Picioarele umflate reprezinta un simptom relativ frecvent pentru majoritatea oamenilor. Nu  este o boala in sine, ci mai degraba simptomul unei afectiuni care sta la baza. Mai multe despre picioarele umflate si remediile eficiente in cazul acestora puteti afla din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Din ce cauze se umfla picioarele?
  2. Simptome asociate
  3. Boli in care apar edeme la picioare
  4. Remedii pentru picioare umflate

Din ce cauza se umfla picioarele?

Cauzele umflarii picioarelor sunt numeroase. Printre acestea se numara:

  • edem
  • sarcina
  • medicamente
  • accidentari
  • boli (de exemplu, insuficienta cardiaca congestiva, alcoolism si insuficienta hepatica)
  • infectii
  • limfedemul
  • cheaguri de sange
  • altele (cauze mai rare)

Din punct de vedere medical, cuvantul „umflat” inseamna o proeminenta sau o dispnee anormala. Astfel, daca un picior este umflat, inseamna ca este marit. In cele mai frecvente situatii, atunci cand cuvantul umflat este utilizat in cazul picioarelor, utilizatorul se refera la faptul ca aceasta crestere in dimensiuni este cauza unei cresteri a fluidului in tesuturi (numit si edem). Cu toate acestea, definitia larga include orice factor care poate determina marirea in dimensiuni a gleznei sau a piciorului (de exemplu, nivel crescut de fluide, nivel crescut de celule inflamatorii sau ambele).

Persoane predispuse la dezvoltarea picioarelor umflate

Umflarea picioarelor este, de obicei, un simptom sau un semn al unei probleme care sta la baza, insa majoritatea nu reprezinta un motiv major de ingrijorare. Totusi, in unele cazuri, umflarea piciorului, a gleznelor si a degetelor de la picioare poate avertiza o persoana ca o problema care sta la baza necesita asistenta medicala imediata.

Majoritatea persoanelor care petrec mult timp in picioare sau pe scaun si acele persoane care se incadreaza in categoriile de cauze enumerate mai sus sunt expuse riscului de dezvoltare a picioarelor umflate.

Edem

Umflaturi aparute din cauza statului excesiv in picioare sau pe scaun (de obicei, pentru o perioada de timp care variaza de la persoana la persoana).

Sarcina

Umflarea normala a picioarelor pe care cele mai multe femei gravide o experimenteaza in timpul sarcinii.

Medicamente (efecte secundare)

Multe medicamente au drept efect secundar retentia de lichide care se manifesta prin umflaturi. Cu toate ca oamenii sunt sfatuiti sa-si verifice medicamentele privind eventualele efecte secundare, categoriile generale de medicamente care pot determina umflari sunt:

  • medicamentele antiinflamatorii (steroizi si AINS)
  • hormoni
  • medicamentele pentru persoanele care sufera de diabet zaharat
  • antidepresivele
  • multe blocante ale canalelor de calciu (medicamente antihipertensive si medicamente pentru inimia)

Leziuni (accidentari)

Orice trauma a piciorului (de obicei, entorse sau fracturi) poate provoca umflarea piciorului.

Boli:

  • boli de inima
  • boli hepatice
  • boli de rinichi

Toate aceste boli pot influenta mobilizarea fluidelor in organism prin interactiuni fizice, metabolice si electrolitice.

Infectie

Orice infectie, fie locala (abces) sau difuza (celulita).

Limfedem

Picioarele se umfla din cauza blocarii cu lichid limfatic a ganglionilor limfatici sau a vasului limfatic.

Formarea cheagurilor de sange

In acest caz, picioarele umflate sunt cauzate de blocarea vaselor de sange (de obicei vene) care determina scurgerea lichidului din vase in tesut.

Ortostatism prelungit, medicamente, sarcina

Un numar mare de persoane sunt expuse riscului de a dezvolta picioare umflate. Mai jos sunt enumerate cauzele si persoanele expuse riscului:

Obezitate

Persoanele care stau sau merg pe perioade lungi de timp, cum ar fi vanzatorii, mamele cu copii, muncitorii in constructii, persoanele obeze si persoanele cu probleme de sanatate care stau la baza (vezi mai jos)

Sarcina

Cele mai multe femei gravide, in special cele aflate in ultimul trimestru de sarcina.

Medicamente (efecte secundare)

Persoanele care iau medicamente antiinflamatorii (steroizi si AINS), hormoni, medicamente pentru persoanele cu diabet zaharat, antidepresive si numerosi blocanti ai canalelor de calciu (medicamente antihipertensive si medicamente de inima).

Leziuni si accidentari

Orice persoana care a suferit un traumatism la nivelul piciorului

Boli

Pacientii cu boli cardiace (in special cu insuficienta cardiaca congestiva), boli hepatice, boli renale (toate aceste boli pot influenta mobilizarea fluidelor in organism prin interactiuni fizice, metabolice si electrolitice)

Infectii

Orice persoana infectata, fie local (abces), fie difuz (celulita) la nivelul piciorului

Limfedem

Persoanele care au ganglionii limfatici sau vasul limfatic blocat cu lichid limfatic din cauza infectiilor, traumatismelor sau a interventiilor chirurgicale

Cheaguri de sange

Persoanele cu blocaje vasculare (de obicei venoase) care determina scurgerea lichidului din vase in tesut

Exista si alte cauze care sunt mai putin frecvente si intermitente, de exemplu: guta sau fractura de stres.

Simptome asociate

Simptomele picioarelor umflate depind de cauzele care stau la baza.

In general, umflarea cauzata de un edem la picior, sarcina, medicamente si cele mai multe boli este bilaterala (este prezenta atat pe picioare, cat si pe glezne) si, de obicei, debuteaza ca o extindere moale si pufoasa a pielii picioarelor. Aceasta se raspandeste rapid (adesea in cateva ore) la glezne, care pot deveni umflate si dureroase.

Pielea este usor tare atunci cand este apasata cu un deget si revine incet la forma ei initiala, mai pufoasa, cand presiunea degetului este indepartata.

Semnele ramase pe piele atunci cand pantofii sau sosetele sunt indepartate sunt semne clasice de umflare.

Culoarea pielii in zona umflata este adesea normala sau usor palida. Semnele de pe margine sunt usor mai intunecate decat tesutul umflat din jur.

Masuri pe care le poti lua

Pentru ca umflatura sa dispara, multi dintre pacienti se pot pozitiona pur si simplu pe spate, ridicand picioarele si gleznele mai sus decat nivelul inimii. Picioarele se pot dezumfla complet dupa un anumit timp, adesea dupa cateva ore. Cu toate acestea, in urma unor boli cronice si in urma unor medicamente luate pentru perioade lungi de timp, umflarea poate deveni cronica si pielea mai rigida, rosiatica si, uneori, usor decolorata sau patata. In aceste cazuri, picioarele nu vor reveni la normal dupa cateva ore. De exemplu, multi oameni cu insuficienta cardiaca congestiva cronica vor dezvolta o inflamatie cronica la ambele picioare, cu modificari ale pielii.

Boli in care apar edeme la picioare

Umflarea (edemele) picioarelor si a gambelor este frecventa dupa perioade lungi de sedere pe scaun, cum se intampla in zborurile lungi cu avionul sau statul prelungit in picioare. Cand edemele apar in afara unor conditii evidente, pot constitui semne ale unor afectiuni grave. Edemele picioarelor sunt asociate frecvent cu una dintre urmatoarele afectiuni:

Celulita

Aceasta forma de infectie cutanata produce de obicei inrosirea, tumefierea, incalzirea si sensibilitatea zonei afectate. Se poate asocia si febra.

Insuficienta cardiaca congestiva

Edemele apar la nivelul ambelor picioare. Pot fi insotite de edeme ale abdomenului si dispnee la efort sau in pozitia culcat.

Tromboza venoasa profunda

Aceasta afectiune produce in mod tipic edeme brusc aparute ale piciorului, insotite de dureri si sensibilitate in partea posterioara a genunchiului si gleznei. De asemenea, piciorul capata o culoare vinetie.

Limfedemul

Edemul apare la unul sau ambele membre inferioare si se poate extinde la degete. Este cauzat de comprimarea vaselor limfatice care nu mai pot drena excesul de lichid din membre.

Tromboflebita superficiala

Durerea, edemul, inrosirea si sensibilitatea apar pe pielea de deasupra unei vene a piciorului – de obicei o vena varicoasa.

Insuficienta venoasa cronica

Edemul se accentueaza caracteristic cand stati asezat mai mult timp si este mai redus dimineata. De asemenea, puteti prezenta durere in picior, ingrosari ale tegumentelor si colorarea in brun a tegumentelor gleznei.

Boli cardiace, hepatice sau renale

Uneori, umflarea poate indica probleme cum ar fi bolile de inima, de ficat sau de rinichi. Gleznele care se umfla seara ar putea fi un semn de retentie a sarii si a apei din cauza insuficientei cardiace drepte.

Bolile renale pot provoca, de asemenea, umflarea picioarelor si a gleznelor. Atunci cand rinichii nu functioneaza corect, lichidul se poate acumula in organism. Bolile hepatice pot afecta productia din ficat a unei proteine numite albumina, care impiedica scurgerea sangelui din vasele sanguine in tesuturile din jur. Productia necorespunzatoare de albumina poate duce la scurgerea fluidelor. Gravitatea determina acumularea fluidului mai mult in picioare si glezne, insa fluidul se poate acumula si in abdomen si piept.

Cand trebuie sa apelati la specialist?

Daca aceasta umflare este insotita de alte simptome, cum ar fi oboseala, pierderea poftei de mancare si cresterea in greutate, consultati imediat medicul. Daca simtiti ca ramaneti fara aer sau aveti dureri in piept, presiune sau senzatie de sufocare, sunati la numarul de urgenta.

Infectii

Umflarea picioarelor poate fi un semn de infectie. Persoanele cu neuropatie diabetica sau alte probleme nervoase ale picioarelor prezinta un risc mai mare pentru infectiile piciorului. Daca aveti diabet zaharat, este important sa va verificati zilnic picioarele pentru a depista eventualele rani, deoarece leziunile nervoase pot impiedica senzatia de durere si problemele la picioare pot avansa rapid. Daca observati ca vi s-au umflat picioarele sau prezentati rani care pare a fi infectate, contactati imediat medicul.

Remedii pentru picioare umflate

Optiunile de tratamente pentru picioarele umflate difera in functie de afectiunea care sta la baza acestui simptom.

Edem

Edemul poate sa dispara singur sau poate exista o cauza care necesita un tratament medical.

Remediile la domiciliu presupun:

  • purtarea unor ciorapi compresivi
  • reducerea aportului de sare
  • statul intins pe pat in timp ce ridicati picioarele deasupra pieptului

In cazul in care umflarea nu se amelioreaza, persoana in cauza ar trebui sa ia legatura cu medicul pentru a descoperi cauzele care stau la baza simptomei.

Umflarea aparuta in urma unei accidentari

Pentru a trata o leziune a piciorului sau a gleznei, o persoana ar trebui sa ridice membrul atunci cand este posibil si sa incerce sa nu suporte greutatea piciorului afectat.

De asemenea, aplicarea unei pungi cu gheata sau a unui bandaj de compresie poate ajuta la reducerea umflarii. In plus, medicamentele pentru ameliorarea durerii pot ajuta la usurarea disconfortului.

Daca umflarea si durerea nu dispar, persoana afectata ar putea avea nevoie de o vizita la medic pentru a exclude eventualele daune mai grave.

Umflarea aparuta la femeile insarcinate

Remedii pentru acasa

Pentru a trata picioarele umflate in timpul sarcinii, femeile pot sa-si ridice picioarele, daca este posibil, sa poarte incaltaminte confortabila si sa evite sa stea in picioare pentru perioade lungi de timp.

Trebuie sa evite sarea si sa creasca aportul de apa pentru ca aceste remedii pot ajuta la reducerea retentiei de lichide. De asemenea, e recomandat sa poarte o imbracaminte adecvata, cum ar fi ciorapii compresivi pentru a reduce disconfortul si pentru a contribui la ameliorarea umflarii. Femeile insarcinate au la dispozitie si o serie de creme si geluri pentru picioare umflate. Acestea au efect glacial si lupta eficient impotriva senzatiei de greutate si oboseala in picioare.

Infectii

In acest caz, doctorul va va prescrie un tratament cu antibiotice pentru eliminarea infectiei.

Insuficienta venoasa

O persoana care prezinta orice semne de insuficienta venoasa ar trebui sa mearga la medic cat mai repede posibil.

Pentru a trata insuficienta venoasa, medicul poate recomanda modificarea stilului de viata prin efectuarea de exercitii fizice pentru a ajuta la mentinerea eficienta a pomparii sangelui in corp. Ciorapii compresivi si medicamentele pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange pot, de asemenea, sa fie de ajutor.

In unele cazuri, un medic poate sugera efectuarea unei interventii chirurgicale pentru a incerca sa rezolve problema supapelor deteriorate.

Umflarea cauzata de limfedem

Variantele de tratament pentru limfedem includ exercitii si masaj orientat, ambele ajutand la scurgerea excesului de lichid. Purtarea de bandaje sau a unor ciorapi compresivi poate fi de asemenea benefica.

Umflarea cauzata de bolile cardiace

Optiunile de tratament pentru insuficienta cardiaca includ medicamente, dispozitive medicale care ajuta la sustinerea functiei inimii si interventii chirurgicale.

Umflarea cauzata de bolile renale

Pentru tratarea afectiunilor renale, pot fi recomandate medicamente specifice, o dieta slaba in proteine si administrarea unor suplimente de vitamina D si calciu. Optiunile de tratament pentru insuficienta renala mai includ dializa sau transplantul de rinichi.

Umflarea cauzata de bolile hepatice

Pentru a trata o boala hepatica, un medic poate prescrie medicamente. De asemenea, poate sugera modificarea stilului de viata, cum ar fi scaderea in greutate sau reducerea consumului de alcool. In cazurile mai severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Ceaiuri indicate in caz de picioare umflate

Persoanele care sufera de au picioare umflate au la dispozitie si tratamente pe baza de ceaiuri, printre care:

  • ceaiul de lamaie si mar
  • ceaiul de tei si menta
  • ceaiul de ghimbir
  • ceaiul de salvie
  • ceaiul rece din castravete
  • ceaiul de papadie

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/swollen-feet

https://www.medicinenet.com/swollen_ankles_and_swollen_feet/article.htm#what_are_the_symptoms_of_swollen_ankles_and_swollen_feet

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/swollen-ankles-and-feet#1

https://www.mayoclinic.org/symptom-checker/foot-swelling-or-leg-swelling-adult/related-factors/itt-20009075

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323265.php

https://www.eliteworldhotels.com.tr/blog-en/7-tea-recipes-for-edema.1209.aspx

https://theheartysoul.com/tea-swollen-legs/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma