Vaccinurile invata organismul sa recunoasca anumite boli si stimuleaza organismul sa faca anticorpi impotriva antigenilor patogeni. 

Cuprins:

1. Ce sunt vaccinurile?

2. Tipuri de vaccinuri

3. Noutati privind vaccinarile

4. Complianta la vaccinare

5. Vaccinuri disponibile in Romania

Ce sunt vaccinurile?

Cand organismul raspunde la vaccin, acesta construieste un raspuns imunitar adaptabil. Acest lucru ajuta echiparea organismului pentru a lupta impotriva unei infectii reale.

Vaccinurile sunt administrate, de obicei, prin injectare.

Majoritatea vaccinurilor contin doua parti:

  • Primul este antigenul. Aceasta este piesa din boala pe care corpul trebuie sa o invete sa o recunoasca.
  • Al doilea este adjuvantul. Adjuvantul trimite un semnal de pericol corpului tau. Iti ajuta sistemul imunitar sa raspunda mai puternic impotriva antigenului ca o infectie. Acest lucru va ajuta sa dezvoltati imunitatea.

Vaccinurile sunt considerate a fi sigure. Ele sunt testate riguros si trec prin multe runde de studiu, examinare si cercetare inainte de a fi utilizate cu publicul larg.

Majoritatea coplesitoare a cercetarilor si a dovezilor arata ca vaccinurile sunt sigure si ca efectele secundare sunt rare. Efectele secundare care apar sunt de obicei usoare.

Intr-adevar, cel mai mare risc pentru majoritatea persoanelor va veni daca alegeti sa nu obtineti un vaccin si sa va imbolnaviti dupa expunerea la o boala. Boala poate fi mult mai rea decat reactiile adverse potentiale ale vaccinului.

Tipuri de vaccinuri

Numarul vaccinarilor disponibile a crescut enorm in ultima vreme. Aceasta oferta fara precedent vizeaza o scadere a morbiditatii populatiei supusa vaccinarilor, dar creste pretul de cost al acestei protectii si posibil numarul reactiilor adverse.

Soldandu-se cu un numar crescut de inoculari parenterale, se poate estima scaderea compliantei famiilor. Se acceapta ca fiecare tara sa isi construiasca propriul program de vaccinari obligatorii (minimale), conforme cu situatia epidemiologica locale si posibilitatile financiare.

Vaccinarea nu este obligatorie

Oportunitatea vaccinarii generale a populatiei se soldeaza cu o importanta influentare a morbiditatii si chiar cu disparitia unor boli. Asa se explica de ce, ca o consecinta a vaccinarii, variola este eredicata in Europa si vaccinarea antivariolica a fost scoasa de pe lista vaccinarilor obligatorii.

In SUA, Canada si tarile scandinave de ex., vaccinarea BCG nu este obligatorie. Se estimeaza ca in anul 2005 poliomielita va fi eradicata in lume, drept consecinta a vaccinarii antipoliomielitice.

Dintre noutatile referitoare la vaccinari la acest inceput de mileniu, vom aborda cateva aspecte si anume:

  • vaccinurile cu virus viu, atenuat,
  • vaccinurile combinate;
  • vaccinurile conjugate;
  • vaccinurile obtinute prin inginerie genetica;
  • vaccinuri noi, recomandate populatiilor cu risc;
  • vaccinarea copiilor infectati HIV;
  • probleme privind complianta familiilor la vaccinare.

Vaccinurile cu virus viu, atenuat

Dintre vaccinurile practicate in Romania, se efectueaza cu virus viu atenuat vaccinarea antipoliomielitica, vaccinarea antirujeolica si una din fractiunile trivaccinului DTP (componenta pertussis).

Vaccinul viu atenuat antipolimielitica contine 3 antigene, corespunzatoare virusurilor poliomielitice tip 1+2+3.

Avantaj vaccin

Avantajul acestui tip de vaccin consta in aceea ca reduce rezervorul de virus poliomielitic salbatic, are un pret de cost mai scazut si poate fi administrat doar pe cale orala.

VPOT (vaccin antipoliomielitic oral trivalent) este acuzat ca poate fi urmat de paralizie poliomielitica secundara vaccinarii (caz 1 la2,5 milioane de doze vaccinale) si ca poate transmite secundar virusul poliomielitic populatiei nevaccinate.

In mai multe tari din Europa s-a utilizat de la inceput sau in scheme combinate vaccinarea antipoliomielitica cu virus inactiv. IVP (inactivated poliovirus vaccine), desi mai scump, se administreaza numai parenteral dar reduce la zero numarul cazurilor secundare si al paraliziilor postvaccinale.

Vaccinul DTP

Vaccinul combinat DTP are doua componente:

  1. una antitoxica (antidifterica si antitetanica) si
  2. una antipertussis, componente bacteriene care provin din germenii vii, atenuati(whole cell vaccines) care explica unele efecte nedorite ale acestei vaccinari.

In multe tari acestea au inceput sa fie considerate inacceptabile si s-a introdus un nou tip de vaccin, DTaP, in care componenta antipertussis este acelulara. Imunogenitatea acestui produs difera dupa metode de preparare (purificare, inactivare).

DTaP:

  • nu are contraindicatii
  • este considerat varianta optima a acestei vaccinari.

In sfarsit, exista tendinta de a inlocui acest vaccin acelular cu un vaccin recombinat obtinut prin inginerie genetica (PT), cu mare imunogenicitate, fara efecte adverse, livrat combinat sau ca monocomponent.

Vaccinarea antirujeolica

Vaccinarea antirujeolica cu virus viu atenuat face parte dintre vaccinarile obligatorii in Romania, unde se administreaza ca monocomponent(fiind disponibil in farmacii si in tara noastra), dar in alte tari se gaseste in forma combinata, ex. Trimovax (Pasteur-Mèrieux Connaught), adica vaccin combinat antirujeolic, antirubeolic si antiurlian.

Varsta vaccinarii este mai mare decat pentru DTP deoarece se considera ca in primele 8-9 luni copilul este protejat de anticorpii transmisi de mama.

Toate vaccinarile cu virusuri vii atenuate sunt contraindicate pacientilor care sufera de imunodeficienta umorala primitiva (boala Bruton), imunodeficiente combinate cu SIDA.

Vaccinuri combinate

Numarul mare de antigene cu care poate fi vaccinat un copil, presupunand un numar mare de inoculari parenterale, a impus conceperea unor vaccinuri combinate:

  • fie ca sunt realizate din multiple antigene ale unui singur germene (vaccinul polizaheridic capsular antipneumococic Pneumo 23 contine 23 de antigene capsulare si ofera protectie impotriva a 85% dintre tipurile de pneumococ)
  • fie ca sunt realizate prin combinarea a mai multor antigene care provin din germeni diferiti(vaccinurile trivalente DTP sau VPOT), ele constituie exemple in acest sens.

Combinarea antigenelor

Combinarea antigenelor presupune respectarea unor principii riguroase:

  • Combinarea trebuie facuta in timpul manufacturarii si raspunsul imun care se obtine trebuie sa fie optim pentru toate componentele.
  • In plus, aceste vaccinuri asociate trebuie sa fie recomandate pentru aceeasi varsta si prin combinarea a mai multor antigene sa nu creasca numarul reactiilor adverse locale sau generale.
  • Combinarea mai multor vaccinuri ar putea duce la scaderea imunogenicitatii fiecarui component, ca urmare ar unor interactiuni fizice.

Cele mai nedorite efecte ar putea aparea datorita interferentelor imunologice (competitie de antigen, cu raspunsuri imune diferite – antigenul imunodominant inhiba raspunsul imun al antigenului subdominant).

  • La nivel celular, competitia are loc in functie de felul in care este captat antigenul si felul in care acesta este preluat de catre celulele care prezinta antigenul. Pentru un rezultat bun sunt necesare de obicei trei administrari succesive si I, II sau chiar III rapeluri.
  • Pentru a mentine o productie pe termen mai lung a anticorpilor este necesara stimularea memoriei imunologice. Aceasta presupune interventia ambelor componente celulare, limfocitele B si T.

Memoria imunologica

Memoria imunologica nu permite ca reinfectia cu germenul impotriva caruia copilul este vaccinat sa se soldeze cu o infectie simptomatica. Memoria imunologica dupa antigene inactivate este mai scurta, de aceea se recomanda mai multe rapeluri.

Vaccinuri conjugate

Veritabila noutate a acestui inceput de mileniu in materie de vaccinari o constituie vaccinurile conjugate.

In februarie 2000, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat punerea in circulatie a vaccinului combinat antipneumococic, care deschide o noua era si elaboreaza o alta strategie in prevenirea infectiilor pneumococice la copil. Cateva precizari sunt insa necesare.

Polizaharidul capsular pneumococic, principalul factor de virulenta a acestui germen, este un:

  • antigen care actioneaza independent de limfocitele T si, in consecinta, nu poate stimula un raspuns imun la sugar, care nu dispune de limfocite B mature capabile sa realizeze anticorpi via un antigen T-cell independent.

De aceea, vaccinurile antipneumococice accesibile pana acum nu puteau fi administrate sugarilor, varsta la care infectia cu pneumococ si starea de purtator nazal de pneumococ sunt cele mai frecvente.

Vaccin administrat sugarilor

Conjugarea polizaharidului capsular pneumococic cu o proteina tot de provenienta bacteriana altereaza o parte din proprietatile acestui antigen complex, facandu-l capabil sa induca un raspuns anticorpic dependent de limfocitele T si, in consecinta, sa poate fi administrat la sugar.

Acest vaccin conjugat este un amestec de:

  • 6 polizaharide capsulare pneumococice purificate
  • si un oligozaharid capsular, fecare cuplat cu o varianta netoxica de toxina difterica(CRM 197) sau un complex de membrana externa meningococica(OMPC).

Desi acest vaccin, in actuala forma de prezentare, nu ofera protectie impotriva tuturor celor 90 de serotipuri cunoscute de pneumococ, cele 7 serotipuri acoperite de protectia acestui heptavaccin(4, 6B, 9V, 14,18C, 19F, 23F) reprezinta serotipurile cele mai virulente, care sunt la originea a 80% dintre infectiile pneumococice la copil, cele mai agresive, care determina cel mai frecvent:

  • otite
  • starea de purtator nazofaringian de pneumococ
  • infectiile invazive cu germeni rezistenti

Se recomanda administrarea vaccinului sugarilor in varsta de 2, 4, 6 si 15 luni, asociate cu celelalte vaccinuri care se efectueaza la aceste varste. Se spera la o scadere dramatica a infectiilor pneumococice la sugar desi, deocamdata, pretul acestui vaccin este foarte ridicat si nu poate fi administrat in masa tuturor copiilor.

Vaccinul conjugat anti – Salmonelle

O varianta de vaccin conjugat este si vaccinul conjugat anti – Salmonelle, care are un principiu asemanator de producere si este indicat in tarile in care infectia salmonelozica este endemica.

Se foloseste polizaharidul capsular Vi Salmonella tzphi conjugat cu exotoxina A din Pseudomonas aeruginosa, produs netoxic, obtinut prin inginerie genetica (recombinat)(Vi-rEPA). Acesta este al 4-lea vaccin obtinut prin conjugare, fiind precedat de deja bine cunoscutul vaccin conjugat anti Haemophilus influenzae tip b (Hib-Act-Hcb), iar in prezent se afla in cercetare vaccinul combinat antimeningitic (Neisseria meningitidis)

Lista vaccinurile conjugate utilizand ca antigene polizaharidele capsulare este in crestere.

Vaccinuri obtinute prin inginerie genetica

Engerix B (GlaxoSmithKline) sau Recombivax (Merck) sunt cele mai cunoscute vaccinuri obtinute prin inginerie genetica. Antigenul viral este adsorbit pe aluminiu si contine, ca prezervant, thiomersal.

Este considerat un vaccin foarte sigur, cu putine efecte adverse, desi s-au citat cazuri de intoxicatie cu mercur, dupa doze vaccinale multiple, asa cum se recomanda in transplantul de ficat. Cele cateva cazuri de boala demielizianta atribuite acestui vaccin (prin asemanarea moleculara intre antigenul viral si antigenul neural) nu au fost confirmate.

Seroconversia apare la 100% dintre cazuri la nou-nascuti si la 80% dintre cazuri la adulti.

Femeile insarcinate

Unele vaccinuri pot fi administrate si femeilor insarcinate.

Din aceeasi categorie va face parte si vaccinul antirabic care in curand va putea fi obtinut prin inginerie genetoca, ca si vaccinul antipertussis (PT9, deja pa piata in altele tari.

Se preconizeaza ca vaccinurile obtinute prin inginerie genetica sa inlocuiasca, in timp, tehnicile clasice de obtinere a vaccinurilor, care apartin secolului trecut.

Noutati privind vaccinarile

Vaccinuri noi recomandate

Unele vaccinuri, de generatie mai noua, au fost concepute special pentru anumite categorii de persoane care se incadreaza in categoria populatiilor cu risc:

  • asa sunt copiii splenectomizati, care au un risc particular de a dezvolta septicemie pneumococica, cu evolutie mortala. Pentru acestia si nu numai, a fost conceput vaccinul antipneumococic Pneumo 23, care ofera 23 de antigene din 23 de tipuri de pneumococ, reunite intr-un produs unic.
  • pentru copiii care se afla sub tratament cronic cu medicamente imunosupresive (corticoterapie pentru boli de sistem), s-a conceput vaccinul antivaricelos, stiind ca varicela poate produce complicatii primejdioase la copiii imunosupresati.

Complianta la vaccinare

Cresterea enorma a ofertei de vaccinuri, inclusiv pe piata din Romania, dintre care 80% se recomanda a fi efectuate sub varsta de 2 ani, face ca un copil de aceasta varsta sa primeasca 15-18 doze vaccinale (situatie semnalata in SUA in anul 2000).

Multipli factori interfera complianta parintilor la vaccinarile accesibile.

Factorul parental este extrem de important, in special in tarile in curs de dezvoltare unde saracia, lipsa de cultura si mai putin taburile religioase conduc la nerespectarea oricaror recomandari medico-sanitare.

Nivelul de educatie

S-a constatat ca nivelul de educatie a parintilor este direct proportional cu complianta la programul de vaccinari ale copilului. Accesul gratuit la setul de vaccinari hotarate a fii obligatorii.

Campaniile de vaccinari sunt proprii numai tarilor in curs de dezvoltare, atunci cand se urmareste vaccinarea intr-un timp scurt a unui numar mare de persoane.

Ele se adreseaza:

  • intregii populatii si nu numai populatiilor cu risc

Adolescentii sunt un subgrup populational cu o proasta complianta la vaccinare.

In mod obisnuit, programul de vaccinari trebuie sa faca parte dintr-un program personalizat de urmarire a copilului, de catre medicul de familie, copilul fiind vaccinat conform calendarului varstei.

Existenta unor cereri crescute pentru un numar mare de vaccinari, chiar dintre cele neobligatorii, face dificila elaborarea unui calendar acceptabil de vaccinari, care sa:

  • respecte si contraindicatiile temporare (afectiuni acute),
  • respecte distanta optima intre inoculari si sa se soldeze cu un numar acceptabil de injectii.

Folosirea tot mai frecenta a vaccinurilor combinate constituie o modalitate de scadere a numarului de inoculari.

Vaccinuri disponibile in Romania

In afara de vaccinurile preparate de Institutul de Seruri si Vaccinuri „Prof. Dr. I. Cantacuzino”, in farmaciile din Romania sunt disponibile vaccinuri fabricate de cunoscute firme, cum sunt Pasteur-Mèrrieux Connaught si Glaxo Smith Kline, precum si alte firme la fel de renumite.

Gama de vaccinuri oferite de acestea este extrem de larga. Ne vom limita sa explicam pe cele de interes pediatric, care:

  • pot fi folosite ca alternativa la produsele autohtone
  • nu au corespondent in productia nationala si ar putea fi procurate contra cost din farmacii

Vaccinarea cu trivaccin – Tripacel

Astfel, pentru vaccinarea cu trivaccin exista un produs similar cu cel romanesc (DT-Coq), dar si un produs cu componenta acelulara pentru pertussis, Tripacel.

Tripacel este un trivaccin care contine toxoid antidifteric si antitetanic, precum si vaccin acelular anti-Bordetella pertussis, din care ni se ofera o fractiune purificata.

Se poate asigura o vaccinare completa alcatuita din 3 doze vaccinale, administrate incepand cu varsta de 2 luni, fiind posibila administrarea simultana a vaccinului anti-Haemophilus(Act-Hib) si IPV. Exista si un alt vaccin combinat (diftero-tetanic-pertussis-Hib) denumit Tetract-Hib sau Prohibit-DTP.

Vaccin impotriva infectiilor

Protectia impotriva infectiilor cu Haemophilus influenzae invaziv, tip B poate fi asigurata prin vaccinarea Act-Hib.

Se utilizeaza polizaharidul B din Haemophilus influenteaza conjugat cu toxoid tetanic sau cu proteina din membrana externa a N. Meningitidis.

Injectare vaccin impotriva infectiilor

Se injecteaza 3 doze lunar, lunar, sub varsta de 6 luni, incepand cu varsta de 2 luni. Daca vaccinarea a inceput dupa varsta de 6 luni sunt necesare numai 2 doze, pentru ca intre 1-5 luni sa fie necesara o singura doza.

Daca se face concomitent cu Trimovax, vaccinurile se vor inocula la sedii diferite.

Vaccinarea impotriva rujeolei

Protectia impotriva rujeolei se poate face cu un vaccin monocomponent Rouvax sau in diferite combinatii.

Dintre care cea mai agreata de catre medicii pediatri si de catre familie este Trimovax, trivaccin care vizeaza concomitent:

  • vaccinarea antirubeolica
  • vaccinarea antiurliana.

Injectare vaccin impotriva rujeolei

Se administreaza dupa varsta de 9 luni, de obicei in jurul varstei de 1 an si se repeta la varsta de 4 ani.

Vaccinarea antipneumococica

Vaccinarea antipneumococica, rezervata populatiei cu risc, poate fi asigurata cu vaccinul Pneumo 23(vaccin polivalent pneumococic, care contine polizaharide purificate din 23 de serotipuri de pneumococi).

Injectare vaccin antipneumococica

Acest vaccin nu se poate administra sub varsta de 2 ani, desi acest segment de populatie se confrunta cu cele mai invazive infectii pneumococice.

Deoarece sub 2 ani nu exista un raspuns anticorpic eficient la antigenele capsulare decat adca acestea ar fi legate de un substrat proteic – vaccin conjugat antipneumococic.

Se administreaza o singura doza de 0,5 ml, care se poate repeta peste 5 ani.

Alternativa pentru vaccin antipneumococica

Vaccinarea antipoliomielitica cu VPOT poate avea ca alternativa, mai ales pentru subiectii imunosupresati sau imunodeficienti, IVP, care contine vaccin antipoliomielitic inactiv.

Imovax polio ofera protectie contra virusurilor tip 1+2+3, si se administreaza injectabil,0,5 ml, de 3 ori succesiv, incepand cu varsta de 2 luni. Primul interval intre vaccinari este de 8 saptamani, al doilea interval este de 6 luni.

Alte vaccinuri disponibile

Mai sunt disponibile:

  • vaccinarea antivariceloasa, care se face cu un vaccin monocomponent Mèrrieux varicelle vacine,
  • vaccinarea antigripala (Vaxigrip),
  • vaccinarea antihepatita A(Avaxim), recomandata peste varsta de 15 ani
  • vaccin impotriva meningitei meningococice, produsa de serotipurile A si C, recomandabil numai in zonele hiperendemice sau in timpul epidemiilor de meningita meningococica(Imovax meningo A+C).

Vaccin impotriva meningitei

Se recomanda ca adjuvant pentru profilaxia meningitei la contatii siguri de meningita sau personalului medico-sanitare de ingrijire, ca adjuvant la chimioterapie.

In acelasi scop se mai poate utiliza vaccinul cvadrivalent Menomune A/C/Y/W 35, vaccin conjugat care utilizeaza o combinatie a polizaharidelor A, C, Y si W 35 din meningococic, care induc titruri protectoare inalte.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/vaccinations
  2. https://www.healthline.com/health/shingles-vaccine-side-effects
  3. https://www.scientificamerican.com/article/how-to-get-more-parents-to-vaccinate-their-kids/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma