Melanomul ocular este cel mai frecvent tip de cancer la ochi. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, tratamentul si simptomele de melanom ocular.

Cuprins:

  1. Ce este melanomul ocular?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este melanomul ocular?

Melanomul este un tip de cancer care se dezvolta in celulele care produc melanina – pigmentul care confera culoare pielii. Celulele producatoare de melanina se regasesc, de asemenea, si in ochi si, astfel, se poate dezvolta o tumora oculara.

Majoritatea melanomelor oculare se formeaza in partea ochiului care nu poate fi vazuta atunci cand priviti in oglinda. Din aceasta cauza, acest cancer ocular poate fi greu de detectat. In plus, melanomul ocular nu provoaca de obicei semne sau simptome precoce.

Exista o serie de tratamente pentru acest cancer la ochi. Poate fi posibil ca tratamentul pentru unele melanoame oculare mici sa nu afecteze vazul. Cu toate acestea, in multe cazuri, tratamentul pentru melanoamele oculare mari provoaca unele pierderi de vedere.

Cauze si factori de risc

Inca nu se cunosc cauzele exacte ale melanomului ocular. Medicii stiu ca melanomul ocular apare atunci cand se produc mutatii in ADN-ul celulelor oculare sanatoase. Aceste mutatii in ADN le transmit celulelor sa se dezvolte si sa se multiplice necontrolat, astfel incat celulele mutante continua sa traiasca atunci cand, in mod normal, ar trebuie sa moara. Aceste celule anormale se acumuleaza in ochi si formeaza un melanom ocular.

Unde poate aparea melanomul ocular

Melanomul ocular se dezvolta cel mai frecvent in celulele stratului mijlociu al ochiului (uvea). Uvea are trei parti si fiecare poate fi afectata de melanomul ochilor:

  • Irisul, care este partea colorata din fata ochiului
  • Coroida, care este stratul format din vase de sange si tesut conjunctiv dintre sclera si retina, aflata in spatele uveei
  • Corpul ciliar, care se afla in partea din fata a uveei si care secreta lichidul transparent (umorul apos) in ochi.

Melanomul ocular se poate dezvolta si in stratul exterior din partea din fata a ochiului (conjunctiva), in membrana care inconjoara globul ocular si pe pleoapa, desi aceste tipuri de melanom ocular sunt foarte rare.

Factori de risc

Printre factorii de risc ai melanomului primar al ochiului se numara:

Culoarea deschisa a ochilor

Persoanele cu ochi albastri sau verzi au un risc mai mare de a dezvolta melanom ocular.

Rasa alba

Oamenii din rasa alba au un risc mai mare de melanom ocular decat cei care apartin altor rase.

Varsta

Riscul de melanom ocular creste odata cu varsta.

Anumite afectiuni cutanate mostenite

O afectiune numita sindrom al nevilor displazici, care produce aparitia obisnuitelor alunite pe piele, poate creste riscul de melanom ocular si cutanat.

In plus, persoanele cu o pigmentare anormala a pielii care se observa la nivelul pleoapelor si tesuturilor adiacente si o pigmentare crescuta in uvee – cunoscuta sub denumirea de melanocitoza oculara – au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta melanom ocular.

Expunerea la lumina ultravioleta (UV)

Cat de mult influenteaza expunerea la ultraviolete dezvoltarea melanomului ocular inca nu este clar. Exista cateva dovezi ca expunerea la lumina UV, cum ar fi lumina soarelui sau din solarele artificiale destinate bronzarii, poate creste riscul de melanom la ochi.

Anumite mutatii genetice

Anumite gene transmise de la parinti catre copii pot creste riscul de melanom ocular.

Cancer la ochi de la telefon

Potrivit unui studiu facut public in 2009, utilizarea telefonului mobil nu poate provoca dezvoltarea cancerului la ochi. Cercetatorii spuneau atunci ca folosirea regulata a telefonului nu pare sa creasca riscul unei persoane de a face cancer ocular.

In schimb, conform unui alt studiu realizat de o echipa de cercetatori germani si facut public in Daily Mail, telefoanele mobile ar avea legatura cu aparita unei forme rare de cancer ocular.

Studiul german mai sus mentionat sugereaza ca utilizarea regulata a telefoanelor mobile ar putea duce la un risc crescut de contractare a melanomului uveal, in care tumorile se formeaza in uvee, stratul care hraneste globul ocular si care se regaseste intre iris si baza retinei. Cancerul afecteaza doar cateva persoane la fiecare 100.000 de oameni, insa studiul se alatura mai multor alte afirmatii conflictuale despre pericolele telefoanelor mobile.

Simptome

Unii pacienti pot sa nu aiba niciun simptom, in timp ce altii pot avea sclipiri luminoase, vedere in ceata sau pot vedea pete intunecate in campul lor vizual.

Simptome tumora la ochi

Melanomul ocular poate provoca urmatoarele semne si simptome:

  • o pata intunecata in iris care devine din ce in ce mai mare
  • durere glob ocular
  • deplasarea ochiului in cavitate oculara
  • observarea unor lumini intermitente
  • ochii umezi
  • vedere slaba sau neclara sau pierderea vederii periferice la un ochi

Pacientii pot observa, de asemenea, aparitia unei linii subtiri, plutitoare, care se unduieste in mod neregulat si care se misca in campul vizual. Aceste imagini pot fi vazute mai clar atunci cand se uita la un fundal simplu, cum ar fi un perete gol. De asemenea, aceste imagini pot aparea sub forma de puncte minuscule, cercuri, linii, nori sau panze de paianjen.

Aceste linii sau puncte sunt frecvente, mai ales pe masura ce oamenii imbatranesc si nu sunt neaparat un indicator al cancerului.

In rare cazuri, durerea in ochi sau in jurul acestuia poate fi un semn al melanomului ocular.

Cand este indicat sa mergeti la doctor

Programati o intalnire cu medicul daca aveti semne sau simptome care va ingrijoreaza. Schimbarile bruste de vedere semnaleaza o urgenta. De aceea, este indicat sa solicitati ingrijire imediata in acele situatii.

Diagnostic

Pentru a diagnostica melanomul ocular, doctorul poate efectua urmatoarele teste:

Examen oftalmologic

In cadrul acestei verificari, medicul va examina exteriorul ochiului, cautand vasele de sange proeminente care pot indica prezenta unei tumori in interiorul ochiului. Apoi, doctorul va examina ochii pacientului cu ajutorul instrumentelor.

O metoda, numita oftalmoscopie indirecta binoculara, foloseste lentile si o lumina puternica montata pe fruntea medicului – care seamana cu o lampa de miner. O alta metoda, numita biomicroscopie (lampa cu fanta), foloseste lentile si un microscop care produce un fascicul intens de lumina pentru a lumina interiorul ochiului.

Ecografie oculara

O ecografie oculara foloseste unde sonore de inalta frecventa transmise prin intermediul unui instrument numit traductor, pentru a produce imagini de la nivelul ochiului. Traductorul este plasat pe pleoapa inchisa sau pe suprafata frontala a ochiului.

Imagini ale vaselor de sange din si din jurul tumorii (angiograma)

In timpul unei angiografii oculare, specialistul injecteaza prin vena mainii o substanta de contrast. Acest colorant se deplaseaza, apoi, catre vasele de sange din ochi. O camera cu filtre speciale care detecteaza substanta de contrast face fotografii rapide la fiecare cateva secunde timp de cateva minute.

Tomografia in coerenta optica (OCT)

Acest test imagistic creeaza imagini ale anumitor zone ale tractului uveal si retinei.

Indepartarea unei probe de tesut suspect pentru testare

In unele cazuri, medicul poate recomanda o procedura prin care este indepartata o mostra de tesut (biopsie) din ochi. Pentru a recolta proba, doctorul introduce un ac subtire in ochi pentru a extrage tesutul suspect. Tesutul este apoi testat intr-un laborator pentru a determina daca are celule de melanom ocular.

O biopsie oculara nu este de obicei necesara pentru a diagnostica melanomul ocular.

Descoperirea eventualelor metastaze

Medicul poate recomanda efectuarea unor teste si proceduri suplimentare pentru a determina daca melanomul s-a raspandit (metastazat) catre alte parti ale corpului. Posibilele teste efectuate sunt:

  • Analize de sange pentru a verifica functia hepatica
  • Radiografii toracice
  • Tomografie computerizata (scanare cu computer tomograf)
  • Scanare prin rezonanta magnetica (RMN)
  • Ecografie abdominala
  • Tomografie cu emisie de pozitroni (PET)

Tratament

Alegerea tratamentului pentru melanomul ocular depinde de locatia si dimensiunea tumorii, precum si de starea generala de sanatate si de preferintele pacientului.

Asteptarea

Un melanom ocular mic poate sa nu necesite tratament imediat. Daca tumora este mica si nu se dezvolta, medicul ii poate recomanda pacientului sa astepte si sa urmareasca eventualele semne de crestere.

Tratamentul poate fi administrat in momentul in care melanomul creste sau produce complicatii.

Radioterapie

Radioterapia foloseste energie cu putere mare, precum protoni sau raze gamma, pentru a ucide celulele canceroase. Radioterapia este folosita de obicei pentru tratarea melanomelor oculare de dimensiuni mici pana la medii.

De obicei, radiatiile sunt trimise catre tumora prin plasarea unei placi radioactive pe ochi, direct peste tumora, in cadrul unei proceduri numite brahiterapie. Placa este tinuta pe loc cu ajutorul unor cusaturi temporare. Placa seamana cu capacul unei sticle si contine mai multe surse radioactive (fire, ace, capsule, tuburi). Placa trebuie sa ramana pe loc timp de patru sau cinci zile inainte de a fi indepartata.

Radiatiile poate fi transmise catre ochi si de un aparat care directioneaza radiatii, cum ar fi fascicule de protoni (radiatie cu cu fascicul extern sau teleterapie). Acest tip de radioterapie este adesea administrat pe parcursul a catorva zile.

Tratament cu laser

In anumite cazuri, specialistii pot opta pentru tratamentul cu laser pentru uciderea celulelor melanomului. Termoterapia este singurul tip de tratament cu laser si foloseste un laser cu infrarosu. Termoterapia este uneori utilizata in combinatie cu radioterapia.

Terapie fotodinamica

Terapia fotodinamica combina medicamentele cu administrarea unei terapii cu lungimi de unda. Datorita medicamentelor, celulele canceroase devin vulnerabile la lumina. Tratamentul dauneaza vaselor si celulelor care formeaza melanomul ocular. Terapia fotodinamica este utilizata pentru tratarea tumorilor mai mici, nefiind eficienta in cazul cancerelor mai mari.

Crioterapia

Crioterapia, care presupune folosirea temperaturilor extrem de mici, poate fi folosita pentru a distruge celulele melanoamelor oculare mai mici. Acest tratament nu este, insa, utilizat in mod frecvent.

Interventia chirurgicala

Exista doua variante de operatii utilizate pentru tratarea melanomului ocular. Aceste proceduri vizeaza fie indepartarea unei parti a ochiului, fie indepartarea intregului ochi. Tipul de interventie ales va depinde de marimea si localizarea melanomului ocular.

Operatie de indepartare a melanomului si a unei mici zone de tesut sanatos

Interventia de indepartare a melanomului si a unei mici parti de tesut sanatos care inconjoara tumora poate fi o optiune pentru tratarea melanomelor mici.

Chirurgie de indepartare a intregului ochi (enucleatie)

Enucleatia este de multe ori varianta aleasa in cazul tumorilor oculare mari. Poate fi folosita si daca tumora provoaca dureri oculare.

Dupa ce ochiul afectat este indepartat, specialistii introduc un implant in acelasi loc, iar muschii care controleaza miscarea ochiului sunt atasati de implant, ceea ce permite miscarea implantului.

Dupa vindecarea zonei afectate, specialistii produc un ochi artificial (proteza). Suprafata frontala a noului ochi va fi personalizata pentru a se potrivi cu ochiul deja existent.

Complicatii

Printre complicatiile melanomului ocular se numara:

Cresterea presiunii in ochi (glaucom)

Un melanom ocular care se tot dezvolta poate provoca glaucom. Semnele si simptomele glaucomului sunt durerile de ochi si roseata, precum si vederea incetosata.

Pierderea vederii

Melanoamele oculare mari cauzeaza adesea pierderea vederii la nivelul ochiul afectat si pot provoca anumite complicatii, precum dezlipirea retinei, care, la randul lor, pot provoca pierderea vederii.

Melanoamele oculare mici pot provoca unele pierderi de vedere daca se dezvolta in zone esentiale ale ochiului. Pacientul poate avea probleme de vedere in centru sau in partile laterale. Melanoamele oculare foarte avansate pot cauza pierderea completa a vederii.

Melanom ocular care se raspandeste dincolo de ochi

Melanomul ocular se poate raspandi in afara ochiului si in zone indepartate ale corpului, cum ar fi ficatul, plamanii si oasele.

Prevenire

Pentru a reduce riscul de cancer de piele si de ochi, specialistii recomanda utilizarea protectiei impotriva razelor solare puternice, cum ar fi ochelarii de soare cu protectie UVA si UVB, creme cu protectie solara si palarii.

Nu s-a dovedit ca soarele si munca in aer liber produc cancer ocular, insa pot creste riscul.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eye-melanoma/symptoms-causes/syc-20372371
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/183858.php
  3. https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/ocular-melanoma#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma