Ce trebuie sa stim despre colesterol

Nivelul marit de colesterol poate fi o problema pentru sanatate. Iata care este rolul colesterolului, ce este hipercolesterolemia si cum poate fi prevenita.

Cuprins:

1. Ce este colesterolul si ce rol are?
2. De ce este colesterolul ridicat o problema?
3. Colesterol ridicat – cauze
4. Masurarea nivelului de colesterol
5. Complicatiile colesterolului ridicat
6. Hipercolesterolemia – prevenire si solutii

Ce este colesterolul si ce rol are?

Colesterolul circula in sange legat de proteine (lipoproteine). Cele doua tipuri principale sunt numite lipoproteine cu densitate scazuta (LDL-colesterol) si lipoproteine cu densitate mare (HDL-colesterol).

Cu cat este mai mica densitatea lipoproteinelor, cu atat mai multe grasimi contin. Lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul HDL) se numeste „colesterol bun” deoarece ajuta la mentinerea nivelului colesterolului din artere. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL colesterol) definesc „colesterolul rau” deoarece este principala sursa de formare a colesterolului si de blocare a arterelor.

Colesterolul total este o suma a colesterolului bun si rau. Trigliceridele reprezinta o alta forma de grasimi din sange, care pot, de asemenea, sa creasca riscul de boli de inima. Trigliceridele in concentratii mari sunt adesea asociate cu risc scazut de crestere a colesterolului HDL, chiar daca nivelul total al colesterolului din sange pare normal. Cand exista prea mult colesterol LDL in sange, acesta se acumuleaza in peretii arterelor (placi aterosclerotice). De-a lungul timpului, aceasta acumulare produce „intarirea arterelor” ce creste riscul de atac de cord.

Care este diferenta dintre HDL colesterol si colesterolul LDL?

  1. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) transporta colesterolul din ficat in restul corpului. Celulele se blocheaza pe aceste particule si extrag grasime si colesterol din ele. Atunci cand exista prea mult colesterol LDL in sange, aceste particule pot forma depozite in peretii arterelor coronare si a altor artere in intregul corp. Astfel de depozite, numite placi, pot ingusta arterele si pot limita fluxul sanguin. Cand acestea se desprind, pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Din acest motiv, colesterolul LDL este adesea denumit colesterol rau.
  2. Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) elimina colesterolul din fluxul sangvin, din LDL si din peretii arterelor si il transporta inapoi in ficat pentru eliminare. Colesterolul HDL este adesea denumit colesterol bun.

Colesterolul din sange si colesterolul alimentar

Atunci cand vorbim despre colesterolul dietetic si colesterolul din sange, vorbim despre doua lucruri diferite, iar legatura dintre ele nu este nici directa, nici complet clara. Colesterolul este produs de ficat si este, de asemenea, produs de majoritatea celulelor din organism. Colesterolul se gaseste in fiecare celula a corpului nostru. Avem nevoie de acesta pentru a produce vitamina D si, de asemenea, probabil cea mai mare functie este de a produce hormonii steroidieni (cum ar fi testosteronul). Colesterolul din alimentatie provine numai din alimente de origine animala, cum ar fi branza, oua si carne. Nu se gaseste in alimentele de origine vegetala, cum ar fi fructe, leguminoase si legume.

Rolul colesterolului

Rolul colesterolului este de a:

  • construi structura membranelor celulare;
  • produce ca estrogenul, testosteronul si hormonii suprarenali;
  • regla metabolismul;
  • produce acizi biliari care ajuta organismul sa digere grasimile si sa absoarba substante nutritive importante.

Impreuna cu alte substante, colesterolul poate forma insa si un depozit gros, dur, care poate ingusta arterele si sa le faca mai putin flexibile. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de ateroscleroza. Daca un cheag formeaza si blocheaza o artera ingustata, poate aparea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Colesterolul ridicat este unul dintre principalii factori de risc controlati pentru boala cardiaca coronariana, atac de cord si accident vascular cerebral. Daca aveti si alti factori de risc, cum ar fi fumatul, tensiunea arteriala sau diabetul zaharat, acest risc creste si mai mult. Cu cat aveti mai multi factori de risc si cu atat sunt mai severi, cu atat creste riscul general.

De ce este colesterolul ridicat o problema?

Nivelul ridicat al colesterolului din sange este un factor de risc pentru boala coronariana (infarct miocardic si angina pectorala). Daca nivelul colesterolului este de 6,5 mmol / l sau mai mare, riscul de boala cardiaca este de aproximativ patru ori mai mare decat cel al unei persoane cu un nivel de colesterol de 4 mmol / l. Alti factori de risc pentru boala cardiaca includ fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul de tip 2 si obezitatea.

Daca aveti depozite mari de placi aterosclerotice in artere, o zona de placa se poate rupe si poate cauza formarea unui cheag de sange. Daca cheagul devine suficient de mare, acesta poate bloca in cea mai mare parte sau in totalitate fluxul de sange intr-o artera coronariana.

De asemenea, placile se pot acumula in alte artere din corp, inclusiv in arterele care aduc sange bogat in oxigen la nivelul creierului si membrelor.

S-a observat de asemenea ca un nivel crescut al colesterolului se asociaza cu risc crescut formare a calculilor biliari si colecistita.

Colesterol ridicat – cauze

Cea mai frecventa cauza a colesterolului ridicat este un stil de viata nesanatos. Aceasta poate include alimentatie nesanatoasa, cum ar fi consumul de grasimi nocive (saturate si trans), din anumite tipuri de produse de origine animala, produse de panificatie, alimente prajite etc. La hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului) contribuie si sedentarismul, fumatul, factorii genetici si alte afectiuni sau medicamente.

In plus, nivelul colesterolului tinde sa creasca odata cu varsta. Excesul de greutate sau obezitatea cresc nivelul colesterolului.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de colesterol ridicat includ:

  • alimentatia deficitara – consumul de grasimi saturate, graismi trans;
  • obezitatea – indice de masa corporala de 30 sau mai mult;
  • circumferinta taliei – riscul creste daca sunteti barbat cu o circumferinta a taliei de cel putin 102 cm sau o femeie cu o circumferinta a taliei de cel putin 89 cm.
  • sedentarismul – lipsa antrenamentului fizic duce la cresterea colesterolului rau;
  • fumatul – fumul de tigara afecteaza peretii vaselor de sange si duce la depunerea de placi aterosclerotice;
  • diabetul – valoarea crescuta a glicemiei contribuie la cresterea colesterolului LDL si scaderea colesterolului HDL.

Masurarea nivelului de colesterol

Colesterolul ridicat nu are de obicei simptome. De aceea este important ca periodic sa fie monitorizat nivelul colesterolului. Testarea se face dintr-o proba de sange. Dupa prelevarea probei de sange, aceasta este analizata intr-un laborator unde se masoara nivelurile de colesterol HDL, colesterol LDL si trigliceride.

Pentru a determina riscul cardiovascular, medicul dumneavoastra va lua in considerare rezultatele testelor de colesterol in contextul varstei, sexului si istoricului familiei. Alti factori de risc, cum ar fi fumatul, diabetul si tensiunea arteriala ridicata, vor fi luati in considerare.

Cand si cat de des trebuie sa obtineti acest test depinde de varsta, factorii de risc si istoricul familiei. Recomandarile generale sunt:

  • pentru persoanele cu varsta de 19 ani sau mai putin primul test trebuie facut la 9-11 ani;
  • copiii trebuie testati o data la 1-5 ani si daca se fac analize de rutina;
  • persoanele care au varsta de 20 de ani sau mai mult trebuie sa fie testate la 1-5 ani in functie de factorii de risc;
  • barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani si femeile cu varsta cuprinsa intre 55 si 65 de ani ar trebui sa efectueze un test anual.

Colesterolul din sange este masurat in unitati numite milimoli pe litru de sange, adesea scurtat la mmol / l.

GHIDUL VALORILOR COLESTEROLULUI

COLESTEROL TOTAL:

  • adulti sanatosi: 5 mmol / l sau mai putin;
  • adulti cu risc crescut: 4mmol / l sau mai putin.

LDL-COLESTEROL:

  • adulti sanatosi: 3mmol / L sau mai putin;
  • adulti cu risc crescut: 2mmol / l sau mai putin.

HDL-COLESTEROL:

Un nivel ideal de HDL este de peste 1mmol / L. Un nivel mai scazut de HDL poate creste riscul de afectare a inimii.

Complicatiile colesterolului ridicat

Complicatiile hipercolesterolemiei includ:

  • dezvoltarea aterosclerozei – colesterolul ridicat poate creste riscul de ateroscleroza, o acumulare de colesterol si alte depuneri pe peretii arterelor. Aceste depozite (placi) pot reduce fluxul sangvin prin artere, ceea ce poate provoca complicatii la randul lor;
  • dureri in piept– acumularea de placi pe peretii arterelor poate afecta fluxul de sange si poate cauza angina sau dureri in piept si alte simptome de boli coronariene;
  • infarct – daca placile aterosclerotice se desprind sau se rup se poate forma un cheag ce blocheaza sangele si poate duce la un atac de cord;
  • accident vascular cerebral – daca fluxul de sange catre o regiune din creier este blocat de un cheag, poate sa apara un accident vascular cerebral.

Cum se trateaza hipercolesterolemia?

Primul pas in reducerea colesterolului este mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate. Puteti inlocui alimentele care contin grasimi saturate cu fructe, legume si cereale integrale.

Alte modificari ale stilului de viata, cum ar fi exercitiile regulate si sa renuntati la fumat (daca fumati), pot, de asemenea, sa faca o mare diferenta in reducerea colesterolului. Tratamentul medical poate include schimbari ale factorilor de risc sau medicamente pentru scaderea colesterolului.

Medicamentele sunt folosite pentru a reduce grasimile din sange, in special colesterolul LDL. Statinele reprezinta un grup de medicamente utilizate in acest scop si includ simvastatina, atorvastatina si pravastatina. Alte doua tipuri de medicamente care reduc nivelul de colesterol sunt secretorii de acid biliar cum ar fi colesevelam, colestiramina si colestipol si acid nicotinic (niacin).

Modificarile privind stilul de viata includ:

  • alimentatia sanatoasa;
  • mentinerea la o greutate sanatoasa;
  • activitatea fizica regulata;
  • monitorizarea colesterolului.

Hipercolesterolemia – prevenire si solutii

Desi se spune ca anumite alimente, cum ar fi ouale sau fructele de mare, de exemplu, cresc colesterolul, aceste alimente nu trebuie reduse din dieta. Vorbim de moderatie in alimentatie, de un aport alimentar sanatos si echilibrat. Cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a va reduce nivelul de colesterol este mentinerea unui stil de viata sanatos. Ar trebui sa incercati un consum mai mare de fructe si legume proaspete, cereale integrale, alegerea lactatelor cu un continut scazut de grasimi, alegerea laptelui vegetal, carnea sa fie slaba (fara carne grasa), limitarea sau evitarea carnii grase si a carnurilor procesate (carnaciori, mezeluri etc.), consumul de peste proaspat de cel putin doua ori pe saptamana., consumul de leguminoase, seminte, nuci etc.

Unii oameni cred ca evitarea alimentelor lactate este cea mai sigura optiune, dar acest lucru nu este adevarat. Produsele lactate sunt o parte importanta a dietei zilnice si contribuie la necesarul de nutrienti esentiali, in special calciu. Pe locul 2, se vorbeste despre oua. Un singur galbenus de ou contine 200-250 mg de colesterol, ceea ce reprezinta aproape cea mai mare doza zilnica recomandata (300 mg). Cu toate acestea, reducerea consumului de oua nu este recomandata pentru persoanele sanatoase cu un nivel normal de colesterol in sange.

Alte sfaturi pentru mentinerea nivelului colesterolului in limite normale sunt renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool, activitatea fizica.

 

Referinte::

(1) About Cholesterol, link: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/AboutCholesterol/About-Cholesterol_UCM_001220_Article.jsp#.Wz4QyDozbIV
(2) Cholesterol, CDC, link: https://www.cdc.gov/cholesterol/index.htm
(3) Cholesterol, Also called: Hypercholesterolemia, Hyperlipidemia, Hyperlipoproteinemia, link: https://medlineplus.gov/cholesterol.html
(4) Cholesterol and your health, link: https://www.bupa.com.au/health-and-wellness/health-information/az-health-information/cholesterol-and-your-health
(5) Cholesterol, Harvard, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/cholesterol/

(6) Cholesterol, triglycerides and your health, link: https://www.baker.edu.au/health-hub/fact-sheets/cholesterol-triglycerides-your-health

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma