Malformatiile degetului mare de la picior, numite si Hallux Valgus sau monturi, sunt o problema foarte comuna si dureroasa. 

Cuprins:

1. De ce apar monturile?
2. Simptome
3. Diagnostic
4. Tratament naturist
5. Cum alegem incaltamintea potrivita?
6. Cand e necesara interventia chirurgicala?
7. Preventie

De ce apar monturile?

In cazul monturilor, articulatia degetului mare se inclina si devine proeminenta spre exterior. Aceste proeminente intra in contact cu incaltamintea si apar durerile. Pot aparea si deformari al celorlalte degete si dureri intense.

Unele studii arata ca aproape jumatate din populatia adulta are o forma de monturi. Problema afecteaza mai ales femeile, din cauza incaltamintei cu tocuri. Desi apar de obicei de adulti si varstnici, pot aparea si la adolescenti. Aproximativ 2% dintre copiii cu varste sub 10 ani dezvolta monturi.

Monturile pot fi cauzate de:

  • incaltaminte dura, stramta si inconfortabila;
  • miscari repetitive ale picioarelor;
  • risc ereditar;
  • picioare late, mai ales in partea din fata;
  • artrita reumatoida;
  • boli de ligamente.

Monturile apar cel mai frecvent la femeile care poarta pantofi foarte inalti si ingusti in regiunea degetelor – pantofi tip stiletto, de exemplu. Aceste tipuri de pantofi comprima degetele de la picioare intr-o forma ingusta.

Degetul mare este alcatuit din doua articulatii, iar cea mai mare conecteaza degetele de la picioare la baza piciorului. Monturile se dezvolta la articulatia aceasta care devine afectata si inflamata.

Persoanele care au o boala autoimuna sau inflamatorie (cum ar fi artrita reumatoida, poliomielita sau lupus) ar putea, de asemenea, sa dezvolte monturi din cauza leziunilor tisulare.

Simptome

Simptomele monturilor includ:

  • o zona umflata si proeminenta la baza degetului mare – aceasta poate sa fie rosie, dureroasa si calda;
  • degetul mare este dureros sau umflat;
  • degetul mare este indreptat spre interior, mai mult decat este normal, spre celelate degete de la picioare;
  • durere la nivelul degetelor;
  • durere la purtarea unor anumiti pantofi care strang degetele – durerea dispare in alte perechi de incaltaminte sau daca stati descult;
  • degetele nu mai sunt la fel de mobile;
  • se dezvolta calusuri (bataturi) intre degetele de la picioare, deoarece acestea se freaca unul de altul si pielea se intareste intre ele;
  • bursita – inflamatia burselor (saculeti cu lichid care amortizeaza spatiul dintre oase in apropierea articulatiilor).

Diagnostic

Monturile sunt diagnosticate de obicei prin simplul examen fizic efectuat de catre medic. Examenul se concentreaza pe cat de grava este deformarea si daca articulatia piciorului este flexibila sau rigida. Medicul va adresa o serie de intrebari cu privire la antecedentele medicale, sanatatea generala si simptomele prezente.

Radiografiile sunt necesare pentru a evalua cu exactitate gradul de angulatie a articulatiei picioarelor si pentru a planifica o posibila interventie chirurgicala. Radiografiile ofera imagini cu structuri dense, cum ar fi oasele si permit analiza degetelor si a cauzelor deteriorarii articulare.

Tratament naturist

Tratamentul initial este de obicei axat pe ameliorarea simptomelor. In general, monturile se trateaza prin interventie chirurgicala. Desi tratamentele non-chirurgicale nu pot trata un mont, pot ajuta la prevenirea agravarii sau ameliorarea simptomelor.

Iata care sunt principalele tipuri de interventii pentru a preveni agravarea si reducerea simptomelor:

Modificari ale incaltamintei

Se opteaza pentru incaltaminte cu baza lata in zona degetelor, fara toc, cu talpa joasa si confortabila, care ofera spatiu pentru degetele picioarelor si poate ajuta la reducerea presiunii si la ameliorarea iritatiei si a durerii. Chiar daca aveti deja monturi, daca purtati incaltamintea potrivita, puteti reduce presiunea la nivelul degetului mare, ceea ce permite o circulatie mai buna si o gama de miscari care impiedica agravarea afectarii articulatiei.

Comprese reci

Compresele reci aplicate de cateva ori pe zi timp de 20 de minute pot ajuta la reducerea umflaturilor. Nu aplicati gheata direct pe piele.

Orteze pentru monturi

Aceste orteze speciale de obicei sunt purtate in timpul noptii, pot oferi o ameliorare suplimentara a si unele tipuri chiar pot oferi suport suplimentar si repozitionare, in functie de structura piciorului. Se pot folosi sisteme care distanteaza degetele de la picioare, mai ales pe timp de noapte.

Inserturi ortotice

Acestea pot ajuta la amortizarea zonei dureroase a montului. Aceste inserturi pot fi achizitionate din farmacii. Daca sunt prea groase, pot cauza mai mult disconfort, astfel ca este indicat sa testati mai multe dimensiuni pana gasiti un tip care se pliaza pe necesitatile dumneavoastra. Folosirea inserturilor de incaltaminte va poate ajuta sa corectati pozitia piciorului. Acestea lucreaza prin redistribuirea presiunii in afara articulatiei afectate. Inserturile ortotice sunt plasate sub picior in pantofi. Adesea, aceste produse sunt fabricate din spuma sau gel si se pliaza pe curbura piciorului in unele locuri, oferind in acelasi timp sprijin ferm in alte regiuni. Acestea redistribuie greutatea corpului mai uniform pe oase si articulatiile piciorului. Prin deplasarea presiunii departe de zonele dureroase si umflate, insertiile ortotice pot ameliora in mod eficient durerea cauzata de mont, umflarea articulatiei piciorului etc.

Exercitiile fizice pentru talpi si picioare

Exercitiile de intidere a degetelor si articulatiilor piciorului pot fi eficiente prin reducerea presiunii la acest nivel. Alt exercitiu util este rostogolirea talpilor pe o minge de tenis. Pentru a va intinde degetele de la picioare, indreptati-va degetele in fata timp de cinci secunde si apoi in directia opusa de cinci secunde, repetand de 10 ori sau mai mult zilnic.

Masajul cu uleiuri

Masarea picioarelor, degetelor de la picioare si in jurul montului poate ajuta la imbunatatirea circulatiei si la cresterea fluxului de sange in jurul articulatiei inflamate, reducand eventual marimea montului. Masajul permite de asemenea ca lichidul sinovial sa se deplaseze in jurul articulatiei si sa dizolve excesul de calciu intarit in mont, micsorandu-i dimensiunea. Puteti utiliza ulei de masline, unt de cocos sau ulei de ricin pentru masaj. Beti un pahar cu apa inainte de a incepe masajul pentru a va hidrata corpul si pentru a creste fluxul sangvin. Aplicati o presiune moderata si masati partea piciorului in linie dreapta. Masati montul, precum si baza degetului mare timp de 10 minute de doua ori pe zi.

Turmenicul

Turmericul contine un compus numit curcumina care are efect antiinflamator. Consumul oral sau aplicarea topica a turmericului poate ajuta la reducerea inflamatiei, precum si la reducerea durerii. Se foloseste ½ lingurita pulbere de turmenic si 1 lingurita ulei de masline, se amesteca si se aplica pasta de 2 sau 3 ori pe zi pe mont. Se lasa sa actioneze timp de 20 de minute, apoi se clateste cu apa rece. Se poate aplica de 2 sau 3 ori pe zi, timp de 4 pana la 6 saptamani.

Medicamente

Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul si naproxenul, pot ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea umflaturilor. Medicii pot recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a reduce umflarea si pentru a reduce durerea la nivelul piciorului, medicamente orale. Multe dintre aceste medicamente, inclusiv ibuprofen si naproxen, sunt disponibile fara prescriptie medicala. Daca aceste medicamente nu functioneaza, medicul va poate recomanda un medicament pe baza de prescriptie medicala. Indiferent de tip, aceste medicamente pot provoca reactii adverse, inclusiv greata si ulcere gastrice, astfel incat utilizarea prelungita trebuie sa fie monitorizata de un medic.

Cum alegem incaltamintea potrivita?

Deoarece pantofii cu dimensiune nepotrivita si prea ingusti in zona din fata a degetelor sunt o cauza obisnuita a monturilor, este important sa alegeti sa purtati pantofi care se potrivesc cu forma piciorului. In general, daca trebuie sa purtati pantofi cu toc, alegeti pantofi cu tocuri late, cu zona din fata lata si cu talpa moale. Evitati pantofii prea scurti, stramti sau cu varf ascutit si cei cu tocuri foarte inalte si subtiri. Pantofii cu toc inalt pun mai multa presiune pe picior si cresc probabilitatea aparitiei unor probleme la nivelul piciorului.

  • Nu trebuie sa tineti cont mereu de dimensiunea notata pe pantof. Dimensiunile variaza in functie de brandurile si stilurile de incaltaminte. Alege pantoful care se potriveste pe piciorul tau, pe forma piciorului.
  • Probeaza incaltamintea la ambele picioare, deoarece in general avem un picior usor ma mare decat celalalt. In acest caz, alege numarul care se potriveste cu piciorul mai mare. De asemenea, incaltamintea trebuie sa fie confortabila si la finalul zilei, cand picioarele au de obicei tendinta de a se umfla.
  • Nu cumpara pantofi care se resimt prea stramti, asteptandu-te sa se „largeasca” pentru a se potrivi.
  • Calcaiul trebuie sa se potriveasca confortabil in pantof cu un risc minim de alunecare

Cateva alegeri bune sunt sandalele, pantofii sport si pantofii din piele moale.

Cand e necesara interventia chirurgicala?

Daca tratamentul acesta nu ofera o ameliorare a simptomelor si montul nu se reduce sau chiar se agraveaza, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala. Cu toate acestea, interventia chirurgicala nu este recomandata decat daca un mont provoaca durere persistenta sau afecteaza calitatea vietii. In cazul in care montul provoaca durere, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. In general, se apeleaza la interventie chirurgicala daca in decurs de 1 an s-au aplicat alte tehnici de tratament non-chirurgicale care nu au avut insa niciun efect benefic.

Chirurgia poate fi solutia optima si daca exista riscul de dezvoltare a unor alte afectiuni din cauza degenerarii articulare.

Exista numeroase proceduri chirurgicale pentru monturi. Procedurile chirurgicale pentru monturi sau hallux valgus pot implica:

  • indepartarea tesutului umflat din jurul articulatiei degetului mare;
  • indepartarea unei parti din os;
  • alinierea osului lung intre partea din spate a piciorului si degetul mare, pentru a regla unghiul anormal din articulatia degetului mare;
  • eliminarea completa a oaselor articulatiei afectate.

Recuperarea completa dupa o astfel de interventie poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. Pentru a preveni o recidiva, va trebui sa purtati pantofi corespunzatori dupa recuperare

Tipuri de interventii:

  • Repararea tendoanelor si a ligamentelor – aceasta interventie chirurgicala implica scurtarea oricarui tesut afectat al articulatiilor. Se face adesea in asociere cu o osteotomie.
  • Osteotomie – este o procedura corectiva pentru a realinia articulatia. Se folosesc ace, suruburi sau placi pentru fixarea osului.
  • Artrodeza – este o procedura pentru indepartarea suprafetei articulatiei umflata. Se intorduc suruburi, fire sau placi pentru a conferi suport articulatiei pentru a se vindeca.
  • Exostectomia – presupune indepartarea chirurgicala a montului prin imbinarea articulatiilor implicate. Aceasta interventie chirurgicala este adesea efectuata in asociere cu o osteotomie. Exostectomia nu trateaza, de regula, problema care a provocat montul.
  • Artroplastia de rezectie – este o procedura ce include indepartarea portiunii deteriorate a articulatiei picioarelor, oferind mai mult spatiu intre oasele piciorului. Aceasta procedura este indicata pentru pacienti mai in varsta, pacientii care au suferit si alte interventii chirurgicale care nu au avut succes, pacientii cu artrita severa.

Preventie

Daca aveti in familie persoane care sufera de hallux valgus, dar nu numai, este necesar sa aveti grija mai mult de sanatatea picioarelor, pentru a preveni aparitia acestor monturi, care nu sunt doar inestetice, dar provoaca si dureri si disconfort. Din pacate, atunci cand vine vorba de tratament si de prevenire, nu exista garantii, mai ales daca ati observat deja un mont care se formeaza.

Cu toate acestea, purtarea de pantofi de dimensiuni potrivite, evitarea incaltamintei inconfortabile (de exemplu, evitarea tocurilor inalte si a pantofilor cu varfuri ascultite tip stiletto) si care nu confera suficient spatiu in regiunea degetelor poate fi suficienta uneori pentru a preveni aceste monturi, mai ales daca nu exista alti factori de risc care sa contribuie la aparitia lor. Daca sunteti ingrijorat ca ati putea dezvolta monturi, discutati cu medicul. Acesta va pot oferi sugestii de tratament in functie de gravitate.

Referinte:
(1) The treatment of hallux valgus, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3528062/
(2) Bunions, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/bunions/
(3) Non-surgical treatment of hallux valgus: a current practice survey of Australian podiatrists, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4855349/
(4) Bunions, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bunions/diagnosis-treatment/drc-20354805

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma