Nucsoara este samanta unui fruct care seamana cu piersica, folosita drept condiment in diverse preparate si bauturi, precum si ca remediu natural in caz de dureri articulare, indigestie, insomnii, afte bucale, iritatii ale pielii si multe altele. Aflati care sunt beneficiile si proprietatile terapeutice ale nucsoarei.

Cuprins:

  1. Ce este nucsoara?
  2. Compozitia si valorile nutritionale ale nucsoarei
  3. Indicatii terapeutice
  4. Cum se utilizeaza nucsoara?
  5. Beneficii si proprietati
  6. Efecte adverse
  7. Contraindicatii

Ce este nucsoara?

Nucsoara este un condiment popular, obtinut din semintele de Myristica fragrans, un copac tropical originar din Indonezia. Pe piata poate fi gasita sub forma de seminte intregi, dar cel mai adesea este vanduta drept condiment macinat.

Are o aroma placuta, calda, asemanatoare nucilor si este adesea folosita in deserturi si sosuri, precum si in bauturi precum vinul fiert si ceaiuri.

Compozitia si valorile nutritionale ale nucsoarei

Desi este mai des utilizata pentru aroma decat pentru beneficiile sale pentru sanatate, nucsoara contine o serie impresionanta de compusi puternici care pot ajuta la prevenirea bolilor si la imbunatatirea starii de sanatate.

Nucsoara contine multi compusi chimici derivati din plante care au proprietati antioxidante, care ajuta la prevenirea bolilor si la mentinerea starii de sanatate.

Acest condiment contine trimiristina si multe uleiuri volatile esentiale, precum miristicina, elemicina, eugenol si safrol, care ofera o aroma dulce nucsoarei. Celelalte uleiuri volatile sunt pinenul, campfenul, dipentenul, cineolul, linaloolul, sabinenul, terpineolul.

Acest condiment este o sursa buna de minerale precum cuprul, potasiul, calciul, manganul, fierul, zincul si magneziul. Potasiul este o componenta importanta a fluidelor celulare si corporale care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale. Corpul uman foloseste mangan si cupru ca mediatori pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Fierul este esential pentru producerea de globule rosii ale sangelui si mediator pentru enzima citocrom oxidaza.

De asemenea, nucsoara este bogata in multe vitamine din complexul vital B, dar si in vitamina C, acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A si multe flavonoide antioxidante precum beta-carotenul si criptoxantina, care sunt esentiale pentru o sanatate optima.

Indicatii terapeutice

Contine antioxidanti puternici

Desi sunt foarte mici, semintele de nucsoara sunt bogate in compusi vegetali care actioneaza ca antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi care protejeaza celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Acestea sunt molecule care au un electron nepereche, ceea ce le face instabile si reactive. Atunci cand nivelul radicalilor liberi din corp creste prea mult, apare stresul oxidativ. Este asociat cu debutul si evolutia multor afectiuni cronice, cum ar fi anumite tipuri de cancer, boli cardiace si afectiuni neurodegenerative. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, mentinand nivelul acestora sub control si prevenind deteriorarea celulara.

Tipuri de antioxidanti care se regasesc in aceste seminte

Nucsoara contine multi antioxidanti, printre care pigmenti ai plantelor precum cianidine, uleiuri esentiale, cum ar fi fenilpropanoizii si terpenele, si compusi fenolici, printre care acizii protocohidici, ferulici si cafeici.

Un studiu realizat pe animale a aratat ca extractul de nucsoara a prevenit deteriorarea celulara la sobolanii tratati cu izoproterenol, o substanta cunoscuta pentru efectul de inducere a stresului oxidativ sever. Sobolanii care nu au primit extract de nucsoara au suferit leziuni semnificative la nivelul tesuturilor si moarte celulara ca urmare a tratamentului. In schimb, sobolanii care au primit extractul de nucsoara nu au avut aceste efecte.

Studiile realizate in laborator au aratat, de asemenea, ca extractul de nucsoara prezinta efecte antioxidante puternice impotriva radicalilor liberi.

Are proprietati antiinflamatorii

Inflamatia cronica este asociata cu multe afectiuni cum ar fi bolile de inima, diabetul si artrita.

Nucsoara este bogata in compusi antiinflamatori numiti monoterpeni, incluzand sabinenul, terpineolul si pinenul. Acestea pot ajuta la reducerea inflamatiei din corp si pot fi de ajutor persoanelor care sufera de afectiuni inflamatorii. Ba mai mult, gama larga de antioxidanti gasiti in condimente, cum ar fi cianidinele si compusii fenolici, au si proprietati antiinflamatorii puternice.

In cadrul unui studiu, unor sobolani li s-a injectat o solutie care provoaca inflamatii si apoi unora dintre acestia li s-a administrat ulei de nucsoara. Sobolanii care au consumat uleiul au prezentat reduceri semnificative ale inflamatiei, ale durerilor asociate inflamatiei si ale nivelului de umflare a articulatiilor.

Nucsoara reduce inflamatia prin inhibarea enzimelor care o intretin. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a investiga efectele antiinflamatorii ale acesteia la om.

Are proprietati antibacteriene

S-a demonstrat stiintific faptul ca acest condiment are efecte antibacteriene impotriva tulpinilor de bacterii potential daunatoare. Bacteriile precum Streptococcus mutans si Aggregatibacter actinomycetemcomitans pot provoca carii dentare si boli gingivale.

In urma unui studiu de laborator s-a descoperit ca extractul de nucsoara are efecte antibacteriene puternice impotriva acestor bacterii si a altor bacterii, cum ar fi Porphyromonas gingivalis. Este cunoscut faptul ca aceste bacterii produce carii dentare si inflamatii gingivale.

De asemenea, s-a descoperit ca acest condiment inhiba dezvoltarea tulpinilor daunatoare ale bacteriei E. coli, cum ar fi O157, care pot provoca boli grave si chiar deces la oameni.

Desi este clar ca nucsoara are proprietati antibacteriene, sunt necesare mai multe studii efectuate pe oameni pentru a determina daca poate trata infectiile bacteriene sau daca poate preveni problemele de sanatate orala cauzate de bacterii la oameni.

Poate fi de ajutor in tratarea diferitelor afectiuni

Desi cercetarea este limitata, studiile sugereaza ca nucsoara poate avea urmatoarele efecte:

Poate imbunatati sanatatea inimii

Studiile efectuate pe animale au aratat ca administrarea suplimentelor de nucsoara in doze mari a redus factorii de risc ai bolilor cardiace, cum ar fi nivelul ridicat al colesterolului si al trigliceridelor, cu toate ca nu exista cercetari efectuate pe oameni.

Ar putea stimula starea de spirit

In urma studiilor efectuate pe rozatoare s-a descoperit ca extractul de nucsoara a indus efecte antidepresive semnificative atat la soareci, cat si la sobolani. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina daca extractul de nucsoara are acelasi efect si la om.

Poate mentine sub control nivelul glicemiei

Un studiu efectuat pe sobolani a aratat ca tratamentul cu doze mari de extract de nucsoara a redus semnificativ nivelul de zahar din sange si a imbunatatit functia pancreatica.

Cu toate acestea, efectele nucsoarei asupra sanatatii au fost testate doar la animale, folosind doze mari de extract de nucsoara.

Sunt necesare si studii efectuate pe oameni pentru a determina daca suplimentele cu doze mari de nucsoara sunt sigure si eficiente la om.

Cum se utilizeaza nucsoara?

Nucsoara poate fi achizitionata sub forma intregrala sau macinata. Condimentul macinat se gaseste frecvent in aproape toate magazinele alimentare.

Nucsoara – utilizari culinare

Se stie faptul ca pudra de nucsoara isi pierde aroma rapid. Din acest motiv, unii bucatari aleg sa o cumpere intreaga. Semintele de nucsoara integrala raman proaspete la nesfarsit, asa ca puteti macina pur si simplu cat aveti nevoie si puteti salva restul pentru alta data.

Acest condiment poate fi folosit pentru a da aroma produselor dulci coapte, cum ar fi placinta cu mere, fursecurile si alte delicatese de cofetarie si patiserie. Insa acest condiment este presarat si peste carne (cum ar fi cea de miel) sau pentru aromatizarea legumelor cu amidon.

Ceai de nucsoara

Ceaiul de nucsoara are multe beneficii. Acesta are capacitatea de a ameliora durerile, de a calma indigestia, de a intari functia cognitiva, de a detoxifica organismul, de a stimula sanatatea pielii, de a ameliora afectiunile orale, de a reduce insomnia, de a spori functia sistemului imunitar, de a preveni leucemia si de a imbunatati circulatia sangelui.

Mod de preparare

Mai intai, fierbeti apa. Apoi, lasati-o sa se raceasca pana se opresc bulele. Adaugati dupa aceea toate ingredientele si lasati-le in apa timp de 5 minute.

Ulei esential de nucsoara

Aromatic, uleiul esential de nucsoara este un ulei esential cald, picant, dulce si oarecum lemnos. Poate ajuta la calmarea problemelor digestive, precum si a durerilor musculare.

Tinctura de nucsoara

Acest condiment se gaseste si sub forma de tinctura. Aceasta poate trata dilatatia venoasa aparuta la membrele inferioare.

Beneficii si proprietati

Nucsoara este folosita din timpuri stravechi drept condiment aromatizant in bucatariile asiatice, europene, din Orientul Mijlociu si din Africa si in produsele traditionale coapte americane. Cu toate acestea, ea are si utilizare medicinala.

Este cunoscut faptul ca poate calma durerea cronica. Studiile efectuate pe sobolani au sugerat ca uleiul de nucsoara poate avea calma durerile, cu toate ca nu exista cercetari efectuate pe oameni.

De asemenea, a fost laudata pentru proprietatile sale antioxidante, antibacteriene, antidiabetice. In plus, amelioreaza durerile, protejeaza ficatul si previne cancerul.

Poate stimula libidoul

Unele studii efectuate pe animale arata ca nucsoara poate spori performanta sexuala si libidoul. In cadrul unui studiu, sobolanii masculi carora li s-au administrat doze mari de extract de nucsoara si-au imbunatatit semnificativ activitatea sexuala si timpului actului sexual, comparativ cu grupul de control.

Cercetatorii inca nu cunosc felul in care acest condiment imbunatateste libidoul. Unii considera ca aceste efecte se datoreaza capacitatii sale de stimulare a sistemului nervos.

In medicina traditionala, cum ar fi sistemul medical Unani utilizat in Asia de Sud, aceste seminte sunt folosite pentru a trata tulburarile sexuale. Cu toate acestea, cercetarile asupra efectelor sale asupra sanatatii sexuale la oameni lipsesc.

Efecte adverse

Probabilitatea ca acest condiment sa provoace daune atunci cand este consumata in cantitati mici este mica. Cu toate acestea, daca este consumata in doze mari, poate provoca reactii adverse. Contine miristicina si safrol. Ingerati in cantitati mari, acesti compusi pot provoca simptome cum ar fi halucinatii si pierderea coordonarii musculare. Interesant este ca unele persoane o consuma pentru efectul sau halucinogen.

Miristicina, componenta principala a uleiului esential gasit in nucsoara care are proprietati psihoactive puternice, este responsabila pentru aceste efecte toxice. Specialistii au raportat cazuri de intoxicatie cu nucsoara la persoanele care au ingerat 5 grame de nucsoara, ceea ce inseamna aproximativ 1-2 mg per kg.

Simptome ale intoxicatiei cu nucsoara

Intoxicatia cu nucsoara poate provoca simptome grave, precum batai rapide ale inimii, greata, dezorientare, varsaturi si agitatie. Poate duce chiar la moarte atunci cand este combinat cu alte droguri.

In plus, in cadrul unor studii efectuate pe soareci s-a demonstrat ca dozele mari de suplimente cu nucsoara administrate pe termen lung au afectat anumite organe.

Este important sa retineti ca efectele toxice ale acestui condiment sunt legate de ingestia de cantitati mari de nucsoara – nu de cantitatile mici utilizate in mod obisnuit in bucatarie. Pentru a evita aceste reactii adverse potential daunatoare, evitati consumul de cantitati mari de nucsoara si n-o consumati sub forma de drog.

Contraindicatii

Nucsoara prezinta urmatoarele contraindicatii:

Tratamente lungi

Tratamentele lungi cu nucsoara nu sunt recomandate, deoarece contine safrol, care poate duce la dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, persoanele cu boli hepatice nu trebuie sa ia suplimente care contin aceste seminte, deoarece nucsoara contine compusi toxici pentru ficat (safrol).

Sarcina si alaptarea

Utilizarea preparatelor cu nucsoara este contraindicata in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza. Utilizarea sa stimuleaza miscarile uterului, care pot provoca avorturi. Miristicina, bogata in ulei esential, are efect oxitoxic, adica este capabila sa accelereze travaliul.

Copii

Cei mici nu trebuie sa consume din cauza potentialelor efecte neurotoxice.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/nutmeg-benefits
  2. http://www.gcnanutmeg.com/top-10-surprising-benefits-of-nutmeg
  3. https://www.verywellfit.com/nutmeg-benefits-side-effects-and-preparations-4178878
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma