Metabolismul – rol, cum functioneaza si posibile disfunctii

Metabolismul este un termen folosit pentru a descrie toate reactiile chimice implicate in mentinerea starii vii a celulelor si a organismului. Aflati mai multe informatii despre rolul pe care il are metabolismul in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este metabolismul?

2. Tipuri de metabolism

3. Rolul metabolismului

4. Cum functioneaza metabolismul?

5. Disfunctii metabolice

6. Metode pentru reglarea metabolismului

Ce este metabolismul?

Metabolismul este motorul chimic care va tine in viata. Viteza la care ruleaza variaza in functie de individ. Cei cu metabolism lent au tendinta sa arda mai multe calorii, care sunt stocate ca grasimi. Pe de alta parte, persoanele cu metabolism rapid ard mai multe calorii si sunt mai putin susceptibili de a acumula grasimi. Astfel, cuvantul „metabolism” este adesea asociat cu termeni precum „dieta”, „exercitiu” si „pierdere in greutate”.

Definitia medicala a metabolismului conform clinicii Mayo este – Prin procesul de metabolism, corpul transforma alimentele pe care le consumati in energia de care are nevoie. Este un proces vital pentru toate lucrurile vii, nu doar pentru oameni. Termenul de metabolism cuprinde toate procesele chimice continue care va tin in viata, inclusiv respiratia, digestia alimentelor si reparatia celulelor.

Tipuri de metabolism

Metabolismul bazal

Metabolismul este alcatuit elementele din organism care sunt responsabile pentru mentinerea si construirea tuturor tesuturilor, care sunt producatoare de energie si mentin sanatatea.

Metabolismul bazal se refera numai la acea cantitatea de energie care este necesara organismului pentru a supravietui atunci cand acesta se afla in repaus total. De exemplu, poate fi vorba de numarul de calorii de care organismul are nevoie atunci cand dormiti sau stati linistiti si va relaxati. Energia consumata de intregul corp care este in stare de repaus este atunci directionata in mod automat catre canalul respirator, circular sanguin si ajuta la mentinerea unei temparaturi optime a organismului.

Factori care pot influenta metabolismul bazal

Metabolismul bazal poate fi influentat de mai multi factori, precum:

  • Factorii genetici – unele persoanei au o rata crescuta a metabolismului bazal in comparatie cu alti indivizi si asta datorita mostenirii genetice si a factorilor acestora.
  • Masa musculara – muschii ard un numar mai mare de calorii decat grasimea din corp, chiar si atunci cand corpul se odihneste si dormiti. Acest lucru inseamna ca proportia dintre muschi si grasimi poate modifica destul de mult rata metabolismului bazal. Mai exact, acele persoane care au o masa mulsculara ce este dezvoltata pot arde calorii atunci cand sunt in stare de repaus si odihna, comparativ cu persoanele care au un depozit mai mare de grasimi in corp.
  • Varsta – varsta este un factor important care face o diferenta majora atunci cand vine vorba despre rata de ardere si functionare a metabolismului bazal. Astfel, pe masura ce persoanele inainteaza in varsta, ele pierd semnificativ din masa musculara, iar aceasta pierdere duce la incetinirea metabolismului.
  • Febra – temperatura ridicata a organismului poate creste semnificativ rata metabolica bazala cu 0,7% pentru fiecare grad care este in plus.
  • Afectiuni ale tiroidei – daca glanda tiroida nu poate produce suficienti hormoni, rata metabolica poate sa scada cu aproximativ 30 – 40%. Astfel ca, persoanele care au hipotiroidism pot avea o rata metabolica mai redusa fata de persoanele care nu sufera de afectiuni ale tiroidei.
  • Dietele de slabit – dietele care presupun o infometare pentru a scapa de kilogramele nedorite pot duce la incetinirea metabolismului bazal, astfel incat aceastea pot face ca organismul sa conserve cat mai bine energia. Tocmai din acest motiv, dietele dratice de slabit nu sunt recomandate. In principiu, femeile trebuie sa consume zilnic un minimum de 1200 de calorii, iar barbatii minimum de aproximativ 1800 de calorii, pentru ca rata metabolismului bazal sa nu poata fi incetinit.

Alte tipuri de metabolism:

  • Rata metabolica minima: Rata metabolica este necesara pentru a va mentine in viata si a functiona in timp ce va odihniti. In medie, aceasta reprezinta pana la 50-75% din totalul consumului de calorii.
  • Efectul termic al alimentelor: Numarul de calorii arse in timp ce corpul digera si prelucreaza alimentele, care reprezinta, de obicei, aproximativ 10% din totalul consumului de energie al organismului.
  • Efectul termic al exercitiile sportive: cresterea numarului de calorii arse in timpul exercitiilor fizice.

Rolul metabolismului

Nutritia este cheia metabolismului. Caile metabolismului se bazeaza pe substantele nutritive pe care le absorb complet pentru a produce energie. Aceasta energie, la randul sau, este ceruta de catre organism sa sintetizeze noi proteine, acizi nucleici (ADN, ARN) etc.

Metabolismul si slabirea

Uneori oamenii dau vine pe metabolismul lor pentru cresterea in greutate. Dar rata metabolica este un proces natural, iar corpul are multe mecanisme care il regleaza pentru a satisface nevoile individuale ale fiecarei persoane.

Din pacate, cresterea in greutate este un proces complicat, care implica mai multi factori precum, hormonii, dieta alimentara, impactul mediului asupra stilului de viata, inclusiv somnul, activitate fizica si stresul. Toti acesti factori duc la un dezechilibru al energiei organismului. Cresterea in greutatea are loc atunci cand mancati mai multe calorii decat ardeti – sau ardeti mai putine calorii decat mancati.

Pentru a pierde in greutate, trebuie sa creati un deficit de energie consumand mai putine calorii sau crescand numarul de calorii pe care le ardeti prin activitate fizica sau ambele.

Cum functioneaza metabolismul?

Factori precum varsta, sexul si greutatea corpului cauzeaza variatii naturale in rata metabolica  – cantitatea de calorii sau unitatile de energie pe care le ardem doar prin faptul ca suntem activi. Dar aceste diferente sunt normale si, de obicei, nu sunt cauza principala a obezitatii sau a incapacitatii de a pierde in greutate.

Problema reala este aproape intotdeauna consumarea a prea multor calorii si lipsa unei activitati fizice regulate, care ne lasa cu excesul de energie pe care il depozitam ca grasime in organism.

Obiceiurile zilnice afecteaza metabolismul in 3 moduri importante:

Cum ceea ce mananci afecteaza metabolismul

S-ar putea sa fi auzit ca mancarea anumitor alimente sau mancarea la un anumit moment al zilei va poate face metabolismul sa fie mai rapid. In realitate, viteza metabolismului ramane aproximativ aceeasi indiferent de momentul zilei sau de ceea ce mananci.

Cele cateva exceptii de la aceasta regula nu sunt bune strategii de pierdere in greutate. De exemplu, studiile au aratat ca cafeina creste usor rata la care ardeti calorii pe termen scurt. Dar corpul poate sa devina obisnuit cu cafeina in timp, asa ca efectul nu dureaza daca bei regulat cafea sau orice alt tip de bautura cu cofeina. Produsele promovate ca agenti de stimulare a metabolismului tind sa fie, in mod similar, ineficienti, iar unele au efecte secundare periculoase.

In plus, este important sa fie evitate consumul de alimente prajite, cum ar fi cartofii si consumul de zaharuri rafinate, cum ar fi cele gasite in bauturi racoritoare, bomboane si multe produse de panificatie. Aceste surse de energie sunt cele mai susceptibile de a fi stocate ca grasimi. In schimb, alegeti boabe intregi, proteine ​​slabe, legume si fructe, pe care corpul le poate utiliza in energie si digera mai usor.

Exercitiul fizic afecteaza metabolismul

Fata de arderea caloriilor si construirea musculaturii, exercitiul fizic a fost legat de arderea grasimilor.

Chiar si mersul pe jos de 25 sau 30 de minute pe zi, cinci zile pe saptamana, este de ajutor si exercitarea mai intensa ca – alergarea sau exercitiile aerobice – ard chiar si mai multe calorii.

Greutatea corporala afecteaza metabolismul

Procesul de metabolizare are 2 parti principale.

Anabolism

Anabolismul va ajuta sa dezvoltati celule noi, sa pastrati energia si sa va mentineti tesuturile corpului.

Catabolism

Catabolismul descompune moleculele de grasime si carbohidrati. Acest lucru are loc pentru a elibera energia care alimenteaza anabolismul, mentinandu-va temperatura muschilor calda si permitand muschilor sa contracteze.

Insulina este unul dintre hormonii care ajuta la reglarea acestui ciclu, declansand anabolism dupa ce mancati. Daca sunteti supraponderal, exista un risc ridicat ca organismul sa nu mai raspunda la insulina. Ca rezultat, zaharul ramane in sange in loc sa fie stocat si utilizat ca energie.

Aceasta poate duce la diabetul zaharat de tip 2, care va poate afecta organele si va poate pune in pericol sanatatea declansand bolile de inima, accidentul vascular cerebral si afectiunile renale.

Disfunctii metabolice

Metabolism lent

Iata cateva dintre conditiile care determina cresterea in greutate inexplicabila:

  • Hipotiroidismul
  • Sindromul ovarului polichistic
  • Afectiunile glandei pituitare
  • Boala lui Cushing

Printre acestea, hipotiroidismul este cea mai frecventa conditie de incetinire a metabolismului, in special in randul femeilor. Toate conditiile mentionate mai sus pot provoca multe alte simptome, inclusiv de:

  • oboseala
  • ameteli (vertij)
  • probleme ale pielii
  • constipatie

Metode pentru reglarea metabolismului

Beti ceaiuri multe

Substantele naturale din antioxidantii de ceai verde, numiti catechine si cafeina, au dovedit ca ajuta la stimularea metabolismului si declanseaza arderea crescuta a grasimilor.

Beti multa apa

In plus fata de aportul natural de calorii, apa s-a dovedit a ajuta la buna functionare a metabolismului. Un studiu german a constatat ca, consumul a doua cesti de apa a crescut cu 30% ardere de calorii in decurs de 10 minute, iar efectul a fost mentinut mai mult de o ora. Pentru un gust mai placut si pentru aport de vitamine in plus, adaugati in apa felii de lamaie, zeama de lamaie, felii de castraveti, busuioc, frunze de menta sau seminte de chia.

Beti cafea

Conform unui studiu s-a constatat ca rata medie metabolica a persoanelor care au consumat cafea cu cofeina a fost cu 16 procente mai mare decat cea a celor care au consumat cafea decaf (decofeinizata).

Alimente care accelereaza metabolismul

Albusuri de oua

Ouale sunt bogate in aminoacizi cu catena ramificata, care va mentin buna functionare a metabolismului. In plus, ouale sunt, de asemenea, bogate in proteine ​​si vitamina D.

Carne slaba

Carnea slaba este plina in fier, iar deficientele ale acestui mineral pot sa incetineasca metabolismul. Consumati 3 pana la 4 portii zilnice de alimente bogate in fier, cum ar fi carnea puiul sau de curcan sau cerealele fortificate.

Ardei iuti

Ardeii iuti contin capsaicina, un compus chimic care poate creste rata metabolismului de ardere a caloriilor. Medicii nutritionisti sugereaza sa adaugati o lingura de paste de ardei iute la mancare, fie sa mancati ardeiul iute in stare cruda la o masa o data pe zi. In plus ardeii iuti sunt, de asemenea, o sursa bogata de vitamina C.

Cereale integrale

Cerealele integrale ajuta organismul sa arda mai multa grasime deoarece depun efort suplimentar pentru a se descompune mai mult decat cerealele procesate, cum ar fi painea alba si pastele. Alimentele intregi bogate in fibre, cum ar fi orezul brun si fulgi de ovaz, sunt cele mai bune a fi consumate. In plus, acestea accelereaza metabolismul.

Linte

Aproximativ 20% din femei au deficiente de fier, ceea ce este o veste proasta pentru talia si intregul corpul al acestora care stocheaza grasimi in loc sa arda caloriile necesare.  O ceasca de linte ofera 35% din necesarul zilnic de fier.

Somon

Proteinele, fibrele si substantele nutrivite conduc la accelerarea arderilor de grasimi din organism. Astfel ca este ideal sa mancati peste de tip somon fie la gratar, fie in salate pentru a obtine substantele necesare plus o doza de acizi grasi Omega-3 esentiali.

Intr-un studiu publicat in Jurnalul Societatii Internationale de Nutritie Sportiva , suplimentarea dietelor cu ulei de peste timp de 6 saptamani a crescut masa musculara si a ajutat la scaderea grasimilor din corp. Alte studii au aratat efecte similare. Oamenii de stiinta speculeaza ca aceasta reactie se poate datora capacitatii uleiului de peste de a reduce nivelurile de enzime de depozitare a grasimilor din organism.

 

 

Referinte:

  1. https://www.news-medical.net/life-sciences/What-is-Metabolism.aspx
  2. https://www.healthline.com/nutrition/get-a-fast-metabolism
  3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508
  4. https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/how-metabolism-really-works
  5. https://www.health.com/nutrition/is-your-metabolism-working-against-you-6-simple-ways-to-boost-it
  6. https://www.health.com/health/gallery/0,,20746339,00.html?
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma