Placenta praevia apare cand placenta acopera (partial sau total) colul uterin, blocand trecerea fatului prin canalul de nastere. Iata care sunt cauzele, simptomele, metodele de diagnostic si tratament indicate.
1. Ce este placenta praevia?
2. Incidenta
3. Tipuri de placenta praevia
4. Cauze
5. Simptome
6. Cum este diagnosticata placenta previa?
7. Tratament
8. Complicatii
9. Cum pot reduce riscul de placenta previa?
Odata ce sarcina avanseaza, uterul se extinde si acest lucru afecteaza pozitia placentei. Zona in care este atasata placenta se intinde de obicei in sus. Daca, in schimb, plancenta ramane in jos in uter, in apropierea cervixului sau acoperind cervixul, poate bloca astfel canalul de nastere. O astfel de problema de numeste placenta cazuta sau placenta praevia.
Daca placenta este inca in aceasta pozitie cazuta, exista riscuri sa apara sangerari in timpul sarcinii sau in timpul nasterii bebelusului. Aceasta sangerare poate fi uneori severa si poate pune in pericol viata mamei si a copilului. Daca placenta acopera colul uterin, bebelusul nu poate trece in canalul de nastere, astfel ca ajunge sa fie necesara operatia cezariana.
Placenta previa este diagnosticata prin ecografie in sarcina – in general, ecografie transvaginala.
Multe femei sunt diagnosticate cu un anumit grad de placenta previa in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, de obicei in timpul unei ecografii de rutina. Insa, deoarece uterul creste la o rata accelerata la inceputul sarcinii, marea majoritate a acestor cazuri (estimata la 90%, de fapt) se reduc de la sine, adica placenta care se afla sub nivelul inferior se deplaseaza si se indeparteaza de colul uterin inainte de nastere.
Afecteaza aproximativ 1 la 200 de nasteri, dar in cele mai multe cazuri colul uterin nu este acoperit in totalitate. Placenta previa este diagnosticata in pana la 5% dintre sarcini la 4 luni. Cu toate acestea, pana cand copilul este pregatit pentru nastere, doar 0,5% (1 din 200) femei au inca placenta previa.
Exista 3 tipuri de placenta previa:
In timpul sarcinii, placenta se misca pe masura ce uterul se extinde si creste. Este foarte frecvent ca placenta sa fie cazuta in uter la inceputul sarcinii. Dar, pe masura ce sarcina avanseaza, placenta se misca spre zona superioara a uterului. In trimestrul al treilea de sarcina, placenta trebuie sa se afle langa zona de sus a uterului, astfel incat colul uterin este deschis pentru nastere.
Deseori nu exista o cauza evidenta pentru placenta praevia, dar placenta se poate dezvolta in zona inferioara in anumite cazuri. Factorii de risc includ:
Nu se poate face nimic pentru a preveni placenta praevia. Numai cresterea uterului in timp poate imbunatati pozitia placentei.
Cel mai frecvent simptom al placentei previa este sangerare vaginala rosu aprins, fara durere din vagin – sangerare spontana sau dupa actul sexual in sarcina. Unele femei au, de asemenea, crampe. Sangerarea incepe de multe ori la sfarsitul celui de-al doilea trimestru sau la inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Sangerarea poate fi severa si poate pune viata in pericol. Se poate opri de la sine, dar poate incepe din nou dupa cateva zile sau saptamani. Simptomele placentei previa pot fi confundate cu ale altor probleme de sanatate astfel ca e necesar un control medical pentru a depista exact cauza.
De asemenea, puteti sa experimentati:
Daca aveti sangerari in timpul sarcinii, contactati imediat medicul.
Hemoragia ce caracterizeaza placenta previa este secundara mai multor cauze:
Daca aveti sangerari, este posibil sa fie necesara spitalizare pentru perioade mai lungi de timp. Sangerarea, cu sau fara contractii, poate fi o complicatie a placentei previa. Daca sangerarea este foarte severa, este posibil sa fie necesare transfuzii de sange sau nastere inainte de termen. Sangerarea severa poate periclita viata mamei si a copilului. Daca aveti contractii in timpul unui episod de sangerare, vi se pot administra medicamente pentru a opri contractiile.
Diagnosticarea incepe cu o examinare medicala si o serie de intrebari despre istoricul de sanatate. Medicul va face si o ecografie. Aceasta poate arata localizarea placentei.
Majoritatea cazurilor de placenta previa se gasesc in timpul celui de-al doilea trimestru, la o ecografie de rutina. De asemenea, poate fi depistata dupa simptome atunci cand o femeie gravida are sangerare vaginala si o ecografie confirma problema. Unele femei nu stiu ca au placina previa pana la sangerare la inceputul travaliului. Un examen pelvin nu se va face daca nu aveti nevoie imediat de o cezariana. Un examen pelvin ar putea rani placenta si ar cauza o sangerare mai grava.
Teste de laborator: hemoleucograma si testele de coagulare sunt necesare pentru a exclude alte tulburari de coagulare.
Teste de imagistica – cel mai folositor si ieftin mijloc de diagnostic este ecografia transvaginala, cu o acuratete de 100%. O alternative o reprezinta ecografia abdominala, cu rate fals-pozitive/negative intre 2-25%. Rar se poate realiza ecografie translabiala, insa nu are aceleasi rezultate ca cele doua.
RMN se utilizeaza in diagnosticul anomaliilor placentare (placenta accreta, increta, percreta), mai ales pentru planificarea nasterii.
Evaluarea ecografica a fatului este necesara pentru a monitoriza varsta gestationala si greutatea, pentru a descoperi potentialele anomalii congenitale, insertia cordonului ombilical.
Diagnosticul diferential include:
Cand colul uterin este complet acoperit de placenta si ramane asa pana la sfarsitul sarcinii, va fi necesara o nastere cezariana cu cel putin 5 saptamani inainte de data scadenta. Este posibil sa fie nevoie de o amniocenteza inainte de operatia cezariana pentru a va asigura ca plamanii copilului sunt pregatiti pentru nastere.
Placenta praevia este clasificata in 4 categorii, de la minor la major. Daca aveti grad 1 sau 2, este posibil sa puteti naste normal – nasterea naturala, dar gradul 3 sau 4 necesita o operatie cezariana. Orice grad de placenta praevia inseamna ca trebuie sa aveti acces usor la spital in cazul in care apare sangerarea. Sangerarile severe pot insemna ca trebuie sa fii internata in spital pentru restul sarcinii.
Nu exista niciun tratament medical sau chirurgical pentru a vindeca placenta previa, dar exista mai multe optiuni pentru a gestiona sangerarea cauzata de placenta previa. Managementul sangerarii depinde de diferiti factori, printre care:
Daca medicul afla inainte de saptamana a 20-a de sarcina ca placenta este cazuta in uter, sansele sunt foarte bune ca se regleze de la sine. Pozitia placentei se poate schimba pe masura ce creste uterul. Deci, pana la sfarsitul sarcinii, placenta se poate sa nu mai blocheze cervixul. Daca nu sangerezi, este posibil sa nu fie nevoie sa stai internata in spital. Dar va trebui sa fii foarte atenta. Evita orice activitate intensa, cum ar fi alergarea sau ridicarea. Evita sexul si nu introduce nimic in vagin.
Medicul poate recomanda odihna, ceea ce inseamna evitarea activitatilor care pot declansa sangerari, cum ar fi sexul si exercitiile fizice. Fii pregatita sa soliciti asistenta medicala de urgenta daca incepi sa sangerezi. Va trebui sa puteti ajunge repede la spital daca sangerarea revine sau devine mai grava. Daca placenta este mica, dar nu acopera cervixul, este posibil sa fie facuta si o nastere vaginala.
Sangerarile severe necesita asistenta medicala imediata la cea mai apropiata unitate medicala de urgenta. Sangerarea severa poate necesita o transfuzie de sange. Medicul va planifica probabil o cezariana indata ce copilul poate fi nascut, in mod ideal dupa 36 de saptamani de sarcina. Cu toate acestea, este posibil sa fie nevoie de o nastere mai devreme daca sangerarile severe persista sau daca apar mai multe episoade de sangerare.
In cazul in care nasterea este planificata inainte de 37 saptamani, medicul va oferi corticosteroizi pentru a ajuta la dezvoltarea plamanilor copilului.
Daca sangerarea nu poate fi controlata sau copilul este in pericol, poate fi necesara o cezariana de urgenta – chiar daca copilul este prematur.
Poate fi necesar sa iei comprimate de fier daca ai anemie (nivel scazut al hemoglobinei in sange). Daca ai sangerari in timpul sarcinii si ai Rh negativ, vei avea nevoie de o injectie cu anticorpi anti D, astfel incat bebelusul sa nu fie afectat de sangerare. Copilul poate fi, de asemenea, monitorizat cu un cardiotocograf (CTG) pentru a va asigura ca nu este afectat. CTG inregistreaza ritmul cardiac al bebelusului si raspunsul la miscari si contractii.
Uneori poate fi necesara cezariana, in functie de grad. O nastere vaginala ar putea perturba placenta si ar putea provoca sangerari severe. Daca sangerarea poate fi incetinita sau oprita, medicul poate intarzia nasterea si va monitoriza indeaproape si copilul. Medicul poate efectua monitorizarea fetala a inimii pentru a verifica starea bebelusului.
Se pot administra:
Daca ai avut placenta previa intr-o sarcina trecuta, ai un risc de 2-3 % de a avea din nou.
Nu se stie exact cum se poate si daca se poate preveni placenta previa. In schimb, este posibil sa poti reduce riscul daca nu fumezi. Un alt mod de a reduce riscul este sa apelezi la cezariana doar atunci cand e necesar. Daca sarcina este sanatoasa si nu exista motive medicale pentru a avea o cezariana, este mai bine sa nasti natural. Cu cat ai mai multe interventii de cezariana, cu atat mai mare este riscul de placenta previa.
Referinte:
(1) Low-Lying Placenta (Placenta Previa), link: https://www.healthline.com/health/placenta-previa#support
(2) Placenta Previa, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/placenta-previa/
(3) Placenta previa, link: https://www.marchofdimes.org/complications/placenta-previa.aspx
(4) Placenta previa, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/placenta-praevia
(5) What is placenta previa?, link: https://www.uofmhealth.org/health-library/hw180817
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…