Otetul de mere – utilizari, doze, beneficii si contraindicatii

Otetul de mere concentreaza multe dintre calitatile terapeutice ale fructelor din care este obtinut. Utilizat ca ingredient in bucatarie sau ca remediu in medicina naturista, are o valoare terapeutica insemnata datorita probioticelor si enzimelor din compozitie. Afla toate beneficiile si indicatiile otetului de mere, dar si cand este contraindicat sau devine nefavorabil pentru sanatate.

Cuprins:

  1. Ce este otetul de mere?
  2. Compozitia otetului de mere
  3. Tipuri de otet de mere
  4. TOP beneficii si intrebuitari ale otetului de mere
  5. Riscuri si contraindicatii

Ce este otetul de mere?

Otetul de mere este un preparat obtinut prin fermentarea sucului de mere sau a cidrului de mere, in care se adauga culturi de drojdie. Spre deosebire de suc de mere sau cidru, otetul are mult mai putine calorii si mai putin zahar. In schimb, contine o cantitate importanta de probiotice si enzime benefice pentru sanatate.

Otetul de mere este consumat de mii de ani pentru virtutile lui terapeutice. Dovezile istorice arata ca sucul de mere era fermentat si transformat in otet inca de acum 5.000 de ani. Stramosii nostri il considerau o licoare binefacatoare pentru inima, ficat, stomac si rinichi. In Grecia antica, Hippocrate (parintele medicinei) recomanda otet de mere cu miere in tratamentul racelii si tusei, pentru detoxifierea ficatului si purificarea sangelui. In secolul al XVII-lea, in Europa, otetul de mere era folosit ca antiseptic general, agent antiviral si antimicrobian.

In prezent, chiar daca oamenii de stiinta il lauda cu moderatie si poate unii il considera un remediu de moda veche, calitatile terapeutice ale otetului de mere isi pastreaza valabilitatea. Mai mult decat atat, se estimeaza ca otetul de mere va cunoaste o crestere importanta pe piata in urmatoarea perioada.

Otetul de mere | otetul de cidru este mai mult decat un ingredient savuros in salate, sosuri, marinade, muraturi. El este folosit ca remediu natural in numeroase probleme de sanatate: de la reglarea glicemiei, scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului, pana la sustinerea sistemului imunitar, calmarea durerilor, vindecarea si dezinfectarea ranilor, inclusiv cele din acnee. Si nu in ultimul rand, otetul de mere este de mare ajutor in procesul de slabit.

Compozitia otetului de mere

Procesul de fermentatie al otetului de mere dureaza aproximativ 30 de zile. In acest interval, drojdia, in prezenta probioticelor din specia Acetobacter, transforma zaharurile din mere in alcool si acid acetic. Acidul acetic este principala substanta activa din compozitia otetului de mere.

Ce contine otetul de mere? In afara de acid acid, otetul de mere contine si alti acizi, vitamine, minerale, aminoacizi, carbohidrati, fibre, enzime, probiotice. Otetul de mere este o sursa de vitamine (B1, B2, B6, vitamina C, vitamina E) si minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, fluor, siliciu). Datorita aciditatii, imbunatateste absorbtia fierului si a calciului, doua minerale de care multe femei duc lipsa. O lingura de otet de mere contine doar 5-6 calorii. Compozitia difera insa in functie de procesul de productie a fiecarui sortiment de otet.

Tipuri de otet de mere

Sortimentele de otet variaza in functie de produsul si procesarea prin care a fost obtinut. Astfel exista: otet de mere sau otet din cidru de mere. Un otet de mere natural, de buna calitate, trebuie sa contina „mama otetului” – „vinegar mother”.

Ce este „mama otetului”?

In mod natural, in timpul procesului de fermentatie se obtine „mama otetului”, un amestec de enzime, probiotice si fibre, care se gasesc mai ales in otetul din cidru de mere. Mama otetului se pastreaza doar in otetul raw, nefiltrat si nepasteurizat. Produsul concentrat are aspect tulbure, cu sedimente, motiv pentru care multi producatori aleg sa filtreze si sa pasteurizeze otetul. Insa prin aceasta procesare se indeparteaza „mama” din otet, ceea ce duce la pierderea unei parti importante de fibre, vitamine, enzime si probiotice.

Otet din cidru de mere raw

In categoria cel mai sanatos otet de mere se afla otetul de cidru de mere raw. Este un produs neprocesat si nepasteurizat, care contine „mama otetului” – concentrat bogat in proteine, enzime si bacterii benefice. Consumul acestui otet din cidru in stare naturala asigura beneficii maxime ale acetui ingredient puternic.

Otet din cidru de mere organic/bio

Daca otetul din cidru de mere este certificat organic sau bio inseamna ca provine din fructe fara pesticide si nici nu contine aditivi alimentari sau alte chimicale.

Otet din cidru de mere nefiltrat

Este un otet din care nu sunt indepartate fibrele si celelalte componente sedimentare. Acest otet poate fi pasteurizat, dar isi pastreaza aspectul tulbure, spre deosebire de otetul filtrat si rafinat, care este limpede, dar lipsit de nutrienti benefici.

Retineti! Prezenta in compozitia otetului de mere a sedimentelor nu este un semn de alterare, ci dovada ca otetul contine „mama”. Inainte de consum, se recomanda sa agitati sticla astfel incat sa beneficiati de toate substantele care alcatuiesc „mama otetului”.

TOP beneficii si intrebuintari ale otetului de mere

De-a lungul timpului, otetul de mere a fost folosit in numeroase scopuri: in bucatarie, in cure interne, in tratamente externe, dar si la curatarea suprafetelor si obiectelor din bucatarie.

Cum se consuma otetul de mere? Pentru uz intern, consumul zilnic este de maximum 2 lingurite de otet de mere sau otet de cidru de mere. Otetul – chiar daca este raw, bio sau nefiltrat – se consuma intotdeauna diluat intr-un pahar cu apa (otet de mere cu apa), indulcit cu o lingurita de miere (otet de mere cu miere), sau impreuna cu alta bautura naturala. In afara de miere, otetul de mere poate fi combinat si cu alt indulcitor natural: sirop de artar, sirop de agave, sirop de curmale.

De obicei, se recomanda inceperea curei cu o doza mica (o jumatate de lingurita de otet) si marirea treptata a dozei pana se ajunge la cantitatea maxima de 2 lingurite pe zi. Daca este consumat nediluat sau in cantitate prea mare, aciditatea otetului poate cauza reactii adverse: arsuri pe tractul digestiv, distrugerea smaltului dentar.

Atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, otetul de cidru trebuie utilizat conform indicatiilor unui medic cu competenta in apifitoterapie.

Otetul de mere – beneficii

Intarirea sistemului imunitar

Alimentele fermentate sunt unele dintre cele mai bune surse naturale de probiotice – bacterii bune care intra in alcatuirea florei intestinale si asigura peste 80% din activitatea sistemului imunitar. Probioticele sunt prezente in otetul din cidru de mere, mai ales cel raw organic. Datorita acestor bacterii bune dezvoltate in timpul fermentatiei, otetul de mere este un aliat de nadejde al sistemului imunitar in lupta contra racelilor.

Administrare: 2 lingurite de otet din cidru de mere, 1 lingurita de miere si 100 ml apa. Consuma aceasta bautura in fiecare dimineata.

Detoxifierea organismului

Otetul de mere contine enzime, minerale si vitamine ce faciliteaza activitatea ficatului si detoxifierea organismului. Pentru a profita de acest beneficiu este suficient sa bei un pahar cu apa in care ai diluat o lingurita de otet de mere, inainte de o masa principala.

Otetul de mere regleaza glicemia

O serie de studii au demonstrat ca o cura cu otet de mere poate fi o modalitate buna de a mentine sub control glicemia (nivelul zaharului din sange). Consumul a 2 lingurite de otet din cidru cu apa a permis o imbunatatire a sensibilitatii la insulina cuprinsa intre 19% si 34%. Explicatia: otetul de mere scade indicele glicemic al alimentelor si blocheaza activitatea unei enzime (amilaza), care transforma amidonul in glucoza.

Protejarea inimii si a vaselor de sange

Un studiu observational realizat la Harvard a constatat ca femeile care obisnuiesc sa consume in salate otet de mere sau otet din cidru prezinta un risc mai mic de boli cardiovasculare. Alte studii de laborator sustin ca rolul cardioprotector al otetului de mere se datoreaza actiunii de scadere a colesterolului si a tensiunii arteriale.

Otetul de mere ajuta la slabit

Otetul din cidru de mere nefiltrat ajuta la topirea kilogramelor in plus datorita actiunii acidului acetic asupra digestiei grasimilor si carbohidratilor. De asemenea, otetul faciliteaza instalarea senzatiei de satietate, ceea ce determina un consum mai mic de alimente. Un alt aspect ce recomanda otetul de cidru in cura de slabire il reprezinta efectul de eliminare a toxinelor din corp. Iata si o dovada privind otet de mere slabit. Un studiu care a implicat consumul zilnic a 2 linguri de otet din cidru de mere, timp de 12 saptamani, a relevat urmatoarele rezultate:

  • 1-1,7 kg pierdere in greutate/saptamana,
  • 0,9% scaderea procentului de grasime corporala,
  • 1,9 cm reducerea circumferintei taliei.

Desigur, daca vrei sa slabesti, va trebui sa mananci mai putine dulciuri si paine, sa faci miscare, alaturi de dieta cu otet de mere, si vei reusi sa obtii silueta dorita.

Optimizarea digestiei si a tranzitului intestinal

In caz de digestie dificila, tranzit intestinal lenes, constipatie, otetul de mere poate fi o solutie, deoarece contribuie la echilibrarea florei intestinale. In acest scop se consuma, inainte de masa, doua lingurite de otet de mere, o lingurita de miere, diluate intr-un pahar cu apa. Licoarea se bea cu inghitituri mici.

Calmarea durerilor in gat

Datorita proprietatilor antiinflamatoare, antivirale si antibacteriene, otetul de mere diluat in apa poate fi folosit si pentru reducerea durerilor in gat. Fie faci gargara cu acest amestec, fie adaugi miere si il consumi ca atare. Daca te supara alte inflamatii in cavitatea bucala, cum ar fi aftele sau gingivita, clatirea gurii cu solutie din apa si otet de mere poate fi utila.

Reducerea febrei

Cine nu cunoaste sosetele cu otet puse repede in picioare cand febra nu scade nicicum?! Multe mamici apeleaza la acest remediu, in disperare de cauza, dupa ce au incercat tot felul de antitermice administrate copilului si termometrul arata tot 39 de grade. Si chiar dau roade compresele cu otet puse pe picioare, reduc febra. Atentie! Sosetele vor fi inmuiate in otet diluat cu apa, in proportii egale (de ex. ½ pahar cu apa la ½ pahar cu otet).

Dezinfectarea pielii

Fiind un bun agent antiseptic, otetul de mere poate fi folosit pentru curatarea pielii in cazul unor rani minore, arsuri solare si alte arsuri usoare. Tamponarea pielii cu otet este benefica si in caz de acnee, ajutand la vindecarea mai rapida a cosurilor (otet de mere pentru piele). Pentru purificarea si detoxifierea pielii de pe intreg corpul, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi o ceasca de otet de mere in apa de baie. Dupa 20 de minute, frictioneaza pielea si clateste cu apa curata de la dus. Pielea va ramane catifelata si curatata in profunzime. Atentie! Important este ca otetul sa nu fie aplicat nediluat pe piele. Se foloseste tot in proportie de o parte apa la o parte otet. Altfel, exista riscul de a produce arsuri si iritatii ale pielii.

Alinarea durerilor musculare sau reumatice

Compresele imbibate in apa calda cu otet pot fi de ajutor si pentru alinarea crampelor musculare, a durerilor cauzate de tendinite sau de reumatism. Ca sa previi crizele de artrita, survenite pe fond de inflamatie, ar putea fi utila si o cura interna cu otet de mere. Desigur, respectand indicatiile medicului.

Ingrijirea intepaturilor de insecte

Daca ai ghinionul sa te intepe o insecta (viespe, albina, paianjen, tantari etc.) sau vreo meduza, mergi repede la bucatarie si aplica o compresa cu otet de mere. In scurt timp, senzatia de usturime si mancarimea vor fi diminuate sau chiar vor disparea.

Infrumusetarea parului

Daca visezi la un par stralucitor, curat ca lacrima si matasos in acelasi timp, nu ezita sa aplici ritualul de ingrijire pe care il aveau bunicile si, poate, mamele noastre. Intotdeauna isi clateau parul cu apa si otet de mere. Merita sa incerci! Mai ales daca te confrunti cu par gras. Limpezeste-l cu otet si vei obtine un par frumos, fara matreata, sanatos si rezistent.

Riscuri si contraindicatii

Administrat in dozele recomandate, diluat corespunzator si folosit pentru indicatia corecta, otetul de mere sau otetul din cidru de mere este sigur si nu ar trebui sa provoace probleme nici in consumul intern, nici in utilizarea externa.

Cu toate acestea, se impun anumite precautii legate de folosirea otetului de mere, pentru a evita posibilele efecte secundare. O atentie sporita trebuie acordata diluarii otetului, fie ca e consumat intern, fie ca e aplicat pe piele. In caz contrar, exista riscul de arsuri sau iritatii. Alte efecte secundare otet de mere:

  • eroziunea smaltului dentar,
  • cresterea aciditatii gastrice,
  • leziuni ale mucoasei gastrice,
  • scaderea nivelului de potasiu.

Otetul de mere poate interactiona cu anumite medicamente. De aceea, persoanele cu boli cronice, care de obicei urmeaza tratamente de lunga durata, trebuie sa consulte un medic inainte de inceperea administrarii otetului de mere. De exemplu, pacientii cu diabet vor utiliza cu precautie remediile pe baza de otet de mere, intrucat pot interfera cu medicamentele antidiabetice, provocand hipoglicemie.

Otet de mere contraindicatii

Din cauza aciditatii crescute, otetul de mere sau otetul de cidru nu este indicat urmatoarelor categorii:

  • persoane care sufera de boli gastrointestinale (gastrita, ulcer gastro-duodenal, cancer gastric),
  • pacienti cu boli hepatice (ciroza, cancer hepatic),
  • persoane cu parodondoza.

Otetul de mere este contraidicat in sarcina si alaptare, precum si in cura interna in cazul copiilor.

 

In concluzie, otetul de mere sau otetul din cidru este mai mult decat un ingredient sanatos in salate, ci un remediu natural cu multiple beneficii. Doar sa ai grija a-l utiliza intotdeauna diluat, conform recomandarilor medicului.

Referinte:

https:/draxe.com/nutrition/apple-cider-vinegar-uses/

https:/www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/apple-cider-vinegar-nutrition-facts-health-benefits-risks-more/

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Vezi comentariile

  • daca s-a ajuns sa se puna contraindicatii si la otetul de mere, situatia si mersul situatiei ar trebui sa fie clara pt orice om care citeste asta

  • Din pricina unor perturbari atmosferice am simtit ca mi se umfla genunchii si avram niste dureri greu de suportat . Am folosit otetul de mere din magazin m am dat de cateva ori di inflamatia a scazut treptat .deci este antiinflamator si ajuta .

  • A s vrea sa stiu daca pot sa pun in supa zilnica o lingurita de otet cidru de mere nemaiavand fiere pt ca m am operat

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma