Matreata este o afectiune cronica a scalpului, manifestata prin descuamarea pielii si aparitia unor coji vizibile pe par sau pe haine. Se estimeaza ca peste jumatate din populatie prezinta matreata. Afla de ce apare matreata si cum poti scapa rapid de ea. 

Cuprins:

1. Ce este matreata?

2. Matreata: cauze

3. Simptome

4. Matreata la copii

5. Tratament

6. Sfaturi pentru prevenirea matretii

Ce este matreata?

Toata lumea prezinta un anumit grad de descuamare a pielii scalpului dato­rita procesului normal de indepar­tare a celulelor stratului cutanat extern. Daca aceste coji se vad pe par sau pe haine, fenomenul poarta numele de matreata. Studiile recente sugereaza ca matreata poate fi produsa de un microorganism din specia fungilor. Ciuperca Malassezia ovalis produce iritatie si creste descuamarea stratului celular extern al scalpului.

Matreata: cauze

Matreata poate avea mai multe cauze, printre care:

  • Piele iritata, grasa (dermatita seboreica). Aceasta conditie, una dintre cele mai frecvente cauze ale matretii, este marcata de piele rosie, grasa, acoperita cu scuame albe sau galbene. Dermatita seboreica poate afecta scalpul si alte zone bogate in glande uleioase, cum ar fi sprancenele, partile laterale ale nasului si spatele urechilor, sternul, zona vaginala (matreata pubiana) si, uneori, axile.
  • Nu samponati parul destul de des. Daca nu va spalati in mod regulat parul, uleiurile si celulele pielii din pielea capului se pot acumula, provocand matreata.
  • Ciuperca Malassezia. Malassezia traieste pe scalpurile majoritatii adultilor. Dar, pentru unii, aceasta irita scalpul si poate provoca cresterea celulelor pielii. Celulele pielii mor si cad, facandu-le sa para fulgi mari si albi in parul sau pe haine. Cauza pentru care malassezia irita unele scalpuri nu este cunoscuta.
  • Piele uscata. Matreata provocata pielea uscata se manifesta, in general, prin coji mici, fine si uscate. Roseata sau inflamatia scalpului este putin probabila. Veti avea probabil piele uscata pe alte parti ale corpului, cum ar fi picioarele si bratele.
  • Sensibilitate la produsele de ingrijire a parului (dermatita de contact). Uneori, sensibilitatile la anumite ingrediente din produsele de ingrijire a parului sau vopseaua de par pot determina un scalp rosu, mancarime, matreata.
  • Anumite boli. Din motive care nu sunt clare, adultii cu boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson, au mai multe riscuri de a dezvolta dermatita seboreica si matreata. De asemenea, persoanele cu infectie HIV sau persoanele care au anumite boli autoimune sunt predispuse la matreata. Alte boli de la care puteti face matreata sunt: infarctul miocardic, accidentul vascular celebral.
  • Barbatii dezvolta matreata mai frecvent decat femeile si asta datorita hormonilor masculini.
  • Alimentatia – ceea ce mancati sau nu mancati va afecteaza intregul corp. Daca nu obtineti suficient zinc, vitamina B si anumite tipuri de grasimi sanatoate, este posibil sa aveti un risc mai mare de a face matreata.

Atentie!

Orice persoana care are un sistem imunitar slabit prezinta un risc mare de a face matreata.

De la ce se face matreata?

  • Utilizarea excesiva a gelurilor si a spray-urilor de par.
  • Folosirea nepotrivita a produselor de colorare a parului sau folosirea in exces a ondulatorului si a uscatorului electric pentru par.
  • Vremea rece si caldura excesiva din casa.
  • Sepcile si esarfele stranse pe scalp.
  • Stresul, anxietatea si tensiunea nervoasa.

Simptome

Simptomele matretii includ particule asemenea unor fulgi albi de piele moarta (scuame) care se lasa pe par (la radacini) si pe umeri, dar totodata provoaca mancarime pe scap. Fulgii sau scuamele de matreata se afla, de obicei, pe tot scalpul.

Daca dermatita seboreica este cauza aparitiei matretii, atunci simptomele apar de obicei treptat. Scalpul devine uscat sau gras, este rosu si te confrunti cu mancarimea scalpului (prurit scalp si piele atopica). Pe masura ce celulele pielii mor, se transforma in scuame galbene. Un caz de dermatita seboreica poate provoca, de asemenea, simptome in alte parti ale corpului. Descuamarea galbena sau rosiatica poate aparea pe linia parului, in interiorul si in jurul urechilor sau pe nas si pe piept.

Matreata la copii

Daca observati mici coji sau scuame pe scalpul copilului dumneavoastra, probabil ca este vorba de matreata. Ar putea fi din cauza unei reactii exagerate la o ciuperca (malassezia) sau ar putea fi un tip de eczema atopica.

Matreata este destul de frecventa in randul copiilor si adolescentilor.

Cand copilul are matreata, ar putea avea un scalp foarte uscat si senzatii de mancarime. Daca copilul se scarpina foarte mult, scalpul poate deveni rosu si dureros in final.

La pubertate, este foarte posibil ca matreata sa afecteze frecvent baietii ca urmare a cresterii nivelului de hormoni masculini. In unele cazuri este posibil ca in spatele simptomelor de matreata sa se afle psoriazisul. Cel mai eficient mod de diagnosticare este sa va prezentati la medicul specialist impreuna cu copilul pentru a se stabili exact cauzele, dar si un tratament adecvat si personalizat in functie de gravitatea problemei.

Matreata la bebelusi

Copiii nou-nascuti pot avea o eruptie groasa, galbui, asemenea unei cruste pe scalp. Matreata la bebelusi este de fapt o crusta galbena si uleioasa, motiv pentru care se mai numeste si crusta de lapte. Pentru tratarea acesteia este bine sa cereti sfatul medicului pediatru.

Tratament matreata

Anumite produse eliberate fara reteta din farmacii sunt disponibile pentru tratarea matretei. Incercati-le impreuna cu urmatoarele sfaturi, pentru  a vedea daca acestea amelioreaza matreata.

  • Spalati-va periodic pe cap. Incepeti cu un sampon normal, fara medi­camente. Masati cu blandete pielea capului pentru indepartarea cojilor. Clatiti-va bine.
  • Utilizati sampoane medicale achizitionate din farmacii. Pentru nelamuriri, adresati-va medicului dermatolog sau farmacistului. Cautati un sam­pon antimatreata pe baza de zinc, acid salicilic, gudroane de huila sau sulfat de seleniu. Daca este necesar, utilizati sampoane antimatreata de fiecare data cand va spalati pe cap. Poate fi utila alternarea sampoanelor. In cazul matretei usoare, folositi alternativ un sampon normal cu unul antimatreata.
  • Luati in considerare utilizarea samponului antifungic Nizoral A-D pentru distrugerea fungilor ce produc matreata si care se pot gasi pe scalp. Nizoral A-D este disponibil atat cu reteta, cat si fara.
  • Daca utilizati sampoane pe baza de gudroane, folositi-le cu grija. Ele pot lasa o tenta maronie pe parul deschis sau cenusiu si cresc sensibilitatea pielii scalpului la lumina solara.
  • Utilizati regulat un balsam. Daca matreata persista sau daca pielea scalpului devine iritata si pruriginoasa, puteti avea nevoie de un sampon special eliberat din farmacie pe baza de reteta. Matreata nu este contagioasa si este rareori grava, dar pielea dumneavoastra poate deveni mai susceptibila la infectii. Daca matreata persista, puteti avea o alta afectiune cutanata. Adresati-va medicului.

Remedii naturale pentru matreata

Multi oameni opteaza pentru remedii naturale pentru a trata matreata. Luati in considerare urmatoarele remedii:

  • Uleiul din arbore de ceai are proprietati antifungice naturale. Acesta functioneaza cel mai bine atunci cand cauza matretii este fungica. Un studiu australian a constatat ca tratamentul cu ulei de arbore de ceai este eficient atunci cand 5% a fost adaugat la sampon si folosit pentru fiecare spalare.
  • Eucaliptul are, de asemenea, proprietati antifungice, precum si proprietati antimicrobiene. Se dilueaza cu samponul sau balsamul.
  • Uleiul de cocos a fost raportat pentru a lupta eficient impotriva matcii. Adaugati-l la sampon si utilizati regulat daca aveti scalp uscat.
  • Uleiul Emu are proprietati antiinflamatorii si poate fi de ajutor cand este adaugat la balsamul pe care-l aveti. Este util mai ales in cazul unui scalp foarte uscat.

Masti de par antimatreata

Iaurt si miere

Veti avea nevoie de ½ ceasca de iaurt, 1 lingura de suc de lamaie si o 1 lingura de miere. Combinati toate ingredinetele intr-un bol si amestecati pana cand devine o pasta. Aplicati apoi pasta obtinuta pe par, incepand de la radacini pana la varfuri. Odata ce scalpul si parul sunt acoperite in intregime cu masca, lasati apoi sa actioneze timp de 30 de minute. Dupa ce au trecut cele 30 de minunte, spalati masca de par cu un sampon fara sulf. Reluati aceasta procedura o data sau de doua ori pe saptamana.

Cum functioneaza: Acidul din suc de lamaie functioneaza pentru a va stabiliza pH-ul si productia de ulei de scalp, in timp ce mierea si iaurtul hidrateaza si hranesc parul.

Ceai verde si menta

Veti avea nevoie de o ceasca de ceai verde, 2-3 picaturi de ulei esential de menta si o lingura de otet alb. Combinati toate ingredientele intr-o cana si lasati-o deoparte pentru a va clati parul cu apa calduta. Apoi turnati amestecul creat si lasati sa actioneze timp de 5 minunte in ce va masati scapul. Dupa ce au trecut cele 5 minunte, spalati-va parul si claditi cu apa calduta. Reluati acest procedeu o data pe saptamana.

Cum functioneaza: Ceaiul verde si uleiul esential de menta sunt doua ingredientele excelente care au proprietati antioxidante si antimicrobiene, care promoveaza sanatatea scalpului. Otetul ajuta la echilibrarea pH-ului scalpului si a productiei de ulei.

Banana, miere, lamaie si ulei de masline

Veti avea nevoie de 2 banane pisate, o lingura de miere, o lingura de ulei de masline si o lingura de suc de lamaie proaspat stors. Intr-un castron, puneti bananele pisate dupa care adaugati uleiul de masline, mierea si sucul de lamaie. Se amesteca toate ingredientele pana cand se obtine o pasta consistenta. Aplicati pasta pe pielea capului si pe toata suprafata parului de la radacini la varfuri si lasati ca pasta sa actioneze timp de 30 de minute. Dupa ce a expirat timpul, spalati-va parul cu un sampon fara suflat si clatiti parul cu apa calduta. Reluati acest procedeu o data pe saptamana.

Cum functioneaza: Aceasta este o masca excelenta pentru persoanele cu par uscat. Bananele, uleiul de masline si mierea lucreaza pentru a va conditiona parul si pentru a va calma scalpul, in timp ce sucul de lamaie se ocupa de eliminarea matretii.

Avocado si miere

Veti avea nevoie de un avocado, 2 linguri de miere si 2 linguri de ulei de masline. Intr-un castron puneti tot avocadoul, pe care apoi il pisati cu o furculita pana cand este complet pasat. Dupa ce ati facut din avocado un fel de piure fin, adaugati mierea si uleiul de masline. Apoi amestecati toate ingredientele pana se face o pasta omogena, iar apoi aplicati pe toata lungimea firelor de par. Dupa ce scapul este acoperit in intregime cu pasta de avocado, lasati-o sa actioneze timp de 45 de minute. Dupa ce timpul a expirat, spalati parul de masca cu un sampon fara sulfat si clatiti cu apa calduta. Reluati acest procedeu o data pe saptamana.

Cum functioneaza: Avocado este un aliment bogata in antioxidanti care ajuta la mentinerea sanatatii scalpului. Aceasta masca ajuta la ingrijirea parului,  calmeaza scalpul si restaureaza stralucirea parului.

Ulei de cocos

Veti avea nevoie doar de 3 linguri cu ulei de cocos. Se incalzeste uleiul de nuca de cocos pana cand acesta este putin caldut. Luati uleiul si apoi incepeti sa-l masati pe intregul scalp cu ajutorul varfurilor degetelor. Masati scalpul pentru aproximativ 10-15 minute si odata ce tot scalpul este acoperit, puneti si restul de ulei care a mai ramas pe toata lungimea firelor de par. Asteptati inca 30 de minute cu uleiul din par. Dupa ce au trecut 30 de minute, spalati uleiul cu un sampon uscat fara sulf si clatiti cu apa calduta. Reluati acest procedeu o data sau de 2 ori pe saptamana.

Cum functioneaza: Uleiul de cocos are proprietati antimicrobiene puternice. Uleiul patrunde in scalp si ucide substantele iritante, imbunatatind sanatatea scalpului si curatand matreata.

Sfaturi pentru prevenirea matretii

Pentru a ajuta la reducerea riscului de matreata, respectati urmatorii pasi:

  • Spalati-va parul in mod regulat cu un sampon bland, neiritant, care nu contine sulfati. Laurilsulfatul de sodiu (SLS) este un detergent dur gasit in majoritatea sampoanelor. SLS tinde sa usuce si sa irite scalpul.
  • Luati suplimente de zinc, vitamine B si acizi grasi esentiali.
  • Evitati produsele de par care ingrasa parului, cum ar fi spray-urile de par (fixativ), spumele si ceara de par.
  • Daca aveti scalp uscat, adaugati ulei de emu in balsam, indiferent daca aveti sau nu matreata.

Aflati mai multe informatii despre ingrijirea parului: 10 sfaturi pentru un par sanatos

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/dandruff-itchy-scalp
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
  3. https://www.cleure.com/Dandruff-Causes-and-Solutions-s/505.htm#What%20You
  4. https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-treat-dandruff
  5. https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/dandruff
  6. https://www.stylecraze.com/articles/hair-masks-for-dandruff-that-worked-wonders-for-me/#gref
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma