Obezitatea la copii reprezinta o mare problema la nivel mondial si apare din cauza alimentatiei proaste si a lipsei activitatilor fizice. Mai multe despre obezitate la copii si cum poate fi ea evitata aflati din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Cum se manifesta?
  2. Cauze ale obezitatii la copii
  3. Diagnostic
  4. Riscuri si consecinte
  5. Solutii eficiente
  6. Reguli pentru prevenirea ingrasarii

Cum se manifesta

Obezitatea in general este o mare problema la nivel mondial. Ea este cu atat mai grava cu cat afecteaza si copiii, si adolescentii. Obezitatea infantila se regaseste la un procent mare dintre copii, iar numarul acestora continua sa creasca, potrivit cercetatorilor.

Acumularea necontrolata a kilogramelor si greutatea mult peste cea obisnuita pentru varsta copilului sunt primele semne ca cel mic poate suferi de obezitate infantila.

Masurarea inaltimii si a greutatii sunt instrumentele cele mai frecvent utilizate pentru a evalua rapid proportiile copiilor. Aceste masuratori permit calculul indicelui de masa corporal (IMC). Este foarte important sa fie luat in considerare fizicul individului. Daca un copil are o greutate mai mare decat ar trebui pentru inaltimea lui, trebuie verificat tesutul gras excesiv. Trebuie luat in calcul si ca anumiti copii pot avea o masa musculara mai mare (cei care practica anumite sporturi). Cu exceptia bolilor osoase foarte rare, ideea de greutate excesiva a unui individ din cauza ca „are oase mari” este un mit urban.

Cauze ale obezitatii la copii

Majoritatea cazurilor de obezitate sunt cauzate de consumul caloric zilnic excesiv in comparatie cu numarul de calorii arse. Consumul excesiv de calorii este cel mai frecvent asociat cu genul de alimente de proasta calitate ales (de exemplu, alimentele fast-food cu continut ridicat de grasimi si zahar sau alte alimente nesanatoase).

Singura certitudine este ca toate alimentele care contin calorii in exces vor fi stocate de organism ca grasimi. Incercarile de reducere a aportului caloric fara a consuma un numar important de calorii vor ajuta doar temporar. Daca restrictia aportului caloric este singura abordare in vederea pierderii in greutate, metabolismul adopta un mod de conservare si invata cum sa obtina mai putine calorii. Adaugarea activitatii fizice in incercarea de ardere a caloriilor incurajeaza anihilarea rezervelor de carbohidrati si grasimi in exces.

obezitatea la copii

Alte cauze ale obezitatii la copii

Greutatea corporala (nu neaparat grasimea corporala excesiva) este in stransa legatura cu factorul genetic, metabolismul, comportamentul, nivelul de cultura si educatie si statutul socio-economic.

Exista si cazuri mai rare in care excesul de greutate este cauzat de o afectiune medicala, cum ar fi un dezechilibru hormonal. In aceasta situatie se impun un examen fizic si unele teste de sange pentru a exclude posibilitatea unei afectiuni medicale.

Desi problemele de greutate se dezvolta in cadrul familiilor, nu toti copiii cu antecedente de obezitate in familie vor fi supraponderali. Cu toate acestea, copiii ai caror parinti, frati sau surori sunt supraponderali pot prezenta un risc crescut de a deveni obezi. Acest lucru e strans legat de comportamentele familiale, cum ar fi obiceiurile alimentare si de activitate.

Obezitate la copiii din Romania

Intr-un studiu desfasurat intre 2010 si 2016, prevalenta excesului de greutate si a obezitatii la copiii romani variaza intre 17% si 30% dintre copii. Obezitatea a fost corelata cu consumul de bauturi indulcite si dulciuri si, de asemenea, cu comportamentul sedentar. Prevalenta copiilor supraponderali si obezi este alarmanta, in special la baieti, mai mare in mediul rural decat in cel urban.

La sugari, sunt disponibile cateva studii privind aceste conditii: ele prezinta o prevalenta redusa in Romania (5,4% dupa standardele OMS), spre deosebire de Irlanda, unde 24,8% dintre sugari sunt supraponderali si 15,7% obezi (in conformitate cu standardele de crestere UK-OMS).

Diagnostic

Ca parte a ingrijirii obisnuite a copilului, medicul calculeaza Indicele de Masa Corporal (IMC) al copilului pentru a determina locul in care se incadreaza in graficul de crestere a IMC pentru varsta. Prin intermediul IMC se poate determina daca cel mic este supraponderal pentru varsta si inaltimea acestuia.

Folosind graficul de crestere, medicul poate determina percentila copilului, prin care cel mic este comparat cu alti copii de acelasi sex si de aceeasi varsta.

De mentionat este ca IMC nu ia in considerare alte detalii, cum ar fi daca persoana in cauza are o masa musculara mare sau o structura corporala mai mare decat media. De asemenea, este important de stiut ca modelele de crestere variaza foarte mult in randul copiilor. Acest lucru il ajuta pe medic sa determine daca greutatea copilului este o problema de sanatate.

Examen clinic

In plus, fata de IMC si greutatea rezultata pe graficele de crestere, medicul evalueaza:

  • Istoricul familiei in materie de obezitate si probleme de sanatate legate de greutate, cum ar fi diabetul zaharat
  • Obiceiurile alimentare ale copilului
  • Nivelul activitatii copilului
  • Alte afectiuni pe care le poate avea copilul
  • Istoricul psihosocial, printre care si incidenta depresiei, a tulburarilor de somn, a starilor de tristete si daca cel mic are prieteni sau este tinta unor hartuiri

Analize de sange

Medicul ar putea comanda teste de sange pentru a afla daca cel mic este obez. Aceste teste pot include:

  • Un test de colesterol
  • Un test penru determinarea nivelului de zahar din sange
  • Alte teste de sange pentru a verifica dezechilibrele hormonale, deficienta de vitamina D sau alte afectiuni asociate cu obezitatea

Pentru a efectua unele dintre aceste teste, poate fi nevoie ca cel mic sa nu manance si sa nu bea nimic inainte.

Riscuri si consecinte

Exista mai multi factori de risc major in cazul dezvoltarii obezitatii pediatrice.

  • Genetica: Desi mai multe sindromuri genetice sunt asociate cu obezitatea (de exemplu, sindromul Prader-Willi), genetica nu este responsabila pentru procentul urias al obezitatii in randul copiilor. Cele mai recente studii arata ca, daca un parinte este obez, probabilitatea de a avea un copil obez este de trei ori mai mare. Daca ambii parinti sunt obezi, probabilitatea este de zece ori mai mare.
  • Mediul social: Activitatile sportive limitate din cadrul scolii, asociate cu perioade excesive de utilizare a retelelor sociale, a televizorului si a jocurilor pe calculator sunt printre cauzele principale ale obezitatii infantile – ecranele digitale la copii. Vizionarea televizorului in timpul meselor, precum si consumul excesiv de alimente / fast-food sunt, de asemenea, factori de risc atat pentru obezitatea la copii, cat si la adulti. Studiile recente arata ca numai 20% dintre copii ies la joaca de doar doua ori saptamana, iar 30% dintre acestia se uita la televizor mai mult de doua ore pe zi. Iar aici nu este inclus timpul petrecut in fata calculatorului sau vorbitul la telefon. Avand un televizor in dormitor poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea obezitatii la copii.

obezitatea la copii

  • Mediul cultural: Multe societati urmeaza fie un regim alimentar mai sanatos ( cel traditional oriental, mediteranean), fie mananca portii mai mici de alimente cu continut mai mare de grasimi (european). Combinarea acestor alimente cu portii excesive este o alta cauza principala a obezitatii.
  • Bolile: Boala tiroidiana, boala ovariana polichistica, tumorile cerebrale, retardul mintal si alte boli pot contribui la dezvoltarea obezitatii infantile.
  • Medicamente: Steroizii administrati pe cale orala, unele antidepresive, dar si alte medicamente pot, de asemenea, sa contribuie, intr-un procent foarte mic, la aparitia obezitatii la copii.
  • Factori psihologici: Multe persoane tind sa se supraalimenteze intr-o incercare de a trece mai usor peste momente mai stresante ale vietii. Adesea, greutatea excesiva agraveaza instabilitatea emotionala.
  • Cresterea riscurilor dezvoltarii unor tipuri de cancer, cum ar fi: endometrial, mamar, la colon, la rinichi, la vezica biliara sau la ficat

Consecintele obezitatii infantile

Acestea pot fi grupate in trei mari categorii:

  • fizice
  • mentale
  • economice

Efecte secundare

Efectele secundare cunoscute ale obezitatii sunt multiple si pot fi extrem de grave. Printre acestea se numara:

  • Cresterea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 datorata secretarii excesive a insulinei si a rezistentei organelor la insulina
  • Dereglari menstruale si infertilitate
  • Infarctul cardiac si accidentul vascular cerebral, care pot aparea din cauza nivelului mare al colesterolului, hiperlipidemiei si hipertensiunii
  • Probleme pulmonare manifestate prin astm si apnee obstructiva de somn
  • Probleme ortopedice ale picioarelor si instabilitatea soldului (de exemplu, alunecareacapului epifizei femurale)
  • Probleme metabolice (boli hepatice nealcoolice grave, biliare si reflux gastroesofagian)

Consecinte psihologice

La fel de importante ca aceste efecte secundare fizice ale obezitatii sunt consecintele psihologice, care includ urmatoarele:

  • Reducerea stimei de sine aparuta in urma hartuirii la scoala
  • Depresia, care poate da nastere la tulburari grave de alimentatie cum ar fi bulimia si anorexia

Costuri mari

Costurile economice ale obezitatii infantile nu sunt adesea luate in considerare, dar sunt foarte importante. Printre acestea se regasesc:

  • Costurile directe aparute in urma vizitelor la cabinetele medicale, analizele de diagnosticare si serviciile terapeutice
  • Efectele indirecte sunt atat pe termen lung, cat si pe termen scurt si includ scaderea productivitatii, absenteismul si moartea prematura. Cercetatorii estimeaza ca peste 147 de miliarde de dolari sunt cheltuiti anual in activitatile asociate cu obezitatea.

Solutii eficiente

Imbunatatirea alimentatiei si introducerea activitatilor fizice in obiceiurile zilnice sunt principalele masuri care pot fi luate in cazul copiilor care sufera de obezitate.

Specialistii au pus la punct o lista cu sfaturi extrem de necesare pentru parinti.

  • Educa prin puterea exemplului. Daca cei mici vad ca sunteti activi fizic si ca va distrati in timp ce faceti asta, exista sanse mari ca si ei sa devina mai activi si sa ramana asa pentru tot restul vietii.
  • Planificati activitati de familie care ofera tuturor membrilor posibilitatea sa intreprinda exercitii fizice, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau inotul.
  • Fii atent si intelegator in privinta nevoilor copilului. Copiii supraponderali sau cei care sufera de obezitate se pot simti inconfortabil in ceea ce priveste participarea la anumite activitati. Este foarte important sa-l ajutati pe cel mic sa gaseasca activitati fizice de care sa se bucure si care nu sunt jenante sau prea dificile.
  • Faceti un efort pentru a reduce timpul petrecut de membrii familiei in activitati sedentare, cum ar fi uitatul excesiv la televizor sau jocurile video.

Tratament

Tratamentul obezitatii la copii nu este diferit decat in cazul altor boli. Acesta presupune determinarea cauzelor si controlarea sau eliminarea lor.

Deoarece copiii care sufera de obezitate consuma prea multe calorii in raport cu numarul mic de calorii arse, terapia este indreptata spre inversarea acestei ecuatii. Exista multe programe dietetice care incearca sa rezolve aceasta problema. Situatia nu se va schimba pe termen lung daca cel afectat de obezitate nu adopta aceste schimbari nutritionale ca parte a unei reinnoiri a stilului de viata. Medicamentele si chirurgia ar trebui sa fie solicitate doar in cazuri severe de obezitate la copii sau la adulti.

Reguli pentru prevenirea ingrasarii

Regula de baza in prevenirea obezitatii presupune schimbarea personala, sociala si culturala a stilului de viata.

Sfaturile specialistilor

  • Alaptarea in primul an de viata. Studiile confirma cu fermitate faptul ca bebelusii alaptati au un risc mai scazut de dezvoltare a obezitatii dupa ce cresc.
  • Modificarea temeinica a micului dejun si a pranzului pentru a favoriza alegerea unor alimente sanatoase. Incurajarea consumului de salate, interzicerea bauturilor pline de zahar si a laptelui aromat se numara printre optiuni.
  • Garantarea unor medii sigure in care copilul sa creasca si in care sunt favorizate activitatile de joaca in aer liber.
  • Limitati folosirea televizorului, computerului, retelelor sociale sau a altor activitati care incurajeaza comportamentele sedentare.
  • Incurajati activitatile fizice timp de 60 de minute zilnic.
  • Restrangeti dimensiunile portiilor. Studiile au demonstrat in repetate randuri ca obezitatea infantila are o stransa legatura cu consumul unor portii uriase de produse de tip fast-food, precum si varietatea acestora.

Referinte:

https://www.webmd.com/children/guide/obesity-children#1

https://www.medicinenet.com/childhood_obesity/article.htm#childhood_obesity_facts

https://adc.bmj.com/content/102/Suppl_2/A96.1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/diagnosis-treatment/drc-20354833

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma