Obezitatea la copii reprezinta o mare problema la nivel mondial si apare din cauza alimentatiei proaste si a lipsei activitatilor fizice. Mai multe despre obezitate la copii si cum poate fi ea evitata aflati din materialul care urmeaza.
Obezitatea in general este o mare problema la nivel mondial. Ea este cu atat mai grava cu cat afecteaza si copiii, si adolescentii. Obezitatea infantila se regaseste la un procent mare dintre copii, iar numarul acestora continua sa creasca, potrivit cercetatorilor.
Acumularea necontrolata a kilogramelor si greutatea mult peste cea obisnuita pentru varsta copilului sunt primele semne ca cel mic poate suferi de obezitate infantila.
Masurarea inaltimii si a greutatii sunt instrumentele cele mai frecvent utilizate pentru a evalua rapid proportiile copiilor. Aceste masuratori permit calculul indicelui de masa corporal (IMC). Este foarte important sa fie luat in considerare fizicul individului. Daca un copil are o greutate mai mare decat ar trebui pentru inaltimea lui, trebuie verificat tesutul gras excesiv. Trebuie luat in calcul si ca anumiti copii pot avea o masa musculara mai mare (cei care practica anumite sporturi). Cu exceptia bolilor osoase foarte rare, ideea de greutate excesiva a unui individ din cauza ca „are oase mari” este un mit urban.
Majoritatea cazurilor de obezitate sunt cauzate de consumul caloric zilnic excesiv in comparatie cu numarul de calorii arse. Consumul excesiv de calorii este cel mai frecvent asociat cu genul de alimente de proasta calitate ales (de exemplu, alimentele fast-food cu continut ridicat de grasimi si zahar sau alte alimente nesanatoase).
Singura certitudine este ca toate alimentele care contin calorii in exces vor fi stocate de organism ca grasimi. Incercarile de reducere a aportului caloric fara a consuma un numar important de calorii vor ajuta doar temporar. Daca restrictia aportului caloric este singura abordare in vederea pierderii in greutate, metabolismul adopta un mod de conservare si invata cum sa obtina mai putine calorii. Adaugarea activitatii fizice in incercarea de ardere a caloriilor incurajeaza anihilarea rezervelor de carbohidrati si grasimi in exces.
Greutatea corporala (nu neaparat grasimea corporala excesiva) este in stransa legatura cu factorul genetic, metabolismul, comportamentul, nivelul de cultura si educatie si statutul socio-economic.
Exista si cazuri mai rare in care excesul de greutate este cauzat de o afectiune medicala, cum ar fi un dezechilibru hormonal. In aceasta situatie se impun un examen fizic si unele teste de sange pentru a exclude posibilitatea unei afectiuni medicale.
Desi problemele de greutate se dezvolta in cadrul familiilor, nu toti copiii cu antecedente de obezitate in familie vor fi supraponderali. Cu toate acestea, copiii ai caror parinti, frati sau surori sunt supraponderali pot prezenta un risc crescut de a deveni obezi. Acest lucru e strans legat de comportamentele familiale, cum ar fi obiceiurile alimentare si de activitate.
Intr-un studiu desfasurat intre 2010 si 2016, prevalenta excesului de greutate si a obezitatii la copiii romani variaza intre 17% si 30% dintre copii. Obezitatea a fost corelata cu consumul de bauturi indulcite si dulciuri si, de asemenea, cu comportamentul sedentar. Prevalenta copiilor supraponderali si obezi este alarmanta, in special la baieti, mai mare in mediul rural decat in cel urban.
La sugari, sunt disponibile cateva studii privind aceste conditii: ele prezinta o prevalenta redusa in Romania (5,4% dupa standardele OMS), spre deosebire de Irlanda, unde 24,8% dintre sugari sunt supraponderali si 15,7% obezi (in conformitate cu standardele de crestere UK-OMS).
Ca parte a ingrijirii obisnuite a copilului, medicul calculeaza Indicele de Masa Corporal (IMC) al copilului pentru a determina locul in care se incadreaza in graficul de crestere a IMC pentru varsta. Prin intermediul IMC se poate determina daca cel mic este supraponderal pentru varsta si inaltimea acestuia.
Folosind graficul de crestere, medicul poate determina percentila copilului, prin care cel mic este comparat cu alti copii de acelasi sex si de aceeasi varsta.
De mentionat este ca IMC nu ia in considerare alte detalii, cum ar fi daca persoana in cauza are o masa musculara mare sau o structura corporala mai mare decat media. De asemenea, este important de stiut ca modelele de crestere variaza foarte mult in randul copiilor. Acest lucru il ajuta pe medic sa determine daca greutatea copilului este o problema de sanatate.
In plus, fata de IMC si greutatea rezultata pe graficele de crestere, medicul evalueaza:
Medicul ar putea comanda teste de sange pentru a afla daca cel mic este obez. Aceste teste pot include:
Pentru a efectua unele dintre aceste teste, poate fi nevoie ca cel mic sa nu manance si sa nu bea nimic inainte.
Exista mai multi factori de risc major in cazul dezvoltarii obezitatii pediatrice.
Acestea pot fi grupate in trei mari categorii:
Efectele secundare cunoscute ale obezitatii sunt multiple si pot fi extrem de grave. Printre acestea se numara:
La fel de importante ca aceste efecte secundare fizice ale obezitatii sunt consecintele psihologice, care includ urmatoarele:
Costurile economice ale obezitatii infantile nu sunt adesea luate in considerare, dar sunt foarte importante. Printre acestea se regasesc:
Imbunatatirea alimentatiei si introducerea activitatilor fizice in obiceiurile zilnice sunt principalele masuri care pot fi luate in cazul copiilor care sufera de obezitate.
Tratamentul obezitatii la copii nu este diferit decat in cazul altor boli. Acesta presupune determinarea cauzelor si controlarea sau eliminarea lor.
Deoarece copiii care sufera de obezitate consuma prea multe calorii in raport cu numarul mic de calorii arse, terapia este indreptata spre inversarea acestei ecuatii. Exista multe programe dietetice care incearca sa rezolve aceasta problema. Situatia nu se va schimba pe termen lung daca cel afectat de obezitate nu adopta aceste schimbari nutritionale ca parte a unei reinnoiri a stilului de viata. Medicamentele si chirurgia ar trebui sa fie solicitate doar in cazuri severe de obezitate la copii sau la adulti.
Regula de baza in prevenirea obezitatii presupune schimbarea personala, sociala si culturala a stilului de viata.
Referinte:
https://www.webmd.com/children/guide/obesity-children#1
https://www.medicinenet.com/childhood_obesity/article.htm#childhood_obesity_facts
https://adc.bmj.com/content/102/Suppl_2/A96.1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/diagnosis-treatment/drc-20354833
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…