Piciorul diabetic este o complicatie freventa a diabetului – Iata care sunt factorii care duc la aparitia ulcerelor piciorului, ce metode de tratament exista si cum pot fi prevenite complicatiile.

Cuprins:

1. Ce este piciorul diabetic?
2. Simptome
3. Cum afecteaza diabetul sanatatea picioarelor?
4. Complicatii
5. Tratament
6. Ingrijirea piciorului diabetic

Ce este piciorul diabetic?

O persoana diagnosticata cu diabet zaharat are un risc mai mare pentru complicatii ale piciorului. Ulceratiile diabetice, in special la nivelul piciorului, sunt adesea unul dintre primele semne de complicatii ale diabetului.

O ulceratie la nivelul piciorului este o durere sau o rana deschisa care apare la aproximativ 15% dintre pacientii cu diabet zaharat si este frecvent localizata pe talpa piciorului.

Simptome

O persoana cu diabet trebuie sa isi verifice picioarele zilnic. Daca observa modificari sau alte probleme, trebuie sa discute cu medicul. Astfel de modificari sau semne pot include:

  • senzatie de furnicaturi sau amorteala;
  • durere si senzatie de arsura;
  • piele lucioasa si intinsa pe picioare;
  • caderea parului pe picioare;
  • pierderea simturilor in picioare;
  • picioare umflate;
  • picioarele nu transpira;
  • leziuni sau rani care nu se vindeca;
  • crampe frecvente;
  • blistere sau alte rani fara durere;
  • modificarea culorii pielii etc.

Daca se dezvolta o infectie, o persoana poate intampina simptome ca febra, frisoase, roseata intensa etc.

Daca observati oricare dintre aceste modificari, consultati urgent medicul:

  • modificari ale culorii si formei picioarelor;
  • picioare reci sau calde;
  • blistere si taieturi pe care le puteti vedea, dar nu le simtiti;
  • un miros urat care provine dintr-o rana deschisa.

Pierderea simturilor in picioare

Intre 60 – 70% dintre persoanele cu diabet zaharat au neuropatie diabetica (leziuni ale nervilor). Puteti avea leziuni nervoase in orice parte a corpului, dar nervii din picioare sunt cel mai adesea afectati. Leziunile nervoase va pot face sa pierdeti senzatia in picioare.

Unii oameni cu leziuni nervoase au amorteala, furnicaturi sau durere, dar altele nu au simptome. Leziunile nervoase pot, de asemenea, sa scada capacitatea de a simti durere, caldura sau frig. Sa nu simti durerea? Nu suna rau, ati putea spune. In realitatea, incapacitatea de a simti durerea atrage consecinte grave. Durerea este modul in care organismul iti spune ca e ceva gresit, ca sa ai grija de tine. Daca nu vei simti durere in picioare, este posibil sa nu observi o taietura, un blister, o leziune, intepatura sau alta problema. Problemele mici pot deveni serioase daca nu sunt tratate la timp.

Cum afecteaza diabetul sanatatea picioarelor?

Neuropatia diabetica

In timp, diabetul poate provoca leziuni nervoase, problema numita si neuropatie diabetica, care poate provoca furnicaturi si durere si poate duce la pierderea senzatiei in picioare. Cand va pierdeti senzatia in picioare, este posibil sa nu simtiti o pietricica in interiorul incaltamintei sau un blister pe picior, ceea ce poate duce la taieturi si rani. La randul lor, taieturile si ranile se pot infecta.

Neuropatia diabetica poate amorti picioarele, reducand gradul de constientizare a ranilor, a infectiilor si a pantofilor care strang. Problema face dificila depistarea unor iritatii, dureri sau infectii. Infectiile netratate pot duce la ulcere si gangrena. Daca o persoana dezvolta gangrena, poate necesita o amputare.

Boala vasculara periferica

Diabetul duce la modificari ale vaselor de sange, inclusiv arterele. In boala vasculara periferica, depozitele grase blocheaza vasele care transporta sangele. Tind sa afecteze vasele de sange care conduc catre si de la extremitati, cum ar fi mainile si picioarele, reducand fluxul sangvin la ambele. Scaderea fluxului sangvin poate duce la durere, infectii si rani care se vindeca incet.

Diabetul poate reduce cantitatea de sange din picioare. Daca nu aveti suficient sange care curge in picioare, e afectata vindecarea. Uneori, o infectie nu se vindeca si poate duce la gangrena. Gangrena si ulcerul piciorului care nu se reduc cu tratament pot duce la amputarea picioarelor.

Oricine are diabet zaharat poate dezvolta un ulcer de picior. Persoanele care utilizeaza insulina au un risc mai mare de a dezvolta ulcerul piciorului, la fel ca si pacientii cu afectiuni renale, oculare si cardiace legate de diabet. Excesul de greutate si utilizarea alcoolului si a tutunului joaca, de asemenea, un rol in dezvoltarea ulcerului piciorului.

Cum se formeaza ulcerele piciorului?

Ulcerele se formeaza din cauza unei combinatii de factori, cum ar fi lipsa senzatiei la nivelul piciorului, circulatia necorespunzatoare, deformarile piciorului, iritarea (cum ar fi frecarea sau presiunea) si traumatismele, precum si durata diabetului. Pacientii care au diabet zaharat timp de multi ani pot dezvolta neuropatie, o lipsa redusa sau completa a senzatiei la nivelul picioarelor din cauza leziunilor nervoase cauzate de nivelurile ridicate ale glicemiei in timp. Afectarile nervoase pot aparea deseori fara durere si este posibil sa nu fiti constienti de aceasta problema.

Boala vasculara poate complica ulcerul piciorului, reducand capacitatea organismului de a se vindeca si creste riscul unei infectii. Cresterea glucozei din sange poate reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva unei potentiale infectii si, de asemenea, sa intarzie vindecarea.

Complicatii

Neuropatia diabetica si boala vasculara periferica sunt conditii serioase pe care un medic trebuie sa le monitorizeze indeaproape. Ambele cauzeaza complicatii care pot avea efecte serioase si continue. Aceste complicatii pot include:

  • ulceratii ale piciorului sau rani care nu se vindeca;
  • infectii, inclusiv infectii ale pielii, infectii osoase si abcese;
  • gangrena, atunci cand o infectie provoaca moartea tesutului;
  • deformarea picioarelor;
  • piciorul lui Charcot, care modifica forma picioarelor.

Uneori, medicii pot trata  unele complicatii, cum ar fi infectiile. Cu toate acestea, altele, inclusiv gangrena, pot duce la schimbari fizice permanente. Un medic poate recomanda amputarea daca o persoana dezvolta gangrena.

Tratament

Tratamentul pentru problemele ca piciorul diabetic variaza in functie de severitatea afectiunii. O gama de optiuni chirurgicale si chirurgicale este disponibila.

Tratament non-chirurgical

Un medic va incerca mai intai sa trateze problemele legate de piciorul diabetic fara a utiliza o interventie chirurgicala. Unele metode includ:

  • curatarea si tratarea ranilor;
  • folosirea unor dispozitive de imobilizare;
  • monitorizarea pentru semne de gangrena pe degete pana cand apare auto-amputarea, ceea ce inseamna ca degetele sunt grav afectat din cauza lipsei fluxului sangvin.

Tratamentul chirurgical

Atunci cand tratamentul nechirurgical nu vindeca eficient problemele legate de piciorul diabetic, medicul poate lua in considerare interventia chirurgicala. Optiunile chirurgicale includ:

  • eliminarea tesuturilor;
  • amputare – o sectiune a piciorului sau tot piciorul;
  • stabilizarea chirurgicala a picioarelor lui Charcot;
  • bypass arterial pentru boala vasculara periferica, care ajuta fluxul de sange in zona respectiva;
  • chirurgie endovasculara cu plasarea de stenturi, care utilizeaza dispozitive mici pentru a mentine vasele de sange deschise.

Ingrijirea piciorului diabetic

Prevenirea problemelor piciorului este esentiala pentru persoanele care sufera de diabet. Pastrarea picioarelor sanatoase este critica si o persoana trebuie sa fie vigilenta in ceea ce priveste igiena piciorului. Acestia pot lua urmatoarele masuri:

Examinarea picioarelor

Este esential sa va verificati picioarele in fiecare seara. Verificati, de asemenea, intre degetele de la picioare. Cautati probleme, cum ar fi:

  • taieturi, rani sau pete rosii;
  • umflaturi sau blistere umplute cu lichid;
  • unghii incarnate;
  • bataturi sau calusuri, care sunt zone de piele aspra cauzate de prea mulat frecare sau presiune pe acelasi loc;
  • iritatii;
  • zone calde sau inflamate etc.

Daca aveti anumite probleme legate de picior, ceea ce face mai mare probabilitatea aparitiei unei dureri la nivelul piciorului, medicul va poate recomanda sa masurati temperatura pielii in diferite parti ale picioarelor. O zona fierbinte poate fi primul semn ca se formeaza un blister sau un ulcer.

Verificati picioarele in fiecare zi: examinati picioarele zilnic sau rugati pe altcineva sa le verifice daca apar modificari sau leziuni.

Spalati-va picioarele in fiecare zi

Spalati-va picioarele cu sapun in apa calda, nu fierbinte. Testati apa pentru a va asigura ca nu este prea fierbinte. Puteti utiliza un termometru sau cotul pentru a testa caldura apei.

Dupa spalarea si uscarea picioarelor, puneti pudra de talc intre degetele de la picioare. Pielea intre degetele picioarelor tinde sa ramana umeda. Pulberea va mentine pielea uscata pentru a preveni o infectie.

Purtati pantofi care se potrivesc bine si va protejeaza picioarele

Nu purtati pantofi care nu lasa pielea sa respire. Cand cumparati incaltaminte, asigurati-va ca picioarele stau confortabil, ca e suficient spatiu pentru degetele de la picioare. Cumparati pantofii la sfarsitul zilei, cand picioarele sunt mai umflate, astfel incat sa puteti gasi cea mai buna pereche. Nu purtati pantofi cu tocuri inalte sau cu tocuri subtiri, deoarece acestea pun prea multa presiune asupra degetelor de la picioare.

Daca picioarele s-au schimbat, cum ar fi de la piciorul lui Charcot, este posibil sa aveti nevoie de pantofi speciali sau insertii de incaltaminte, numite orteze. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de insertii daca aveti monturi sau alte probleme ale picioarelor.

Protejati-va picioarele de temperaturi extreme

Daca aveti leziuni nervoase din cauza diabetului, va puteti frige la picioare fara sa va dati seama. Luati urmatoarele masuri pentru a va proteja picioarele de caldura:

  • Purtati incaltaminte la plaja si pe trotuar cald.
  • Aplicati protectie solara pe picioare si pe degete pentru a preveni arsurile solare.
  • Tineti picioarele departe de surse de caldura si focuri deschise.
  • Nu puneti pe picioare o sticla cu apa calda sau un dispozitiv de incalzire.
  • Purtati sosete in pat daca picioarele se racesc. In timpul iernii, purtati cizme captusite, impermeabile pentru a va mentine picioarele calde si uscate.

Alte sfaturi

  • Sustineti fluxul sangvin in picioare – ridicati picioarele mai sus cand stati intins, faceti miscare si evitati statul prelungit pe scaun. Aceste actiuni ajuta la promovarea curgerii sangvine sanatoase la picioare.
  • Taiati unghiile cu grija. Taiati unghiile drept si scurte – unghiile rotunjite pot creste in interior, ducand la infectii. Daca doriti sa va faceti o pedichiura la un salon, ar trebui sa va aduceti propriile unelte pentru a preveni infectia.
  • Mergeti periodic la medic pentru exmainarea picioarelor.
  • Mentineti in limite normale nivelul glicemiei – glicemia necontrolata poate creste riscul de complicatii.
  • Evitati fumatul: Fumatul afecteaza in mod negativ fluxul sangvin catre tesuturi, ceea ce poate agrava problemele piciorului  la persoanele cu diabet zaharat.
  • Purtati pantofi si sosete in orice moment. Nu umblati desculti sau doar in sosete – chiar si atunci cand va aflati in interior. Ati putea sa va raniti picioarele. S-ar putea sa nu simtiti nicio durere si sa nu stiti ca v-ati ranit. Verificati interiorul incaltamintei inainte de a va incalta, pentru a va asigura ca talpa este neteda si fara pietricele sau alte obiecte.

Referinte:
(1) Diabetic food problems, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16929-diabetic-foot-problems
(2) Care of the diabetic foot, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/care-of-the-diabetic-foot/
(3) Diabetes – food care, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/diabetes-foot-care
(4) Diabetes and foot problems, link: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications/feet
(5) Diabetic foot, link: https://www.nice.org.uk/guidance/conditions-and-diseases/skin-conditions/diabetic-foot
(6) Diabetic foot infection, link: https://www.aafp.org/afp/2008/0701/p71.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma