Kinetoterapia – ce este, cand e indicata si ce beneficii are

Kinetoterapia ajuta la restabilirea miscarii si functionarii in cazul persoanelor afectate de leziuni, boli sau dizabilitati. Aflati mai multe despre kinetoterapie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este kinetoterapia?
  2. Tipuri de kinetoterapie
  3. Metode si tehnici de kinetoterapie
  4. Boli in care e indicata kinetoterapia
  5. Beneficiile kinetoterapiei
  6. Kinetoterapia la copii
  7. Informatii utile

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia este una dintre cele mai cunoscute si apreciate terapii din lume.

Kinetoterapie definitie

Practic, kinetoterapia se defineste ca terapia prin miscare.

Kinetoterapia pe intelesul tuturor

Acest tip de terapie fizica incearca sa amelioreze sau sa trateze bolile sau accidentarile care limiteaza abilitatile unei persoane de a se deplasa si de a desfasura activitati functionale in viata de zi cu zi. Kinetoterapeutul utilizeaza istoricul si examenul fizic al unui individ pentru a ajunge la un diagnostic si pentru a stabili un plan de gestionare a invaliditatii. Daca este necesar, se poate folosi si de rezultatele studiilor de laborator si ale imaginilor, cum ar fi radiografiile, scanarile CT sau RMN.

Tipuri de kinetoterapie

In principal, kinetoterapia se imparte in trei tipuri principale: kinetoterapia de recuperare, kinetoterapia de tip curativ si kinetoterapia profilactica.

Kinetoterapia de recuperare

Este cea mai utilizata si cea mai importanta ramura a kinetoterapiei si presupune mentinerea sau imbunatatirea unui nivel functional satisfacator.

Kinetoterapia profilactica

Aceasta implica mentinerea unei bune stari de sanatate prin intermediul exercitiilor fizice.

Kinetoterapia de tip curativ

Acest tip de kinetoterapie se asociaza cu celelalte doua ramuri, cel profilactic si de recuperare.

Metode si tehnici de kinetoterapie

Programul de kinetoterapie poate sa se adreseze problemelor legate de motilitatea articulara, forta musculara, coordonare, capacitatea cardiaca si respiratorie, postura si abilitatea de a schimba pozitiile, mersul, comunicarea, executarea instructiunilor si efectuarea unor alte activitati zilnice.

Kinetoterapeutii sunt pregatiti si calificati in folosirea diferitelor terapii care pot ameliora simptomatologia diferitelor boli. Dintre terapiile ce pot fi folosite va prezentam cateva.

Gimnastica medicala

Gimnastica medicala are, fara indoiala, un loc important in tratamentul anumitor afectiuni. Un astfel de tratament tinde sa grabeasca recuperarea si sa amelioreze simptomele in cazul unor defecte de postura, deformari si inflamatii musculare, nervoase si articulare.

Bai termale

Baile termale au un efect de stimulare a circulatiei si metabolismului celular si sunt recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, arteriosclerozei, obezitatii, gutei, starilor de depresie si, mai presus de toate, a vasculopatiei periferice si, de asemenea, a artropatiilor.

Exercitii fizice

Acestea sunt cele mai frecvent folosite dintre toate tehnicile de kinetoterapie. Programul zilnic de exercitiu va fi astfel alcatuit, incat sa amelioreze cat mai mult simptomatologia bolii, fie prin cresterea  mobilitatii articulare, fie prin reinvatarea muschilor sa se contracte si sa se relaxeze in coordonare cu ceilalti muschi.

Aceste exercitii fizice pot fi efectuate, in mod activ doar de catre sau cu ajutorul terapeutului sau, pot fi pasive, situatie in care terapeutul va deplaseaza bratele si picioarele in diferite tipuri de miscari.

Exercitiile active sunt utile pentru imbunatatirea functionarii muschilor, pe cand exercitiile pasive pot fi utile in cazul in care prezentati contracturi musculare sau trebuie sa reinvatati anumite miscari. Exercitiile de rezistenta pot imbunatati forta musculara.

Pentru efectuarea acestor exercitii pot fi folosite diferite echipamente: mese sau saltele de exercitii, biciclete medicale, cadre pentru ajutorul mersului, spaliere de exercitii, rampe, bare paralele si greutati sau gantere.

Proceduri calde si reci

Caldura poate stimula circulatia, poate redresa muschii tensionati si inlatura durerea. Poate fi aplicata sub forma de comprese umede calde, lampi cu radiatii infrarosii, radiatii de unde scurte, ultrasunete, impachetari calde cu parafina sau bai calde. In anumite cazuri, pot fi necesare procedeele reci, cu gheata sau comprese umede reci. Imersii subacvatice alternative calde-reci ale mainilor sau picioarelor pot fi folosite in anumite circumstante.

Bai cu bule de aer

Acestea pot ameliora durerile determinate de spasmele musculare si pot ajuta sau intari miscarile pacientului, pentru ca apa suporta partial greutatea acestuia si opune in acelasi timp rezistenta la miscari.

Masajul

Terapia prin masaj poate imbunatati circulatia, va poate ajuta sa va relaxati, poate indeparta durerea locala sau spasmul muscular si poate reduce edemele. Masajul este practicat de catre un personal specializat sau de catre persoane din familie, pregatite pentru efectuarea corecta a masajului.

Electricitatea

Electroterapia este caracterizata de curenti electrici de foarte joasa intensitate, aplicati pe piele, care pot stimula muschii superficiali facandu-i sa se contracte. Acest efect este folosit in obtinerea raspunsului in cazul muschilor paralizati sau slabiti. Anumite medicamente pot fi administrate prin piele cu ajutorul unui aparat electric cu tensiune redusa. Pentru controlul durerii, pot fi folosite uneori dispozitive portabile electrice numite simulatori electronici transcutanati ai nervilor (TENS).

Dispozitive de ajutor si sustinere

Terapia poate include instructajul pentru folosirea unor dispozitive de sustinere pentru mers, de genul bastoanelor, carjelor, cadrelor sau a scaunelor cu rotile si scuterelor electrice. Puteti fi pregatit in folosirea unor dispozitive care va permit o mai usoara manipulare a butoanelor, folosire a tacamurilor, a telefonului sau conducerii masinii.

Alte terapii

In plus fata de recomandarile medicului si ale kinetoterapeutului, puteti sa consultati si un terapeut ocupational care sa va ajute sa va recapatati abilitatea de a efectua activitatile obisnuite de genul igienei corporale, imbracatului sau sa dezvoltati alternative de a compensa functiile pierdute.

Boli in care e indicata kinetoterapia

Kinetoterapia este una dintre profesiile de mare ajutor in domeniul sanatatii care, prin utilizarea kinesiologiei, electroterapiei, terapiei cu socuri, exercitiilor fizice, mobilizarea articulatiilor si a educatiei pentru sanatate, trateaza afectiuni precum durerile cronice sau acute, leziuni ale tesuturilor moi, leziuni cartilaginoase, tulburari fizice de origine musculo-scheletala, cardiopulmonara, neurologica si endocrinologica.

Kinetoterapie dupa AVC

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta prima cauza de morbiditate si invaliditate. Mai grav, daca acum 30 de ani accidentul vascular cerebral aparea dupa varsta de 60 de ani, in ultimul deceniu media de varsta a scazut, astfel incat tot mai multe persoane tinere (40- 50 de ani) sufera un AVC.

Cand trebuie incepute aceste exercitii

In cazul acestora, dar nu numai, programul de recuperare encefalomedicala este foarte important pentru reintegrarea lor in societate. Programul de kinetoterapie trebuie inceput cat mai devreme (in cazul AVC ischemic – dupa 36 de ore, in cazul AVC hemoragic – dupa 10-12 zile de la aparitie).

Programul de kinetoterapie trebuie individualizat si adaptat in functie de varsta pacientului si bolile asociate. Exercitiile se efectueaza zilnic, cu prudenta, sub stricta supraveghere a kinetoterapeutului. Exercitiile vizeaza redarea motricitatii si mobilitatii membrelor afectate de paralizie si reeducarea mersului. Rezultate pozitive pot fi obtinute de la primele sedinte.

Accidentul vascular cerebral apare din cauza intreruperii circulatiei sanguine catre creier. AVC poate fi: ischemic (se reduce fluxul sangvin cerebral prin blocarea unei artere cu un cheag) sau hemoragic (apare ruptura unui vas cerebral).

Exercitiul 1

Stand pe scaun cu mainile impreunate, duceti bratele spre dreapta, apoi spre stanga (bratul sanatos ghideaza miscarea).

Exercitiul 2

Stand pe scaun cu mainile impreunate, aplecati-va ducand mainile pe sol.

Exercitiul 3

Stand culcat la marginea patului, cu piciorul sanatos indoit si celalalt lasat in jos, ridicati piciorul afectat la nivelul patului.

Exercitiul 4

Stand culcat, cu genunchii indoiti si mainile pe langa corp, ridicati bazinul.

Nota: Fiecare exercitiu se efectueaza in 3-4 serii de cate 8-10 repetari.

Kinetoterapie dupa infarct

Pacientul trebuie sa inceapa incet si sa creasca treptat nivelul de activitate. Efectuarea de exercitii simple acasa si plimbarile pot fi o solutie extraordinara. Evitati sportul la 2 ore dupa o baie sau o masa grea.

Evitati activitate fizica daca sunteti obositi la sfarsitul zilei. Asteptati pana dimineata sau alegeti ora din zi cand va simtiti cel mai relaxat.

Nu va grabiti. Exercitiile de intindere (stretching) si exercitiile fizice simple sunt o idee buna pana cand inima isi revine dupa atacul de cord.

Kinetoterapia in afectiunile coloanei vertebrale

Kinetoterapeutii trateaza diferite conditii musculo-scheletice care afecteaza coloana vertebrala si limiteaza functia fizica.

Printre conditii se numara:

Scopul terapiei fizice este de a readuce rapid pacientul la o viata activa.

Kinetoterapie respiratorie

Aceasta presupune evaluarea si tratarea persoanelor cu tulburari respiratorii. Aici pot fi incluse afectiuni pulmonare, cum ar fi bronsita cronica, emfizemul si fibroza chistica. De asemenea, sunt cuprinse mai multe conditii care afecteaza sistemul respirator, cum ar fi interventiile chirurgicale generale si bolile severe care necesita terapie intensiva.

Kinetoterapie post-traumatica

Accidentarile serioase pot provoca o varietate de probleme de miscare. O leziune cerebrala, in special, poate produce probleme motorii. Kinetoterapia este menita sa redea miscarile active ale pacientului, tonusul si forta musculara.

Kinetoterapia in afectiuni neurologice

Kinetoterapia este folosita pentru a obtine un potential maxim la persoanele cu dizabilitati, inclusiv cele rezultate in urma bolilor si tulburarilor neurologice. Aceste terapii pot fi eficiente in ameliorarea sau inlaturarea durerii, imbunatatirea fortei musculare si a motilitatii si in efectuarea sarcinilor esentiale pentru mentinerea autonomiei.

Beneficiile kinetoterapiei

Kinetoterapia este o abordare holistica directionata de practicieni dedicati si are scopul de a maximiza capacitatea de miscare si de functionare a pacientilor pe tot parcursul vietii.

In mod specific, fizioterapeutii va pot ajuta sa:

  • Aveti o mobilitate optima, o activitate fizica si o stare de sanatate generala buna;
  • Preveniti bolile, accidentarile etc;
  • Gestionati afectiunile acute si cronice;
  • Ramaneti independent din punct de vedere functional si sa va imbunatatiti performantele fizice;
  • Recuperati in urma unei leziuni, boli sau dizabilitati;
  • Preveniti reaparitia, reaccidentarea sau declinul functional.

Kinetoterapia la copii

V-ati intrebat vreodata cat de importanta este miscarea pentru un copil? Este vitala! Imaginati-va! Fara miscare, viata unui copil ar fi extrem de statica si de dureroasa.

Iata de ce fiecare copil are dreptul la miscare. Oferiti-i aceasta sansa educandu-l in spiritul miscarii din primele zile de viata.

Kinetoterapia presupune terapia prin miscare – cea mai simpla si neinvaziva metoda care aduce starea de bine. Potrivit scolii franceze, este ”arta de a vindeca folosind tehnica miscarii”, iar kinetoterapeutii sunt ”mecanicii corpului”. In cazul copiilor – fie sanatosi, fie cu diverse probleme de sanatate – aceasta terapie prin miscare, daca este inceputa si cultivata de la varsta mica, ea poate deveni un adevarat mod de viata. In felul acesta, copilul – viitorul adult – isi va forma o cultura a miscarii, foarte necesara organismului pe tot parcursul vietii.

Educatie pentru miscare, din primele zile de viata

Kinetoterapia nu are varsta. Ea poate incepe chiar din primele zile de viata ale nou-nascutului si poate continua toata viata. De exemplu, un copil care se naste cu paralizie de plex brahial poate incepe terapia prin miscare din a cincea zi de viata. Copilul prematur, nascut inainte de termen, are obligatoriu nevoie de kinetoterapie din prima luna de viata, chiar daca nu are probleme de sanatate. In lipsa acestei terapii, un copil prematur prezinta riscul unei dezvoltari intarziate, va sta in sezut si va merge mai tarziu decat ceilalti copii si poate avea dificultati de adaptare la mediul inconjurator.

Dar copilul nu trebuie sa aiba probleme de sanatate pentru a face kinetoterapie. Dragi parinti, sa nu uitati ca, pentru a avea copii voinici si sanatosi, trebuie ca miscarea sa faca parte integranta din programul lor, asa cum mananca, dorm, se joaca, fac baie! Important este sa le dati posibilitatea, de mici, sa simta bucuria miscarii si sa se bucure tot restul vietii de beneficiile ei.

Copii sanatosi, puternici, echilibrati

In cazul copilului sanatos, kinetoterapia urmareste etapele normale de dezvoltare neuromotorie, ajutandu-l sa le depaseasca in mod optim si sa deprinda miscarea normala. Kinetoterapia aplicata bebelusului ii va imbunatati mobilitatea si stabilitatea articulatiilor, digestia, circulatia, respiratia, tonusul muscular. Astfel, copilul poate fi capabil ca la o luna-o luna si jumatate sa-si controleze pozitia capului, la 5-6 luni sa stea in sezut, apoi sa se tarasca, sa se rostogoleasca, pentru ca la 8-9 luni sa apara ortostatismul (pozitia in picioare). Kinetoterapia ii poate oferi copilului sansa de a merge mai repede. Iar dezvoltarea motorie este in stransa legatura cu cea psihica. De aceea, cand un un copil castiga din punct de vedere motor, automat, el va castiga si psihic, pentru ca va putea cunoaste singur mediul inconjurator.

Avantajele kinetoterapiei la copii

Copiii care urmeaza programe de kinetoterapie sunt sanatosi, au articulatii puternice, sunt echilibrati, sunt pregatiti pentru practicarea unor sporturi, invata sa fie competitivi, abili, sa ia decizii corecte si rapide, sa aiba capacitate de adaptare la situatii noi etc. Cert este ca miscarea inceputa de la varste fragede le dezvolta copiilor calitati pe care nicio alta stiinta nu reuseste sa le ofere.

Asa cum familia se preocupa de bunastarea copiilor, asigurandu-le hrana, imbracaminte, educatie, ii fereste de pericole, le ofera jucarii si timp de joaca, le ocroteste sanatatea, tot astfel trebuie sa se ingrijeasca si de nevoia de miscare a copilului. Miscarea reprezinta cel mai bun start in viata, iar rolul parintilor este acela de a le oferi aceasta sansa.

Sansa la normalitate pentru cei cu dizabilitati

Pe terenul prietenos al kinetoterapiei intra orice fel de deficienta a copilului: de la deformari ale membrelor superioare sau inferioare, torticolis, scolioza congenitala pana la parapareza, tetrapareza, paraplegie, tulburari hiperkinetice (ADHD), autism, boli neuromusculare. Orice dizabilitate a copilului poate beneficia de kinetoterapie, care este singura terapie ieftina ce poate reda functiile pierdute ale organismului. In cazul unui copil cu dizabilitati, nu exista pastila-minune. Nimic nu-l poate ajuta pe un copil cu deficiente fizice sa se deplaseze sau sa-si foloseasca o parte a corpului. Nicio forma de deplasare nu e posibila decat prin kinetoterapie si stimulare neuromotorie.

Programele de kinetoterapie si stimulare neuromotorie reprezinta o necesitate absoluta pentru copiii cu paralizie cerebrala. Prin tehnici specifice de decontracturare, stimulare bucofaciala, masaj, exercitii de respiratie, acesti copii sunt ajutati sa se hraneasca, sa vorbeasca, sa se miste. De asemenea, parintii sunt invatati tehnica de hranire a copilului (masticatia, deglutitia).

Adaptarea exercitiilor

Programele de kinetoterapie, mai ales in cazul copiilor cu dizabilitati, trebuie efectuate de un kinetoterapeut specializat in dezvoltarea copilului, care detine cunostinte de dezvoltare pneuromotorie. Parintii trebuie sa apeleze la kinetoterapeuti care cunosc bine fiziologia miscarii copilului mic si modalitatile de abordare a acestuia. Exercitiile trebuie adaptate in functie de: varsta copilului, starea lui de sanatate, dispozitia la sedinte de kinetoterapie, capacitatea lui de adaptare la efort si de calitatile motrice ale copilului. Kinetoterapeutul trebuie sa aiba cunostinte temeinice care sa-i permita abordarea complexa si responsabila a actului kinetic, stimularea complexa a micutului pacient, mai ales daca este vorba despre un copil cu dizabilitati.

Informatii utile

Kinetoterapia a capatat o foarte mare amploare in Romania in ultimele decenii, iar tot mai multi oameni apeleaza la serviciile unor astfel de specialisti pentru a-si rezolva si vindeca afectiunile mai mult sau mai putin grave.

Recomandari

Inainte de a incepe un program de kinetoterapie este bine sa va faceti un control medical amanuntit care sa cuprinda testari diagnostice, functionale si psihologice, in conformitate cu recomandarile medicului. Kinetoterapeutul se consulta de obicei cu medicul pentru a intocmi un program ce vi se potriveste. Ei vor reevalua frecvent terapia pe parcursul desfasurarii ei.

Kinetoterapie pret

Preturile difera de la terapeut la terapeut, insa costul unei sedinte porneste de la 90 de lei.

Kinetoterapie la domiciliu

Multi oameni nu se pot deplasa la cabinet sau unii dintre ei considera ca este mai comod asa, de aceea solicita ca sedinta de kinetoterapie sa se desfasoare la domiciliu.

Kinetoterapie prin CNAS

In unele cazuri, sedintele de kinetoterapie sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

 

Referinte:

  1. https://www.news-medical.net/health/Physiotherapy-Types.aspx
  2. https://www.csp.org.uk/careers-jobs/what-physiotherapy
  3. https://www.chss.org.uk/heart-information-and-support/about-your-heart-condition/common-heart-conditions/heart-attack/recovering-at-home-2/home-exercises-and-walking/
  4. https://www.spineuniverse.com/treatments/physical-therapy/what-disorders-do-physical-therapists-treat
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma