Ceai de sanziene – un ceai aromat si cu gust placut, dar si cu numeroase beneficii asupra sanatatii. Iata ce proprietati are acest ceai si cum poate fi consumat.

Cuprins:

1. Ce sunt sanzienele?
2. Mod de actiune si beneficii
3. Ceai de sanziene – mod de consum

Ce sunt sanzienele?

Sanzienele (Galium verum) sunt flori galben-aurii cu parfum usor dulceag, ca de miere. Aceasta floare se mai numeste si dragaica, smantanica, floarea Sfantului Ioan sau inchegatoare. Infloreste in a doua parte a lunii iunie si este in general asociata cu Sarbatoarea de Sanziene sau Ziua de Dragaica, de pe 24 iunie. Sanzienele sunt de obicei galbene, dar pot fi si albe. Denumirea de „inchegatoare” vine de la capacitatea de a coagula laptele. In trecut era folosita pentru a transforma laptele in branza. „Galium” provine de la substantivul grecesc „gala”, care inseamna „lapte”.

Sanzienele sunt asociate cel mai des cu sarbatoarea Sanzienelor, din data de 24 iunie. Aceasta marcheaza solstitiul de vara si este asociata cu focul, soarele si lumina. Din popor se spune ca in noaptea de Sanziene „cerurile se deschid” si este considerata o „noapte magica”. Traditiile spun ca fetele culeg in aceasta zi sanziene din care fac cununi de flori.

Mod de actiune si beneficii

Sanzienele contin flavonoizi, cantitati mici de luteolina, asperulina, acizi organizi, saruri minerale, taninuri, enzime care coaguleaza laptele etc. Se crede ca au fost folosite din vechi timpuri pentru o varietate de probleme de sanatate, inclusiv spasme, pierderea poftei de mancare, probleme pulmonare etc. Planta este utilizata si pentru a creste cantitatea de urina (ca diuretic), pentru ameliorarea retentiei de apa, in special in caz de edeme. Planta poate fi folosita si pentru a intensifica transpiratia, ca tonic, ca afrodisiac, pentru a favoriza golirea intestinelor (rol purgativ). In plus, are efecte astringente – efect de uscare. Poate favoriza vindecarea ranilor si poate reduce sangerarea. Este folosita si pentru diferite probleme digestive, boli de piele, insomnii si oboseala, vertij.

In plus, pigmentul galben din flori e folosit ca un colorant natural pentru branzeturi – oferind si aroma speciala. Din radacina si seminte se poate obtine un inlocuitor de cafea – avand gust si miros usor asemanator.

Utilizare interna

In medicina traditionala, ceaiul de sanziene este utilizat in principal pentru gestionarea bolilor renale, biliare, hepatice si respiratorii, datorita efectelor sale sudorifice si diuretice. Astfel, intern se poate folosi pentru diferite probleme ale ficatului, ale splinei, afectiuni uterine, constipatie, boli renale, afectiuni ale pancreasului, probleme tiroidiene, retentie urinara, reumatism, probleme ale cailor respiratorii (faringita, laringita, raguseala), astenie etc. Se foloseste de obicei sub forma de ceai, dar si tincturi sau suc proaspat stors.

Utilizare externa

Este, de asemenea, cunoscuta pentru utilizarea sa externa. Ceaiul de sanziene este utilizat pentru clatire sau ca o compresa pe zonele cu leziuni usoare cu vindecare lenta. Pulberea obtinuta din planta proaspata este utilizata pentru a calma pielea inrosita si pentru a reduce inflamatia, in timp ce planta este, de asemenea, utilizata sub forma de cataplasme. In general, poate fi utila pentru afectiuni cutanate, ca eruptii, pecingine, furuncule, comedoane etc. – sub forma de unguente, bai, comprese. Se considera si ca poate revigora tenul obosit.

Ceai de sanziene – rol diuretic

Ceaiul de sanziene ajuta la curatarea ficatului, a rinichilor, splinei si pancreasului. Este indicat adesea ca persoanele care sufera de o tulburare a sistemului limfatic sa consume un astfel de ceai. Ceaiul de sanziene este utilizat ca remediu in diferite tulburari urinare. Proprietatile sale diuretice ajuta la eliminarea toxinelor din corp si, impreuna cu acestea, a acidului uric. Planta este utilizata pe scara larga in medicina populara pentru tratarea gleznelor umflate.

Sanziene pentru sanatatea pielii

Sanzienele sunt asociate cu tratamentul multor afectiuni ale pielii. Planta poate favoriza vindecarea ranilor. Cand este aplicata local ca o cataplasma pe taieturi, infectii ale pielii, eczeme, furuncule, eruptii cutanate, psoriazis, alergii si rani cu vindecare lenta, poate calma pielea si reduce inflamatia, ajutand pielea sa se vindece. De asemenea, ajuta la reducerea sangerarilor. In plus, acest ceai este, de asemenea, util pentru spalarea fetei si confera elasticitate, dar poate fi util si pentru acnee si puncte negre. Uneori pot fi utile compresele cu infuzie de sanziene pentru a sustine elasticitatea pielii – insa, persoanele cu piele sensibila pot avea iritatii. Exista si diferite unguente cu sanziene, care se gasesc in magazinele naturiste.

Ceai de sanziene – mod de consum

Planta este recoltata pe masura ce infloreste si este uscata pentru utilizare ulterioara. O serie de specii din acest gen contin asperulosida, o substanta care produce cumarina si confera parfumul fanului proaspat cosit pe masura ce planta se usuca. Asperulosida poate fi transformata in prostaglandine (compusi asemanatori hormonilor care stimuleaza uterul si afecteaza vasele de sange).

In general, principalul mod de consum este sub forma de ceai de sanziene sau macerat la rece. In cazul ceaiului de sanziene se foloseste o lingura de plante uscate pentru 250 ml apa fierbinte – se lasa la infuzat cateva minute, apoi se filtreaza si se bea. Pentru a prepara macerat se foloseste 1 lingura de flori uscate la 250-300 ml apa rece si se lasa peste noapte la macerat. A doua zi se filtreaza si se bea pe stomacul gol sau pe parcursul zilei, inainte de mese. Se recomanda adesea cure de 1-2 luni, cu o pauza de 3-4 saptamani, la recomandarile medicului. E bine sa beti ceaiul cu 30 minute inainte de mesele principale.

Alte moduri de utilizare

Extractul de sanziene este folosit adesea in cosmetice – pentru a obtine diferite tratamente pentru piele. Exista si varianta de unguent cu sanziene sau alifie de dragaica – pentru cicatrici, vergeturi etc. De asemenea, pentru piele se pot face comprese cu ceai de sanziene, bai locale cu sanziene sau bai generale, cataplasme. In caz de probleme respiratorii, orale sau tiroidiene se poate face cu ceai de sanziene si gargara. Unii prepara suc din plante de sanziene – manual sau folosind un aparat electric – ce poate fi folosit intern (diluat in apa) sau extern – comprese.

Tinctura de sanziene este un extract hidroalcoolic concentrat folosit mai ales in afectiuni urinare si tirodiene. Se administreaza de obicei cate 5 ml diluat in 50 ml apa, de 3 ori pe zi.  Se poate prepara si sirop de sanziene – florile se pun la infuzat, se strecoara, iar lichidul se fierbe cu zahar pana se ingroasa putin.

Ceai de sanziene pentru problemele tiroidiene

Ceaiul, pe langa gustul sau delicios, ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate. Unele date sugereaza ca un consum regulat de ceaiuri medicinale poate atenua simptomele bolilor tiroidiene. Un exemplu este ceaiul de sanziene. Medicii recomanda adesea ceai de sanziene in completarea tratamentului medical pentru diminuarea nodulilor tiroidieni. Se recomanda de obicei macerat la rece – adica se face un amestec dintr-o lingura de flori si 250 ml apa si se tine la temperatura camerei 6-8 ore. Ulterior, se strecoara si se bea dimineata pe stomactul gol.

Alte ceaiuri cu proprietati benefice asupra tiroidei sunt:

Cercetarile sugereaza ca ceaiul verde si ceaiul negru trebuie limitate, mai ales in cantitati mari. Persoanele cu probleme tiroidiene iau adesea medicamente pentru a-si echilibra nivelul hormonilor. Cofeina din ceai si cafea poate afecta absorbtia unui medicament tiroidian obisnuit cunoscut sub numele de levotiroxina. Se recomanda pur si simplu sa evitati sa beti bauturi cu cofeina timp de pana la 30 de minute dupa ce ati luat medicamentul pentru tiroida. Se recomanda si gargara cu ceai de sanziene pentru problemele tiroidei – se prepara o infuzie concentrata de sanziene – 3 lingurite de planta uscata la 250 ml apa fierbinte.

➤ Citeste mai multe despre ceaiurile medicinale.

Ceai de sanziene pentru boli renale si hepatice

Ceaiul de sanziene este recomandat adesea pentru probleme ale rinichilor si ficatului. De asemenea, se recomanda uneori pentru probleme ale splinei si pancreasului. Se consuma in general sub forma de infuzie combinata din flori. Se amesteca 2 lingurite de pulbere de sanziene intr-o cana cu apa si se lasa de seara pana dimineata, apoi se filtreaza. Separat, se opareste o lingurita de pulbere in jumatate de cana cu apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 minute, se raceste si se filtreaza. Ulterior, se amesteca aceste doua extracte si se consuma inaintea meselor principale. In general, tratamentul trebuie urmat timp de 2 luni, apoi o luna pauza – cate 2-3 cani pe zi. Se poate prepara si ceai simplu de sanziene pentru probleme renale si hepatice – o lingura de flori uscate la 250 ml apa fierbinte – se lasa la infuzat cateva minute, apoi se filtreaza si se bea dimineata, inainte de prima masa, sau pe parcursul zilei.

Referinte:
(1) http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/g/galium-verum=lady’s-bedstraw.php
(2) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-145/ladys-bedstraw
(3) https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Galium+verum
(4) https://www.rxlist.com/ladys_bedstraw/supplements.htm
(5) https://www.asohm.com.au/bedstraw-for-kidney-disorders-thyroid-gland-complaints-for-the-lymphatic-system-skin-disorders/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma