Osteodensitometria, numita si densitometrie osoasa sau absorbtiometrie duala cu raze X (DEXA), este o metoda imagistica de diagnostic, ce masoara densitatea minerala osoasa.

Cuprins:

1. Ce este osteodensitometria?
2. Osteoporoza si densitatea minerala osoasa
3. Osteopenia si osteoporoza
4. Cand este indicata osteodensitometria?
5. Cum functioneaza un dispozitiv de osteodensitometrie?
6. Ce presupune investigatia?
7. Interpretarea rezultatelor
8. Beneficii osteodensitometria DEXA
9. Posibilele riscuri ale osteodensitometriei DEXA
10. Limitarile osteodensitometriei osoase

Ce este osteodensitometria?

Osteodensitometria DEXA este efectuata, de obicei, pentru a diagnostica osteoporoza sau pentru a verifica eficienta tratamentului osteoporozei.

DEXA o investigatie neinvaziva ce utilizeaza fascicule de raze X si creeaza imagini ale corpului, fiind realizata in general pentru regiunea soldului si coloana vertebrala. Masoara densitatea si rezistenta osoasa. Testarea se adreseaza in primul rand persoanelor care au un factor de risc pentru osteoporoza, o deformare vertebrala sau osteopenie (scaderea densitatii osoase), celor care au avut o fractura anterioara sau celor care se afla in perioada postmenopauzala si prezinta risc de osteoporoza.

Osteoporoza si densitatea minerala osoasa

Densitatea minerala osoasa

Densitatea minerala osoasa este o masura a rezistentei osoase. Ceea ce masoara efectiv este cantitatea de minerale continuta intr-un centimetru cub de os. Mineralele, cum ar fi calciu si fosfor, ajuta la mentinerea oaselor puternice. Oasele cu un continut mai mic de minerale pe centimetru cub (densitate minerala osoasa scazuta) sunt in consecinta mai slabe decat oasele care contin o cantitate de minerale mai mare (densitate minerala osoasa mare). Densitatea osoasa prezinta fluctuatii pe durata vietii, in functie de varsta, hotmoni etc.

Masurarea densitatii ososase

Densitatea minerala osoasa este adesea exprimata ca un scor T, care compara densitatea minerala osoasa a pacientului cu cea a unui esantion cu varsta medie de 30 de ani (cand densitatea minerala osoasa este de obicei cea mai mare), ajustata pentru sex si etnie. Daca scorul este mai mare de 0, inseamna ca densitatea osoasa este mai mare decat cea a esantionului cu varsta medie de 30 de ani.

Un scor negativ inseamna ca densitatea osoasa este mai mica decat media. Un scor intre 1 si -1 este normal, un scor mai mic decat -1 sugereaza densitate osoasa scazuta, iar un scor mai mic de -2,5 indica osteoporoza.

Densitatea minerala osoasa scazuta este o caracteristica majora a osteoporozei si creste riscul de fracturi.

Factori ce influenteaza densitatea osoasa

Factorii care afecteaza densitatea minerala osoasa includ:

  • Hormoni – Anumiti hormoni, cum ar fi estrogenul, ajuta organismul sa construiasca oase sanatoase;
  • Varsta – densitatea minerala osoasa scade odata cu varsta;
  • Activitatea fizica;
  • Calciul si vitamina D – Calciul este o componenta majora a osului, iar vitamina D este esentiala pentru remodelarea oaselor;
  • Unele boli si medicamente – Unele boli, cum ar fi boala hepatica si hipertiroidismul, pot afecta sanatatea oaselor. Anumite medicamente, inclusiv corticosteroizi sunt asociate de densitatea minerala osoasa redusa.

Multe fracturi osoase asociate osteoporozei, cum ar fi o fractura vertebrala sau de sold, pot fi extrem de dureroase. In acelasi timp, este important sa retineti ca unele fracturi din cauza pierderii osoase pot fi nedureroase si pot ramane nediagnosticate mult timp.

Osteopenia si osteoporoza

Osteopenia si osteoporoza sunt adesea confundate. In afara de ortografia asemanatoare, ambele boli se refera la densitatea osoasa. Diferenta dintre osteopenie si osteoporoza se reduce la gradul de scadere a densitatii osoase. Daca o persoana are osteopenie, inseamna ca are o densitate osoasa scazute , dar nu la fel de scazuta ca in caz de osteoporoza.

Osteopenie este frecvent observata la persoanele de peste 50 de ani care au densitate osoasa mai mica decat media, dar nu au osteoporoza. Diferenta diagnostica intre osteopenie si osteoporoza este nivelul densitatii minerale osoase.

Osteoporoza, „boala oaselor fragile”, se caracterizeaza printr-o pierdere a masei osoase cauzata de o deficienta de calciu, vitamina D, magneziu si alte vitamine si minerale. In cazul in care progreseaza, osteoporoza poate duce la scaderea in inaltime, afectarea posturii, aspect cocosat si chiar dureri severe.

Osteopenia poate duce la osteoporoza, care la randul sau poate provoca fracturi osoase. Regiunile cele mai predispuse la fracturi sunt incheietura mainii, coloana vertebrala, umarul si soldul.

Cand este indicata osteodensitometria?

Osteodensitometria (DEXA) este folosita de obicei pentru a diagnostica osteoporoza si, de asemenea, pentru a verifica eficienta tratamentului pentru aceasta afectiune. Poate fi folosita si pentru a evalua riscul de fracturi osoase.

Principalele cazuri in care este indicata o osteodensitometrie sunt:

  • prezenta factorilor de risc pentru osteoporoza;
  • femeile trecute de 65 ani si barbatii trecuti de 70 ani;
  • femeile aflate la menopauza;
  • istoric personal sau familial de fracturi osoase;
  • administrarea unor medicamente, cum ar fi corticosteroizi si medicamente anti-convulsive;
  • boli renale, boli hepatice sau diabet;
  • afectiuni tiroidiene – hipotiroidism sau hipertiroidism;
  • daca o radiografie a coloanei prezinta o fractura sau o pierdere osoasa la acest nivel;
  • dureri de spate;
  • scaderea inaltimii in decurs de un an.

Osteodensitometria poate identifica densitatea normala a osului, densitatea osoasa scazuta (osteopenie) sau osteoporoza. Este singurul test care poate diagnostica osteoporoza. Cu cat densitatea osoasa este mai mica, cu atat este mai mare riscul de fractura a osului.

Factori de risc pentru osteoporoza

Factori importanti de risc pentru osteoporoza includ:

  • genul feminin;
  • varsta;
  • istoric personal de fracturi;
  • istoric familial de osteoporoza;
  • interventie de indepartare a ovarelor;
  • menopauza precoce;
  • alimentatia saraca in calciu;
  • sedentarismul;
  • tulburari de alimentatie;
  • administrarea de steroizi sau medicamente anticonvulsive;
  • consumul de alcool si fumatul;
  • deficitul de vitamina D.

Cum functioneaza un dispozitiv de osteodensitometrie?

Un dispozitiv DEXA masoara densitatea minerala osoasa. Foloseste cantitati mici de radiatii X pentru a masura densitatea minerala osoasa si pentru a produce imagini ale coloanei vertebrale, soldului sau chiar ale intregului corp.

Dispozitivul de scanare DEXA poate fi central sau periferic. Dispozitivul central masoara densitatea osoasa in regiunea soldurilor sau coloanei vertebrale, fiind alcatuit dintr-o masa plata si un brat suspendat, iar dispozitivul periferic este utilizat pentru a masura densitatea osoasa in regiunea bratului, degetelor sau calcaiului, fiind de dimensiuni mici si portabil.

Dispozitivul DEXA emite radiatii X de energie redusa la nivelul osului ce urmeaza a fi examinat, sub forma a doua fascicule diferite de energie. Un fascicul este absorbit de tesutul moale si altul de os. Astfel, cantitatea totala de tesut moale este sustrasa din total, iar ceea ce ramane este densitatea minerala osoasa.

Scanarea DEXA este realizata in general la nivelul regiunii inferioare a coloanei vertebrale sau a soldurilor. In cazul copiilor sau in anumite cazuri particulare ls adult se realizeaza scanarea intregului corp.

Ce presupune investigatia?

Cum te pregatesti inainte de osteodensitometrie?

In general, nu este necesara o pregatire speciala a pacientului. De obicei, se poate recomanda intreruperea administrarii de suplimente de calciu cu 24-48 ore inainte de testare. Daca sunteti insarcinata sau suspectati ca ati putea fi insarcinata, este important sa informati medicul. Nu este indicata efectuarea unei scanari DEXA daca in ultimele 72 de ore ati fost supus unei proceduri cu bariu sau unei tehnici de medicina nucleara.

Inainte de investigatie medicul va adresa o serie de intrebari care sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului final. In general, nu e necesara indepartarea hainelor, ci doar a acelor obiecte vestimentare metalice, cu fermoar etc. Se vor indeparta, in schimb, curelele metalice, bijuteriile, butonii sau nasturii metalici sau din plastic dur, deoarece pot interfera si pot afecta calitatea scanarii.

Cum decurge investigatia

Pacientul va fi pozitionat pe masa de scanare, intins pe spate, cu picioarele sprijinite pe un suport special ce are rolul de a intinde zona pelvina si coloana lombara. Sub aceasta masa este un generator de fotoni ce va trece usor dintr-un capat in altul, realizand imagini ale soldului si coloanei lombare, ce sunt expune pe monitor. Pentru analiza soldului, piciorul este fixat intr-o curea ce roteste soldul usor. In cazul dispozitivelor periferice, degetul, bratul, antebratul sau piciorul sunt plasate in dispozitiv pentru a se efectua scanarea. Un computer calculeaza cantitatea de fotoni ce nu este absorbita de oase, determinandu-se astfel continutul mineral al oaselor.

Chiar daca dispozitivul utilizeaza raze X, cantitatea de radiatii absorbita de pacient este de aproximativ 1/10 din cea din cazul unei radiografii toracice. O scanare DEXA dureaza in general intre 10 si 30 de minute.

Procedura in sine nu este una dureroasa, dar poate aparea un usor disconfort, mai ales in cazul unor leziuni recente sau a unor interventii chirurgicale recente.

Interpretarea rezultatelor

In urma scanarii, se stabileste un eventual diagnostic de osteoporoza, pe baza scorului T sau valorii densitatii osoase. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit clasificarea densitatii osoase pe baza valorii scorului T:

  • Scor T > -1 Normal
  • Scort T intre -1 si -2.5 Osteopenie (densitate osoasa redusa)
  • Scor T ≤ -2.5 Osteoporoza

Scorul T combinat cu alti factori de risc permite estimarea riscului de fractura de sold sau alte fracturi majore asociate osteoporozei, in urmatorii 10 ani.

Rezultatul investigatiei include, de asemenea, un scor Z care compara densitatea osoasa cu cea normala pentru cineva de varsta pacientului si cu dimensiunea corpului asemanatoare. Un scor Z de peste -2,0 este considerat normal, conform Societatii Internationale de Densitometrie Clinica (ISCD).

Rezultatele scanarii ajuta la sabilirea diagnosticului si a planului de tratament necesar. Se iau in considerare si eventualii factori de risc pentru osteoporoza. In general, persoanele cu scor T normal nu necesita tratment, ci doar in cazul anumitor factori de risc suplimentari.

Beneficii osteodensitometria DEXA

Beneficiile osteodensitometriei includ:

  • Nu este necesara anestezia.
  • Radiatia nu ramane in corpul pacientului dupa investigatie.
  • Este metoda cea mai precisa pentru diagnosticarea osteoporozei.
  • Este o tehnica simpla, rapida si neinvaziva.
  • Echipamentul este unul convenabil si accesibil pentru centrele medicale.

Posibilele riscuri ale osteodensitometriei DEXA

Densitometria osoasa are cateva riscuri, si anume:

  • Expunerea la radiatii in exces poate creste riscul de cancer, dar trebuie subliniat faptul ca investigatia DEXA foloseste o cantitate scazuta de radiatii.
  • Radiatia poate avea un efect nociv asupra fatului daca o femeie este insarcinata si este supusa unei investigatii DEXA.

Limitarile osteodensitometriei osoase

Anumiti factori pot interfera cu eficienta rezultatelor, si anume:

  • bijuterii metalice sau alte obiecte metalice;
  • clipsuri metalice chirurgicale;
  • scleroza artritica calcifiata la nivelul vertebrelor posterioare;
  • anevrism aortic abdominal calcifiat;
  • fracturi osoase;
  • piercing-uri corporale;
  • o radiografie cu bariu efectuata in ultimele 10-14 zile.

Densitometria osoasa nu poate prezice riscul exact de fractura. De asemenea, tehnica poate fi inprecisa daca pacientul sufera de osteoartrita sau prezinta fracturi de compresie vertebrala. Densitometria osoasa poate fi, de asemenea, scumpa, in special cea pentru intregul corp.

 

Referinte::
(1) Bone densitometry, link: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/gynecology/bone_density_test_92,P07664
(2) Bone densitometry, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21440697
(3) Bone mineral density scan (bone densitometry or DXA scan), link: https://www.insideradiology.com.au/bone-mineral-density-scan/
(4) Bone density exam/testing, link: https://www.nof.org/patients/diagnosis-information/bone-density-examtesting/
(5) Bone densitometry, link: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=dexa

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma