Hirsutismul defineste parul excesiv pe fata si corp la femei, putand avea cauza genetica si hormonala. Iata care sunt simptomele si ce tratamente exista.

Cuprins:

1. Ce este hirsutismul?
2. Simptome
3. Cauzele hirsutismului
4. Hirsutism idiopatic vs Hirsutism secundar
5. Complicatiile
6. Diagnosticarea hirsutismului
7. Cum se trateaza hirsutismul?

Ce este hirsutismul?

Multe femei sunt deranjate de parul excesiv de pe corp. Cresterea parului corporal este in mare parte un rezultat al geneticii si variaza foarte mult intre grupurile rasiale si indivizi. Parul corporal excesiv poate provoca jena, stima de sine scazuta si restrictii in stilul de viata. Pentru majoritatea femeilor, parul nedorit provoaca un nivel ridicat de anxietate.

Ce inseamna pilozitate normala?

Numarul de foliculi de par pe care fiecare femeie il are este programat genetic inainte de nastere. Foliculi de par exista in fiecare parte a corpului, cu exceptia buzelor, a palmelor si talpilor. Cea mai mare parte a parului nostru este fina si deschisa la culoare. Cresterea parului este controlata de hormonii sexuali, ca androgenii, de exemplu testosteronul, care este in principal responsabil pentru stimularea cresterii parului si pentru cresterea parului corporal si facial mai inchis la culoare.

Foliculii de par in anumite zone ale corpului sunt mai sensibili la efectele androgenilor. Aceste zone se numesc „androgen-sensibile” si includ buza superioara, barbia, abdomenul inferior si zona pubiana, bratele si coapsele interioare. Nivelurile de androgeni accelereaza cresterea parului, cresc grosimea si intensifica si culoarea firelor de par.

Par corporal normal vs Hirsutism

Termenul „hirsutism” este folosit pentru a descrie cresterea parului excesiv, gros si inchis la culoare la femei intr-un model care nu este considerat normal pentru persoanele de sex feminin. Pentru unele femei aceasta este pur si simplu de cauza genetica, iar nivelul hormonilor din sange este complet normal. Alte femei pot avea cresteri de androgeni, cum ar fi testosteronul care circula in sange, determinand cresterea intensa a parului.

Femeile care se confrunta cu exces de par corporal ar trebui sa solicite sfatul medicului pentru a exclude o problema hormonala subiacenta. Acest lucru este mai probabil daca o femeie se confrunta, de asemenea, cu acnee si menstruatii neregulate. O intensificare brusca a cresterii parului poate fi un motiv de ingrijorare si indica necesitatea evaluarii medicale. Totusi, majoritatea femeilor cu hirsutism nu au o anomalie hormonala specifica.

Simptome

Hirsutismul este definit ca parul corporal si facial in exces, care apare frecvent intr-un model masculin la femei. Hirsutismul trebuie distins de hipertricoza. Hipertricoza poate fi congenitala sau provocata de tulburari metabolice, cum ar fi disfunctia tiroidiana, anorexia nervoasa si porfiria. Principalul simptom al hirsutismului este cresterea nedorita a parului pe fata, pe piept si pe spate. Acest par este mai gros, inchis la culoare si este diferit de parul normal. Alte simptome ale hirsutismului pot include:

  • acnee;
  • perioade menstruale anormale;
  • ingrosarea vocii;
  • cresterea masei musculare;
  • reducerea dimensiunii sanilor.

O persoana care tinde sa aiba mai mult par pe corp nu inseamna ca are neaparat hirsutism. Genetica joaca un rol important in culoarea, grosimea si distributia parului. Hirsutismul familial (ceea ce inseamna ca parul in exces este mostenit – ereditar) este considerat normal si nu este asociat cu nicio afectiune medicala de baza.

Cauzele hirsutismului

Femeile dezvolta par corporal sau facial excesiv din cauza nivelurilor mai ridicate de androgeni, inclusiv a testosteronului. Toate femeile produc androgeni, dar nivelurile raman de obicei scazute. Anumite afectiuni medicale pot face ca o femeie sa produca prea multi androgeni. Acest lucru poate determina cresterea parului pe fata si corp si alte caracteristici masculine, cum ar fi o voce mai groasa. In multe cazuri, cauza exacta a hirsutismului nu este cunoscuta. Cu toate acestea, exista cateva afectiuni despre care se stie ca provoaca hirsutism.

Androgenii si hirsutismul la femei

Estrogenul este hormonal sexual feminin care face ca parul sa fie fin si moale. Androgenii sunt hormoni sexuali masculini, inclusiv testosteronul, care sunt responsabili pentru caracteristicile masculine, cum ar fi parul facial si parul corporal mai gros. Ovarele si glandele suprarenale ale femeii produc in mod natural o cantitate mica de androgeni.

In majoritatea cazurilor, hirsutismul la femei este considerat a fi cauzat de un nivel anormal de ridicat de androgeni. Se pot dezvolta si alte caracteristici masculine, cum ar fi o voce groasa si o crestere a masei musculare, iar perioadele menstruale pot sa inceteze (amenoree). In alte cazuri, nivelurile de androgeni ale femeilor sunt normale, dar foliculii de par sunt prea sensibili la efectele hormonilor sexuali masculini.

Sindromul ovarului polichistic si parul excesiv

Femeile produc, in mod natural, androgeni. Totusi, daca nivelul de androgeni ale femeii este mai mare decat e normal sau daca foliculii de par sunt mai sensibili la androgeni, ea poate dezvolta hirsutism.

Sindromul ovarului polichistic este o cauza frecventa a hirsutismului. Acesta reprezinta cauza pentru 3 din 4 cazuri de hirsutism. Chisturile benigne care se formeaza pe ovare pot afecta productia de hormoni, ducand la cicluri menstruale neregulate si scaderea fertilitatii. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice au adesea acnee moderata pana la severa si tind sa fie supraponderale. Simptomele suplimentare pot include:

Tulburari ale glandelor suprarenale

Alte forme de dezechilibru hormonal care cauzeaza cresterea excesiva a parului includ unele afectiuni ale glandelor suprarenale:

Glandele suprarenale, situate chiar deasupra rinichilor, sunt responsabile pentru productia de hormoni. Persoanele cu hiperplazie adrenala congenitala se nasc fara o enzima necesara producerii de hormoni. Cei cu boala Cushing au niveluri mai mari decat cele normale de cortizol. Cortizolul este denumit uneori hormonul de stres. Toate aceste conditii pot afecta modul in care organismul produce androgeni.

Simptomele tulburarilor glandelor suprarenale includ:

  • tensiune arteriala crescuta;
  • slabiciune osoasa si musculara;
  • excesul de greutate in partea superioara a corpului;
  • dureri de cap;
  • niveluri ridicate sau scazute ale glicemiei.

Anumite medicamente

Excesul de par corporal sau facial poate rezulta si din administrarea unor medicamente:

  • minoxidil – care este utilizat pentru a stimula cresterea parului;
  • steroizi anabolizanti – care sunt variatii sintetice ale testosteronului;
  • testosteron – care poate fi luat in caz de deficit de testosteron;
  • ciclosporina – care este un medicament imunosupresor ce este adesea folosit inainte de transplantul de organe.

In unele cazuri, femeile pot prezenta hirsutism idiopatic, ceea ce inseamna ca nu exista nicio cauza detectabila pentru motivul pentru care s-a dezvoltat hirsutismul. Este de obicei o problema cronica si poate fi mai greu de tratat.

Hirsutismul idiopatic vs Hirsutismul secundar

Exista doua tipuri de hirsutism, cunoscute sub numele de hirsutism idiopatic si hirsutism secundar. Atunci cand o femeie dezvolta orice tip de hirsutism, foliculii de par se maresc si firele de par devin mai inchise la culoare si mai groase.

Hirsutismul idiopatic

Idiopatic inseamna ca problema de la baza nu este complet cunoscuta. Se suspecteaza ca acest tip de hirsutism poate fi ereditar, deoarece exista adesea un istoric familial al afectiunii. In afara de cresterea excesiva a parului, femeile cu acest tip de hirsutism nu prezinta niciunul dintre simptomele asociate cu celalalt tip de hirsutism.

Hirsutismul secundar

Femeile cu hirsutism secundar prezinta adesea cicluri menstruale neregulate. Ocazional, cresterea parului excesiv este una dintre o serie de trasaturi „masculine”” pe care femeia le poate dezvolta, inclusiv sani mai mici, muschi mai mari si o voce mai groasa decat in mod obisnuit. Dezvoltarea unor astfel de trasaturi masculine se presupune ca e data de supra-productia de hormoni masculini cunoscuti sub numele de androgeni.

Hirsutismul secundar este adesea asociat cu o tulburare hormonala numita sindromul ovarului polichistic, care poate provoca, de asemenea, obezitate si cicluri menstruale neregulate.

Complicatiile

Hirsutismul poate fi deranjant din punct de vedere emotional. Unele femei se simt afectate sever de faptul ca au par nedorit pe corp si chiar pot dezvolta depresie. De asemenea, desi hirsutismul nu provoaca niciun fel de complicatii fizice, cauza principala a unui dezechilibru hormonal o poate face.

Daca aveti hirsutism si menstruatii neregulate, este posibil sa aveti sindromul ovarului polichistic, care poate inhiba fertilitatea. Femeile care iau anumite medicamente pentru a trata hirsutismul ar trebui sa evite sarcina din cauza riscului de defecte congenitale.

Diagnosticarea hirsutismului

Medicul va examina istoricul medical cand va diagnostica hirsutismul. Se vor recomanda teste de sange pentru a masura nivelurile hormonale – inclusiv hormonii tiroidieni. In unele cazuri, medicul poate, de asemenea, sa efectueze teste pentru a se asigura ca nu aveti diabet. Ecografiile sau RMN ale ovarelor si glandelor suprarenale pot fi necesare pentru a verifica prezenta tumorilor sau a chisturilor.

Hirsutismul este deseori clasificat in functie de distributia si gradul de crestere a parului, cum ar fi, de exemplu, prin intermediul scalelor pictoriale. Metoda cea mai larg recunoscuta de notare este scala Ferriman-Gallwey.

Stadiile bolii

Scara Ferriman-Gallwey atribuie un punctaj femeilor, in functie de cat de mult creste parul pe diferite zone ale corpului. Potrivit scalei, parul fin este „normal”, la fel ca si cateva radacini grosiere. Este mai probabil sa fie o problema atunci cand parul este gros pe multe zone ale corpului.

Fiecare dintre aceste zone are un scor de la 0-4, cu punctajul dupa cum urmeaza:

  • 0: Nicio crestere a parului
  • 1: Cresterea fina a parului sau cateva fire de par
  • 2: Cresterea mai consistenta a parului
  • 3: Fire foarte groase si crestere consistenta a parului
  • 4: Cresterea parului de tip masculin

Cum se trateaza hirsutismul?

Daca se depisteaza o cauza specifica a hirsutismului, medicul poate sugera un tratament adecvat pentru cauza respectiva. Femeile care au un indice de masa corporala mare (IMC) ar putea avea nevoie ca un program de scadere in greutate pentru a reduce nivelul androgenilor si, prin urmare, reducerea simptomelor hirsutismului.

Abordari cosmetice pentru indepartarea parului

Ceara este o optiune eficienta dar uneori dureroasa pentru indepartarea parului. Epilarea cu ceara presupune aplicarea ceara calda pe piele, unde parul nedorit creste. Odata ce ceara se intareste, ceara se trage de pe piele pentru a indeparta parul. Ceara indeparteaza rapid parul de pe o suprafata mare, dar poate provoca durere temporara si, uneori, provoaca iritarea pielii si foliculita. Tot prin smulgere actioneaza si epilatorul electric.

Smulgerea firelor de par cu penseta poate fi o solutie de indepartare daca vorbim de putine fire de par inchise la culoare, dar nu este utila pentru indepartarea unei zone mari de par.

Epilarea cu lama de ras este rapida si ieftina, dar trebuie repetata in mod regulat, deoarece indeparteaza parul numai de pe suprafata pielii si acesta va creste in scurt timp iar. Cremele depilatoare afecteaza structura proteica a firului de par. Unii oameni sunt alergici la produsele chimice folosite in cremele depilatoare. Mai utile sunt aparatele electrice de ras.

In loc sa inlaturati parul nedorit al corpului, unele femei utilizeaza decolorarea firelor de par. Decolorarea reduce culoarea parului, facand parul mai putin vizibil. Poate provoca iritarea pielii, deci testati mai intai solutia pe o suprafata mica.

Indepartarea definitiva a parului

Tehnicile de indepartare a parului cu laser folosesc lumina pentru a genera caldura in foliculii de par, ceea ce le distruge capacitatea de a dezvolta fire de par. Tratamentul cu laser este mai eficient pentru persoanele cu anumite tipuri de piele decat altele si nu impiedica formarea de foliculi de par noi. Este costisitor si consumator de timp, dar efectele sale, cu toate acestea, dureaza mai mult decat cele date de creme de ras, ceara sau epilator.

Electroliza genereaza, de asemenea, caldura pentru a preveni cresterea parului in foliculi, dar utilizeaza energie electrica in loc de lumina. Electroliza a devenit mai putin populara decat tratamentul cu laser din cauza tendintei de a lasa mici zone de cicatrizare. Trebuie subliniat ca daca vorbim de o problema hormonala, e foarte probabil ca parul sa creasca in continuare si tratamentul de indepartare a parului sa nu fie eficient, fiind necesar si tratamentul medicamentos prescris de medic.

In timp ce aceste tratamente pot gestiona simptomele, ele nu ofera o vindecare si cresterea parului va reaparea cand acestea sunt oprite. Medicul va poate recomanda cel mai bun curs de tratament.

Medicamente

Anticonceptionale

Anticonceptionalele care contin atat estrogen cat si progesteron pot contracara efectele androgenilor si pot scadea productia de testosteron in ovare. Hirsutismul se poate imbunatati dupa 6 – 12 luni de administrare constanta a pastilelor contraceptive.

Medicamentele anti-androgen actioneaza singure sau in combinatie cu pilulele contraceptive.

Medicamente antiandrogen

Androgenii steroizi si antiandrogenii nesteroidieni pot bloca receptorii androgenici si pot reduce productia de androgeni din glandele suprarenale, ovare si glandele hipofizare. Astfel de medicamente sunt in general pe baza de spironolactona, despre care o analiza publicata in Cochrane arata ca prezinta in general eficienta in tratamentul hirsutismului. Deoarece aceste medicamente pot cauza defecte congenitale, este important sa utilizati o metoda de contraceptie in timp ce le luati.

Creme pentru hirsutism

Medicul poate prescrie crema cu eflornitina pentru a reduce cresterea parului facial. Cresterea parului facial ar trebui sa incetineasca dupa o luna sau doua. Reactiile adverse ale eflornitinei includ eruptii cutanate si iritatii. Este o crema de prescriptie speciala pentru parul excesiv facial la femei. Este aplicata direct pe zona afectata a fetei si ajuta la incetinirea cresterii parului, dar nu reduce parul existent. Aceasta poate fi utilizata cu terapia laser pentru a spori raspunsul.

Referinte:
(1) Hirsutism in women, link: https://www.aafp.org/afp/2012/0215/p373.html
(2) Hirsutism (excessive hair), link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/hirsutism-excessive-hair-women
(3) What to know about hirsutism, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/182659.php
(4) Hirsutism link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hirsutism/diagnosis-treatment/drc-20354941
(5) Spironolactone versus placebo or in combination with steroids for hirsutism and/or acne, link: https://www.cochrane.org/CD000194/MENSTR_spironolactone-versus-placebo-or-in-combination-with-steroids-for-hirsutism-andor-acne

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma