Endometrioza este o afectiune in care celule similare cu cele care captusesc uterul – endometrul – se dezvolta in regiuni din afara uterului.

Cuprins:

1. Ce este endometrioza?
2. Care sunt simptomele endometriozei?
3. Care sunt cauzele endometriozei?
4. Diagnosticarea endometriozei
5. Tratament pentru endometrioza
6. Relatia dintre endometrioza si infertilitate
7. Alte complicatii ale endometriozei

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boala feminina in care tesutul endometrial este prezent in afara uterului, in alte parti ale corpului. Leziunile sunt caracterizate ca fiind dependente de estrogen, benigne, inflamatorii. Acest tesut este asociat cu menstruatia lunara si este adesea caracterizat prin perioade anormale dureroase si grele, precum si dureri pelvine, crampe severe si durere in timpul actului sexul – dispareunie.

Numita in termeni populari si „boala femeilor neiubite”, afecteaza sanatatea fizica, mentala, emotionala si reproductiva a persoanelor de gen feminin.

Endometrul reactioneaza in mod normal la hormonii sexuali estrogen si progesteron. La femeile cu endometrioza, aceste celule asemanatoare endometrului, care cresc in afara uterului, raspund inclusiv la acesti hormoni. In timpul ovulatiei, endometrul si celulele asemanatoare endometrului se ingroasa. Spre deosebire de endometru, celulele de tip endometru deplasate in alte zone nu pot parasi corpul prin menstruatie. Se poate forma astfel tesut cicatricial fibros pe captuseala in interiorul abdomenului (peritoneu). Endometrioza poate provoca perioade menstruale foarte dureroase si poate afecta fertilitatea.

La nivel global, 1 din 10 femei sufera de endometrioza.

Care sunt simptomele endometriozei?

Durerea data de endometrioza poate fi atat de severa incat afecteaza capacitatea de a desfasura activitatile de zi cu zi. De obicei, provoaca dureri in timpul menstruatiei, dar pentru unele femei durerea este aproape constanta.

Simptomele endometriozei includ:

  • menstruatii dureroase;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • durere pelvina;
  • durere la ovulatie;
  • durere la nivelul spatelui inferior si coapsei;
  • disconfort intestinal;
  • dureri la nivelul vezicii urinare;
  • afectarea fertilitatii;
  • greata si letargie;
  • simptome premenstruale.

De obicei, endometrioza se dezvolta in structurile pelvine ce includ ovarele, tubii falopieni, vezica si intestinele. E asemenea, se poate dezvolta la nivelul vaginului si cavitatii peritoneale dintre rect si peretele posterior al uterului. In rare cazuri, se poate raspandi la diafragma, plamani, rinichi, apendice sau chiar la musculatura gastrocnemiana.

Sunt 4 stadii ale endometriozei:
1. stadiul I – minim;
2. stadiul II – usor;
3. stadiul III – moderat;
4. stadiul IV – sever.

Care sunt cauzele endometriozei?

Cauzele endometriozei sunt inca necunoscute. O teorie sugereaza ca, in timpul menstruatiei, o parte din tesut circula prin tuburile uterine in abdomen, un fel de „menstruatie inversa”, se ataseaza si se dezvolta. O alta teorie sugereaza ca tesutul endometrial poate calatori prin sange sau canale limfatice, similar cu modul in care celulele canceroase se raspandesc. O a treia teorie sugereaza ca celulele din orice locatie se pot transforma in celule endometriale. Endometrioza poate aparea, de asemenea, ca urmare a transplantului direct – in peretele abdominal dupa o operatie cezariana, de exemplu. In plus, se pare ca anumite familii pot avea factori genetici care predispun la boala.

Posibilele cauze includ:

  • Probleme cu fluxul menstrual – sangele menstrual ajunge in trompele uterine si in pelvis in loc sa paraseasca organismul in mod obisnuit;
  • Cresterea celulelor embrionare – uneori, celulele embrionare care alcatuiesc abdomenul si pelvisul se dezvolta in tesutul endometrial din interiorul acestor cavitati;
  • Dezvoltarea fetala – unele date arata ca endometrioza poate fi prezenta la un fat in curs de dezvoltare, dar se crede ca nivelul de estrogen din pubertate declanseaza simptomele;
  • Transmiterea celulelor endometriale – sistemul limfatic transporta celulele endometriale in diferite parti ale corpului;
  • Genetica – poate fi vorba si de o componenta mostenita;
  • Hormoni – endometrioza este stimulata de hormonul estrogen;
  • Sistemul imunitar – afectiunile sistemului imunitar pot preveni distrugerea tesutului endometrial extrauterin.

Factori de risc

Oricine poate dezvolta endometrioza, dar unii factori de risc cresc riscul. Acestia includ:

  • varsta – endometrioza este mai frecventa la femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani;
  • luliparitatea – femeile care nu au nascut niciodata;
  • istoric familial de endometrioza;
  • alte boli, ca o infectie pelvina, anomalii uterine sau o afectiune care impiedica expulzarea sangelui menstrual;
  • femeile ale caror menstruatii dureaza mai mult de 7 zile sau care au cicluri menstruale mai mici de 27 de zile.
  • consumul de confeina, alcool si sedentarismul care pot afecta nivelul de estrogen.

Cele mai frecvente locuri unde se dezvolta endometrioza sunt ovarele, trompele uterine, ligamentele care sustin uterul (ligamente uterosacrale), spatiul dintre uter si rect, spatiul dintre uter si vezica, suprafata exterioara a uterului, captuseala cavitatii pelvine. Ocazional, tesutul endometrial se gaseste si in alte locuri, cum ar fi zona intestinala, rectul, vezica urinara, vaginul, cervixul, vulva etc.

Diagnosticarea endometriozei

Diagnosticul incepe, de obicei, cu un istoric medical detaliat. Prezenta simptomelor tipice de endometrioza si a durerii care nu se amelioreaza cu medicamentele obisnuite pentru durerea menstruala pot indica prezenta afectiunii. Pentru a diagnostica endometrioza si alte afectiuni care pot provoca durere pelvina, medicul va va cere sa descrieti simptomele, inclusiv localizarea durerii si cand apare.

In timpul unui examen pelvin, medicul va palpa zonele din pelvis pentru anomalii, cum ar fi chisturile pe organele reproductive sau cicatricile din spatele uterului.

Investigatii

Alte metode de diagnostic includ:

  • Ecografie. Acest test utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a crea imagini din interiorul corpului. De obicei se efectueaza o ecografie transvaginala. Ambele tipuri de ecografii, inclusiv cea abdominala, se pot face pentru a obtine cea mai buna vizualizare a organelor reproductive.
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Un RMN este un examen care utilizeaza un camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini detaliate ale organelor si tesuturilor din corp. Pentru unele femei, un RMN ajuta la planificarea chirurgicala, oferind chirurgului informatii detaliate despre localizarea si dimensiunea formatiunilor endometriale.
  • Laparoscopie – ii permite chirurgului sa vizualizeze interiorul abdomenului, sub anestezie generala.

Afectiuni asociate si diagnostic diferential

Endometrioza poate fi asociata si cu alte boli, cum ar fi:

  • adenomioza;
  • aderente;
  • chisturi ovariene;
  • endometrioza intestinala;
  • durere pelvina cronica;
  • inferilitate.

Boala poate fi confundata deseori cu alte probleme de sanatate, cum ar fi:

  • sindromul intestinului iritabil;
  • apendicita;
  • hepatita hemoragica;
  • episoade nepatologice in timpul menstruatiei sau ciclului menstrual.

Stadiile endometriozei

Un sistem de stadializare sau clasificare pentru endometrioza a fost dezvoltat de Societatea Americana de Medicina Reproductiva. Stadiile sunt clasificate dupa cum urmeaza:

  • Stadiul I – In stadiul I de endometrioza, exista doar cateva depozite mici de endometrioza si cantitati mici de inflamatie. Poate aparea durerea, tratamentul este de obicei eficient, iar fertilitatea nu este afectata.
  • Stadiul II – Modificarile sunt mai vizibile in stadiul I, dar ele nu afecteaza mobilitatea celorlalte organe.
    Daca apare durere pelvina, indepartarea stratului anormal va ajuta, de obicei, la ameliorarea disconfortului.
  • Stadiul III – In stadiul III de endometrioza, depunerile afecteaza ovarele si se dezvolta mai adanc in tesuturi. Este mult mai probabil sa provoace durere si sa afecteze fertilitatea. Indepartarea chirurgicala este, de asemenea, mai complexa, deoarece endometrioza este mai adanc dezvoltata in tesuturi.
  • Stadiul IV – Stadiul IV al endometriozei este caracterizat prin mai multe inflamatii si leziuni chistice care pot creste pe ovare. Aceste leziuni pot fi indepartate chirurgical.

Mai este un alt stadiu – stadiul V – care este foarte rar. In aceste cazuri depozitele sunt raspandite pe toata suprafata abdomenului si, uneori, in afara abdomenului. Tratamentul pentru acest tip de endometrioza implica diferiti specialisti care lucreaza impreuna pentru a reduce durerea si a minimiza impactul asupra organelor vitale, cum ar fi rinichii si intestinul. Rezectia chirurgicala completa nu este posibila.

Stadiul endometriozei se bazeaza pe localizarea, cantitatea, adancimea si dimensiunea tesutului endometrial. Criteriile specifice include gradul de raspandire a tesutului, implicarea structurilor pelvine in boala, extensia aderentelor pelvine, blocarea trompelor uterine. Stadiul endometriozei nu reflecta neaparat nivelul durerii, riscul de infertilitate sau simptomele prezente.

Tratament pentru endometrioza

Nu exista niciun remediu cunoscut pentru endometrioza. Cu toate acestea, exista tratamente pentru reducerea dimensiunii cresterii tesuturilor si pentru ameliorarea simptomelor dureroase.

Tratamentul specific pentru endometrioza depinde de sanatatea generala si istoricul medical, simptomele actuale, extinderea bolii, toleranta pacientului la anumite medicamente, proceduri sau terapii, preferintele pacientului etc.
Daca simptomele sunt usoare, se pot recomanda doar medicamente pentru dureri. In general, tratamentul pentru endometrioza poate include monitorizarea pasiva a bolii, medicamente pentru dureri, terapie hormonala, cum ar fi contraceptive orale sau tehnici chirurgicale (laparoscopia – folosita si pentru a ajuta la diagnosticarea endometriozei prin care se pot indeparta zone de tesut, laparotomia prin care se va indeparta mare parte din endometrul deplasat sau histerectomia care presupune indepartarea uterului si chiar a ovarelor.

Optiunile de tratament disponibile

Tratamentul pentru simptomele endometriozelor poate include:

  • analgezice – medicamente antiinflamatorii nesteroidine ca ibuprofen;
  • terapii hormonale – hormoni de eliberare a gonadotropinei (agonisti si antagonisti) sau Danazol, precum si folosirea de dispozitive intrauterine. Contraceptivele hormonale – pot ameliora sau chiar reduce complet durerea in endometrioza mai putin severa. Injectiile cu medroxiprogesteron sunt de asemenea eficiente in reducerea dezvoltarii tesuturilor endometriale. Agonistii si antagonistii hpormonului de eliberare a gonadotropinei blocheaza productia de estrogen ce stimuleaza ovarele. Danazol este un alt medicament utilizat pentru a opri menstruatia si pentru a reduce simptomele. In timpul acestui tratament, boala poate progresa, insa.
  • interventie chirurgicala – pentru a indeparta regiunile afectate de endometrioza, si uneori chiar histrectomia cu indepartarea ovarelor poate fi necesara. Chirurgia conservatoare este pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate sau sufera de dureri severe si pentru care tratamentele hormonale nu functioneaza. Scopul chirurgiei conservatoare este eliminarea sau reducerea tesuturilor endometriale fara a deteriora organele reproductive. Laparoscopia, o operatie minim invaziva, este utilizata pentru a analiza, diagnostica si indeparta tesutul endometrial. Chirurgul va face mici incizii in abdomen pentru a elimina tesutul. Histerectomia totala este o ultima solutie daca starea pacientei nu se imbunatateste cu alte tratamente. In timpul unei histerectomii totale, chirurgul va indeparta uterul si colul uterin, precum si ovarele, deoarece produc estrogen, iar estrogenul duce la cresterea tesutului endometrial.

Pentru cazurile severe, atat tratamentul medical, cat si cel chirurgical vor reduce simptomele de durere. In cazurile de endometrioza usoara si severa, pot fi luate in considerare optiunile de tratament pentru infertilitate, cum ar fi inseminarea artificiala si / sau fertilizarea in vitro (FIV).

Metode naturiste si sfaturi alimentare

Tratamentele complementare si alternative pot include acupunctura, chiropractica si medicina pe baza de plante, dar exista putine dovezi care sa demonstreze ca acestea sunt eficiente. Evitarea cofeinei poate ajuta la reducerea durerii, deoarece cofeina poate agrava simptomele.

Sportul, cum ar fi mersul pe jos, poate reduce durerea si incetini progresul bolii prin reducerea nivelului de estrogen. Este important sa se monitorizeze simptomele, din cauza complicatiilor pe termen lung ale endometriozei. Se recomanda cresterea consumului de fructe si legume, limitarea grasimilor nesanatoase, consumul de lactate, iaurt si probiotice.

Relatia dintre endometrioza si infertilitate

Principala complicatie a endometriozei este afectarea fertilitatii. Aproximativ o treime dintre femeile cu endometrioza au dificultati in a ramane gravide. Endometrioza este considerata una dintre cele trei cauze majore ale infertilitatii feminine. Statisticile arata ca endometrioza este prezenta la 24 – 50% dintre femeile care sufera de infertilitate. In cazuri usoare pana la moderate, infertilitatea poate fi temporara. In aceste cazuri, interventia chirurgicala de indepartare a aderentelor, chisturilor si tesutului cicatrician poate restabili fertilitatea. In alte cazuri – un procent foarte mic – femeile pot ramane infertile.

Se crede ca tesutul cicatrician din endometrioza poate afecta eliberarea ovului din ovar si preluarea ulterioara de tubul uterin. Alte mecanisme care se presupune ca afecteaza fertilitatea includ schimbari in mediul pelvin care au ca rezultat implantarea problematica a ovulului fertilizat.

Alte complicatii ale endometriozei

Unele femei cu endometrioza dezvolta adeziuni si chisturi ovariene. Alte complicatii pot fi date de complicatii in timpul interventiei chirurgicale. Principala complicatie poate fi o infectie a inciziei, sangerari minore, precum si rareori afectarea unor organe, sangerari severe abdominale, formarea de cheaguri de sange etc.

Referinte:

(1) Endometriosis, link: https://patient.info/health/pelvic-pain-in-women/endometriosis
(2) Symptoms and causes of endometriosis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656
(3) Endometriosis and pain, link: https://www.speakendo.com/about-endometriosis/where-is-endometriosis-pain
(4) 16 endometriosis symptoms, link: https://www.medicinenet.com/endometriosis/article.htm f
(5) Endometriosis, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Endometriosis
(6) Endometriosis, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp1000274

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma