Apa oxigenata – ce este si la ce se foloseste

Apa oxigenata (H2O2) sau peroxidul de oxigen este o solutie cu proprietati antiseptice, care poate fi folosita pentru dezinfectarea mainilor, curatarea ranilor, dar si ca agent de curatare in gospodarie. Afla toate beneficiile si utilizarile apei oxigenate. 

Cuprins:

  1. Ce este apa oxigenata?
  2. Forme disponibile
  3. Beneficii si utilizari ale apei oxigenate
  4. Efecte adverse si interactiuni
  5. Contraindicatii

Ce este apa oxigenata?

Apa oxigenata, denumita de specialisti si peroxid de hidrogen sau perhidrol, este un lichid incolor, cu proprietati antimicrobiene și igienizante. Formula chimica a apei oxigenate este H2O2. Este lesne de observat ca apa oxigenata difera de apa (H2O) doar prin faptul ca a fost adaugata o molecula suplimentara de oxigen. Dar acea molecula in plus o transforma intr-un oxidant puternic. Este motivul pentru care peroxidul de hidrogen este un produs de curatare atat de versatil si este si motivul pentru care trebuie utilizat cu precautie pentru oameni si animalele de companie.

Apa oxigenata poate avea o multime de intrebuintati: de la dezinfectarea mainilor, curatarea ranilor pana la decolorarea parului, scoaterea petelor sau indepartarea pesticidelor de pe fructe si legume. Cu toate acestea, este foarte important de retinut ca apa oxigenata NU este un remediu natural. Este un produs chimic de uz casnic.

Apa oxigenata se descompune rapid si usor atunci cand intra in contact cu aerul sau apa, motiv pentru care este considerata mai sigura decat alte substante chimice dezinfectante, cum ar fi clorul.

Cand a fost descoperit peroxidul de hidrogen?

Louis Jacque Thenard a descoperit peroxidul de hidrogen in 1818. Molecula de apa oxigenata este formata din atomi de oxigen si atomi de hidrogen. Aceste elemente chimice se gasesc peste tot pe planeta. Aceasta substanta este de fapt o combinatie de doi atomi de hidrogen si doi atomi de oxigen.

Timp de cel putin un secol, apa oxigenata a fost utilizata la nivel mondial de catre majoritatea oamenilor, de la gospodine la chirurgi, pentru capacitatile sale de curatare. Dar ce utilizari sunt inca sustinute de stiinta in ziua de azi si care ar trebui sa fie considerate depasite – sau chiar periculoase?

Peroxidul de hidrogen nu mai este recomandat pentru tratarea ranilor sau ingrijirea pielii, deoarece medicii au descoperit ca poate produce complicatii periculoase si poate incetini procesul de vindecare. Cu toate acestea, exista inca o multime de modalitati prin care va poate fi utila si benefica.

Forme disponibile

Peroxidul de hidrogen este un lichid limpede, inodor si incolor, compus din hidrogen si oxigen. Este disponibil in dilutii cuprinse intre 3 si 90%, unele dintre ele fiind uneori folosite ca remediu alternativ pentru sanatate. Cei care se intreaba unde gasesc apa oxigenata trebuie sa stie ca astfel de produse sunt comercializate in farmacii, drogherii sau magazine cu produse cosmetice (apa oxigenata este un compus care decoloreaza parul). In anumite concentratii recomandate de specialisti, apa oxigenata poate fi folosita si pentru dezinfectarea apei.

In mediul inconjurator, apa oxigenata poate fi gasita in concentratii foarte mici. Peroxidul de hidrogen gazos apare in urma unor reactii fotochimice produse in atmosfera care inconjoara pamantul. Se poate gasi si in apa in cantitati mici.

Produse cu apa oxigenata

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenata se gaseste in farmacii, sub forma lichida, avand o concentratie de 3%. Produsul poate fi ambalat in diverse recipiente sau sub forma de spray. Spre deosebire de alte forme de prezentare, apa oxigenata spray poate fi pulverizata usor pe piele. De asemenea, exista pe piata spray-uri nazale care contin apa oxigenata.

Beneficiile si utilizarile apei oxigenate

Apa oxigenata este la mare cautare in aceasta perioada de pandemie pentru ca este unul dintre componentele produselor dezinfectante hidroalcoolice. Aceste geluri de igienizare a mainilor pot sa anihileze virusurile care provoaca infectia cu COVID-19.

Cum se utilizeaza solutia de peroxid de hidrogen?

Inainte de a utiliza un produs pe baza de apa oxigenata, urmati toate indicatiile de pe eticheta acestuia. Daca aveti nedumeriri in privinta anumitor informatii, consultati medicul sau farmacistul.

Nu aplicati aceasta solutie in ochi si nici pe suprafete mari de piele.

Daca utilizati acest produs pe piele, curatati zona afectata inainte de utilizare. Aplicati o cantitate mica pe zona afectata, folositi-o de obicei de 1-3 ori pe zi sau conform indicatiilor medicului. Daca aplicati un bandaj dupa utilizarea acestui produs, lasati zona sa se usuce mai intai.

Dezinfectarea ranilor

Apa oxigenata 3% este un antiseptic local care poate fi aplicat pe piele pentru a preveni infectiile in urma unor taieturi si arsuri minore. Eliberarea de oxigen provoaca aparitia unei spume specifice, lucru care ajuta la indepartarea pielii moarte si la curatarea zonei.

Acest produs nu trebuie utilizat pentru tratarea ranilor profunde, muscaturilor de animale sau arsurilor grave.

Clatirea gurii cu apa oxigenata

Apa oxigenata poate fi utilizata pentru clatirea gurii. Aceasta substanta poate elimina mucusul si poate ameliora iritatiile minore ale gurii (de exemplu, din cauza leziunilor sau gingivitei). Acest produs functioneaza prin eliberarea de oxigen atunci cand este aplicat pe zona afectata.

Gargara cu apa oxigenata

Daca utilizati acest produs pentru a va clati interiorul gurii, amestecati cu o cantitate egala de apa inainte de utilizare. Clatiti zona afectata din interiorul gurii timp de cel putin 1 minut, apoi eliminati lichidul. Nu inghititi acest produs. Clatiti pana la 4 ori pe zi sau conform instructiunilor medicului stomatolog sau medicului generalist.

Utilizati acest produs in mod regulat pentru a avea parte de beneficii maxime. Anuntati-l pe medic daca starea nu se amelioreaza dupa 7 zile sau daca se agraveaza. Daca banuiti ca ati putea avea o problema medicala grava, solicitati asistenta medicala imediata.

Apa oxigenata ca dezinfectant in bucatarie

Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), peroxidul de hidrogen ucide drojdiile, ciupercile, bacteriile, virusurile si sporii mucegaiului.

Iata cum puteti utiliza acest produs chimic frecvent pentru a va curata corpul si casa in siguranta.

Curata masina de spalat vase

Pentru a elimina mucegaiul din masina de spalat vase, pulverizati substanta peste partile complexe ale masinii de spalat vase, unde umiditatea poate ramane mult timp dupa terminarea unui program.

Un studiu din 2016 a descoperit ca in 83% dintre masinile de spalat vase testate au fost gasite ciuperci, iar 47% dintre masinile de spalat vase testate contineau drojdia neagra E. dermatitidis, care poate fi daunatoare pentru om. E. dermatitidis a fost detectata in principal in garniturile de cauciuc ale masinilor de spalat vase.

Curata chiuveta

Multi specialisti recomanda acest truc pentru curatarea chiuvetei de bucatarie: udati suprafata chiuvetei, apoi frecati-o cu bicarbonat de sodiu presarat pe un burete. Dupa ce ati frecat intreaga suprafata, turnati 3% apa oxigenata pe suprafata si lasati substanta sa-si faca efectul inainte de a o clati.

Dezinfecteaza ustensilele pe care se taie alimente

Se lasa timp de 10 minute in peroxid de hidrogen de 3% toate materialele pe care taiem alimente pentru a elimina germenii.

Curata legumele pentru a le prelungi termenul de valabilitate

Se recomanda folosirea a 1/4 cana de apa oxigenata cu o concentratie de 3% pe litru de apa pentru a elimina bacteriile din legume. Daca spalati legumele care au coaja subtire si sensibila, cum ar fi salata, inmuiati-le timp de 20 de minute si apoi clatiti-le bine. Morcovii, cartofii si alte legume cu pielea mai dura pot fi tinute timp de 30 de minute inainte de clatire si uscare. Deoarece bacteriile pot deteriora legumele si fructele, se crede ca o baie cu peroxid de hidrogen le prelungeste valabilitatea.

Elimina germenii din cosul de gunoi

Dupa spalarea gunoiului cu apa si sapun, pulverizati intregul recipient cu o solutie 1:1 de peroxid de hidrogen si apa. Lasati apoi gunoiul sa se usuce la soare timp de cateva ore. Aceasta solutie va ajuta la eliminarea germenilor din cosul de gunoi.

Purificarea aerului

Apa distilata si apa oxigenata pot fi combinate, iar solutia obtinuta poate fi introdusa in umidificatorul de camera pentru purificarea aerului.

Apa oxigenata in baie

Curata vasul de toaleta

Potrivit CDC, apa oxigenata poate elimina microorganismele, cum ar fi bacteriile, drojdiile, ciupercile, virusurile si sporii de mucegai, fiind extrem de benefica in curatarea baii. Pentru a va curata toaleta, adaugati 1/2 cana de peroxid de hidrogen de 3% in vasul de toaleta pentru a ucide germenii si pentru a-i conferi stralucire suprafatei vasului. Substanta trebuie lasata in vas timp de 20 de minute pentru a obtine beneficii complete.

Curata oglinzile si suprafetele din sticla

Pulverizati o solutie formata din 1:1 apa si peroxid de hidrogen pe suprafetele din sticla, apoi stergeti cu prosoape de hartie sau ziare pentru a le curata fara sa ramana dungi.

Elimina mucegaiul

Mucegaiul se poate acumula rapid in mediul umed al unei cabine de dus. Pentru a anihila sporii, pulverizati apa oxigenata 3% nediluata si lasati-o sa-si faca efectul 30 de minute. Apoi clatiti. Peroxidul va ucide mucegaiul, insa poate fi necesar sa eliminati petele pe care le-a lasat in urma.

Curata suprafetele din portelan

In cazul in care chiuveta s-a ingalbenit, ii puteti reda culoarea originala spaland suprafata acesteia cu bicarbonat de sodiu. Frecati apoi cu un burete pe care ati pus apa oxigenata 3%.

Apa oxigenata in gradina

Ajuta la germinarea semintelor

Numeroase studii au aratat ca introducerea semintelor in aceasta substanta poate inmuia straturile semintelor, lucru care ajuta la germinare. Daca doriti ca productia sa fie la inaltimea asteptarilor, puteti inmuia semintele in apa oxigenata timp de 20 de minute inainte de a le planta.

Elimina algele din piscina sau iaz

Daca aveti piscina sau un iaz cu pesti, puteti folosi aceasta substanta pentru a reduce sau elimina algele daunatoare. Expertii in gradinarit au folosit 1/2 cana de apa oxigenata 3% pentru a curata un iaz de peste 300 de litri.

Trateaza plantele care au infectii fungice

Daca legumele din gradina au fost cuprinse de mucegai sau alte infectii fungice, puteti pulveriza peroxid de hidrogen pentru a indeparta ciupercile. Se amesteca 4 lingurite de peroxid de hidrogen intr-o cana de apa si se pulverizeaza pe planta. Concentratiile mai puternice ar putea arde frunzele sensibile, asa ca aveti mare grija.

Apa oxigenata pentru animalele de companie

Majoritatea medicilor veterinari nu mai recomanda folosirea apei oxigenate pentru curatarea ranilor animalelor de companie, indiferent cat de mica este leziunea.

Induce varsaturi in cazul cainilor otraviti

Daca animalul de companie a ingerat o substanta otravitoare, medicul veterinar va poate sfatui sa utilizati peroxid de hidrogen pentru ca animalul sa vomite si sa elimine, astfel, substanta.

Dezinfecteaza litiera

Pentru a elimina mirosurile si a dezinfecta litiera pisicii, goliti continutul acesteia, spalati recipientul cu sapun si apa calda, apoi pulverizati bine apa oxigenata. Lasati substanta sa-si faca efectul 15 minute inainte de a clati si usca litiera.

Efecte adverse si interactiuni

Remediu pentru sanatate?

Food and Drug Administration (FDA) clasifica peroxidul de hidrogen drept ”in general recunoscut ca sigur” pentru om, in doze mici. Cu toate acestea, FDA avertizeaza ca aplicarea apei oxigenate pe piele poate provoca iritatii si arsuri.

Daca intra in contact cu ochiul, ar putea provoca arderea corneei. Inspirarea unor concentratii mai mari poate provoca, de asemenea, iritatii ale cailor respiratorii, raguseala sau dificultati de respiratie. Si inghitirea peroxidului de hidrogen, in special in concentratii mai mari, poate provoca varsaturi, inflamatii sau deteriorarea organelor.

Cand nu trebuie folosita apa oxigenata

Apa oxigenata a fost folosita in trecut drept antiseptic pentru ranile superficiale. Acum nu mai este recomandata in acest scop. Chiar daca omoara bacteriile, unele studii au aratat ca poate fi daunatoare pentru fibroblaste, celulele de care corpul are nevoie pentru vindecare.

Opiniile specialistilor sunt impartite, insa medicii de la Clinica Mayo spun ca nu ar trebui sa o folosim pentru a curata taieturile si ranile.

Nu trebuie folosita pentru albirea pielii

Dermatologii ar putea folosi substanta pentru a trata anumite afectiuni ale pielii, insa acesta nu este o varianta sigura de a ameliora hiperpigmentarea. Riscurile sunt mai mari decat beneficiile potentiale, mai ales ca exista alte modalitati de a albi petele intunecate pe piele.

Nu folositi aceasta substanta pentru a trata acneea

Da, poate ucide bacteriile, printre care si bacteriile care pot provoca acnee. Cu toate acestea, in urma unui studiu realizat in 2005, s-a descoperit ca apa oxigenata poate cicatriza pielea. Din aceasta cauza, aplicarea sa direct pe zonele afectate de acnee nu este o idee buna.

In general, nu se recomanda sa folosim peroxid de hidrogen pe piele – chiar daca multi sustin acest lucru.

Ce se intampla daca bei apa oxigenata

Adeptii folosirii apei oxigenate sustin ca ingerarea a catorva picaturi de peroxid de hidrogen diluate in apa poate ajuta la tratarea unor boli, cum ar fi diabetul si chiar unele forme de cancer. Cu toate acestea, specialistii in medicina spun ca acest lucru poate fi periculos.

Riscuri pentru sanatate al consumului de apa oxigenata

In ciuda presupuselor beneficiil ale consumului de apa oxigenata, cercetatorii si expertii medicali sustin ca ingerarea apei oxigenate poate avea efecte secundare grave.

Daca este baut, peroxidul de hidrogen intra in reactie cu o enzima naturala din corp, producand cantitati foarte mari de oxigen. Atunci cand cantitatea de oxigen produsa este prea mare pentru a fi eliminata fizic, aceasta poate ajunge din intestin in vasele de sange si poate produce complicatii, cum ar fi atacuri de cord sau accident vascular cerebral.

Severitatea complicatiilor depinde de volumul si concentratia peroxidului de hidrogen care a fost ingerat.

Potentiale consecinte grave

De exemplu, inghitirea accidentala a unei cantitati mici de peroxid de hidrogen de 3% provoaca de obicei simptome minore, cum ar fi balonare, dureri de stomac usoare si, in unele cazuri, varsaturi.

Cu toate acestea, ingerarea unor cantitati mai mari sau concentratii mai mari de apa oxigenata poate provoca ulceratii, perforarea intestinului si arsuri la nivelul gurii, gatului si stomacului. In cazuri grave, poate duce la probleme de respiratie, lesin si chiar moarte.

Contraindicatii

Persoanele alergice la apa oxigenata nu ar trebui sa foloseasca aceasta substanta sub nicio forma.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/hydrogen-peroxide-uses
  2. https://www.healthline.com/nutrition/drinking-hydrogen-peroxide
  3. https://www.onegoodthingbyjillee.com/30-uses-for-hydrogen-peroxide-youll-want-to-know-about/
  4. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-76035/hydrogen-peroxide/details
  5. https://www.houselogic.com/organize-maintain/cleaning-decluttering/uses-for-hydrogen-peroxide/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma