Raceala si gripa sunt doua afectiuni frecvente in sezonul rece. Aflati din materialul urmator o serie de mituri despre raceala si gripa.
Raceala incepe cu iritarea gatului, cu infundarea nasului, iar apoi cu secretii lacrimale abundente, stranut, uneori tuse, guturai, dureri de cap si stari de oboseala. De obicei este febrila.
Gripa debuteaza deseori cu dureri musculare si ale incheieturilor, febra mare, dureri de cap si de gat, cu tuse seaca, neproductiva.
Raceala si gripa au cauze comune: virusurile, dar de tipuri diferite. Se transmit prin aer in special in spatii inchise: mijloace de transport in comun, sali de spectacole, cluburi, etc. Virusurile se pot transmite si prin contact direct prin sarut sau telefoane fixe, vesela insuficient spalata etc.
Fara indoiala ca iarna si-a castigat reputatia ca fiind ”sezonul gripei si racelilor“, astfel ca multi dintre noi suntem, inevitabil, mult mai preocupati de sanatate in anotimpul rece. Medicii spun insa ca aceasta grija excesiva a dus la aparitia unor mituri, care ne pot face mai mult rau decat bine.
Acesta este unul dintre cele mai vehiculate mituri despre raceala si gripa. Desi este cunoscuta sub denumirea de ”raceala“, aceasta afectiune nu este declansata de aerul rece. ”Dimpotriva, numarul celulelor responsabile cu combaterea infectiilor creste atunci cand iesim afara, iar simpla stare de a-ti fi frig nu are legatura cu raceala. De regula, bolile precum gripa si raceala sunt provocate de virusuri, care au o rata de raspandire mai mare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, astfel ca sunt mult mai usor transmise prin contact intr-un cadru restrans“, explica medicul imunolog Tania Bejan.
Desi simptomele alergiilor sezoniere precum febra fanului sau cele cauzate de polen se amelioreaza, exista un revers al medaliei: alergiile de interior se agraveaza in sezonul rece. Acestea sunt cauzate de praf, mucegai si aerul mai incarcat, corelate in special cu faptul ca in timpul iernii camerele nu sunt atat de des aerisite ca in sezonul cald.
Tot la capitolul mituri despre raceala si gripa intra si aceasta afirmatie. Daca ati decis sa amanati exercitiile fizice sau jogging-ul pana la primavara, este momentul sa va razganditi! “Exercitiile fizice la temperaturi scazute, bineinteles cu echipamentul corespunzator, sunt o modalitate mult mai eficienta de a face sport, deoarece genereaza arderi calorice mai intense decat cele realizate la temperaturi confortabile trupului uman, la aproximativ 20 de grade Celsius. In plus, datorita faptului ca exercitiile presupun un efort mai mare inseamna si ca nivelul endorfinelor va creste mai mult, imbunatatind astfel si starea de spirit“, recomanda Dr. Tania Bejan.
Desi cazurile de arsuri solare in timpul iernii sunt foarte rare, actiunea razelor soarelui poate fi la fel de nociva, in special pentru piele. Mai mult, din cauza faptului ca zapada reflecta 80% din razele UV, celulele epidermei sunt mult mai afectate. Asadar, cremele de protectie solara nu trebuie sa lipseasca nici in timpul iernii.
Din cauza diminuarii luminii soarelui, prelungirea noptilor si scurtarea zilelor, in sezonul rece ne simtim mai somnorosi si chiar ne trezim mai greu dimineata. Cu toate acestea, ceea ce resimte organismul nu este nevoia fizica de mai mult somn, ci mai degraba dorinta psihologica de a ramane intr-un loc confortabil cu temperatura constanta.
Acesta este unul dintre marile mituri despre raceala si gripa. Cum atat gripa, cat si raceala sunt cauzate de virusuri, si nu de bacterii, tratamentul cu antibiotice este inutil. Doctorul poate prescrie totusi antibiotice doar in cazul in care pacientul dezvolta o complicatie de natura bacteriana precum sinuzita, otita, bronsita ori pneumonie.
Tratamentele pentru raceala si gripa urmaresc ameliorarea simptomelor mai degraba decat distrugerea virusului. Acestea sunt recomandate imediat ce se observa instalarea bolii. In cazul racelii, consultati medicul daca simptomele severe dureaza mai mult de 10 zile, daca prezentati dureri la nivelul urechilor si al sinusurilor, aveti febra ridicata. Pentru gripa, apelati la medic. Acesta va decide care este tratamentul adecvat pentru complicatiile aparute.
Specialistii atrag atentia populatiei ca gripa este o boala serioasa, ce se poate solda cu complicatii (laringita, bronsita, pneumonie, otita, encefalita) mai ales in cazul persoanelor vulnerabile si care genereaza o povara financiara importanta asupra sistemului sanitar.
In ultimii ani, se constata o scadere considerabila a ratei vaccinarilor atat in randul adultilor, dar mai ales al copiilor. In ceea ce priveste vaccinarea antigripala, Romania inregistreaza una dintre cele mai mici rate de imunizare din lume.
Autoritatile medicale sunt foarte ingrijorate de scaderea numarului de copii care se imunizeaza. ”Preventia este o lupta pe termen lung, iar rezultatul se va vedea in randul populatiei in 10-15 ani. Iar campaniile de vaccinare reprezinta intotdeauna o provocare. Pentru a stimula imunizarea in randul copiilor, avem un mic instrument pe care incercam sa il lansam — este asistentul comunitar, acea asistenta care mergea acasa”, a aratat Vladu.
Specialistii subliniaza ca un caz complicat de gripa, care necesita si suport ventilator, costa intre 1.500-2.000 euro pe zi. La aceasta suma se adauga si medicatia, ajungandu-se astfel la 8.000-10.000 de euro pentru toata spitalizarea.
Potrivit statisticilor, la nivel mondial, 1 miliard de persoane se imbolnavesc anual de gripa, 5 milioane de cazuri fiind grave, iar 500.000 de persoane mor din cauza gripei.
In urma cu cativa ani, prof. dr. Asher Barzilai, director al Spitalului de Copii ”Edmond & Lily Safra” din Tel Aviv (Israel) a prezentat, in urma cu cativa ani, statistici vaccinale relevante la nivel european, insistand asupra importantei imunizarii. ”Desi in deceniul trecut s-au produs imbunatatiri considerabile in modul nostru de abordare a vaccinurilor antigripale, inca mai avem multe de facut. Vaccinul antigripal este sigur. Sute de milioane de persoane l-au facut in ultimii 50 de ani si mai bine, astfel incat vaccinul are deja un istoric excelent in materie de siguranta. Vaccinarea ramane principala strategie in prevenirea si controlul epidemiilor sezoniere si a pandemiilor de gripa din ultimii 60 de ani. Oamenii trebuie sa inteleaga ca in cazul unei epidemii de gripa, niciun sistem medical din lume nu este pregatit sa faca fata acestei situatii. De aceea este important sa prevenim gripa”, a declarat prof. Barzilai.
Odata cu instalarea anotimpului rece, a crescut in mod simtitor si frecventa afectiunilor respiratorii. Acestea pot imbraca diverse forme, de la cele mai simple si benigne (rinita, rinofaringita) pana la forme mai grave (gripa, traheobronsite, laringite, pneumonii).
In sezonul rece este recomandabil sa ne stimulam, pe cai naturale, imunitatea generala nespecifica, pentru cresterea rezistentei organismului fata de diferite infectii bacteriene sau virale.
Este bine sa consumam cat mai multe legume in stare proaspata sau putin preparate termic: spanac, salata verde, conopida, varza, vinete, telina, fasole verde, dovleac, ardei gras, rosii. Sa nu uitam de ceapa, usturoi, praz, ardei iute, toate cu proprietati imunostimulatoare si antivirale. De asemenea, este recomandat sa asezonam orice fel de mancare cu condimente aromatice de tipul cimbru, busuioc, ghimbir, fenicul, menta, rozmarin, care contin substante cu rol antiseptic, revigorant, stimulator.
Indicate sunt si lactatele, in special, laptele batut, kefirul si sana. Acestea produc o microflora probiotica ce confera un efect de protectie impotriva bolilor infectioase.
Dintre plantele imunostimulatoare si imunomodulatoare, poate fi folosita echinaceea. De-a lungul timpului, echinaceea si-a dovedit extraordinara capacitate de crestere a imunitatii nespecifice a organismului, cu proprietati antivirale si bacteriostatice. Poate fi administrata sub forma de: tinctura – 1 lingurita de 3-4 ori/zi, dizolvata in putina apa, comprimate cu pulbere de echinaceea sau suc proaspat stabilizat. Doza si timpul de administrare trebuie recomandate de medicul apifitoterapeut.
Tratamentul dureaza in general 30 de zile sau 10 zile/luna, timp de 3 luni. Pentru potentarea efectelor de prevenire si combatere a infectiilor gripale, se pot administra capsule ce contin echinaceea in combinatie cu zinc si vitamina C.
Propolisul, unul dintre cele mai puternice ”antibiotice” naturale cunoscute, se foloseste sub forma de: tinctura, miere cu propolis, tablete sau baton de propolis. Tinctura se administreaza cate 30-40 de picaturi de 2-3 ori/zi, in functie de varsta si greutate corporala; tabletele se inghit sau se sug, 1 capsula de 3-4 ori/zi.
Uleiul de chimen negru este indicat pentru cresterea imunitatii naturale a organismului, ameliorarea simptomatologiei in diferite afectiuni respiratorii, diminuarea marcata a tusei.
Tot pentru intarirea sistemului imunitar se pot folosi si siropuri presate la rece. Acestea sunt surse naturale excelente de vitamine, minerale si bioflavonoide, din macese, catina, afine, zmeura, capsuni, citrice, struguri.
In scopul stimularii imunitatii, adultii mai pot folosi si:
Sa nu uitam de actiunea binefacatoare a ceaiurilor, pe care le putem consuma caldute sau la temperatura camerei. Putem, eventual, sa adaugam suc de citrice, miere, fructe uscate, scortisoara:
Unele persoane nu racesc deloc in sezonul rece, in vreme ce altele se plang ca fac de sase-sapte ori infectii respiratorii intr-o iarna. In asemenea cazuri, de vina ar putea fi cateva greseli legate de obiceiurile zilnice sau de alimentatie.
Un adult raceste, in medie, de cel mult patru ori pe an, iar un copil – de pana la sase-sapte ori pe an. Fiecare episod de raceala ar trebui sa dureze cel mult 10 zile. Daca iti curge nasul si ai frisoane in cea mai mare parte a sezonului rece, ar trebui sa stii ca de vina sunt uneori obiceiurile de zi cu zi pe care ai, iar alteori, o carenta de nutrienti. Nu intotdeauna putem interveni insa pentru a preveni racelile, caci ele au si cauze pe care nu le putem controla. Iata motivele cele mai importante ale racelilor frecvente:
Somnul este esential pentru buna functionare a sistemului imunitar. In timp ce ne odihnim, organismul ”fabrica“ anticorpi, in special citokine – molecule care faciliteaza comunicarea intre celulele sistemului imunitar. In consecinta, somnul insuficient ne face mai vulnerabili in fata microbilor si, implicit, a virusurilor care provoaca raceli.
Anemia feripriva, care se instaleaza atunci cand in organism nu exista suficient fier, este inca una dintre cauzele racelilor frecvente. Leucocitele si neutrofilele, doua tipuri de celule imunitare care lupta impotriva infectiilor, au nevoie de acest mineral pentru a se multiplica. Daca suspectezi ca suferi de anemie, mergi la medic pentru analize de sange si un diagnostic cert. Administrarea de suplimente cu fier atunci cand nu sunt necesare face mai multa rau decat bine. In exces, acest mineral poate provoca greata, voma, constipatie si pot creste riscul de boli de inima, potrivit unor studii.
Cortizolul, hormonul secretat de organism in situatii de stres slabeste imunitatea si creste susceptibilitatea la bolile infectioase, inclusiv la raceli. Pe de o parte, productia acelorasi citokine, celule importante ale sistemului imunitar, este sistata de cortizol, iar pe de alta parte, stresul ne impinge catre o alimentatie dezechilibrata, saraca in antioxidantii necesari mentinerii imunitatii.
Multe persoane au convingerea ca frigul este principalul factor favorizant in aparitia racelilor. Ele sunt declansate insa de virusuri, iar concentratia virala este mai ridicata in spatiile inchise. Unul dintre motive este ca acestea sunt mai populate si, de cele mai multe ori putin ventilate iarna. Un altul ar fi acela ca in spatiile inchise nu exista razele ultraviolete care distrug o mare parte din virusurile care exista in aerul exterior. Prin urmare, probabilitatea de a contracta o raceala este mai mare atunci cand petrecem mult timp in spatii inchise.
Apa si sapunul sunt o metoda sigura de a tine departe racelile. In sezonul rece, ar trebui sa te speli cat mai des pe maini, mai ales daca ai in preajma persoane racite. Obiectele pe care le folositi la comun pot fi contaminate foarte usor cu virusuri de raceala.
In ultimul deceniu, oamenii de stiinta au publicat mai multe studii din care reiese ca bagajul genetic influenteaza numarul episoadelor de raceli. Receptorii celulari pe care virusurile racelii se ataseaza pentru a patrunde in organism, poate prezenta variatii genetice care ”dicteaza“ o susceptibilitate mai crescuta sau mai redusa la raceli.
Daca ai tot timpul nasul infundat, ar trebui sa iei in calcul si o eventuala rinita alergica. Racelile, spre deosebire de rinita, se manifesta si prin stare generala de rau, durere de cap, febra usoara (uneori). Apoi, secretiile nazale sunt apoase (transparente) si abundente in cazul rinitei, iar in raceli – consistente si verzi-galbui. Poti identifica rinita dupa cateva simptome specifice: accese de stranut, prurit (mancarime) ocular, nazal si/sau al cerului gurii.
Este perioada racelilor, adulti sau copii, toti am suferit de unul sau mai multe episoade de infectie respiratorie. Imunitatea a avut de suferit, mai ales daca am folosit antibiotice si antiinflamatoare.
De aceea, o mini-cura de imunizare este mai mult decat benefica in perioada imediat urmatoare unei infectii respiratorii. Adultii pot utiliza echinaceea, sub forma de tinctura sau capsule, capsule cu ulei de chimen negru, astragalus cu rol imunostimulator si imunomodulator, pe o durata de aproximativ 21-30 zile. Benefice sunt si capsulele cu vitamina C naturala si zinc.
Copiilor este recomandabil sa le administrati preparate gemoterapice din muguri de coacaz-negru, muguri de brad, muguri de catina, muguri de porumbar, mladite de maces si de afin, in cure periodice de 1-2 luni, dupa o schema recomandata de un medic apifitoterapeut.
In cazul in care copilul a racit, este bine sa-l hidratam corespunzator (limonada, citronada, ceaiuri caldute), sa ii administram antibiotice naturale care sunt la fel de eficiente ca si medicamentele clasice, dar fara reactii adverse; este vorba de propolis, uleiuri esentiale (de menta, tea-tree, cimbru, eucalipt, lamaie). La fel de eficiente sunt si extractele naturale din cimbru, muguri de plop, scai-vanat, busuioc, muguri de pin, de brad, flori de soc, echinaceea.
Preparatele ce contin argint coloidal ajuta la cresterea imunitatii, au actiune antibiotica si antivirala. Tot pentru cresterea imunitatii si o dezvoltare armonioasa fizica si psihica a copiilor se recomanda uleiul de peste.
In aceasta perioada se pot folosi ceaiuri din plante cu actiune benefica la nivelul aparatului respirator, actiune antiseptica si antiinflamatorie, decongestiva si emolienta la nivelul cailor respiratorii, expectoranta si de favorizare a eliminarii secretiilor, de calmare a tusei: scai-vanat, patlagina, busuioc, coada-calului, musetel, coada-soricelului, lumanarica, muguri de plop, potbal, ciubotica-cucului, nalba, isop, tataneasca, tei, cimbrisor, lemn-dulce, muguri de pin, brad.
Ceaiurile se consuma caldute (3-4 cani/zi), indulcite cu miere, care, prin continutul ei deosebit de valoros (glucoza, fructoza, enzime, vitamine, saruri minerale, acizi organici), are proprietati de stimularea a imunitatii generale, antibacteriene si antivirale, vitaminizante si de refacere a organismului.
Tratamentul cu antibiotice nu trebuie prescris decat in cazul aparitiei suprainfectiei bacteriene si recomandat de catre un medic specialist. Pe toata durata antibioterapiei si inca 7 zile dupa aceea este recomandat sa se administreze si un preparat cu probiotice, adica cu bacterii bune, pentru asigurarea unei bune imunitati la nivel intestinal si deci a unei imunitati generale adecvate, pentru ca imunitatea incepe la nivel digestiv.
Exista si preparate naturale ce contin uleiuri esentiale (de lamaie, tea-tree, eucalipt, cimbru, menta, pin, brad), care sunt adevarate antibiotice naturale deosebit de puternice, dar fara efecte adverse daca sunt recomandate corect de catre un medic apifitoterapeut. In special la copii, se pot utiliza siropuri ce contin un amestec de plante imunostimulatoare in combinatie cu propolis sau cu uleiuri esentiale cu actiune antibiotica si antiseptica deosebit de puternica.
Nu uitati ca aceste terapii naturale trebuie recomandate de catre un medic apifitoterapeut!
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…