Parazitii intestinali provoaca afectiuni extrem de neplacute ale tractului gastro-intestinal al oamenilor si al unor animale. Puteti afla mai multe despre paraziti intestinali din materialul care urmeaza.
Dupa cum se poate deduce din denumire, un parazit intestinal traieste in intestine. Parazitii intestinali sunt, de obicei, protozoare (cum ar fi giardia) sau viermi (cum ar fi oxiurii sau tenia), care intra in organism si utilizeaza intestinul drept adapost. Parazitul traieste in intestin sau in alte parti ale corpului si se reproduce adesea. Parazitul poate sau nu poate cauza simptome sau infectii. Unii dintre ei sunt atat de mici incat pot fi vazuti doar la microscop, in timp ce altii pot avea cativa metri lungime.
Parazitii intestinali sunt foarte frecventi in intreaga lume, insa in special in tarile in curs de dezvoltare. Igiena precara si apa netratata cresc riscul de lua contact cu parazitii.
Parazitii intestinali pot fi dobanditi in mai multe feluri. Unii dintre paraziti pot trai in sol pe perioade lungi de timp. Acestia pot patrunde in corp prin piele sau daca solul contaminat este ingerat accidental. Alti paraziti traiesc in intestinul animalelor, cum ar fi porcii si vacile. Oamenii pot deveni infestati cu acestia consumand carnea acestor animale sau lapte nepasteurizat (lapte care nu a fost fiert pentru a ucide parazitii si bacteriile).
Ouale unor paraziti intestinali trec prin tractul gastrointestinal al unei persoane infestate, ajungand in fecale. Parazitul se poate raspandi apoi catre alte persoane prin contactul cu fecale. In functie de tipul de parazit, o persoana se poate infesta prin atingerea gurii sale in urma contactului cu fecalele care contin parazitul. De exemplu, dupa schimbarea unui scutec sau in urma spalarii rufelor. Infestarea poate aparea si in urma contactului cu o zona contaminata. Parazitii se pot raspandi atunci cand o persoana mananca alimente contaminate (cum ar fi fructe crude sau legume nespalate, care pot transporta paraziti din sol sau de la cei care le-au manipulat) sau beau apa contaminata cu fecale.
De asemenea, inotul intr-o apa contaminata poate duce la infestarea cu anumiti paraziti.
Infestarile intestinale parazitare apar adesea in focare, cand mai multe persoane prezinta simptome in acelasi timp. Acest lucru se intampla, de obicei, daca mai multe persoane intra in contact cu aceeasi sursa de alimente sau apa contaminate.
Teniile sunt viermi lungi, segmentati din clasa Cestoda, care includ tipurile Taenia, Diphyllobothrium, Hymenolepis, Dipylidium, Echinococcus si Spirometra. Viermii adulti absorb toate substantele nutritive din tractul intestinal.
Teniile necesita una sau mai multe gazde intermediare in ciclul lor de viata. De obicei, ouale sunt transmise de la gazda catre mediul inconjurator, unde sunt ingerate de o gazda intermediara. In gazda intermediara, ouale eclozeaza, iar larvele intra in tesuturile gazda.
Enterobius vermicularis (oxiuri) este cel mai frecvent parazit intestinal in America de Nord. Oxiurii traiesc in intestinul subtire, dar paraziti femele calatoresc catre anus pentru a-si depune ouale in pliurile perianale ale pielii. Majoritatea pacientilor infectati sunt asimptomatici. Cel mai cunoscut simptom este pruritul anal.
Aceasta este cea mai intalnita infectie cu paraziti intestinali la nivel mondial. Ascaris lumbricoides este cel mai mare dintre viermi rotunzi care infecteaza oamenii, crescand pana la 35 cm si poate trai pana la 2 ani in intestinul subtire. Ciclul sau de viata este complex si poate fi regasit in mai multe organe.
Giardia este cea mai frecventa infectie parazitara transmisa pe calea apei. Cauzata de Giardia intestinalis, un protozoar cu o singura celula (cunoscuta si ca Giardia lamblia), aceasta infectie poate provoca diaree, crampe si stomac deranjat.
Giardia intestinalis se regaseste si la om, si la animale. Oamenii se infecteaza in urma contactului cu apa contaminata sau prin atingerea fecalelor unei persoane infectate sau a unei zone contaminate si apoi prin gura. Oamenii pot raspandi parazitul daca nu isi spala bine mainile. Giardia apare cel mai frecvent in locurile in care fecalele contaminate pot fi raspandite cu usurinta, cum ar fi schimbarea scutecelor la copii sau in centrele de ingrijire zilnica. Unii oameni care sunt infectati nu se imbolnavesc, dar pot transmite infectia altora.
Parazitii intestinali cei mai obisnuiti la copii sunt giardia si oxiurile. Alte tipuri de paraziti apar la copiii care au petrecut timp in tarile aflate in curs de dezvoltare, cu igiena precara. Acestea includ ascaridiaza, amibiaza si tenia.
Chiar daca unii copii nu prezinta niciodata simptome, ei pot purta in continuare parazitul si il pot raspandi prin scaun.
Pentru copiii afectati de boala, simptomele pot include:
Oxiurii sunt viermi mici, de culoare alba, care traiesc in rect. In timpul noptii, viermele iese prin anus pentru a-si depune ouale in piele din apropiere. Acest lucru poate provoca o mancarime teribila. Din fericire, oxiurii nu provoaca boli.
Blastocystis hominis este un mic parazit care se gaseste in scaunele copiilor cu diaree sau dureri de stomac. Aceasta infectie dispare, de obicei, singura.
Dientamoeba traieste in intestine. Se raspandeste prin alimentele sau apa infectate, insa nu provoaca boli.
Ascaridiaza este un tip de infectie cu viermi rotunzi. Acestia pot creste pana la o lungime de 41 de centimetri. Acest parazit este periculos doar atunci cand organismul devine infestat cu sute de viermi.
Amibiaza apare cand amoeba intra in sistemul copilului si se inmulteste. Este posibil ca aceasta infectie sa nu aiba simptome. Infectia severa, care este rara, va duce la simptome precum febra, diaree, icter sau scadere in greutate.
Infestarea cu tenie este cauzata de alimente sau apa contaminate. Ouale de tenie inghitite se deplaseaza prin intestinele copilului pentru a forma chisturi in tesuturile si organele corpului.
Principalele semne ale existentei parazitilor intestinali sunt:
Infestarile cu anchilostoma sunt frecvente in zonele tropicale si subtropicale. Larvele traiesc in soluri umede si pot patrunde in pielea dintre degetele de la picioare, intra in fluxul sangvin si ajung la plamani. De aici, larvele pleaca spre faringe, sunt inghitite si se prind de mucoasa intestinului subtire, unde se transforma in adulti cu lungime de aproximativ 1 cm. Boala poate afecta pe oricine, dar copiii sunt mai predispusi la infestari severe.
Semne si simptome
– Tuse uscata
– Dificultati de respiratie
– Stare subfebrila
– Stare de slabiciune si oboseala
– Scaderea apetitului
– Diaree
– Durere abdominala ca in ulcer
– Paloare
– Sputa cu striuri de sange
Cat de grava este infestarea cu anchilostoma?
Deoarece anchilostomele nu se reproduc in corpul uman, ele mor si dispar in 1-5 ani, in functie de specie. Persoanele cu forme fie usoare, fie grave, in general, se vindeca total daca sunt tratate adecvat si nu se reinfesteaza.
Strongiloidoza este determinata de un vierme mic, Strongyloides stercoralis. Cunoscut ca un vierme lung, se gaseste in multe zone tropicale si subtropicale. Strongiloidoza apare adesea in zone temperate. Este frecventa in conditiii de suprapopulare, de lipsa a igienei.
Semne si simptome
– Leziuni mici, uneori pruriginoase ale pielii
– Diaree, uneori alternand cu constipatie
– Durere abdominala
– Gaze (flatulenta)
Cat de grava este strongiloidoza?
Exceptand cazul in care infestatia este masiva, cei mai multi oameni se vindeca pe deplin o data ce viermii sunt eliminati.
Ascaris lumbricoides este cel mai mare dintre viermii rotunzi si cel mai cunoscut dintre viermii intestinali. Se afla oriunde se folosesc fecalele umane ca fertilazatori sau in locurile in care igiena este precara. Viermele afecteaza doar oamenii, iar infestarea este mai severa la copii. Ouale se gasesc in sol si ajung in organismul oamenilor care consuma alimente sau bauturi contaminate. Dupa migrarea in plamani, larvele ajung in gura si sunt inghitite. In final, se localizeaza in intestinul subtire, unde ating stadiul adult, forma sub care traiesc un an sau mai mult.
Semne si simptome
– Varsaturi insotite de dureri de stomac si de umflarea abdomenului
– Tuse si dificultati respiratorii
Cat de grava este ascaridiaza?
In general, nu este o afectiune grava si uneori poate trece fara tratament. Totusi, in plamani, larvele determina tuse si dificultati respiratorii, putand duce la o afectare permanenta. In intestine, viermii adulti pot determina varsaturi, disconfort in abdomenul superior, distensie abdominala si, uneori, obstructie intestinala.
Daca o persoana prezinta unul sau mai multe dintre simptomele enumerate, vizita la cabinetul medical este mai mult decat necesara. Un doctor poate recomanda efectuarea unor teste pentru a vedea daca exista acesti paraziti.
Doctorii pot recomanda mai multe medicamente pentru a trata infectiile parazitare intestinale. Printre acestea se numara:
Infectiile cauzate de viermii intestinali sunt adesea tratate mai intai cu mebendazol, care poate fi administrat in conditii de siguranta adultilor si copiilor cu varste mai mari de 2 ani. Doza uzuala este de 100 mg administrata de doua ori pe zi timp de trei zile.
Albendazolul este un alt medicament frecvent utilizat pentru tratarea viermilor intestinali sau ascaridiazei la adulti si la copii mai mari de 2 ani. Acest medicament este, de asemenea, utilizat dupa o interventie chirurgicala efectuata in cazurile severe de infectie cu viermi intestinali. De obicei, se administreaza 800 mg de albendazol pe zi, impartit in doze multiple, timp de 28 de zile.
Dietilcarbamazina este eficienta pentru o gama mai mica de viermi, cum ar fi: filariasis limfatic, onchocerciasis si loiasis. Acest medicament poate fi administrat in conditii de siguranta adultilor si copiilor de toate varstele, in doze incepand de la 1 mg pe zi si crescand la 6 mg pe zi timp de 21 de zile.
Desi exista o lipsa de studii clinice care testeaza efectele remediilor naturale in tratamentul parazitilor intestinali, unele cercetari preliminare sugereaza ca anumite plante si suplimente alimentare pot avea efecte pozitive.
Berberina este considerata o adevarata minune in lupta impotriva parazitilor intestinali.
In cadrul unui test facut in urma cu cativa ani, 60 de copii cu paraziti intestinali au primit doze bauturi compuse dintr-un amestec de seminte de papaya si miere si miere simpla. Dupa sapte zile, un numar semnificativ mai mare dintre cei carora le-a fost administrat elixirul pe baza de seminte de papaya au avut scaunele curatate de paraziti.
Aceste seminte sunt extrem de bogate in aminoacizi, acizi grasi si compusi ai berberinei, cucurbitinei si palatinei. In urma unor cercetari privind utilizarea semintelor de dovleac pentru combaterea parazitilor intestinali, s-a constatat ca extractele de seminte de dovleac au o anumita activitate antiparazitara.
Dieta este la fel de importanta in tratarea parazitilor intestinali. De aceea, sunt benefice:
Cea mai buna aparare impotriva parazitilor intestinali este igiena ireprosabila. Aceasta include spalarea frecventa si atenta a mainilor, mai ales dupa schimbarea scutecelor, dupa ce ati fost la baie si inainte de a pune mana pe alimente.
De asemenea, cei care calatoresc in tarile aflate in curs de dezvoltare trebuie sa bea si sa se spele pe dinti doar cu apa imbuteliata. Trebuie evitat consumul de fructe si legume proaspete, alimentele cumparate de la vanzatorii de pe strada si produsele lactate nepasteurizate.
In plus, fierberea alimentelor in scopul gatirii acestora duce la anihilarea parazitilor. De asemenea, este recomandata evitarea inotului in ape dulci cum ar fi iazurile, raurile si lacurile. Astfel, se reduce riscul contactului cu solul contaminat si apa infestata.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/intestinal-worms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014/
https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=815&language=English
https://www.cdc.gov/parasites/sth/index.html
https://www.healthline.com/health/parasitic-infections
https://www.livestrong.com/article/161877-what-are-the-treatments-for-intestinal-parasites-in-humans/
https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-intestinal-parasites-88232
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…