Nutricosmeticele – ce sunt si cum actioneaza?

Nutricosmeticele reprezinta o noua tendinta in industria frumusetii. Iata cum actioneaza, ce ingrediente contin, in cat timp se observa rezultate si ce beneficii au.

Cuprins:

1. Ce sunt nutricosmeticele?
2. Cum actioneaza?
3. Ce sunt nutraceuticele?

Ce sunt nutricosmeticele?

Fiind la intersectia dintre „nutritie” si „cosmetica”, termenul „nutricosmetic” defineste suplimentele nutritive orale ce pot avea efecte benefice asupra pielii, parului si unghiilor. Acestea pot fi gasite sub forma de capsule, pastile sau geluri si lichide. Nutricosmeticele sunt produse si ingrediente care actioneaza ca suplimente nutritive pentru ingrijirea pielii, unghiilor si a parului.

Notiunea de „nutricosmetica” porneste de la relatia dintre doua sectoare majore – nutritie si produse cosmetice. Aceste produse, sau asa-numitele „suplimente de infrumusetare”, sunt in principiu suplimente pentru imbunatatirea bunastarii si frumusetii din interior. Conceptul este de a absorbi intern – nu prin aplicarea topica – ingrediente active, minerale si substante nutritive care au ca scop imbunatatirea pielii in profunzime – dar si sanatatea si aspectul unghiilor sau a parului.

Cum actioneaza?

Nutricosmeticele sunt produse si ingrediente care actioneaza ca suplimente nutritive pentru a sustine functia si structura pielii, a unghiilor si a parului. Cremele actioneaza de obicei numai la nivelul zonei superioare a pielii. Produsele topice de ingrijire a pielii nu au niciun efect dincolo de straturile superficiale ale pielii. Acesta este tocmai avantajul nutricosmeticii. Nutricosmeticele sunt produse cosmetice cu ingrediente biologic active care pot sustine din interior sanatatea pielii, a unghiilor si a parului.

Multe produse topice care contin colagen, de exemplu, nu pot ajunge in derm pentru a creste nivelul de colagen al pielii. Asta din cauza faptului ca ingredientele active au o dimensiune moleculara mare si nu pot penetra suprafata pielii (epiderma), care actioneaza ca o bariera de protectie. Cu toate acestea, produsele ingerate pot ajunge in derm prin vasele de sange, hranind pielea din interior.

De exemplu, pentru a intarzia imbatranirea pielii, nu este necesar sa se actioneze asupra epidermei, deoarece aceste celule sunt destinate deteriorarii. Prin urmare, este nevoie sa se actioneze in profunzime, in derm si hipoderm. Oferindu-i pielii ingredientele active de care are nevoie, o hranim din interior si intr-un mod durabil. Cu toate acestea, este important sa retineti ca, la fel ca in cazul oricaror suplimente alimentare, efectele nu sunt imediate, insa vorbim de eficacitate pe termen lung.

Eficienta si rezultate

Datorita ingredientelor active care stimuleaza productia naturala de colagen, de exemplu, nutricosmetica promite o piele mai ferma, mai luminoasa si mai bine protejata impotriva factorilor externi. Nutricosmetica optimizeaza actiunea produselor cosmetice traditionale. Trebuie sa vina in completarea unui plan alimentar echilibrat si a unui stil de viata sanatos in general. Se incadreaza usor in rutina zilnica si in regimurile de infrumusetare. Spre deosebire de o crema sau un alt tratament topic, nutricosmeticele sunt administrate pe cale orala si actioneaza din interior pentru a mentine pielea sanatoasa. Celulele pielii se reinnoiesc, in general, la fiecare 3-5 saptamani (desi acest lucru incetineste odata cu varsta), astfel incat modificarile tipice ale aspectului pielii apar dupa 4-8 saptamani de utilizare.

La fel ca suplimentele alimentare, produsele nutricosmetice sunt sub forma de capsule, tablete sau geluri/lichide de baut. Insa, retineti ca asta nu inseamna ca inlocuiesc produsele de infrumusetare topice, ci le completeaza.

ATENTIE!

Cititi ingredientele si asigurati-va ca produsul pe care il alegeti nu contine ingrediente artificiale. Asigurati-va ca produsul este testat conform standardelor pentru a asigura calitatea si siguranta produsului. Spre deosebire de ingrijirea topica, nutricosmetica nu este o solutie rapida. Ar trebui sa incepeti sa vedeti (si uneori sa simtiti) rezultate vizibile in aproximativ 4 saptamani, dar poate dura pana la 2 luni. Nutricosmetica este o solutie durabila pe termen lung si, in mod ideal, ar trebui sa faca parte din rutina zilnica de ingrijire a pielii si a frumusetii, impreuna cu celelalte produse de ingrijire a pielii, parului si unghiilor, si alaturi de un stil de viata sanatos – alimentatie sanatoasa, sport, somn odihnitor, reducerea stresului.

Tipuri de nutrienti gasiti in nutricosmetice

Iata cateva exemple de elemente active gasite in nutricosmetice si modul in care actioneaza:

Acid hialuronic

Acidul hialuronic ajuta la cresterea umiditatii pielii, la imbunatatirea elasticitatii si la reducerea profunzimii ridurilor si a rugozitatii pielii.

Peptide de colagen

Colagenul are o actiune dubla la nivelul pielii. In primul rand, ofera rezistenta si elasticitate. Colagenul – colagen lichid, de exemplu – poate ajuta, de asemenea, la mentinerea sanatatii articulatiilor si a muschilor.

Minerale

Mineralele sunt elemente anorganice care actioneaza drept catalizatori pentru diferite reactii chimice din corpul nostru. Zincul joaca roluri vitale in organism in diviziunea celulara, sistemul imunitar si poate ajuta la reglarea caii pro-inflamatorii, oprind inflamatia si ajutand la repararea si protectia celulelor. Seleniul este un antioxidant natural care ajuta la protejarea pielii impotriva unor elemente date de factori de mediu. Manganul este necesar pentru activarea prolidazei, o enzima care furnizeaza prolina, pentru formarea colagenului in celulele pielii.

Vitamine

Vitaminele sunt elemente organice necesare functionarii, cresterii si dezvoltarii normale a organismului, impartite in doua tipuri de vitamine –  liposolubile (solubile in grasime) si hidrosolubile (vitamine solubile in apa). Cele mai utilizate sunt vitamina B5 (acid pantotenic) si vitamina C – un element important pentru productia de colagen.

Extracte din plante

Anumite elemente si compusi extrasi din plante au rol in functionare sanatoasa a corpului, dezvoltarea si imbunatatirea acestuia. Curcumina este un puternic compus anti-inflamator care previne imbatranirea pielii prin controlul inflamatiei pielii. Un alt exemplu este dat de Glutation – cu rol de detoxifiere la nivel celular.

Prebiotice si probiotice

Microbiomul intestinal este o comunitate bacteriana complexa si dinamica ce joaca un rol important in mentinerea sanatatii pielii. Cand apare un dezechilibru, se numeste disbioza – si aceasta disbioza este legata de afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi rozacee, eczeme si acnee. Probioticele au un rol benefic in acest sens – ajuta la imbunatatirea foliculilor de par, cresc elasticitatea si protejeaza pielea. De asemenea, suplimentarea cu prebiotice poate imbunatati actiunea probioticelor, cum ar fi hidratarea pielii si functionarea barierei de protectie.

Ce sunt nutraceuticele?

„Nutraceutice” reprezinta un termen general care este folosit pentru a descrie orice produs derivat din surse alimentare cu beneficii suplimentare pentru sanatate, pe langa valoarea nutritionala de baza gasita in alimente. Pot fi considerate terapii biologice nespecifice utilizate pentru a sustine bunastarea generala, pentru a controla simptomele si pentru a preveni procesele anumitor boli. Termenul „nutraceutic” combina doua cuvinte – „nutrient” (o componenta alimentara hranitoare) si „farmaceutic” (medicament). Filozofia din spatele nutraceuticelor este sa se concentreze asupra preventiei.

Cel mai adesea, acestea sunt grupate in urmatoarele categorii: suplimente alimentare, alimente functionale, alimente medicinale, probiotice.

  • Suplimente alimentare – produse destinate administrarii pe cale orala sub forma de pastile, capsule, tablete sau lichid si care contin unul sau mai multe ingrediente active (inclusiv vitamine, minerale, plante medicinale sau alte substante vegetale, aminoacizi si alte substante) sau constituentii lor.
  • Alimente functionale – alimente care sunt imbogatite sau fortificate pentru a oferi un beneficiu medical sau fiziologic specific. Se consuma in forma lor naturala, spre deosebire de un supliment alimentar care se ia ca pastila sau lichid. Laptele imbogatit cu vitamina D este un exemplu de astfel de aliment functional fortificat.
  • Alimente medicinale – alimente care sunt formulate pentru a fi consumate sub supravegherea unui medic in scopul unui tratament dietetic specific.
  • Probiotice – microorganisme vii care au beneficii pentru sanatate. Probioticele sunt de obicei administrate sub forma de alimente, cum ar fi iaurtul sau ca suplimente alimentare.

Ce rol au?

Nutraceuticele pot fi utilizate pentru imbunatatirea starii de sanatate, prevenirea bolilor cronice, amanarea procesului de imbatranire sau sustinerea functiilor si integritatii corpului. Un nutraceutic poate fi un aliment bogat in nutrienti, un aliment activ din punct de vedere medicinal sau o componenta specifica a unui anumit aliment.

Nutraceutive vs Suplimente alimentare

Suplimentele alimentare sunt o categorie de nutraceutice. Asta inseamna ca toate suplimentele alimentare sunt nutraceutice, dar nu toate nutraceuticele sunt suplimente alimentare. Unele nutraceutice sunt alimente, in timp ce altele sunt componente ale alimentelor. Un supliment alimentar nu este folosite ca aliment conventional – ci este menit sa completeze dieta prin cresterea aportului zilnic total.

Nu exista o combinatie de nutraceutice care sa fie potrivita pentru toata lumea. Cel mai bun mod de a obtine substantele nutritive adecvate de care aveti nevoie este sa aveti o dieta bogata si variata, cat mai naturala. Cand dieta sanatoasa nu pare sa fie suficienta, discutati cu medicul despre simptome si acesta va poate recomanda un nutraceutic adecvat.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4336979/
(2) https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-9/Nutraceuticals-what-they-are-and-how-they-work
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550857/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31478301/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma