Nutritia in cancer – boala in sine si tratamentul anticancerigen duc la nevoi nutritionale diferite pentru bolnavii de cancer si simptome care afecteaza capacitatea de a consuma anumite alimente. Iata tot ce trebuie sa stii despre nutritia in cancer.

Cuprins:

1. Ce este nutritia oncologica?
2. Importanta nutritiei adecvate in cancer
3. Probleme de nutritie in cancer
4. Alimentele indicate si contraindicate
5. Intrebari frecvente despre nutritia in cancer

Ce este nutritia oncologica – nutritia in cancer?

Nutritia e parte esentiala a oricarui tratament impotriva cancerului. Nutrientii sustin cresterea celulelor sanatoase din corp si asigura energia si rezistenta organismului.

Un plan de nutritie personalizat pentru fiecare pacient, bazat pe preferinte, stil de viata, simptome etc. , este o parte integranta a tratamentului cancerului. Un nutritionist dietetician specializat in nutritie oncologica este o parte cheie a echipei medicale care lucreaza cu persoanele cu cancer. Acesta ajuta pacientul sa gaseasca cele mai bune optiuni alimentare si modalitati de a manca in functie de preferinte si de starea de sanatate. De asemenea, ajuta pacientul sa beneficieze de toti nutrientii de care are nevoie si asigura toate informatiile despre nutritia in cancer.

Tratamentul cancerului implica adesea una sau o combinatie de chirurgie, radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie si imunoterapie biologica. Aceste metode conventionale de tratament au ca scop distrugerea celulelor canceroase, dar in cele din urma distrug si unele celule sanatoase. Prin urmare, pacientii cu cancer au nevoie atat de tratament pentru a combate celulele canceroase, dar au nevoie si de modalitati de inlocuire a celulelor deteriorate.

Importanta nutritiei adecvate in cancer

O alimentatie buna este deosebit de importanta pentru persoanele cu cancer. Acest lucru se datoreaza faptului ca boala in sine, precum si tratamentele, pot afecta pofta de mancare si pot modifica modul in care organismul tolereaza anumite alimente.

Fiecare pacient are propriile nevoi nutritive, care trebuie identificate de medic si nutritionist. Nutritia adecvata in cazul celor cu cancer ajuta pacientul:

  • sa se simta mai bine;
  • sa isi mentina energia si rezistenta;
  • sa se mentina la o greutate adecvata;
  • sa aiba necesarul de nutrienti;
  • sa tolereze reactiile adverse legate de tratament;
  • sa previna infectii;
  • sa se vindece si sa se recupereze mai bine.

O dieta sanatoasa ofera organismului nutrientii de care are nevoie in timpul si dupa tratamentul cancerului. Pe termen scurt, nutritia sanatoasa ofera energie, va ajuta sa va simtiti mai bine, mentine corpul puternic si va ajuta sa faceti fata efectelor secundare. Pe termen lung, va ajuta sa va vindecati si sa va recuperati dupa tratament, scade riscul de boli de inima, diabet de tip 2 si osteoporoza (slabirea oaselor) si scade riscul de aparitie a unor tipuri de cancer.

Probleme de nutritie in cancer

Malnutritia

Tratamentele impotriva cancerului si cancerul pot provoca malnutritie. Acestea pot afecta gustul, mirosul, pofta de mancare si capacitatea de a manca suficiente alimente sau de a absorbi nutrientii din alimente. Asta poate provoca malnutritie, care este o afectiune cauzata de lipsa nutrientilor cheie. Anorexia si casexia sunt cauze comune ale malnutritiei la pacientii cu cancer. Anorexia este pierderea poftei de mancare sau a dorintei de a manca. Este un simptom frecvent la pacientii cu cancer. Casexia este o afectiune marcata de slabiciune, pierderea in greutate si pierderea de grasime si muschi.

Malnutritia poate aparea la persoane cu orice greutate (subponderale, cu greutate sanatoasa si supraponderale). Malnutritia poate duce la rezultate slabe si intarzieri ale tratamentului. Pierderea in greutate neintentionata in timpul tratamentului cancerului poate duce, de asemenea, la prognostic mai slab pentru pacientii cu cancer. Malnutritia si pierderea in greutate pot face ca organismul sa aiba o capacitate mai redusa de reconstructie a celulelor sanatoase intre ciclurile de tratament, ceea ce poate afecta vindecarea.

Siguranta alimentelor

Siguranta alimentelor este importanta pentru toata lumea, dar este deosebit de importanta pentru pacientii cu cancer. Atunci cand anumite bacterii, virusuri sau paraziti contamineaza alimentele, acestea pot provoca boli transmise de alimente – intoxicatie alimentara. Un efect secundar al cancerului si al tratamentelor pentru cancer este ca acestea pot slabi sistemul imunitar. Daca sistemul imunitar e afectat, acesta nu poate elimina infectii si agenti patogeni, ca cei transmisi de alimente, si efectele pot fi grave. Pentru a evita sa contractati o boala transmisa de alimente, trebuie sa fiti vigilenti atunci cand manipulati, pregatiti si consumati alimente.

Iata cateva sfaturi de baza privind siguranta alimentelor pentru a reduce riscul de infectie:

  • Spalati-va mainile inainte si in timp ce va ocupati si pregatiti mancarea.
  • Clatiti bine legumele si fructele inainte de a le manca.
  • Manevrati si depozitati alimentele in siguranta. Folositi tocatoare si ustensile separate pentru alimente vegetale sau gatite si pentru carne cruda.
  • Nu dezghetati alimentele la temperatura camerei sau in apa calda.
  • Nu consumati alimente de origine animala insuficient gatite sau crude.
  • Nu consumati alimente nepasteurizate – sucuri, lapte, branzeturi din lactate nepasteurizate.
  • Asigurati-va ca produsele alimentare pe care le achizitionati nu depasesc termenul de valabilitate si urmati instructiunile privind depozitarea in conditii optime.

Efecte adverse in cancer – cum pot afecta nutritia si ce e de facut?

Scaderea apetitului

Boala in sine si tratamentele oncologice pot duce la modificari ale obiceiurilor alimentare si pierderea poftei de mancare.

  • Consumati mese mici si gustari la fiecare 2 ore.
  • Evitati lichidele in timpul meselor (cu exceptia cazului in care este necesar pentru a ajuta la inghitire sau pentru uscarea gurii) pentru a preveni senzatia de plenitudine instalata prea devreme.
  • Faceti mesele mai placute, aranjand frumos alimentele in farfurie, aranjand masa si ascultand muzica in timpul meselor sau luand masa cu cei dragi.
  • Pastrati la indemana gustari bogate in calorii si bogate in proteine. Incercati oua fierte, unt de arahide, branza, nuci, amestec de seminte si iaurt.
  • Discutati cu medicul despre medicamente care va pot ajuta sa ameliorati constipatia, greata, durerea sau alte reactii adverse pe care le aveti.

Afectarea gustului

Cancerul si tratamentele sale pot provoca schimbari in simturile gustului si mirosului.

  • Incercati alimente sau bauturi diferite de cele pe care le mancati de obicei.
  • Mentineti gura curata prin clatire si periaj, care, la randul lor, pot imbunatati gustul alimentelor.
  • Incercati sa folositi ustensile din plastic daca aveti un gust metalic cand mancati.
  • Condimentati alimentele cu lamaie, citrice, otet, alimente murate (NU si daca aveti dureri in gat).
  • Cateva picaturi de lamaie sau menta va pot ajuta sa scapati de gustul neplacut care poate persista dupa masa.
  • Folositi la gatit condimente si arome ca ceapa, usturoi, chili, busuioc, oregano, rozmarin, tarhon, mustar, menta etc.
  • Pentru a reduce gusturile sarate sau amare adaugati alimente dulci – ca miere, sirop de artar etc.
  • Clatiti gura cu ceai, ghimbir, apa sarata sau apa cu bicarbonat inainte de a manca pentru a ajuta la curatarea papilelor gustative.
  • Serviti alimentele la rece sau la temperatura camerei. Acest lucru poate reduce gusturile si mirosurile alimentelor, facandu-le mai usor de tolerat.
  • Consumati alimente proaspete – pot avea un gust mai bun decat cele din conserve sau congelate.

Constipatie

Medicamente pentru durere, modificari in obiceiurile alimentare si scaderea activitatii fizice pot duce la constipatie.

  • Consumati alimente bogate in fibre care pot stimula intestinele – paine si cereale integrale, fructe si legume crude, fructe uscate, seminte, leguminoase si nuci.
  • Consumati suficiente lichide pe parcursul zilei.
  • Mancati zilnic la aceleasi ore in timpul zilei – stabiliti un program de mese si gustari.
  • Incercati sa aveti o miscare intestinala in acelasi timp in fiecare zi pentru a stabili regularitatea.
  • Limitati alimentele si bauturile care pot provoca gaze intestinale – bauturi carbogazoase, broccoli, varza, conopida, castraveti, fasole uscata, mazare si ceapa.
  • Pentru a reduce cantitatea de aer inghitita in timp ce mancati, incercati sa nu vorbiti prea mult la mese, beti fara pai si evitati guma de mestecat.

Dureri sau iritatii la nivelul gurii sau gatului

Unele persoane cu cancer pot avea dureri la nivelul gurii sau dureri in gat.

  • Consumati alimente moi si evitati alimentele grosiere, cu textura aspra, dure, uscate.
  • Evitati alimentele sarate, acide (sucuri de citrice, muraturi, otet) si alimentele picante.
  • Evitati alimentele fierbinti sau foarte reci.
  • Evitati alcoolul, cofeina si tutunul – pot usca gatul si gura si duc la mai multe iritatii.
  • Amestecati alimentele cu sosuri pentru a fi mai usor de consumat.

Diaree

Tratamentele si medicamentele impotriva cancerului pot afecta motilitatea gastrica si pot duce la diaree.

  • Evitati alimentele bogate in fibre, care pot agrava problema – nuci, seminte, cereale integrale, leguminoase, fructe uscate si fructe si legume crude.
  • Evitati alimentele cu continut ridicat de grasimi, cum ar fi mancarea prajita si grasa, deoarece pot, de asemenea, sa favorizeze diareea.
  • Evitati alimentele care pot cauza gaze intestinale, mai ales bauturile carbogazoase.
  • Consumati apa suficienta si lichide pentru a preveni deshidratarea – lichidele trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • Limitati laptele si alte alimente care contin lactoza.
  • Consumati alimente bogate in potasiu, precum sucuri de fructe si nectar, bauturi sportive, cartofi fara coaja si banane.
  • Consumati orez alb gatit – trebui sa aiba o consistenta groasa asemanatoare cu terciul.

Greata si varsaturi

Unele persoane cu cancer pot prezenta greata si varsaturi.

  • Consumati multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
  • Consumati 6-8 mese mai mici pe zi in locul celor 3 mese principale.
  • Consumati alimente uscate, ca biscuiti, paine prajita, cereale uscate, covrigei etc.
  • Evitati alimentele cu gust sau miros puternic, alimentele fierbinti, excesiv de dulci sau grase.
  • Dupa masa intindeti-va pe pat cel putin o ora pentru a va odihni.
  • Clatiti gura inainte si dupa mese.

Gura uscata sau saliva groasa

Unele tratamente si medicamente pentru cancer pot provoca uscarea gurii sau saliva groasa.

  • Consumati suficiente lichide si alimente moi si umede.
  • Periati dintii si clatiti gura des cu apa cu bicarbonat sau apa cu sare pentru a o mentine curata.
  • Mestecati bine mancare si evitati alimentele care se lipesc de cerul gurii.
  • Evitati fumatul, alcoolul si cofeina.

Cresterea in greutate sau pierderea in greutate

Persoanele care urmeaza un tratament impotriva cancerului pot suferi de scadere in greutate in perioadele de scadere a apetitului sau alte efecte secundare legate de tratament, care afecteaza capacitatea de a manca.

  • Discutati cu medicul pentru a adopta o dieta sanatoasa care sa asigure toti nutrientii. Uneori pot fi necesare suplimente nutritive.
  • Alte fluctuatii ale greutatii pot fi date de tratament, de schimbari hormonale sau efecte adverse, care necesita abordare personalizata.
  • Fiti activ in functie de starea de sanatate.
  • Evitati dietele de slabire sau de ingrasare pe durata tratamentului anticancerigen.

Alimentele indicate si contraindicate

Alimente indicate

Este posibil sa aveti nevoie de mai multa energie (calorii). Alimentele indicate includ:

Legume si fructe

  • 7-9 portii, de toate culorile;
  • consumati zilnic legume crucifere (broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza, kale, salata etc.), fructe de padure (zmeura, afine, mure, capsuni), legume cu frunze verzi (kale, salata, frunze de sfecla, spanac), legume bogate in licopen (rosii, suc de rosii, pepene rosu, papaya, grapefruit roz), legume si fructe bogate in caroten (rosu/galben/portocaliu – morcov, cartof dulce, dovleac, ardei rosu, kale, mango, piersici, pepene galben), legume din genul Allium (usturoi, ceapa, praz etc.), ciuperci saptamanal.

Cereale integrale

  • alimente cu indice glicemic scazutamaranth, orz, orez brun, orez salbatic, hrisca, kamut, quinoa, mei, malai etc.

Proteine

  • leguminoase, oua, carne slaba, lactate, peste;

Grasimi sanatoase

  • alimente bogate in Omega3, uleiuri vegetale;

Condimente

  • ghimbir, turmenic, scortisoara, chili, busuioc, rozmarin, oregano, sofran etc.

Alimentele de evitat

Limitati sau evitati urmatoarele:

  • alimente foarte dulci – bomboane, bauturi indulcite, prajituri;
  • amidonoase cu indice glicemic mare – paine alba, orez alb, paste albe, chips-uri etc.;
  • grasimi nocive – uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate, alimente prajite, margarina, uleiuri vegetale (porumb, soia, floarea soarelui);
  • carne procesata – mezeluri, carnuri afumate;
  • aditivi, conservanti, coloranti, indulcitori etc.;
  • alcool.

Intrebari frecvente despre nutritia in cancer

Sunt necesare suplimentele?

Cel mai bun mod de a beneficia de toate vitaminele si mineralele este sa consumati o dieta echilibrata. Uneori medicii pot recomanda un supliment pentru a sustine sanatatea si pentru a favoriza vindecarea. Utilizarea suplimentelor alimentare in timpul tratamentului cancerului, cum ar fi vitamine, minerale si preparate din plante, ramane controversata. In prezent, dovezile stiintifice disponibile pentru utilizarea suplimentelor alimentare nu sunt concludente. Dozele mari de suplimente nutritive specifice pot fi daunatoare.

Exista un aliment minune care stimuleaza sistemul imunitar?

Multi oameni se intreaba daca consumul de alimente specifice poate stimula sistemul imunitar si ii poate ajuta sa combata cancerul. Nicio singura dieta, aliment sau supliment nu poate stimula sistemul imunitar. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru sistemul imunitar este sa urmati un stil de viata general sanatos, care include consumul unei diete echilibrate si sanatoase – sa includa o varietate de alimente.

O dieta poate vindeca un cancer?

Nu exista dovezi stiintifice conform carora un anumit aliment sau dieta specifica (de exemplu, dieta alcalina, o dieta macrobiotica sau dieta terapeutica Gerson) poate vindeca cancerul. Deoarece aceste diete restrictioneaza adesea alegerile alimentare (cum ar fi carnea, laptele, ouale si chiar legumele si fructele), este posibil sa nu ofere suficiente calorii, proteine, vitamine si minerale. Acest lucru poate duce la pierderea in greutate si o alimentatie deficitara.

Suportul nutritional – cand e indicat?

In plus fata de consiliere de catre un dietetician si de modificari ale dietei, terapia nutritionala include bauturi cu suplimente nutritiv si suport nutritional enteral si parenteral. Bauturile cu suplimente nutritive ii ajuta pe bolnavii de cancer sa obtina nutrientii de care au nevoie. Ele furnizeaza energie, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, vitamine si minerale. Nu sunt menite sa fie singura sursa de nutritie a pacientului.

De asemenea, un pacient care nu poate beneficia de cantitatea potrivita de calorii si nutrienti pe cale orala poate fi hranit cu urmatoarele:

  • Nutritie enterala – nutrientii sunt administrati printr-un tub introdus in stomac sau intestine.
  • Nutritia parenterala – nutrientii sunt perfuzati in fluxul sangvin.

Terapia cu sucuri – recomandata in cancer?

Terapia cu sucuri presupune folosirea sucului de fructe si legume proaspete ca principala sursa de hrana. Sustinatorii acestei terapii spun ca imbunatateste sistemul imunitar, reduce tensiunea arteriala si ajuta la curatarea (detoxifierea) organismului. Beneficiile pentru sanatate ale fructelor si legumelor intregi sunt bine cunoscute, dar beneficiile terapiei cu sucuri nu sunt. Prin stoarcere, fructele si legumele pierd fibre esentiale. Acest lucru poate duce la pierdere in greutate si la malnutritie. Cel mai bine este sa se consume fructe intregi, iar daca se consuma sucuri de fructe si legume proaspete, acest lucru sa fie ca parte a unei alimentatii echilibrate sanatoase.

Care este legatura dintre cancer si dieta?

Unii factori de risc in cancer, cum ar fi genetica si istoricul medical nu pot fi controlati, dar cercetarile sugereaza ca aproximativ 70% dintre factorii de risc sunt modificabili si includ mai ales alimentatia. Ceea ce mancam si bem poate avea un efect puternic asupra sanatatii, inclusiv a riscului de cancer. In timp ce cercetarile tind sa indice asocieri intre alimente specifice si cancer, mai degraba decat relatii solide de cauza si efect, exista anumite obiceiuri alimentare care pot avea o influenta majora asupra riscului.

Pentru a va reduce riscul pentru multe tipuri de cancer – precum si pentru alte boli grave – adoptati o alimentatie sanatoasa, echilibrata si variata – care sa includa fructe si legume bogate in antioxidanti, nuci, fasole, cereale integrale si grasimi sanatoase. In acelasi timp, incercati sa limitati cantitatea de alimente procesate si prajite, grasimi nesanatoase, zaharuri si carbohidrati rafinati. Alimentele vegetale sunt bogate in nutrienti cunoscuti ca antioxidanti care stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la protejarea impotriva celulelor canceroase.

Carcinogenii sunt substante care pot cauza cancer si care se gasesc si in alimente. Se pot forma in timpul procesului de gatire sau conservare – in mare parte in ceea ce priveste carnea – si pe masura ce alimentele incep sa se deterioreze. Exemple de alimente care pot avea agenti cancerigeni sunt carnea rosie, uscata si conservata (de exemplu, slanina, mezeluri, carne de vita), carne arsa sau carbonizata, alimente afumate si alimentele care au dezvoltat mucegai.

Referinte:
(1) Diet, nutrition and the prevention of cancer, link: https://www.who.int/nutrition/publications/public_health_nut6.pdf
(2) A Cancer Nutrition Guide, link: https://www.aicr.org/assets/docs/pdf/education/heal-well-guide.pdf
(3) Nutrition and Cancer, link: https://www.cancer.org.au/content/about_cancer/ebooks/aftercancer/Nutrition_and_Cancer_booklet_May_2016.pdf
(4) How to Eat When You Have Cancer, link: https://www.webmd.com/cancer/cancer-diet
(5) Cancer and Diet 101: How What You Eat Can Influence Cancer, link: https://www.healthline.com/nutrition/cancer-and-diet

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma