Pulsoximetria – indicatii si principiu de actiune

Pulsoximetria este o procedura medicala rapida si neinvaziva ce masoara nivelul saturatiei de oxigen din sange. Iata care este principiul de actiune si cand e indicata testarea.

Cuprins:

1. Ce este pulsoximetria?
2. Nivelul de oxigen din sange
3. Ce este hipoxemia?
4. Pulsoximetria – principiul de actiune
5. Procedura
6. Indicatii
7. Beneficii
8. Riscuri
9. Rezultatele testarii

Ce este pulsoximetria?

Pulsoximetria masoara nivelul de oxigen din sange, cat de multa hemoglobina din sange poarta oxigen, si pulsul. Se numeste saturatie de oxigen si este data ca un procent. Avem nevoie de oxigen pentru a trai. Oxigenul ajunge in plamani si apoi este transmis in sange. Sangele transporta oxigenul la diferitele organe din corp. Principalul mod in care oxigenul este transportat in sange este prin hemoglobina. Hemoglobina fara oxigen e numita hemoglobina dezoxigenata (dezoxiHb), iar hemoglobina cu oxigen este numita hemoglobina oxigenata (oxiHb).

Este un test simplu, nedureros, folosind un senzor in contact cu pielea. Saturatia oxigenului din sange este considerata unul dintre semnele vitale. Pulsoximetria este neinvaziva, usor de folosit si detecteaza hipoxemia inainte sa apara vizibil cianoza.

Nivelul de oxigen din sange

Oxigenul arterial normal este de aproximativ 75 – 100 mm Hg. Valorile sub 60 mm Hg indica de obicei necesitatea de oxigen suplimentar. Citirea normala a saturatiei oxigenului variaza de obicei de la 95 – 100 % . Valorile sub 90 % sunt considerate scazute.

Atunci cand nivelul de oxigen din sange este prea scazut in comparatie cu nivelul mediu al unei persoane sanatoase, poate fi un semn al unei afectiuni cunoscute sub denumirea de hipoxemie.

Nivelurile scazute de oxigen din sange pot duce la circulatie anormala si pot cauza urmatoarele simptome:

Hipoxemia sau nivelul de oxigen sub valorile normale pot fi cauzata de faptul ca nu este suficient oxigen in aer sau incapacitatea plamanilor de a inspira si de a trimite oxigen la toate celulele si tesuturile. De asemenea, poate fi data de incapacitatea sangelui de a circula catre plamani, de a colecta oxigen si de a-l transporta in corp.

Ce este hipoxemia?

Hipoxemia este un nivel de oxigen din sange sub nivelul normal, in special in artere. Hipoxemia este un semn al unei probleme de respiratie sau circulatie si poate duce la diverse simptome, cum ar fi lipsa respiratiei. Hipoxemia poate fi estimata prin masurarea saturatiei oxigenului din sange folosind un pulsoximetru – un dispozitiv mic care se fixeaza pe deget.

Cauzele comune ale hipoxemiei includ:

  • anemie;
  • astm;
  • agravarea BPOC;
  • emfizem;
  • boli pulmonare;
  • pneumonie;
  • apnee de somn etc.

Pulsoximetrie – principiul de actiune

Se foloseste un dispozitiv de dimensiuni mici  – pulsoximetru – plasat pe deget sau lobul urechii in general. Acesta foloseste lumina pentru a masura cat de mult oxigen este in sange. Foloseste principiul spectrofotometriei, si masoara saturatia de oxigen prin iluminarea pielii si masurarea modificarilor in absorbtia usoara a sangelui oxigenat (oximoglobina) si a sangelui deoxigenat (hemoglobina redusa) folosind doua lungimi de unda: 660 nm (rosu) si 940 nm (infrarosu). Se calculeaza raportul de absorbtie la aceste lungimi de unda pentru a stabili valoarea saturatiei oxigenului (SpO2).

Lumina este indreptata spre un detector pozitionat pe cealalta parte a pielii – cealalta parte a pulsoximetrului. De exemplu, cand un pulsoximetru este fixat pe un deget, o parte a dispozitivului este sursa de lumina, iar cealalta o detecteaza. Cantitatea de lumina absorbita de sange indica saturatia oxigenului. Un pulsoximetru nu masoara direct saturatia de oxigen, ci foloseste o ecuatie complexa si alte date pentru a estima nivelul exact.

Procedura

Sistemul se va plasa pe deget sau lobul urechii si in cateva secunde se va face masuratoarea. Nu foloseste ace si nu este o procedura dureroasa. Dispozitivul ilumineaza usor varful degetului sau lobul urechii si masoara cat de rosu este sangele (celulele sangvine cu hemoglobina care transporta oxigen sunt rosii – daca nu sunt, sunt mai inchise). Factorii care pot afecta masurarea sunt lacul pe unghii, unghii false sau murdarie pe deget, care pot bloca lumina si pot afecta rezultatul.

Procedura poate fi utilizata atat in ​​regim intern, cat si in ambulatoriu. In unele cazuri, medicul va poate recomanda sa folositi un pulsoximetru pentru uz casnic. Este posibil sa simtiti o presiune mica, dar nu exista dureri sau ciupire.

Se va tine dispozitivul atasat atat timp cat este necesar pentru a monitoriza pulsul si saturatia oxigenului. Atunci cand se monitorizeaza capacitatea de activitate fizica, testarea va fi in timpul desfasurarii activitatii si in perioada de recuperare. In timpul interventiei chirurgicale, sistemul va fi atasat in prealabil si indepartat dupa ce pacientul se trezeste si nu mai e nevoie de monitorizare.

Indicatii

Este o procedura pentru masurare unui semn vital. Se foloseste si pentru monitorizarea celor cu o afectiune pulmonara, in cazul carora nivelul de oxigen din sange poate fi mai mic decat in ​mod normal. Acest lucru este important de stiut, deoarece atunci cand nivelul de oxigen este scazut, celulele din corp se poate sa nu functioneze corect. Un nivel foarte scazut de oxigen in sange, poate de asemenea suprasolicita inima si creierul.

Poate fi folosita si pentru a vedea daca nivelul de oxigen scade in timpul exercitiului – de exemplu, mersul pe jos. Pulsoximetria este utila pentru persoanele care au afectiuni ce pot modifica saturatia de oxigen. De exemplu, se poate recomanda pentru a monitoriza saturatia de oxigen in timpul noptii unei persoane suspectate de apnee de somn sau sforait sever. Poate oferi, de asemenea, indicatii despre eficacitatea interventiilor de respiratie, cum ar fi oxigenoterapia si ventilatoarele.

Procedura poate fi utilizata pentru a vedea daca exista suficient oxigen in sange. Aceste informatii sunt necesare in multe tipuri de situatii. Poate fi folosita:

  • in timpul sau dupa operatii sau proceduri care utilizeaza sedarea;
  • pentru a vedea cat de bine functioneaza medicamentele pulmonare;
  • pentru a examina capacitatea unei persoane de a gestiona nivelurile crescute de activitate;
  • pentru a vedea daca este nevoie de un ventilator pentru a ajuta la respiratie;
  • daca se suspecteaza probleme cu respiratia in timpul somnului (apnee in somn).

Unii medici folosesc aceasta testare pentru a evalua siguranta activitatii fizice la persoanele cu probleme cardiovasculare sau respiratorii. Unele spitale folosesc, de asemenea, testarea pentru pacientii deosebit de vulnerabili. De exemplu, sugarii din unitatile de terapie intensiva neonatala, pentru ca sistemele pot avertiza personalul de o scadere a saturatiei de oxigen.

Cauze pentru scaderea saturatiei oxigenului

Saturatia de oxigen poate scadea din mai multe motive, inclusiv:

  • sufocare;
  • infectii;
  • inec;
  • afectiuni ca emfizem, cancer pulmonar, infectii pulmonare;
  • inhalare de substante chimice nocive;
  • insuficienta cardiaca;
  • reactii alergice;
  • anestezie generala;
  • apnee de somn etc.

Beneficii

Unele beneficii ale pulsoximetriei includ:

  • monitorizarea saturatiei de oxigen in timp;
  • alerta pentru niveluri foarte scazute de oxigen, in special la nou-nascuti;
  • ofera liniste sufleteasca persoanelor cu afectiuni respiratorii sau cardiovasculare cronice;
  • evaluarea necesitatii de oxigen suplimentar;
  • monitorizarea nivelului de saturatie a oxigenului la persoanele aflate sub anestezie;
  • poate indica reactii adverse periculoase la persoanele care iau medicamente care afecteaza respiratia sau saturatia oxigenului;
  • procedura este simpla, rapida, neinvaziva si nedureroasa.

Riscuri

Dispozitivele de pulsoximetrie nu sunt invazive si nu prezinta riscuri. Unele persoane prezinta iritatii minore, inclusiv roseata si sensibilitatea pielii. Riscurile pot varia in functie de sanatatea generala si de alti factori. Daca sunt montate foarte strans si sunt utilizate pentru o perioada indelungata, pulsoximetrele pot reduce oxigenul din vasele din jur. Daca o persoana experimenteaza amorteala, furnicaturi sau modificari ale culorii pielii trebuie sa anunte imediat medicul.

Principalul risc este o citire falsa a rezultatelor. Precizia lor depinde de o potrivire corecta, iar modificarile minore ale pozitionarii lor pot produce o citire inexacta. O persoana care se misca in somn poate muta dispozitivul, putand duce la o alerta falsa. Pentru persoanele cu anxietate de sanatate sau cei care nu inteleg rolul unui pulsoximetru, acest lucru poate provoca griji inutile.

Rezultatele testarii

Procedura este de obicei un test destul de precis. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand utilizati echipamente de inalta calitate gasite in majoritatea cabinetelor medicale sau in spatiile medicale. Factorii precum miscarea, temperatura sau lacul de unghii pot afecta acuratetea.

Sistemul va fi atasat la un monitor care va afisa procentul de oxigen din sange. Pentru o persoana sanatoasa, nivelul normal de saturatie a oxigenului din sange va fi de aproximativ 94-99%. Daca nivelul de oxigen este sub acest nivel, poate insemna ca aveti nevoie de oxigenoterapie suplimentara sau alt tratament. Medicul va discuta acest lucru cu pacientul. Pentru persoanele cu pneumonie si copiii cu probleme pulmonare, saturatia oxigenului poate ajuta la stabilirea decizie de internare sau nu.

Referinte:
(1) Pulse Oximetry, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pulse-oximetry
(2) Pulse Oximetry, link:https://www.healthline.com/health/pulse-oximetry
(3) Pulse Oximetry, link: https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-procedures-and-tests/pulse-oximetry.html
(4) What Is Pulse Oximetry?, link: https://www.webmd.com/lung/pulse-oximetry-test
(5) Pulse oximetry, link: https://www.who.int/patientsafety/safesurgery/pulse_oximetry/en/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma