Polineuropatia senzoriala este o afectiune care implica afectarea functiilor senzoriale ca urmare a leziunilor nervoase.
1. Ce este polineuropatia?
2. Care sunt cauzele polineuropatiei senzoriale?
3. Factori de risc
4. Simptome polineuropatia senzoriala
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Complicatiile polineuropatiei senzoriale
8. Preventie
Neuropatia inseamna o boala sau o deteriorare a nervilor. Neuropatia poate afecta nervii care confera senzatiile (neuropatia senzoriala) sau afecteaza miscarile (neuropatie motorie). Poate afecta si ambele elemente, caz in care se numeste neuropatie senzori-motorie. Nervii pot fi afectati din cauza anumitor boli ce pun presiune pe nervi sau ii comprima, de unele boli/tulburari autoimune, de boli ce afecteaza tesutul conjunctiv ce mentine unite tesuturile si celulele, de inflamatii ale nervilor sau de afectarea fluxului de sange la nivelul nervilor.
Neuropatiile pot afecta:
Polineuropatiile sunt cel mai comun tip de neuropatie si afecteaza initial nervii cei mai lungi, astfel ca simptomele se manifesta initial in picioare. Ulterior, pe masura ce sunt afectati si nervii mai scurti, sunt prezente simptome si in celelalte regiuni ale corpului.
Unele polineuropatii (de exemplu, din cauza intoxicatiei cu plumb, a porfiriei sau a sindromului Guillain-Barré) afecteaza in principal fibrele motorii; altele (de exemplu, din cauza ganglionitei radacinii dorsale, leprei, SIDA, diabetului zaharat sau intoxicatiei cronice cu piridoxina) afecteaza in principal fibrele senzoriale.
Pacientii cu polineuropatie pot prezenta durere, slabiciune sau alte simptome. In polineuropatia senzoriala, de obicei, picioarele sunt cele mai afectate. Apare parestezie, amorteala, durere resimtita ca o arsura si pierderea simtului in picior. Este posibil sa apara si afectare musculara si pierderea simtului posturii.
Deteriorarea fibrei nervoase sau a intregii celule nervoase poate face ca nervul sa nu mai functioneze. Unele neuropatii se dezvolta de-a lungul timpului, in timp ce altele se vor dezvolta si devin severe in cateva ore sau chiar zile. Polineuropatia senzoriala este un proces in care fibrele nervoase sunt afectate, la fel celulele nervoase si teaca de mielina. Deteriorarea tecii de mielina duce la incetinirea semnalelor nervoase. Afectarea celulelor nervoase sau a fibrelor nervoase poate duce la afectarea completa a functiei nervoase.
Leziunile nervoase pot fi cauzate de:
Factorii de risc pentru polineuropatia senzoriala pot include:
Simptomele pot include oricare dintre urmatoarele:
Unele simptome se pot dezvolta rapid (la fel ca in cazul sindromului Guillain-Barré) sau lent in decurs de saptamani sau ani. Simptomele apar de obicei pe ambele parti ale corpului. Cel mai adesea, ele apar mai intai in zona degetelor de la picioare.
Solicitati la timp ajutor medical de specialitate daca apar dureri, furnicaturi neobisnuite, slabiciune la nivelul mainilor sau picioarelor. Diagnosticul precoce si tratamentul ofera cea mai buna sansa de a va controla simptomele si de a preveni deteriorarea ulterioara a nervilor periferici si agravarea.
Primul pentru pentru diagnostic este un examen fizic general, cand medicul va adresa o serie de intrebari pacientului si va analiza starea fizica de sanatate a acestuia.
Intrebarile au scopul de a evidentia momentul cand au aparut simptomele, daca debutul a fost brusc sau treptat, care sunt simptomele, ce intensitate au etc. Neuropatiile acute sugereaza o cauza autoimuna, vasculita, o intoxicatie, o infectie, o cauza post-infectioasa sau, eventual, un medicament sau un tip de cancer. Eruptiile cutanate, ulcerele cutanate si sindromul Raynaud sugereaza o cauza infectioasa sau autoimuna. Pierderea in greutate, febra, limfadenopatia si leziunile sugereaza un sindrom paraneoplazic.
Se pot efectua si o serie de teste si investigatii, cum ar fi:
Indiferent de rezultatele clinice, sunt necesare investigatii de electromiografie (EMG) si de testare a conducerii nervoase pentru a clasifica tipul de neuropatie. Trebuie efectuata o electromiografie pentru ambele extremitati inferioare pentru a evalua asimetria si amploarea afectarii nervilor.
Testele de laborator de baza pentru toti pacientii includ analiza electrolitilor, testarea functiei renale, un test de toleranta la glucoza si masurarea glucozei plasmatice, a HbA1C, a vitaminei B12, a folatului si a hormonului de stimulare tiroidiana. Se pot efectua si teste pentru tulburari infectioase si disfunctii imune, inclusiv teste pentru hepatita si HIV si electroforeza proteinelor serice.
Daca nu se identifica nicio cauza, trebuie facuta biopsie nervoasa si musculara. Biopsiile nervoase sunt utile in polineuropatiile simetrice si asimetrice, si se pot efectua si biopsii cutanate pentru a analiza terminatiile nervoase.
Se vor verifica si reflexele tendonului, capacitatea de a simti anumite senzatii, postura si capacitatea de coordonare.
Dupa depistarea cauzei, este necesara tratarea acesteia. De exemplu, daca principala cauza este diabetul, sunt necesare modificari ale stilului de viata, ca renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, precum si tratamentul adecvat. In cazul unui deficit de vitamine, se va trata prin injectii sau tablete. De asemenea, se intervine prin ameliorarea durerilor nervilor, cu doze mici de medicamete care se cresc treptat.
Pe langa medicamentele utilizate pentru a trata afectiunile asociate polineuropatiei senzoriale, se administreaza uneori si medicamente pentru ameliorarea semnelor si simptomelor bolii:
Daca suferiti de polineuropatie senzoriala diabetica, aveti grija sa va protejati picioarele de eventuali factori nocivi care se resimt greu din cauza bolii. Folositi sosete speciale.
Exercitiile regulate, cum ar fi mersul pe jos de trei ori pe saptamana, pot reduce efectele polineuropatiei, pot imbunatati forta musculara si pot ajuta la controlul nivelului de zahar din sange. Puteti apela si la sedinte de yoga si tai chi. Acupunctura poate fi eficienta in reducerea unor simptome.
Renuntati la fumat, deoarece fumul de tigara poate afecta circulatia, crescand riscul de aparitie a complicatiilor. Adoptati o dieta sanatoasa, pentru a beneficia de toti nutrientii de care organismul are nevoie. Evitati consumul excesiv de alcool, deoarece alcoolul poate agrava polineuropatia.
Persoanele cu polineuropatie senzoriala pot avea dificultati in detectarea cauzelor durerii si caldurii, ceea ce poate duce la ranire fara sa isi dea seama. Ranirile la picioare sunt destul de frecvente, deoarece persoana in cauza nu resimte la acest nivel arsura, intepaturi, dureri, ceea ce poate fi un risc major pentru sanatate.
Problemele care pot rezulta includ:
Recuperarea in cazul polineuropatiei senzoriale este posibila doar daca este depistata cauza exacta si tratata la timp si daca celulele nervoase nu sunt afectate in intregime. Gradul de dizabilitate in cazul polineuropatiei senzoriale variaza de la caz la caz. Unii pacienti pot avea ulterior anumite dizabilitati, altii sufera de pierderea partiala sau completa a unor functii, a gradului de miscare sau a simturilor. De cele mai multe ori persista disconfortul si durerea la nivelul nervilor pentru o perioada lunga de timp. In unele cazuri, polineuropatia senzoriala poate duce la simptome ce pun viata in pericol.
Cel mai bun mod de a preveni polineuropatia senzoriala este gestionarea afectiunilor medicale de care suferiti si depistarea la timp a eventualelor boli, care va pot pune viata in pericol, cum ar fi diabetul, alcoolismul sau artrita reumatoida. Adoptati un stil de viata sanatos, consumati multe fructe, legume, cereale integrale, carne, peste, oua, lactate etc. Fiti activi, cel putin 30 de minute pe zi. Evitati factorii care pot provoca leziuni nervoase, inclusiv miscarile repetitive, pozitiile vicioase sau nocive si periculoase, expunerea la substante chimice toxice, fumatul si consumul excesiv de alcool.
Referinte:
(1) Peripheral neuropathy, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-neuropathy/symptoms-causes/syc-20352061
(2) Peripheral Neuropathy: Differential Diagnosis and Management, link: https://www.aafp.org/afp/2010/0401/p887.html
(3) Polyneuropathies, link: https://patient.info/doctor/polyneuropathies
(4) Diagnostic approach to peripheral neuropathy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2771953/
(5) Sensorimotor polyneuropathy, link: https://medlineplus.gov/ency/article/000750.htm
(6) Polyneuropathy, link: https://www.msdmanuals.com/professional/neurologic-disorders/peripheral-nervous-system-and-motor-unit-disorders/polyneuropathy
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…