Nucile – beneficii si proprietati

Nucile sunt fructe in coaja lemnoasa, bogate in grasimi sanatoase, proteine si fibre. Afla din urmatorul articole de ce este bine sa consumi nuci, ce nutrienti contin, care sunt cele mai bune remedii pe baza de nuci, dar si care este riscul la care te expui daca mananci in exces!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contin nucile?

3. Beneficiile nucilor

4. Remedii pe baza de nuci

5. Uleiul de nuci – beneficii, intrebuintari

6. Consumul de nuci in exces – riscuri si contraindicatii

Informatii generale

Nucile sunt fructe in coaja lemnoasa ce apartin de nucul numit Juglans. Acest fructe au un gust delicios si o textura crocanta, motiv pentru care sunt folosite in multe deserturi, cum ar fi prajitura cu nuca si gem, nuca si ciocolata, nuca si ness sau placinta cu mere.

Nucile au fost considerate dintotdeauna alimente ale creierului, probabil, datorita structurii de la suprafata fructului care are un aspect ridat asemanator cu cel al creierului. Datorita acestui motiv, specialistii au considerat ca nucile sunt un simbol al inteligentei, iar consumul acestora cu regularitate imbunatatesc intelectul.

Ce contin nucile?

Ce vitamine contin nucile

Conform bazei de date a nutrientilor, nuca este un fruct bogat in:

  • Vitamina C
  • Vitaminele B (vitamina B6, tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic si folat)
  • Vitamine E
  • Calciu
  • Fier
  • Magneziu
  • Potasiu
  • Sodiu
  • Zinc

Nucile au aproximativ 65% din grasimi in greutate si 15% proteine. Acestea sunt mult mai bogate fata de alte fructe in grasimi polinesaturate (grasimi care sunt considerate a fi sanatoase pentru organism). De asemenea, aceste fructe in coaja contin o cantitate relativ mare de acizi grasi Omega-3 numit si acid afla-linolenic.

In plus, nucile mai contin si alti nutrienti esential, cum ar fi:

  • Beta-caroten
  • Luteina
  • Zeaxantina
  • Fitosteroli

Totodata, acestea sunt o sursa buna de fibre dietetice si antioxidanti (acid elagic, catechina, melatonina si acid fitic).

Nucile calorii

100 de grame

  • calorii: 654
  • proteine: 15,2
  • lipide: 65,2
  • carbohidrati: 13,7
  • fibre: 6,7

Nucile ingrasa

Desi au un continut caloric mare, nucile sunt fructe sanatoase si care nu ingrasa daca sunt consumate cu moderatie. In plus, vei observa ca o cantitate mica de nuci este satioasa si astfel, nu vei putea sa consumi foarte multe. Prin urmare, specialistii in nutritie si alimentatie recomanda consumul de nuci in curele de slabire, deoarece aceste ofera senzatia de satietate intr-un timp foarte scurt.

Dieta cu nuci

Dieta cu nuci este inspirata din dieta mediteraneana care presupune inlocuirea proteinlor de origina animala cu proteina vegetala din nuci, alune, caju si migdale. Aceasta dieta te ajuta sa slabesti rapid intr-un timp scurt, insa este recomandat sa nu tii mai mult de 10 zile. Conform dietei cu nuci, vei putea slabi pana la un kilogram pe zi cu conditia sa nu te abati (consumand alimente si bauturi nesanatoase).

Pe parcursul acestei dietei poti sa consumi, de exemplu la:

Micul dejun

  • salata de rosii cu o mana de nuci si o lingura de ulei de masline, o felie de paine din cereale integrale si o ceasca de ceai sau o cafea neagra neindulcita
  • branza de vaci pe o felie de paine graham sau din cereale integrale cu o mana de nuci, un ceai sau o cafea neindulcita
  • un iaurt de migdale sau cu nuci, cateva legume proaspete (castravetii, rosii, ardei gras), o felie de paine graham sau din cereale integrale si un ceai sau o cafea neindulcita

Pranz

  • supa de legume
  • salata de cruditati cu branza si ulei de masline
  • iaurt cu cereale si o mana de nuci

Cina

  • ciorba de cartofi cu o salata de cruditati si un pahar de suc de legume sau fructe si o mana de nuci
  • supa crema de broccoli
  • o salata orientala fara carne

Pe parcursul acestei dietei nu este permis consumul de carne si trebuie sa consumi zilnic minim 1,5 litri de apa. Totodata, nu este permis consumul de condimente, sare, dulciuri si alcool.

Beneficiile nucilor

Iata care sunt beneficiile pentru sanatate al consumului de nuci:

Nucile beneficii

Gestioneaza diabetul zaharat

Persoanele care sufera de diabet pot consuma nuci in mod regulat, deoarece contin o cantitate mare de grasimi polinesaturate si mononesaturate. Specialistii spun ca aportul de nuci este invers proportional cu riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II. Astfel, asigurati-va ca vei consuma nuci cu moderatie.

Curata sistemul digestiv

Nucile ajuta la curatarea tractului digestiv intern, ajutand la detoxifiere prin eliminarea toxinelor si deseurilor. De asemenea, consumul de nuci previne si vindeca constipatia. Conform unor cercetarile, aceste fruct ajuta la mentinerea sanatatii intestinului, iar acest lucru se datoreaza proprietatilor probiotice.

Reduc inflamatiile

Compusii polifenolici si substantele fitochimice gasite la nuci reduc efectele inflamatiei in organism

Ajuta la slabit

Consumul de nuci iti resc satietate pentru un termen lung. Cercetatorii de la Harvard Medical School au descoperit ca persoanele care consumau shake-uri ce contineau nuci aveau un nivel crescut de satietate in timpul zilei, in comparatie cu persoanele care au avut shake-uri tip placebo. Astfel, nuca este o sursa bogata in proteine si fibre, ceea ce este o optiune sanatoasa, mai ales pentru persoanele care sunt vegetariene.

Intaresc oasele

Nucile contin cupru si fosfor, ambele minerale fiind esentiale pentru mentinerea sanatatii optime a oaselor.Acizii grasi esentiali gasiti la nuci mentin sanatatea oaselor din organism. Acestea pot creste absorbtia si depunerea calciului, reducand totodata excretia urinara de calciu.

La ce sunt bune nucile

Regleaza somnul

Consumul de nuci duce la producerea de melatonina, un hormon care ajuta la inducerea si reglarea somnului. Asadar, daca suferi de insomnii sau daca vrei sa-ti imbunatatesti calitatea somnului, consuma o mana de nuci zilnic, fie le poti adauga in mancaruri, precum salatele.

Mentin sanatatea pielii

Continutul de vitamina E din nuci ajuta la mentinerea si protejarea pielii de radicalii liberi nocivi. De asemenea, ajuta la prevenirea ridurilor si a pielii uscate. Utilizarea regulata a produselor pe baza de nuci lumineaza ceracanele intunecate de sub ochi. De asemenea, scrub-urile care contin in compozitia lor o cantitate considerabila de nuci actioneaza ca un exfoliator natural si ajuta la mentinerea pielii tinere si sanatoase.

Intaresc sistemul imunitar

Consumul regulat de nuci ajuta la construierea unui sistem imunitar puternic, ajutand in acest fel la prevenirea anumitor boli.

Mentin sanatatea parului

Pe langa faptul ca nucile ajuta la mentinerea pielii sanatoase, aceste fructe in coaja lemnoasa sunt, de asemenea, responsabile pentru un par bogat si sanatoas, deoarece cantitatile mari de vitamine, minerale, grasimi sanatoase si antioxidanti intaresc foliculii de par. De asemenea, nucile intaresc firul de par si sunt un remediu natural pentru combaterea matretii.

Consumul de nuci

Nuci pentru inima

Consumul regulat de nuci imbunatateste sanatatea inimii. Conform Institutului National de Sanatate, nucile sunt bogate in acizi grasi Omega-3 care s-au dovedit ca ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii. Nucile crude si proaspete sunt bogate in aminoacid l-arginina si in acizi grasi monoinsaturati (72%) ca acidul oleic. De asemenea, contin acizi grasi esentiali (EFA), cum ar fi acidul linoleic, acidul alfa-linolenic (ALA) si acizii arahidoni. Includerea acestor nuci in orice dieta poate ajuta la prevenirea bolilor coronariene prin favorizarea unei alimentari sanatoase a lipidelor.

In plus, conform unui studiu publicat, consumul de nuci ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL), ajutand la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL).

Beneficii nuci pentru creier

Nucile contin acizi grasi Omega-3, care pot ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentrarii. Acizii grasi Omega-3, impreuna cu iodul si seleniul asigura functionarea optima a creierului. Aceste nuci pot fi sunt incluse in orice dieta (de exemplu in dieta mediteraneana) si sunt cunoscute, de asemenea, pentru a ameliorarea tulburarilor cognitive, cum ar fi dementa si epilepsia.

Nucile proprietati

Contin multi antioxidanti

Nucile ocupa locui doi pe lista alimentelor bogate in antioxidanti (pe locul intai fiind murele). Antioxidantii rari, puternici, cum ar fi jugona, chinona, tellimagrandina taninului si morinul flavonolului prezent la nuci au o putere remarcabila de eliminare a radicalilor liberi. Acesti antioxidanti ajuta, de asemenea, la prevenirea leziunilor hepatice datorate substantelor chimice.

Au proprietati astringente

Nucile si chiar uleiul de nuc au proprietati astringente semnificative. Uleiul in special ofera mancarurilor o aroma si un gust mai placuta, insa trebuie utilizat cu moderatie. De asemenea, acest ulei poate fi folosit in mai multe moduri diferite precum in aromaterapie, terapie prin masaj, dar si in lotiuni si creme in industria cosmetica si farmaceutica.

Nucile cum se consuma

Este recomandat consumul zilnic de nuci pentru a beneficia de toate proprietatile acestora si de a preveni anumite boli in mod natural. Astfel, poti consuma in jur 8 – 10 nuci  pe zi, insa cu toate acestea, este recomandat sa consulti un specialist nutritionist, deoarece excesul acestor fructe in coaja lemnoasa poate provoca anumite efecte secundare.

Remedii pe baza de nuci

Nuci cu miere

Combinatia de nuci cu miere are efecte si beneficii impresionante asupra organismului, atunci cand sunt consumate impreuna.

Pentru ce sunt bune nucile cu miere

Iata care sunt beneficiile, dar si afectiunile pe care le poti trata daca consumi nuci cu miere in fiecare dimineata pe stomacul gol:

Reteta nuci cu miere

Bineinteles, amestecul cu nuci si miere il poti achizitiona, insa daca preferi sa ti-l prepari singur acasa, iata care este reteta:

Ingrediente:

  • un borcan de 800 ml cu miere de albine
  • jumatate borcan cu miez de nuca

Mod de preparare: In borcanul cu miez de nuca se toarna incet mierea (optional, se poate adauga sucul de la 2 – 3 lamai stoarse). Amestecul cu nuci si miere trebuie sa fie lasat la macerat timp de 2 – 4 zile in borcanul care se va inchide ermetic si se va lasa intr-un spatiu fara lumina. In cele din urma, poti lua in fiecare dimineata cate o lingurita din amestec, insa doar pe stomacul gol si se lasa sa actioneaze aproximativ o jumatate de ora. Apoi vei putea bea ceaiul, cafeaua sau manca micul dejun.

Uleiul de nuci – beneficii, intrebuintari

Uleiul de nuci este realizat din fructele cu coaja lemnoasa si este, de obicei, presat la rece sau rafinat si este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai scumpe uleiuri naturale de pe piata.

Acest ulei contine grasimi mononesaturate si polinesaturate, in special acizi linoleici, gamma-linolenici si oleici. Multe dintre aceste grasimi actioneaza, de asemenea, a antioxidanti si compusi antiinflamatori si sunt in mare parte cunoscuti ca formele „bune” de grasimi, datorita convertirii rapide a energiei si a efectelor benefice.

Exista cateva beneficii importante ale uleiului de nuci precum:

  • trateaza psoriazisul
  • trateaza eczemele
  • trateaza arsurile solare
  • previne imbatranirea prematura
  • intareste sistemul imunitar
  • previne obezitatea
  • combate caderea parului
  • combate matreata
  • trateaza ridurile
  • scade hipertensiunea arteriala
  • trateaza stresul si anxietatea
  • gestioneaza diabetul
  • protejeaza pielea de radicalii liberi
  • previne ateroscleroza
  • previne atacul de cord
  • previne accidentul vascular cerebral
  • imbunatateste metabolismul
  • reduce stresul oxidativ din intregul organism

Consumul de nuci in exces – riscuri si contraindicatii

Consumul in exces de nuci este nefavorabil pentru organism si pot aparea anumite reactii si efecte secundare pe care trebuie sa le cunosti:

  • eruptii si umflaturi
  • diaree
  • balonare
  • umflarea gatului si a limbii
  • atacuri de astm
  • acnee si ulcere
  • greata
  • cresterea in greutate
  • reactii alergice (care pot fi letale)

Nucile contraindicatii

Femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza trebuie sa consume in cantitati foarte mici nuci. Este recomandat ca in aceste cazuri sa se ceara sfatul medicului specialist pentru a stii daca este in regula sau nu sa consumati sau sa cresteti cantitatea de nuci.

Nucile au un puternic potential alergen si tocmai, de aceea consumul acestor fructe in coaja lemnoasa necesita precautie, mai ales in cazul persoanelor care se confrunta cu tulburari digestive sau de absorbtie a fierului.

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/309834.php https://www.bloomingyourlifestyle.com/walnut-nutrition-benefits-side-effects/
  2. https://www.nutrition-and-you.com/walnuts.html
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-walnuts.html
  4. https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/walnut-oil.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma