Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt infectii transmise de la o persoana la alta prin contact sexual. Cauzele bolilor cu transmitere sexuala sunt bacteriile, parazitii si virusurile. Aflati mai multe despre bolile cu transmitere sexuala din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce sunt bolile cu transmitere sexuala?
  2. Tipuri de boli cu transmitere sexuala
  3. Boli cu transmitere sexuala: cauze
  4. Semne si simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala
  8. Masuri de preventie

Ce sunt bolile cu transmitere sexuala?

Este bine cunoscut faptul ca unele dintre cele mai grave maladii din lume pot fi transmise si prin contact sexual. HIV, HPV, hepatita sau sifilisul sunt doar cateva dintre afectiunile care pot avea transmitere sexuala. Acestea pot provoca probleme grave de sanatate, unele ducand chiar pana la deces.

Expresia „boala cu transmitere sexuala” (BTS) este folosita in cazul afectiunilor transmise de la o persoana la alta prin contact sexual. Puteti contracta BTS prin contact sexual neprotejat vaginal, anal sau oral cu cineva care sufera de o astfel de boala.

O boala cu transmitere sexuala este cunoscuta, de asemenea, sub denumirea de infectie cu transmitere sexuala (ITS) sau boala venerica (BV).

In ciuda denumirii, sexul nu este singurul mod in care sunt transmise BTS. In functie de boala, infectiile pot fi transmise, de asemenea, in urma folosirii acelorasi ace de catre mai multe persoane sau in urma alaptarii.

Cele mai multe boli cu transmitere sexuala afecteaza atat barbatii, cat si femeile, insa in multe cazuri problemele de sanatate pe care le provoaca pot fi mai severe in cazul femeilor. Daca o femeie gravida sufera de BTS, problemele de sanatate pot fi transmise si la copil.

Tipuri de boli cu transmitere sexuala

Exista mai mult de 20 de tipuri de BTS, printre care:

Boli cu transmitere sexuala: cauze

Infectiile cu transmitere sexuala pot fi cauzate de:

  1. Bacterii – gonoreea, sifilisul, chlamydia
  2. Paraziti – tricomoniaza
  3. Virusuri – papiloma virus uman (HPV), herpes genital, HIV

Orice BTS poate fi transmisa in urma contactelor sexuale, unele astfel de boli putand fi, de asemenea, raspandite prin sex oral sau alte tipuri de activitati sexuale.

In plus, utilizarea acelor contaminate, cum ar fi cele folosite pentru injectarea drogurilor sau folosirea unui aparat pentru piercing-uri sau tatuaje contaminat, pot duce la infectarea cu HIV, hepatita B sau hepatita C. Cateva infectii care se transmit sexual pot fi raspandite si fara a avea loc un contact sexual.

Odata ce o persoana a fost infectata cu o boala cu transmitere sexuala, aceasta poate da mai departe infectia altor persoane prin sex oral, vaginal sau anal, chiar daca nu prezinta simptome.

boli cu transmitere sexuala

Semne si simptome

Simptomele bolilor cu transmitere sexuala la barbati

In unele cazuri, bolile cu transmitere sexuala nu prezinta simptome, insa altele dau nastere unor simptome evidente. La barbati, simptomele comune includ:

  • durere sau disconfort in timpul sexului sau urinarii
  • umflaturi sau eruptii pe suprafata sau in jurul penisului, testiculelor, anusului, feselor, coapselor sau gurii
  • aparitia unor sangerari neobisnuite din penis
  • dureri sau umflaturi la nivelul testiculelor

Simptomele specifice pot varia, in functie de afectiune.

Simptomele bolilor cu transmitere sexuala la femei

In multe cazuri, bolile cu transmitere sexuala nu produc simptome vizibile. Atunci cand o fac, simptomele frecvente ale BTS la femei includ:

  • durere sau disconfort in timpul contactului sexual sau urinarii
  • umflaturi sau eruptii la nivelul vaginului, anusului, feselor, coapselor sau gurii
  • sangerari vaginale neobisnuite
  • mancarime in interiorul sau in jurul vaginului
  • sangerari menstruale puternice
  • dureri intestinale

O alta latura neplacuta a acestor boli este ca, in unele cazuri, nu dau simptome. Si desi nu prezinta simptome care sa indice contractarea unei BTS, persoanele infectate pot transmite boala partenerilor de sex. De aceea, este recomandat controlul medical periodic sau in cazul in care simtiti ca este nevoie.

Diagnostic

In cele mai multe cazuri, medicii nu au o misiunea usoara, acestia neputand diagnostica bolile cu transmitere sexuala doar pe baza simptomelor. Daca specialistul suspecteaza ca ai putea suferi de o BTS, iti va recomanda efectuarea unor analize.

De asemenea, in functie de istoricul sexual, medicul iti poate recomanda testarea BTS, chiar daca nu prezinti niciun simptom. Acest lucru se datoreaza faptului ca bolile cu transmitere sexuala nu produc simptome vizibile in multe dintre cazuri. Insa chiar si afectiunile fara simptome pot provoca probleme grave care pot fi transmise altor persoane.

Teste la laborator

Urmatoarele teste pot descoperi cauza si pot detecta infectiile pe care le-ai contractat:

  1. Analize de sange. Testele de sange pot confirma diagnosticul de HIV sau stadiile avansate ale sifilisului.
  2. Probele de urina. Unele boli cu transmitere sexuala pot fi confirmate in urma analizarii unor probe de urina.
  3. Probe ale fluidelor. Daca ai leziuni genitale active, testarea lichidului si a probelor de la nivelul acestor leziuni poate fi efectuata pentru a diagnostica tipul de infectie. Analizarea in laborator a materialului rezultat in urma unor scurgeri, de exemplu, este utilizata pentru diagnosticarea unor BTS.

Tratament

Bolile cu transmitere sexuala cauzate de bacterii sunt, in mod normal, mai usor de tratat. Infectiile virale pot fi tinute sub control, insa nu toate pot fi vindecate. In cazul gravidelor, tratamentul administrat la timp poate preveni sau reduce riscul de infectare a copilului.

Tipurile de tratamente folosite, in general, in functie de infectie:

Antibiotice

Antibioticele, de multe ori intr-o singura doza, pot vindeca multe infectii bacteriene si parazitare cu transmitere sexuala, inclusiv gonoreea, sifilisul, chlamydia si tricomoniaza. In mod obisnuit, vei fi tratat pentru gonoree si pentru chlamydia simultan, deoarece cele doua infectii apar extrem de des impreuna.

Urmarea tratamentului cu antibiotice este esentiala. In cazul in care crezi ca nu poti lua medicamentele conform prescriptiei, spune-i neaparat medicului. Acesta iti poate recomanda un regim medicamentos mai scurt si mai simplu de administrat.

De asemenea, abstinenta sexuala este foarte importanta pana la finalizarea tratamentului.

Medicamente antivirale

Sansele de reaparitie a herpesului sunt foarte mici daca urmati un tratament zilnic cu un medicament antiviral pe baza de prescriptie medicala. Medicamentele antivirale reduc riscul de infectie, insa, in continuare este posibil sa-i transmiti partenerului herpes.

Desi nu a fost inca descoperit leacul pentru aceasta maladie, medicamentele antivirale pot tine infectia cu HIV pe loc timp de multi ani. Cu toate acestea, virusul ramane activ si poate fi transmis, desi riscul este mai mic.

Cu cat incepi mai devreme tratamentul, cu atat creste nivelul de eficienta al acestuia. Odata ce incepi tratamentul si il urmezi intocmai, este posibil ca numarul de virusuri sa fie redus la niveluri aproape nedetectabile.

Daca ai avut o boala cu transmitere sexuala, intreaba medicul la cat timp dupa tratament trebuie sa fii retestat. Acest lucru iti da siguranta ca tratamentul a functionat si ca nu ai fost reinfectat.

Complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala

  • Disconfort in zona genitala
  • Infertilitate
  • Complicatii legate de sarcina, cum ar fi sarcina extrauterina sau transmiterea infectiei la fat
  • Cancerul sistemului reproductiv
  • Boala inflamatorie pelvina (PID)
  • Sporirea sanselor de transmitere HIV

Infectarea cu unele tulpini ale HPV poate duce la cancer, printre care:

  • Cancerul oral
  • Cancer cervical
  • Cancerul vulvar
  • Cancerul penian
  • Cancerul rectal

Masuri de preventie

Bolile cu transmitere sexuala sunt reprezentate de infectiile cu Chlamydia, gonoreea, herpesul genital, sifilis si HIV cauzator de SIDA. Multe dintre  acestea pot fi dobandite dupa un  singur contact sexual. Desi contaminarea cu HIV se poate face si prin folosirea in comun a serin­gilor si prin transfuzii de sange, totusi, principala cale de transmi­tere ramane cea sexuala. Virusul este prezent in sperma si in secretia vaginala si poate patrunde in organismul cuiva prin mici leziuni ale tesutului vaginal, penian sau rectal, in timpul actului sexual.

Niciuna dintre infectiile de mai sus nu poate fi transmisa prin alt fel de contact. De exemplu, nu poti contracta infectia prin strangerea mainii, vorbit, asezarea pe un scaun de toaleta sau traind in aceeasi casa cu persoana infectata. Microorganismele care produc aceste boli, inclusiv virusul HIV, mor rapid in afara organismului uman.

Intrarea intr-o relatie monogama

Singurele metode sigure de a pre­veni bolile cu transmitere sexuala sunt abstinenta sexuala sau o relatie monogama mutuala cu o persoana neinfectata. Daca o persoana are numerosi parteneri sexuali, hetero sau homosexuali, exista un risc crescut de a contracta o boala cu transmitere sexuala.

Folosirea prezervativelor

Folosirea prezervativului in timpul actului sexual nu elimina riscul contractarii unei boli cu transmi­tere sexuala, dar il poate diminua in mod substantial. Cheia succesului este folosirea corecta si constanta a prezervativului.

Daca folositi prezervative, cautati-le pe acelea pe ale caror pachete este mentionata protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Unele prezervative sunt fabricate din membrane animale, iar porii acestor materiale naturale pot permite virusului HIV sa le strabata. De aceea, este recomandata folosirea prezervativelor din latex.

Pana in momentul folosirii, prezervativele trebuie depozitate la temperatura camerei. Pentru o eficienta maxima, prezervativul trebuie sa fie intact, sa fie aplicat pe penisul in erectie inainte de contactul sexual si trebuie tinut strans dupa ce este scos, la sfarsitul actului sexual. Lubrifierea suplimentara, chiar si a celor gata lubrifiate, previne ruperea lui. Folositi doar lubrifianti pe baza de apa, deoarece cei uleiosi pot determina ruperea prezervativului.

boli cu transmitere sexuala 2

Cum poate fi folosit corect prezervativul

Cel mai corect mod de a scoate prezervativul, dupa un act sexual de orice fel, este de a-l tine strans de margine si de a-l scoate usor, in timp ce penisul este inca rigid. Daca ati pus din greseala prezervativul pe dos si nu se ruleaza usor, nu-l refolositi intorcandu-l pe cealalta parte, deoarece ar mai putea contine sperma. Folositi unul nou.

Si prezervativul pentru femei poate reduce riscul maladiilor cu transmitere sexuala. Accesibilitatea acestui tip de prezervativ confera femeilor mai mult control asupra sanatatii personale. Multe metode contraceptive folosite de femei, de genul pilulei contraceptive sau diafragmei, nu confera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Cu toate acestea, studiile arata ca folosirea spermicidelor scade frecventa infectiei cu Chlamydia si a gonoreei. Folosirea diafragmei in combinatie cu spermicidele poate, de asemenea, distruge bacteriile.

Evitarea anumitor practici sexuale

Diferitele practici sexuale au si grade diferite de risc in ceea ce priveste contractarea de boli cu transmitere sexuala. Penetrarea pasiva anala prezinta cel mai ridicat risc de contaminare cu HIV, deoarece poate leza mucoasa anala sau rectala, permitand virusului sa patrunda in circulatia sangvina.

Persoane care prezinta un risc mai mare de infectare cu HIV

Partenerul pasiv are un risc mai mare de a fi contaminat cu HIV decat cel activ, insa gonoreea si sifilisul pot fi contractate de la infectia localizata la nivelul rectului  partenerului pasiv. Desi cele mai multe studii se refera la persoanele de acelasi sex, riscurile sexului anal in randul heterosexualilor sunt aceleasi.

Si in cazul penetrarii vaginale heterosexuale, in special cu parteneri multipli, exista riscul de cotaminare cu HIV. Se presupune ca virusul se transmite mai usor de la barbat la femeie decat invers. Sexul oral este si el o posibila cale de transmitere a HIV, gonoreei, herpesului, sifisului si a altor BTS. Sexul oral urmat de ejaculare si inghitirea spermei este cauza cea mai frecventa a gonoreei cu localizare la nivelul gatului. Contactul oral al clitorisului si al deschiderii vaginale (cunnilingus) este un mod frecvent de transmi­tere a herpesului genital. Activitatile ce constau doar in contact cutanat, fara schimb de fluide, ca de exemplu imbratisari, masaj sau masturbare mutuala, nu ar trebui sa duca la raspandirea acestor boli.

 

Referinte:

https://medlineplus.gov/sexuallytransmitteddiseases.html

https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/symptoms-causes/syc-20351240

https://www.nichd.nih.gov/health/topics/stds/conditioninfo/causes

https://www.webmd.com/sexual-conditions/most-common-stds-men-women#1

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/sexually-transmitted/pages/Diagnostic-Testing-for-Sexually-Transmitted-Infections.aspx

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma