Hygge (stilul de viata danez) – 10 activitati pentru starea de bine

Hygge stilul de viata danez – in ultimii ani, conceptul danez numit „hygge” a luat amploare si a devenit cunoscut dincolo de granitele tarii unde a luat nastere. Ce defineste conceptul de hygge, cum este legat de fericirea danezilor, una dintre populatiile cele mai fericite la nivel global si cum putem aplica si noi hygge, stilul de viata danez?

Cuprins:

1. Ce inseamna hygge (stilul de viata danez)?
2. Cum poti adopta hygge (stilul de viata danez)?
3. 10 activitati hygge pentru starea de bine

Ce inseamna (hygge stilul de viata danez)?

Hygge este un concept danez tot mai popular in ultimii ani, care nu are o traducere identica ca sens in limba noastra. Cuvantul provine dintr-un termen norvegian a carui traducere este „stare de bine„.

Conceptul a devenit foarte popular in lumea intreaga, mai ales dupa publicarea cartii „The Little Book of Hygge”, de catre Meik Viking, directorul Institutului pentru Fericire din Copenhaga. Acesta numeste conceptul hygge ca fiind „arta daneza a fericirii„.

Faptul ca danezii au un nivel al fericirii mult mai ridicat comparativ cu alte state se explica prin conditiile ridicate de viata; numarul mai mic de ore lucrate pe saptamana; un sistem social si medical foarte bine pus la punct; grija mai mare pe care o au fata de ei. Dar Meik Viking sustine ca si factorul hygge joaca un rol foarte important in ceea ce priveste fericirea danezilor.

Numita si arta crearii intimitatii sau confortul sufletului, hygge se refera la a savura acele placeri simple de zi cu zi si la a fi impreuna cu familia sau prietenii, intr-un cadru placut, confortabil.

Cum poti adopta hygge (stilul de viata danez)?

Desi acest concept are un nume danez si face parte din cultura daneza, multe dintre principiile lui nu ne sunt straine.

Hygge poate insemna o multime de lucruri:

  • cum ne amenajam casa, astfel incat sa cream o atmosfera placuta si intima (lumanari, perne si paturi calduroase, fotolii confortabile), care sa ne ajute sa ne bucuram de siguranta si atmosfera casei noastre;
  • experiente placute impreuna cu oamenii dragi noua (a te cuibari pe canapea alaturi de partener, a gati masa impreuna cu prietenii, a juca jocuri alaturi de copii sau prieteni);
  • a fi prezent si a te bucura de tot ceea ce traiesti, fara sa fii distras de diversi factori;
  • a lua pauze in care sa savurezi feluri apetisante: o cafea buna, ciocolata, prajituri, mancaruri bune;
  • a petrece timp in natura (hygge nu este doar despre timpul petrecut in confortul casei, ci este si despre natura si activitati outdoor);
  • a gasi fericirea in placeri simple.

10 activitati hygge pentru starea de bine

Intr-un sondaj despre aspectele cu care danezii asociaza conceptul „hygge”, sondaj publicat in cartea lui Meik Wiking („Mica enciclopedie Hygge – reteta daneza a fericirii”), pe primele zece pozitii s-au clasat urmatoarele aspecte:

1. Bauturi fierbinti
2. Lumanari
3. Seminee
4. Craciunul
5. Jocuri de societate
6. Muzica
7. Vacanta
8. Dulciuri si prajituri
9. Gatit
10. Carti

Cum putem noi sa aducem din activitatile specifice hygge? Iata cateva idei:

1. Lumina blanda si lumanarile

Locuitorii tarilor nordice pun foarte mult pret pe iluminatul casei. Lumina calda, difuza, folosirea lumanarilor de interior sunt elementele care asigura „hygge”. Statisticile arata ca danezii folosesc cele mai multe lumanari pe cap de locuitor si nu e de mirare, avand in vedere ca lumina difuza si blanda, cum e cea oferita de lumanari este un element esential in a crea acea stare de bine si confort de acasa. Puteti incerca seara sau in zilele mai innorate sa aprindeti cateva lumanari in locul becurilor sau sa optati pentru lumini calde in locul celor reci si sa observati efectul pe care il au asupra dispozitiei.

2. Amenajarea casei intr-un stil cat mai „hyggelig”

Confortul caminului este unul dintre punctele centrale ale ideii de hygge. Iar un camin cat mai hyggelig are cateva caracteristici:

  • un colt aranjat cat mai confortabil, fie un fotoliu, fie un loc la geam, unde sa ne cuibarim cu o carte si acoperiti cu o patura;
  • un semineu – se pare ca aproximativ 30% dintre casele daneze au semineu, nu doar pentru ca acest sistem de incalzire este mai ieftin, ci in primul rand pentru a crea aceasta atmosfera hyggelig;
  • lumanari;
  • obiecte din lemn – piese de mobilier, lemnele arse in semineu, jucariile din lemn pentru copii;
  • obiecte din natura – frunze, crengute, nuci, plante etc;
  • cartile – atat vizual prin asezarea lor in biblioteca, cat si ca mod de a ne petrece timpul relaxat, luand o pauza bine meritata de la agitatia de peste zi;
  • obiecte din ceramica – cani, vaze, farfurii, ceainice;
  • texturi diverse ale obiectelor din interiorul casei (lemnul, ceramica, lana);
  • obiecte vechi (vintage), prin povestea si valoarea lor emotionala, pe care le-am mostenit din familie sau pe care le-am descoperit in magazine de antichitati;
  • paturi si perne, in special in anotimpul rece, din materiale cat mai calduroase.

Mai multe informatii despre cum ne putem amenaja casa, astfel incat sa ne imbunatateasca starea de bine – in acest articol.

Acestea sunt elementele definitorii pentru hygge acasa. Acestea sunt specifice poporului danez, insa pe unele le putem aplica si in caminul nostru, chiar daca nu dispunem de veniturile unui danez, care sa ne permita sa investim in casa noastra asa cum ne-am dori. Nu intamplator Meik Viking subliniaza ideea ca hygge nu este despre consumerism sau despre achizitia de lucruri, ci despre confortul si siguranta pe care ti-o da casa ta, locul unde poti lasa deoparte „masca” purtata in exterior.

3. Gatitul impreuna cu prietenii

Aceasta activitate implica in primul rand interactiunea si timpul impreuna cu oamenii dragi, dar si ideea in sine de a pregati si savura ceva bun. Ideea este ca fiecare sa contribuie la pregatirea mesei, intr-o atmosfera relaxanta, in care fiecare este implicat si nu mai trebuie gazdele sa gateasca pentru musafiri.
Toate activitatile care presupun timpul impreuna cu oamenii dragi creste nivelul de oxitocina din organism, care are un efect benefic asupra empatiei si starii de bine.

4. Picnicuri in natura

Natura si timpul petrecut in natura, impreuna cu familia sau prietenii, sunt un alt aspect al hygge, valabil in special in anotimpurile mai calde, cand putem petrece timp mai mult afara. Cu gustarile si bauturile preferate, intr-o zona cu verdeata, pe plaja sau pe malul unei ape, picnicul este un mod placut de a petrece timpul liber impreuna.

Insa si in anotimpurile reci putem sa ne bucuram de plimbari in natura, sa respiram aer curat, sa luam pauze bine meritate de la statul in interior.

5. Jocuri de societate (boardgames)

Jocurile de societate ne aduc alaturi de persoanele dragi si ne ajuta sa cream amintiri impreuna. In plus, sunt distractive, ne relaxeaza si aduc ceva nou in rutina vietii de zi cu zi.

6. Hygge pentru zilele ploioase

Zilele reci si/sau ploioase sunt ideale pentru a pune in practica multe dintre principiile hygge: sa te imbraci cu haine moi si calduroase; sa citesti sau sa lucrezi uitandu-te din cand in cand pe geam, in timp ce bei ceva cald; sa aprinzi cateva lumanari etc.

7. Weekend cu prietenii la o cabana

Un weekend petrecut cu prietenii aduce, pe langa excursia in sine si timpul petrecut cu oamenii dragi, posibilitatea de a gati impreuna, de a face un foc de tabara sau de a sta la povesti in fata semineului iarna.

8. Seara de film in familie sau cu prietenii

Serile de film acasa, spre deosebire de filmele vazute la cinema, au un mare potential de hygge: putem sta culcusiti pe canapea, inveliti in paturi moi, band bauturi calde si avand persoanele dragi alaturi.

9. Pregatiti prajituri si aluaturi acasa

Un element specific hygge este cel de a pregati aluaturi in casa, de a le modela si de a le coace. Fie ca e vorba de paine sau prajituri, acestea aduc o stare de bine prin actiunea in sine de a lucra cu aluatul, care aduce relaxare, dar si prin faptul ca ne trezeste amintiri din familie si copilarie si ca aduc un miros extrem de placut in intreaga casa.

10. Hygge la birou

Desi ideea de hygge este de cele mai multe ori asociata cu acasa, putem face si spatiul de lucru cat mai confortabil si hyggelig. In functie de tipul de activitate, putem aduce hygge la birou prin lumanari, cani ceramice de cafea sau ceai, canapele cu perne si paturici, bauturi calde pe care sa le bem impreuna cu colegii si orice alte obiecte de decor care sa ne dea o senzatie de bine si de confort.

Sursa foto: Pexel

Referinte:

(1) The Danish concept of ‘hygge’–and why it’s their latest successful export, link: http://sciencenordic.com/danish-concept-hygge-and-why-its-their-latest-successful-export
(2) Mica enciclopedie Hygge – reteta daneza a fericirii – Meik Wiking
(3) 12 Ways To Create The Danish Hygge Look At Home – https://theculturetrip.com/europe/united-kingdom/articles/12-ways-to-create-the-danish-hygge-look-at-home/
(4) Hygge Style – Discovering the Danish way of Happiness – https://www.hyggestyle.org/hygge-and-mental-health/

 

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma