Rinita alergica este inflamatia cronica a pasajelor nazale cauzata de expunerea la un alergen, problema ce afecteaza calitatea vietii.

Cuprins:

1. Ce este rinita alergica?
2. Cauzele rinitei alergice
3. Factori de risc
4. Principalii alergeni
5. Simptomele rinitei alergice
6. Rinita alergica sau raceala?
7. Complicatiile rinitei alergice
8. Vizita la medic | Cand se recomanda consultul de specialitate
9. Tratamentul rinitei alergice
10. Preventie

Ce este rinita alergica?

Rinita alergica este numita si febra fanului si este cel mai frecvent tip de rinita cronica. Desi nu produce de obicei simptome grave, afecteaza calitatea vietii, somnul si poate interfera cu desfasurarea activitatilor zilnice.

Boala apare frecvent la toate grupele de varsta, de obicei se declanseaza in copilarie si persista ulterior. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 400 de milioane de oameni din intreaga lume se confrunta de rinita alergica, dupa cum arata datele din 2007. In Europa, aproximativ 1 din 4 persoane sufera de o forma de rinita alergica, dar nu toate prezinta simptome alergice reale (uneori alergia este prezenta dar nu se manifesta – stare latenta).

Cand membrana mucoasa este expusa la un alergen, activeaza anticorpi specifici pentru prima data, de obicei in ganglionii limfatici. Simultan, se declanseaza o serie de procese suplimentare in sistemului imunitar, care produce la randul lui celule imune care vizeaza in mod specific acest alergen. Aceasta este faza de sensibilizare, iar cand organismul este re-expus la alergen, aceste celule devin active si se leaga de alergeni, sunt activate celule suplimentare care elibereaza substante inflamatorii, inclusiv histamina si leucotriene. Aceste substante produc simptomele clasice ale rinitei alergice.

Principalii alergeni sunt:

  • pneumalergeni (reprezentati de praf, polen, ciuperci, par de animale etc.);
  • alergeni proveniti de la paraziti;
  • alergeni proveniti de la insecte;
  • alergeni asociati cu medicamente;
  • alergeni asociati cu substante chimice.

Cauzele rinitei alergice

Cand corpul intra in contact cu un alergen, acesta elibereaza histamina, o substanta chimica naturala care apara corpul de alergen. Ca urmare, apar rinita alergica si simptomele acesteia, de la secretiile nazale, la stranut sau mancarimi la nivelul ochilor. Astfel, rinita alergica este cauzata de reactia sistemului imunitar la un alergen pe care il detecteaza ca daunator. Rezulta prin urmare o eliberare de substante chimice ce duc la umflarea stratului interior de tesut din nas (membrana mucoasa) si la productia excesiva de mucus.

In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar reactioneaza la acel alergen depistandu-l ca fiind daunator. Daca sistemul imunitar este suprasensibil, va reactiona producand anticorpi pentru a lupta impotriva lor. Acesti anticorpi sunt proteine speciale din sange produse de obicei pentru a lupta impotriva virusurilor si infectiilor. Reactia alergica nu apare de la primul contact cu alergenul – sistemul imunitar trebuie sa recunoasca si sa memoreze alergenul inainte de a produce anticorpi pentru a lupta impotriva lor – proces numit sensibilizare. Dupa aceasta etapa de sensibilizare, va detecta anticorpii numiti imunoglobuline E de fiecare data cand intra in contact cu interiorul nasului sau cu gatul. La randul lor, acesti anticorpi duc la eliberarea la nivel celular de substante chimice ce includ histamina, ce produce inflamatia membranei mucoase si productia de mucus in exces.

Rinita alergica poate fi mostenita, dar, cel mai adesea, nu se mosteneste o anumita alergie, ci tendinta/riscul de a fi alergic – atopia. Copiii au un risc de 30-60% de a dezvolta rinita alergica daca unul dintre parinti este afectat si un risc de 50-70% daca ambii parinti au rinita alergica.

Cele doua tipuri de rinita alergica sunt rinita sezoniera si rinita perena. Rinitele sezoniere apar, de obicei, in timpul sezonului de primavara si toamna si sunt de cele mai multe ori un raspuns la alergenii din aer, cum ar fi polenul, in timp ce alergiile perene pot sa apara pe tot parcursul anului sau in orice moment al anului, ca raspuns la substantele din interior, cum ar fi acarienii sau parul de animale.

Factori de risc

Persoanele cu tendinta atopica au o predispozitie genetica de a dezvolta afectiuni alergice. Raspunsul imun crescut al acestora la alergeni are ca rezultat cresterea productiei de anticorpi IgE.

De asemenea, factorii de mediu pot juca un rol important. Studiile au aratat ca anumiti factori pot creste riscul unui copil de a dezvolta alergii, cum ar fi cresterea intr-un mediu in care oamenii fumeaza si daca sunt expusi la acarieni de la o varsta frageda.

Principalii alergeni

Cei mai frecventi alergeni din aer care provoaca rinita alergica sunt:

  • Praful si acarienii – din saltele, covoare, mobilier tapitat, perne, paturi etc. Acarienii nu produc ei in sine rinita, si o substanta chimica gasita in excrementele lor.
  • Polen si spori – Particulele mici de polen produse de copaci si iarba pot provoca uneori rinita alergica. Rinita poate fi de asemenea cauzata de sporii produse de mucegai si ciuperci.
  • Animale – Multi oameni sunt alergici la animale, cum ar fi pisicile si cainii. Reactia alergica nu este cauzata mereu de parul de animale, ci si de fulgi de piele moarta si chiar de urina si saliva lor.
  • Factori ocupationali – expunerea in mediul de lucru la praf de lemn, faina, latex etc.

Simptomele rinitei alergice

Simptomele comune ale rinitei alergice includ:

  • stranut;
  • secretii nazale (curge nasul);
  • nas infundat;
  • mancarimi la nivelul nasului sau urechilor;
  • mancarimi la nivelul ochilor;
  • lacrimarea ochilor sau secretii oculare;
  • cearcane;
  • tuse;
  • gat inflamat sau cu dureri;
  • dureri de cap frecvente;
  • eczeme, mancarimi pe piele sau urticarie;
  • oboseala excesiva.

Simptomele apar, de obicei, imediat dupa contactul cu un alergen, iar altele apar dupa expunerea prelungita.

Atentie! Febra nu este un simptom al febrei fanului sau rinitei alergice.

Rinita alergica sau raceala?

Uneori poate fi greu sa se faca diferenta dintre alergii si raceala comuna. Exista mai mult de o suta de tulpini de virusuri care duc la raceala, fiecare fiind mai raspandita in anumite perioade ale anului, motiv pentru care rinita poate fi uneori confundata cu raceala. Alergiile apar in acelasi timp in fiecare an si dureaza atat timp cat alergenul se afla in aer (de obicei 2-3 saptamani). Alergiile provoaca mancarime la nivelul nasului si ochilor impreuna cu alte simptome nazale. Racelile dureaza aproximativ o saptamana si sunt asociate cu simptome mai reduse de mancarime la nivelul nasului si ochilor.

Complicatiile rinitei alergice

Unele complicatii care pot aparea in rinita alergica sau febra fanului includ:

  • afectarea calitatii somnului;
  • dezvoltarea de simptome de astm;
  • infectii frecvente la nivelul urechii;
  • infectii ale sinusurilor;
  • incapacitatea de a desfasura activitatile zilnice;
  • dureri de cap frecvente;
  • probleme dentare cauzate de respiratia excesiva pe gura.

Complicatiile pot aparea si din cauza medicamentelor administrate, care pot cauza somnolenta, cefalee, anxietate si insomnie, si doar in cazuri rare pot cauza disconfort gastrointestinal, urinar si la nivel circulator.

Vizita la medic | Cand se recomanda consultul de specialitate

Adresati-va medicului daca simptomele de rinita alergica va afecteaza somnul, impiedicandu-va sa desfasurati activitati cotidiene sau va afecteaza performanta la locul de munca sau la scoala.

Analize si investigatii

Pentru diagnosticarea rinitei e necesar in principal un examen fizic si un istoric medical. Medicul va analiza simptomele si semnele, momentul cand au inceput acestea, care este mediul de lucru si de acasa, daca se administreaza anumite medicamente, daca pacientul mai sufera si de alte probleme, daca pacientul respira pe gura, daca sforaie, daca are tendinta de a-si drege vocea des. Se vor palpa ganglionii limfatici si sinusurile, regiunea orofaringelui (zona gatului), a pieptului, se vor examina nasul si urechile.

Principalele teste pentru stabilirea diagnosticului de rinita alergica sunt:

  • Testele alergologice cutanate sunt cea mai eficienta metoda disponibila pentru a confirma rinita alergica.
  • Teste de sange – pentru determinarea concentratiei de imunoglobulina E (IgE) specifica alergenului din sange, prin testul RAST sau prin testul ELISA.

In unele cazuri pot fi necesare teste suplimentare pentru a verifica anumite complicatii, cum ar fi polipii nazali sau sinuzita, ca o endoscopie nazala, o cultura de secretii nazale, o tomografie computerizata (CT) etc.

Tratamentul

Rinita alergica nu necesita mereu tratament, dar uneori pot fi necesare medicamente pentru gestionarea simptomelor.

Evitarea alergenului

Un alergen, cum ar fi polenul, poate fi dificil de evitat, dar pe cat posibil trebuie limitata expunerea la acestia – de exemplu, evitati anumite activitati in exterior in timpul sezonului de polen si stati in interior in zilele cu vant sau imediat dupa o furtuna. Daca e vorba de o alergie la animale, evitati contactul cu animale de companie. Cand vine vorba de acarieni, curatati cat mai des si mai atent mobilierul tapitat, covoarele, podelele, asigurati aerisierea corecta a locuintelor, evitati aerul umed in interior si alegeti mobilier care nu atrage praful. Un aspirator cu filtru special poate preveni episoadele alergice.

Medicamente

Antihistaminicele pot fi indicate pentru tratarea alergiilor. Acestea actioneaza prin blocarea productiei de histamina. Unele antihistaminice populare includ:

  • fexofenadina;
  • difenhidramina;
  • desloratadina;
  • loratadina;
  • levocetirizina;
  • cetirizina.

Decongestionantele se pot administra pentru o perioada scurta, de obicei nu mai mult de trei zile, pentru a ameliora nasul infundat si presiunea de la nivelul sinusurilor. De obicei se administreaza sub forma de spray-uri. Folosirea acestora pentru un timp mai indelungat poate cauza reaparitia simptomelor, dar la un nivel mai intens (efect de rebound). Principalele decongestionante includ:

  • oximetazolin;
  • pseudoefedrina;
  • fenilefrina;
  • cetirizina cu pseudoefedrina.

Picaturile de ochi si spray-urile nazale pot contribui la ameliorarea simptomelor de mancarime si a altor simptome legate de alergii pentru o perioada scurta de timp. Corticosteroizii intranazali pot ajuta la reducerea inflamatiilor si raspunsurilor imune. Spray-urile nazale cu steroizi sunt frecvent recomandate ca o modalitate de tratament  pe termen lung.

Alte tratamente

Imunoterapia poate fi inficata in cazul unei alergii severe. Imunoterapia alergen specifica (cunoscuta si sub denumirea de desensibilizare alergica) reduce severitatea simptomelor si / sau necesitatea unor tratamente regulate. Aceasta implica administrarea unor cantitati usoare, crescand treptat doza, de extracte alergene, prin injectii sau prin comprimate sublinguale, spray-uri sau picaturi (administrate sub limba). Tratamentul este de obicei de 3-5 ani si este oferit de obicei persoanelor cu varste mai mari de 5 ani cu rinita alergica severa.

Tratamentul chirurgical poate fi util pentru anumiti pacienti cu rinita, polipoza sau boala sinusala cronica, care reapare dupa tratamentul medical. Majoritatea interventiilor chirurgicale pot fi efectuate sub anestezie locala.

Preventie

Rinita alergica nu poate fi prevenita, dar pot fi ameliorate sau reduse simptomele. In general, prima linie de tratament in rinita alergica este evitarea alergenilor asociati, desi aceasta interventie poate sa nu fie eficienta pentru toti pacientii.

  • Evitati obiectele de mobilier care colecteaza praful (de ex. covoare, draperii si scaune tapitate).
  • Pentru cei cu alergii la polen, se recomanda evitarea expuneri la spatii deschise cu multa iarba, pastrati ferestrele inchise in masini si in casa si schimbati frecvent filtrele de la aparatul de aer conditionat.
  • In cazul alergiilor la animale, trebuie evitat contactul cu acestia si limitati accesul lor in casa. Spalati-va mainile dupa contactul cu animalele.
  • Se recomanda pernele sintetice, spalarea si schimbarea asternuturilor cel putin o data pe saptamana la temperaturi ridicate. Utilizati asternuturi de protectie impotriva prafului si reziduurilor pentru saltele.
  • Daca aveti alergii sezoniere, puteti incerca sa utilizati un aparat de aer conditionat cu filtru pentru alergeni, si evitati deschiderea ferestrelor pe toata durata zilei. Instalati un filtru de aer de inalta eficienta numit filtru HEPA.
  • Spalati frecvent podelele cu un mop umed.
  • Reduceti umiditatea aerului cu un dezumidificator pentru a mentine umiditatea interioara in jur de 40% pana la 45%.
  • Evitati plantele de interior (care pot fi o sursa comuna de mucegai).

Referinte:

(1) Allergic rhinitis, link: https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1710-1492-7-S1-S3
(2) Allergic Rhinitis, link: http://www.aaia.ca/en/allergic_rhinitis.htm
(3) Allergic Rhinitis, link: https://patient.info/doctor/allergic-rhinitis-pro
(4) Allergic Rhinitis, link: http://www.ecarf.org/en/information-portal/allergic-diseases/allergic-rhinitis/
(5) Allergic Rhinitis, link: https://www.healthline.com/health/allergic-rhinitis#symptoms
(6) Complications of allergic rhinitis, link: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(00)44765-2/fulltext

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma