele tind sa apara in anotimpuri diferite, in cazul alergiilor nesezoniere, simptomele pot aparea si reaparea la intamplare. Fungii pot cauza o forma speciala de sinuzita, numita sinuzita alergica la fungi.

De asemenea, polipii nazali pot impiedica drenajul sinusurilor. Ei apar cand mucoasa care captusesete nasul se umfla si proemina in interiorul caii nazale. Polipii nazali sunt determinati de o hiperproductie de fluid in membrana mucoasa, uneori ca rezultat al febrei de fan sau al altor alergii nazale (polipi nazali inflamati).

Inflamatia mucoasei nazale si a polipilor este cunoscuta sub denumirea de rinoadenoidita.

Adesea, nu se poate identifica o anumita cauza. Polipii pot aparea izolat sau in ciorchine, facand respiratia dificila si interferand cu simtul gustului si mirosului.

Ce sunt sinusurile?

Sinusurile sunt spatii goale in interiorul oaselor fetei, in spatele si deasupra ochilor si nasului. Ele servesc la umidificarea si incalzirea aerului pe care-l respirati, va ajuta simtul mirosului si imbunatatesc sunetul vocii. De asemenea, secreta mucus, care curata si umezeste caile nazale.

In interiorul sinusurilor, niste prelungiri subtiri ca firul de par, numite cili, matura permanent mucusul in afara sinusurilor si in interiorul nasului si gatului. Sinusurile dreneaza in cavitatea nazala prin mici deschideri numite ostia.

Cand ostia se blocheaza, mucusul se acumuleaza in sinusuri. Microorganisme ca virusuri si bacterii se pot inmulti si pot produce infectii. Infectia produce tumefiere, care poate scadea drenarea sinusurilor.

Sinuzita cronica si polipii nazali

Uneori, alergiile respiratorii repetate pot conduce la infectarea sau inflamarea cavitatilor sinusale, producand durere si dificultate la respiratia pe nas. Daca aveti sinuzita de 3 saptamani sau mai mult si nu raspunde la antibiotice, puteti avea sinuzita cronica produsa de alergii.

Sinuzita cronica se deosebeste de sinuzita acuta produsa de o infectie bacteriana, care, de obicei, raspunde la tratament in cateva saptamani. Sinuzita cronica se asociaza cu polipii nazali, excrescente mici, benigne, de tesut, in caile nazale, care impiedica respiratia.

Simptome polipi

Persoanele cu polipi nazali tind sa aiba o inflamatie cronica a captuselii pasajele nazale si a sinusurilor (sinuzita cronica). Pasajele nazale si sinusurile pacientului pot fi obstructionate daca polipii sunt mari sau daca au format grupuri.

Unii oameni nu prezinta semne sau simptome. Acest lucru este valabil daca polipii nazali sunt mici. Cu toate acestea, printre cele mai frecvente simptome se numara:

  • nas curgator – aceasta conditie poate fi cronica, pacientul simtindu-se ca si cum ar fi in permanenta racit
  • nas infundat sau blocat in mod persistent – in unele cazuri, pacientului ii poate fi greu sa respire pe nas, acesta confruntandu-se cu probleme de somn
  • scurgeri postnazale – o senzatie ca mucusul continua sa curga pe gat

Cum pot fi afectate mirosul si gustul

  • simt al mirosului deteriorat sau chiar absent – acest lucru ar putea sa se mentina chiar si dupa tratarea polipilor
  • simt afectat al gustului – de asemenea, acest lucru poate sa nu se imbunatateasca nici dupa tratarea polipilor
  • mancarime nas
  • dureri de fata
  • dureri de cap
  • sforait
  • mancarime in jurul ochilor
  • polipi nazali sangerari
  • apnea obstructiva in somn (in cazuri grave) – aceasta este o conditie potential grava in care respiratia pacientului se opreste in timpul somnului
  • vedere dubla (in cazuri severe) – aceasta apare in majoritatea cazurilor daca pacientul sufera de sinuzita fungica alergica sau fibroza chistica

Diagnostic

Medicul poate oferi, de cele mai multe ori, un diagnostic bazat pe raspunsurile pacientului la intrebarile despre simptome. De asemenea, doctorul mai poate efectua un examen fizic general si o verificare a nasului. Polipii pot fi vizibili cu ajutorul unui instrument simplu iluminat.

Alte teste de diagnostic includ:

Endoscopie nazala

Medicul poate efectua o examinare detaliata a interiorului nasului si sinusurilor cu ajutorul unui tub ingust, care contine o lentila luminata sau o camera mica (endoscop nazal).

Teste de imagistica

Imaginile obtinute prin intermediul tomografiei computerizate (CT) il poate ajuta pe medic sa identifice dimensiunea si localizarea polipilor in zonele mai profunde ale sinusurilor. In plus, poate astfel sa evalueze gradul de umflare si iritare (inflamatie).

Cu ajutorul acestor teste, specialistul poate sa excluda varianta altor blocaje posibile in cavitatea nazala, cum ar fi anomalii structurale sau un alt tip de formatiune canceroasa sau noncanceroasa.

Teste alergologice

Medicul poate sugera efectuarea unor teste cutanate pentru a determina daca alergiile contribuie la inflamatia cronica. In cadrul acestui test pentru alergii, specialistul aplica particule mici de alergeni pe suprafata pielii antebratului sau pe partea superioara a spatelui. Medicul sau asistenta medicala monitorizeaza apoi pielea pentru semne ale unor reactii alergice.

Daca un test de piele nu poate fi efectuat, doctorul poate sa recomande efectiarea unei analize de sange care sa arate prezenta unor anticorpi specifici anumitor alergeni.

Testarea fibrozei chistice (fibroscopie nazala)

Daca un copil este diagnosticat cu polipi nazali, medicul poate sugera testarea pentru fibroza chistica, o afectiune mostenita care afecteaza glandele care produc mucus, lacrimi, transpiratie, saliva si sucuri digestive.

Testul standard de diagnosticare pentru fibroza chistica presupune verificarea neinvaziva a transpiratiei. Acest test determina daca transpiratia copilului este mai sarata decat transpiratia majoritatii oamenilor.

Analize de sange

Medicul poate recolta sange pentru a monitoriza concentratiile scazute de vitamina D, acestea fiind asociate cu polipii nazali.

Evolutie si complicatii

Polipii nazali pot da nastere anumitor complicatii deoarece blocheaza fluxul normal de aer si drenajul fluidelor si, de asemenea, din cauza iritarii si inflamatiei pe termen lung care stau la baza dezvoltarii acestora.

Printre potentialele complicatii pot fi enumerate:

  • Apneea obstructiva de somn. Aceasta este o situatie potential grava in care respiratia se opreste frecvent in timpul somnului.
  • Crize de astm. Sinuzita cronica poate agrava astmul.
  • Infectii sinusale. Polipii nazali ii pot face pe pacienti mai sensibili la infectiile sinusurilor. Acestea pot recidiva destul de des.

Tratament polipi

Sinuzita cronica, cu sau fara polipi, este o adevarata provocare in privinta vindecarii complete.

Pacientul si medicul trebuie sa colaboreze strans pentru a dezvolta un tratament pe termen lung prin care sa gestioneze simptomele si sa trateze factorii declansatori, cum ar fi alergiile.

Scopul tratamentului pentru polipii nazali este de a reduce dimensiunile acestora sau de a-i elimina definitiv. Medicamentele sunt de obicei prima optiune. Operatia poate fi uneori necesara, dar nu poate reprezenta o solutie permanenta, deoarece polipii tind sa reapara.

Tratarea polipilor nazali fara operatie

Tratarea polipilor nazali incepe, de obicei, cu medicamente. Acestea poate face ca si polipii mari sa se micsoreze sau sa dispara. Tratamentele medicamentoase pot include:

Corticosteroizi nazali

Este posibil ca medicul sa prescrie un spray nazal cu corticosteroizi pentru a reduce umflarea si iritatia. Acest tratament poate micsora polipii sau ii poate elimina complet.

Cei mai cunoscuti corticosteroizi nazali sunt fluticazona, budesonida, mometazona, triamcinolona, beclometazona si ciclesonida.

Corticosteroizi orali si injectabili

In cazul in care un corticosteroid nazal nu isi face efectul, doctorul poate prescrie un corticosteroid oral, cum ar fi prednisonul. Acesta poate fi administrat fie de unul singur, fie in combinatie cu un spray nazal.

Deoarece corticosteroizii orali pot provoca reactii adverse grave, acestia trebuie administrati, de obicei, numai pentru o perioada scurta de timp.

Corticosteroizii injectabili pot fi utilizati daca polipii nazali sunt severi.

Alte medicamente

Medicul poate prescrie medicamente pentru tratarea afectiunilor care contribuie la umflarea pe termen lung a sinusurilor sau a pasajelor nazale. Printre aceste medicamente se numara antihistaminicele, folosite pentru tratarea alergiilor, si antibioticele, utile in tratarea unei infectii cronice sau recurente.

Desensibilizarea prin aspirina, efectuata sub ingrijirea unui specialist alergolog cu experienta in desensibilizare, poate fi benefica in cazul unor pacienti cu polipi nazali si sensibilitate la aspirina. Tratamentul presupune cresterea treptata a cantitatii de aspirina ingerata de pacient in timp ce se afla sub ingrijirea unui medic intr-un spital sau intr-o clinica. Obiectivul tratamentului este acela de a ajuta organismul sa tolereze aspirina pe termen lung.

De asemenea, pacientii mai au la dispozitie si picaturi pentru polipi inflamati, dar si aerosoli pentru polipi inflamati.

Operatie de polipi

Daca polipii nazali nu se miscoreaza sau nu se elimina in urma tratamentului cu medicamente, poate fi necesara o interventie chirurgicala endoscopica pentru a elimina polipii si pentru a remedia problemele cu sinusurile care le fac predispuse la inflamatie si la dezvoltarea polipilor.

In cadrul operatiei endoscopice, chirurgul introduce prin nari un tub mic care contine o lentila de marire sau o camera mica (endoscop), cu ajutorul carora medicul se ghideaza in cavitatile sinusale. Substantele si polipii care blocheaza fluxul de fluide din sinusuri sunt eliminati prin intermediul unor instrumente minuscule. De asemenea, chirurgul poate mari deschiderile care  fac legatura intre sinusuri si pasajele nazale. Operatia endoscopica se efectueaza de obicei ca o procedura in ambulatoriu.

Dupa interventia chirurgicala, pacientul va folosi, cel mai probabil, un spray nazal cu corticosteroizi pentru a preveni reaparitia polipilor nazali. Doctorul poate recomanda, de asemenea, clatiri cu apa sarata (salina) pentru a grabi vindecarea in urma operatiei.

Posible tratamente viitoare

Cercetatorii studiaza rolul medicamentelor biologice, inclusiv medicamentele care trateaza astmul sever, in incercarea de a reduce polipii nazali si de a ameliora simptomele.

Polipi copii tratament homeopat

Daca semnele par sa fie provocate de o reactie alergica, cea mai buna optiune reprezinta evitarea alergenului care declanseaza reactia.

Uleiul de arbore de ceai si alte remedii au fost propuse, dar se pare ca exista putine dovezi care sa confirme eficacitatea lor.

Simptomele de congestie nazala pot fi ameliorate prin intermediul bailor de aburi.

Vitamina D poate ajuta la reducerea simptomelor, dar numai intr-o doza terapeutica ridicata.

Tinctura de propolis in tratarea polipilor nazali la copii

Propolisul este cunoscut pentru ca reduce inflamatia si sprijina vindecarea rapida a polipilor nazali.

Sfaturi pentru prevenirea polipilor

Specialistii au pus la punct urmatoarele recomandarii pentru pacientii cu polipi nazali:

  • Umiditate – daca aerul din locuinta este uscat, puteti incerca utilizarea unui umidificator.
  • Igiena – spalarea regulata si minutioasa a mainilor reduce riscul de a dezvolta infectii bacteriene sau virale. Acest lucru inseamna mai putine cazuri de inflamatie a sinusurilor si a pasajelor nazale.
  • Iritantele – evitarea iritantelor, cum ar fi unii alergeni, substante chimice si poluanti din aer, reduce riscul de dezvoltare a polipilor.
  • Gestionarea astmului si a alergiilor – pacientii care urmeaza recomandarile medicului in ceea ce priveste tratarea astmului si / sau alergiei au mai putine riscuri de a dezvolta polipi nazali.
  • Clatirea nazala – clatirea canalelor nazale cu apa salina ajuta la imbunatatirea fluxului de mucus si la eliminarea iritantilor si alergenilor.

Remedii naturiste

Otetul de mere

Cunoscut pentru multitudinea de proprietati benefice sanatatii, otetul de mere ajuta la descompunerea mucusului, facandu-l un important remediu pentru ameliorarea alergiilor sezoniere.

Turmericul (curcuma)

Turmericul este util in tratarea polipilor nazali si a infectiilor sinusurilor, deoarece este unul dintre cei mai puternici compusi cu efect antiinflamator din lume.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/177020.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nasal-polyps/symptoms-causes/syc-20351888
  3. https://www.healthline.com/health/nasal-polyps
  4. https://draxe.com/nasal-polyps/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma