Tatuaje – recomandari, riscuri, metode de indepartare

Tatuaje – o forma de arta corporala ce sunt create atunci cand cerneala este introdusa in stratul dermic al pielii cu ajutorul unui ac. Astfel, are loc schimbarea pigmentului de piele. Aflati care sunt conditiile de sigurata pentru efectuarea de tatuaje, dar si cum le puteti ingriji din urmatorul material!

Cuprins:

1. Ce sunt tatuajele?

2. Tatuaje temporare vs tatuaje permanente

3. Conditii de siguranta pentru efectuarea tatuajelor

4. Ingrijirea tatuajelor

5. Probleme care pot aparea dupa tatuaj

6. Boli care pot fi transmise in saloane de tatuaje

7. Cum pot fi indepartate tatuajele?

Ce sunt tatuajele?

Tatuajele sunt o forma de arta si o forma de modificare a corpului prin care sunt introdusi anumiti pigmenti in piele, care au rolul de a schimba culoarea naturala a stratului dermic superior.

Privind in trecut, tatuajele erau considerate ca un act de revolta impotriva societatii, dar acesta este doar unul dintre motivele pentru care oamenii purtau aceasta forma de arta pe propriul corp. Se spune ca, tatuajele au aparut in diferite partile ale lumii practic independent si in acelasi timp. In plus, diferite stiluri si tehnici s-au dezvoltat de-a lungul timpului in in toata lumea.

Scurt istoric tatuaje

O dovada ca oamenii preistorici stiau si practicau tatuarea s-a comparat acest proces cu niste instrumente, care au fost descoperite pentru prima data in Franta, Portugalia si in Scandinavia. Aceste instrumente au o vechime de cel putin 12 000 de ani. Cele mai vechi tatuaje supravietuitoare sunt cele gasite pe Ötzi Iceman, pe mumia gasita in valea Ötz din Alpi si datand din mileniul 5 si 4 i.Hr. Stim, de asemenea, ca triburile germanice si celtice s-au tatuat si ele. Mumia lui Amunet din Egiptul Antic si mumiile din Pazyryk, Siberia, (care dateaza de la sfarsitul mileniului II i.Hr.), care au fost gasite, de asemenea, si ele erau tatuate. Astfel, tatuajele erau cunoscute in intreaga lume foarte devreme in istoria omenirii.

In Egiptul Antic si India se foloseau tatuajele ca metode de vindecare si ca metode care apartineau cultului religios. Acestea erau, de asemenea, marci ale unui statut intr-o societate, dar si o pedeapsa. Tatuajele in Filipine erau semne ale unui rang superior in societate si al realizarilor, iar oamenii de acolo credeau ca au proprietati magice. Cand a aparut crestinismul, tatuarea a fost considerata o traditie barbara si a disparut incet in Europa.

Se spune ca intr-o anumita perioada, tatuajul a fost „rezervat” marinarilor si clasei inferioare, dar in timp, pe masura ce artistii tatuatori au devenit din ce in ce mai competenti, tatuajul a devenit hobby al aristocratiei care avea bani si care isi permiteau sa plateasca preturile ridicate ale profesionistilor tatuatori. Pe masura ce tatuajul a devenit mai ieftin, din nou a fost vazut ca o marca a unei clase inferioare. A ramas asa pana in anii 1960 cand miscarea hippie, cand a intrat incet in mainstream, trecand de la un comportament deviant la o forma acceptabila de auto-exprimare. A devenit atat de important incat pe piata se vindeau chiar si papusi Barbie cu tatuaje. Oamenii de ambele sexe, din toate clasele economice si din toate varstele poarta in prezent tatuaje, iar acestea sunt considerate o forma de arta.

Tatuaje temporare vs tatuaje permanente

Moda tatuajelor este in voga in zilele noastre, insa desi exista oameni care doresc sa imprime pentru toata viata un tatuaj, exista si oameni care inca opteaza pentru cele temporare. In termeni tehnici, tatuarea este un tip de procedura de implantare a pigmentului in piele de doua feluri:

  • Tatuaje temporare – pigmentul se aplica numai pe straturile exterioare ale pielii, astfel incat doar pielea sa devina colorata. In mod obisnuit si in functie de calitatea tatuajului, pigmentii din tatuajele temporare pot persista pana la o saptamana, dar se poate si mai putin daca va spalati insistent cu sapun / detergent si apa.in plus, un avantaj al tatuajelor temporare il reprezinta faptul ca mereu puteti incerca mereu forme si culori noi.

  • Tatuaje permanente – pigmentul se introduce direct in piele, iar odata cu imbatranirea, tatuajele se estompeaza treptat, dar nu vor disparea niciodata complet (decat daca apelati la terapia cu laser).

Conditii de siguranta pentru efectuarea tatuajelor

Inainte de a va hotara sa va faceti un tatuaj aveti grija la urmatoarele:

  • Nu va faceti un tatuaj daca nu va simtiti bine. Asteptati pana starea de sanatate se amelioreaza!
  • trebuie sa fiti odihnit.
  • Nu luati tablete impotriva durerii cum ar fi aspirina, ibuprofen sau anestezice pentru ca pot determina prelungirea sangerarii!
  • Nu va faceti un tatuaj daca va aflati sub influenta alcoolului sau daca ati consumat droguri!
  • Fiti sigur ca v-ati informat correct inainte de a face un tatuaj despre ce inseamna, care sunt complicatiile si cum se poate indeparta un tatuaj!
  • Ar fi bine sa discutati cu parintii inainte sa va faceti un tatuaj, poate si ei au vreunul sau doua pe care regreta ca si le-au facut.
  • Tatuajele temporare care se gasesc acum pe piata sunt mai recomandabile intrucat se pot indeparta cand doriti.
  • Ganditi-va bine inainte sa luati decizia de a va face un tatuaj!

Ingrijirea tatuajelor

Ingrijirea dupa efectuarea unui tatuaj este esentiala pentru longevitatea acestuia. Cum va arata tatuajul dupa trei luni sau dupa trei ani depinde de aceasta ingrijire.

  • indepartati pansamentul dupa 4-12 ore (in functie de localizarea si de marimea tatuajului)
  • nu aplicati alt pansament
  • spalati tatuajul cu apa calduta si sapun antibacterian
  • stergeti prin presare delicata cu un prosop moale
  • aplicati un strat subtire de unguent antibiotic
  • folositi unguentul antibiotic in primele 2 zile de 3-4 ori/zi
  • mainile trebuie sa fie curate cand atingeti tatuajul
  • dupa primele doua zile folositi o crema hidratanta de 3-4 ori/zi timp de 2-3 saptamani, daca se poate o crema pentru ten sensibil, neparfumata

Timpul de vindecare normal este de 2-3 saptamani. Nu indepartati scoarta care se formeaza pe tatuaj, deoarece aceasta va cade sigura.

  • nu tineti mult tatuajul in apa, asta inseamna ca sunt interzise baile, inotul, sauna.
  • evitati expunerea la soare pana la vindecare!
  • dupa vindecare folositti in caz de expunere la soare a zonei tatuate o crema de protectie cu factor 30-45 SPF.
  • consultati medicul in caz de orice infectie sau reactie alergica

Indepartarea unui tatuaj este dificila constand dupa caz, dar nu fara un grad de cicatrice vizibile in: exereza in bloc urmata de grefe sau lineara cu sutura, dermabraziune, electrocoagulare si mai recent fototermoliza cu LASER.

Probleme care pot aparea dupa tatuaj

Complicatii

Incidenta actuala a complicatiilor legate de tatuaje nu este cunoscuta. Exista artisti amatori care nu sunt interesati sa raporteze complicatiile. Sangerarea, durerea si alte tipuri de discomfort sunt de asteptat. Intensitatea durerii dupa efectuarea unui tatuaj depinde de localizarea si de marimea acestuia. Daca nu sunt luate masurile necesare in primele doua saptamani pot apare infectii si iritare locala.

Literatura medicala aminteste de gangrena, sifilis, TBC, hepatita B ca fiind boli ce pot fi contactate prin folosirea  de instrumente contaminate. Riscul transmiterii HIV este intotdeauna prezent cand un obiect contaminat penetreaza pielea chiar daca virusul moare la temperatura camerei sau daca se foloseste sapun germicid.

Boli care pot fi transmise in saloane de tatuaje

Riscuri tatuaje

Odata cu alegerea de a va face tatuaje permanente exista o multime de riscuri si efecte secundare cauzate de realizarea acestora, precum:

  • Aparitia unei infectii cutanate ale pielii in primele doua saptamani de la efectuarea tatuajului. Simptomele includ roseata, macarime, pruit, umflare locala, stare generala de disconfort. Daca infectia se raspandeste, atunci puteti avea si alte simptome, cum ar fi febra.
  • Aparitia unei reactii alergice. Simptomele includ o eruptie cutanata rosie, urticarie si mancarimi severe locale. In unele cazuri, pielea se poate umfla.

In plus, pe langa faptul ca exista aceste riscuri si efecte secundare de infectii si reactii alergice, exista posibilitatea sa va confrunta cu anumite boli care pot fi transmise prin acul de tatuaj.

Cum pot fi indepartate tatuajele?

Indepartare tatuaj cu laser

Ati auzit poate despre vedete care si-au tatuat numele persoanelor iubite, cum e cazul lui Johnny Deep sau Angelina Jolie. Dar viata le-a aratat si lor ca nimic nu e pentru totdeauna, nici relatiile, nici iubirea, iar acum… nici macar tatuajele.Cum au reusit sa-si stearga acele tatuaje nedorite?

Cu ajutorul laserului RevLite, standardul de aur in stergerea tatuajelor de orice fel, disponibil acum si in Romania, in cadrul singurei clinici specializate in stergerea tatuajelor.

La inceputul carierei, Johnny Depp era indragostit iremediabil de partenera sa de platou, Winona Ryder, drept pentru care a hotarat sa isi exprime iubirea printr-un tatuaj extrem de sugestiv pe bratul drept: „Winona forever”. Dar viata i-a aratat ca nimic nu e pentru totdeauna… Din fericire, el a reusit sa-si stearga acel tatuaj cu ajutorul laserului. La fel ca frumoasa Angelina Jolie, care si-a sters tatuajul cu numele fostului iubit – Billy Bob, si acesta a hotarat sa renunte la amintirea vechii sale iubiri cu ajutorul Laserului Revlite, singura solutie sigura de a elimina un tatuaj permanent fara a leza pielea.

Atentie!

Tatuajele temporare realizate cu ‘henna neagra’ pot provoca probleme de sanatate.

Iar vedetele nu sunt singurele care isi regreta tatuajele. Un studiu arata ca peste 50% dintre adultii care si-au pictat pielea cu cerneala isi doresc sa nu fi facut lucrul acesta.

Pentru ei, solutia poate veni de la laserul Revlite, considerat standardul de aur in stergerea tatuajelor de orice fel, incepand cu cele cosmetice. De exemplu, cum ar fi conturul sprancenelor sau al buzelor. Acest tip de laser mai poate indeparta chiar si tatuajele decorative, bineinteles de pe piele. Aparatul foloseste tehnologie de ultimul moment din domeniul esteticii medicale si poate indeparta cu o precizie deosebita si acuratete inalta orice pigment, fara a lasa in urma lui cicatrici sau alte semne.

Indepartare tatuaje – cum functioneaza?

Acest laser de ultima generatie distruge particulele de pigment din profunzimea pielii, permitand organismului sa elimine in mod natural pigmentul. Aparatul emite lumina in fulgerari scurte numite pulsiuni, al caror impact este descris ca senzatia unei benzi de cauciuc care ciupeste pielea.

Majoritatea pigmentilor raspund bine la acest laser, care dispune de patru lungimi de unda pentru a elimina treptat toate culorile de cerneala de pe orice tip de piele. Cu toate acestea, unele culori se elimina mai greu si pot necesita tratamente suplimentare, cum se intampla in cazul albastrului bleu ciel si al verdelui.

Vor ramane cicatrici?

Riscul de aparitie a cicatricilor in urma tratamentului cu laser este minim, acesta fiind si avantajul principal al laserului – absenta cicatricilor dupa scoaterea tatuajului. Acest risc poate creste la persoane cu pielea bronzata ori puternic pigmentata, persoane cu cicatrici keloidale, femei insarcinate, pacienti care au urmat tratamente cu unele medicamente, precum Accutate, persoane cu tulburari ale sistemului imunitar ori unele boli, persoane care au tatuaje in anumite zone ale corpului. In acest sens, foarte importanta este si consultatia initiala obligatorie, care presupune discutarea istoriei medicale a pacientului, o evaluare a tatuajului si explicarea procedurii.

Durata tratamentului

Laserul Revlite nu este doar de doua ori mai puternic decat oricare alt laser de indepartare a tatuajelor, dar este si de doua ori mai rapid. Astfel, tatuajele profesionale pot fi indepartate in 5 – 10 sedinte, iar cele non-profesionale in 1 – 4 sedinte.

Sedintele laser se fac la un interval de 6, maximum 12 saptamani departare una de cealalta, iar numarul lor depinde si de alti factori suplimentari, cum ar fi cantitatea de cerneala, tipul ei, adancimea cernelei, localizarea tatuajului, varsta pacientului, culorile folosite, dar si diferentele individuale ale starii de sanatate ce variaza de la persoana la persoana.

Dupa fiecare sedinta, zona unde a fost folosit laserul se maseaza cu o crema speciala ce ajuta procesul de vindecare. Pentru a o proteja, zona va fi bandajata. Zona tratata trebuie sa fie curata si uscata in ziua tratamentului si, de asemenea, nu trebuie expusa razelor soarelui. Zona poate intra in contact cu apa a doua zi, dar fara a o curata.

Preturile sedintelor pentru indepartarea tatuajului de pe corp variaza intre 75 si 500 de euro, in functie de marimea, vechimea, culorile tatuajului.

Contraindicatii

In cazul in care aveti diabet zaharat, hemofilie sau epilepsie, este foarte important sa il informati pe artistul tatuator cu privire la acest aspect. Tatuatorul se va asigura ca va lua anumite masuri in caz de urgenta.

 

 

Referinte:

  1. http://www.historyoftattoos.net/
  2. https://www.healthline.com/health/tattoo-side-effects
  3. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care-tattoos-piercings
  4. https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=11312
  5. http://saout-radio.com/things-to-consider-when-deciding-between-a-temporary-and-permanent-tattoo.php
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma