Taieturi – metode de prim ajutor

Taieturile sunt rani deschise ale pielii. Multi oameni se taie accidental cu obiecte de uz casnic sau de lucru. Aflati din materialul urmator care sunt metodele de prim ajutor in cazul taieturilor.

Cuprins:

  1. Informatii despre taieturi
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Metode de prim ajutor
  5. Tratarea ranilor deschise
  6. Complicatii si riscuri

Informatii despre taieturi

Taietura este o ruptura clara, o plaga deschisa a epidermei, provocata in mod accidental de un obiect ascutit (cutit, brici, sarma ghimpata). O intepatura intensa este simtita, in timp ce sangele incepe sa se scurga din rana.

Aceste taieturi pot fi provocate de o cadere, de primirea unei lovituri cu un obiect dur sau de taierea cu un obiect ascutit.

Cu totii ne-am confruntat de-a lungul timpului cu taieturi, insa unii oameni sunt mai predispusi decat altii la acest tip de accidentari. Copiii, de exemplu, au aproape intotdeauna semne minore pe piele, insa acestea apar in urma activitatii de joaca. O alta categorie de persoane sensibile si predispuse la taieturi si zgarieturi sunt persoanele in varsta si persoanele care au o piele delicata din cauza anumitor boli sau medicamente.

Ce pericol exista in cazul taieturilor?

Taietura poate deveni periculoasa din doua motive. Nu doar epiderma este afectata, ci si derma, partea profunda a pielii, poate fi deteriorata. Urmarind locul in care taietura s-a produs, de exemplu mana, nu trebuie ca ea sa fie profunda pentru a fi grava: pielea fiind fina pe articulatii, tendoanele sunt usor ranite. Este de preferat consultarea unui medic, caci articulatia poate fi atacata in cateva zile. Pe de alta parte, exista pericolul unei infectii.

Cauze

Taieturile sunt rani deschise care apar la nivelul pielii. In mod normal, pielea se afla intr-o tensiune usoara, constanta, deoarece acopera corpul.

O taietura poate reprezenta o leziune puternica a pielii. Multe dintre taieturi si zgarieturi au aparut in mod absolut accidental. O multima de persoane s-au ranit cu obiecte de uz casnic sau cele folosite in timpul muncii, unelte de gradinarit sau in momentul manevrarii anumitor utilaje.

Copiii se aleg foarte des cu taieturi pe maini in timpul jocurilor si activitatilor sportive, sau din cauza cazaturilor aparute in urma plimbarilor cu tot felul de vehicule cu roti, cum ar fi bicicletele, scuterele sau skateboard-urile. Cele mai multe dintre taieturi sunt minore iar tratamentul la domiciliu este de obicei mai mult decat suficient.

Taieturile pot fi cauzate de:

  • Obiecte contondente care sectioneaza sau zdrobesc pielea (laceratii). O taietura poate aparea la deget, mana, genunchi sau picior, insa poate aparea in orice zona osoasa de la nivelul corpului. Obiectele contondente produc, de obicei, umflarea si deteriorarea tesuturilor si lasa margini pronuntate ale leziunii, astfel incat pot aparea probleme cu vindecarea.
  • Obiecte cu margini ascutite care preseaza si taie tesuturile pielii (rani prin incizie). Cel mai probabil, obiectele ascutite taie mai adanc si deterioreaza tesuturile aflate in profunzime.
  • Obiecte cu margini abrupte care strapung tesuturile pielii (rani prin injunghiere sau in urma unei punctii).
  • O combinatie de obiecte ascutite si contondente care taie si zdrobesc tesuturile pielii.

Tipuri de taieturi

Unele tipuri de taieturi sunt mai grave si pot necesita evaluare si tratament medical. Printre aceste taieturi mai grave se numara:

  • Taieturile lungi sau adanci.
  • Taieturile care se redeschid odata cu miscarea zonei corpului in care s-a produs rana, cum ar fi o taietura produsa in dreptul unei articulatii. O astfel de taietura poate avea nevoie de mult timp pentru a se vindeca din cauza miscarii marginilor ranilor.
  • Taieturile care se pot cicatriza si pot afecta aspectul sau functionarea unei zone a corpului. Taieturile pe pleoape sau pe buze care nu se vindeca bine pot interfera cu functionarea zonei sau pot lasa o cicatrice vizibila.
  • Taieturi in urma carora sunt indepartate toate straturile pielii (leziuni avulsionale), cum ar fi taierea varfului unui deget. O leziune avulsionala poate avea nevoie de mult timp pentru a se vindeca.

Taieturile produse de muscaturi

  • Taieturi aparute in urma unei muscaturi de animal sau om. Infectia poate aparea in urma unei astfel de leziuni.
  • Taieturi care afecteaza tesuturile aflate in profunzime. Leziunile care afecteaza nervii, tendoanele sau articulatiile sunt mai frecvente in urma taieturilor pe maini sau picioare. Pot aparea, de asemenea, inflamatii usoare, vanatai si sensibilitate in jurul taieturii, muscaturii sau ranirii prin intepare. Umflarea sau invinetirea care apar dupa 30 de minute de la ranire implica de cele mai multe ori pierderea unei cantitati mari de sange sau o deteriorare a tesuturilor mai adanci.

Taieturile aparute in urma unei fracturi

  • Taieturi aparute in dreptul unei fracturi osoase. Bacteriile pot intra in organism prin taietura si pot infecta osul fracturat.
  • Taieturile aparute in urma strivirii. In cazul acestui tip de leziuni, taieturile se produc din cauza faptului ca pielea crapa ca urmare a impactului puternic. Leziunea poate, de asemenea, sa afecteze tesuturile si vasele de sange aflate in acea zona. Aceste rani prezinta un risc ridicat de infectie.
  • Taieturile produse de anumite obiecte, cum ar fi sticla sau lemnul.

Leziunile la nivelul pielii pot, de asemenea, sparge vasele mici de sange aflate sub piele si pot provoca mai multe inflamatii si vanatai decat v-ati astepta.

Taieturile cu lama

Autoflagelarea este un act prin care o persoana produce daune in mod deliberat propriului corp, in special prin taiere. De obicei, nu este o tentativa de suicid. Mai degraba, acest tip de autovatamare este o modalitate daunatoare si dureroasa prin care aceste persoane incearca sa  faca fata durerii emotionale, furiei intense si frustrarii.

Desi aceasta metoda de autoflagelare poate produce un senzatie temporara de calm si o eliberare de tensiune, este de obicei urmata de vinovatie si rusine. In plus, emotiile dureroase revin la scurt timp dupa acest moment. Desi aceste persoane nu vor sa-si puna viata in pericol, aceasta autovatamare prezinta riscuri mari privind eventualitatea unor actiuni mai grave si chiar letale de autoagresiune.

Sfaturi

Daca aveti un prieten sau o ruda care se autoflageleaza, ideea va poate soca si speria. De aceea, trebuie sa tratati aceste discutii cu maxima seriozitate pentru ca aceasta este o problema prea mare pentru a fi ignorata sau tratata de unul singur. Mai jos aveti cateva modalitati de ajutor:

  • Propriul copil. In primul rand, trebuie sa mergeti cu cel mic la pediatru. Medicul poate efectua o evaluare initiala sau va poate trimite la un specialist in domeniul sanatatii mintale. Spuneti-i copilului ca sunt ingrijorati, insa nu tipati la el, nu il amenintati si nu faceti acuzatii.
  • Un adolescent sau preadolescent. Daca aveti un prieten care obisnuieste sa se autoflageleze, recomandati-i sa vorbeasca cu parintii, cu un profesor, cu un consilier scolar sau cu un alt adult in care are incredere.
  • Exprimati-va intr-un mod pasnic ingrijorarea si incurajati persoana respectiva sa solicite tratament medical si mental.

Simptome

Principalele simptome ale taieturilor sunt:

  • sangerare
  • roseata sau umflaturi in jurul plagii
  • durere sau iritatie la nivelul pielii
  • uneori febra
  • miros neplacut care provine din taietura

Factori de risc pentru taieturi si zgarieturi

Oricine poate suferi o taietura sau o zgarietura si asta se poate intampla oricand. Cu toate acestea, persoanele care se afla in situatii combative si cele care umbla cu obiecte ascutite prezinta mai multe riscuri. Zgarieturile sunt de obicei accidentale.

Copiii sunt mai predispusi la taieturi si zgarieturi decat adultii, deoarece sunt mai activi si au mai putin control asupra corpurilor lor aflate in crestere.

Metode de prim ajutor pentru taieturi

Urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa ingrijiti cat mai eficient taieturile:

Spalati-va pe maini

Acest lucru ajuta la evitarea infectiilor.

Opriti sangerarea

In cazul taieturilor minore, de obicei, sangerarea se opreste de la sine. Daca este nevoie, aplicati pe zona afectata o presiune usoara cu un bandaj sau cu o carpa curata si tineti ridicata zona taiata, pana la oprirea sangerarii.

Curatati rana

Clatiti rana cu apa. Tineti zona afectata sub apa de la robinet pentru a reduce riscul de infectare. Spalati rana cu sapun, insa nu permiteti ca acesta sa patrunda in rana. Si nu utilizati peroxid de hidrogen sau iod pentru ca pot fi iritante. Indepartati orice murdarie sau resturi cu o penseta curatata cu alcool. Consultati un medic daca nu puteti elimina toate resturile.

Aplicati un antibiotic sau o vaselina medicinala

Aplicati un strat subtire de unguent cu antibiotic sau vaselina medicinala pentru a mentine suprafata umeda si pentru a preveni formarea cicatricilor. La unii oameni se poate dezvolta o eruptie usoara din cauza ingredientelor continute de anumite unguente pentru taieturi. Daca apare o eruptie cutanata, nu mai utilizati unguentul. De asemenea, pentru evitarea unei infectii, puteti aplica betadina sau rivanol pe plaga.

Acoperiti rana

Aplicati un bandaj, un tifon simplu sau un plasture. Acoperirea ranii mentine curata zona afectata. Daca taietura este minora si nu exista motive de ingrijorare, lasati-o descoperita.

Schimbati bandajul

Faceti acest lucru cel putin o data pe zi sau ori de cate ori bandajul devine umed sau murdar.

Vaccinati-va impotriva tetanosului

Efectuati un vaccin antitetanos daca nu ati facut unul in ultimii cinci ani, iar rana este profunda sau murdara.

Urmariti cu atentie semnele de infectie

Mergeti la medic daca observati semne de infectie pe piele sau in apropierea plagii, cum ar fi:

  • roseata
  • durere mare
  • supurare
  • inflamatie

Care persoane trebuie sa solicitae ingrijire medicala in caz de taieturi?

Daca nu puteti controla sangerarea aparuta in urma unei taieturi, solicitati asistenta medicala. Orice taietura care trece de stratul superior al pielii sau este suficient de adanca incat se poate vedea prin ea, ar putea avea nevoie de suturi. In aceste cazuri, e nevoie de o deplasare la medic cat mai curand posibil.

In general, cu cat rana este inchisa mai repede, cu atat riscul de infectare este mai mic. In mod normal, aceste rani ar trebui rezolvate in termen de sase ore de la producerea ranii.

Persoanele cu sisteme imunitare slabite (printre care persoanele cu diabet zaharat, pacientii cu cancer carora li se administreaza chimioterapie, persoanele care iau tratamente cu corticosteroizi, cum ar fi prednisonul, pacientii care primesc dializa sau persoanele cu HIV) au un risc mai mare de a dezvolta o infectie la nivelul plagilor.

De aceea, ingrijirea medicala imediata este foarte importanta. De asemenea, la medic trebuie sa se prezinte si persoanele care iau medicamente de subtiere a sangelui si care nu-si pot opri hemoragia.

Tratarea ranilor deschise

Rana este o bresa in protectia organismului. Trebuie, deci, aparat de microbi. In caz contrar, acestia se inmultesc rapid prin aceasta deschidere. O plaga profunda trebuie vazuta de un medic, dar va puteti ingriji voi insiva o plaga superficiala daca respectati regulile asepsiei. Asepsia este un ansamblu de masuri care impiedica patrunderea microbilor in organism.

Tratamentul se bazeaza pe aceleasi principii ca ale primului ajutor. Curatare, dezinfectare, protejare: astfel si in aceasta ordine se ingrijeste o plaga.

La inceput, ne spalam mainile cu grija, apoi spalam cu apa si sapun leziunea si o clatim cu apa din abundenta. Urmeaza dezinfectarea cu un antiseptic bine ales cum ar fi alcoolul la 60°, apa de Javel diluata sau cu hexomedina.

Urmeaza protejarea taieturii cu un pansament adecvat. Compresele sunt recomandate pentru plagile mai grave. In niciun caz nu trebuie folosite materiale plusate, ca bumbacul, de exemplu.

Complicatii si riscuri

Principala complicatie a unei plagi deschise este riscul de infectare. Adresati-va imediat medicului daca ati suferit o taietura profunda si aveti o sangerare puternica sau o infectie semnificativa.

O hemoragie care nu raspunde presiunii directe poate fi o complicatie serioasa. Este posibil sa aveti o infectie daca rana prezinta:

  • puroi de culoare verde, galbena sau maro
  • puroi cu un miros neplacut

Alte semne de infectie

  • febra peste 38 ° C pentru mai mult de patru ore
  • rana care nu se vindeca

Afectiuni care se pot dezvolta in urma unei taieturi

  • Aceasta afectiune apare in urma unei infectii cauzate de bacteriile care provoaca tetanosul. Poate produce contractii musculare la nivelul maxilarului si gatului.
  • Fasceita necrozanta. Aceasta este o infectie severa a tesuturilor moi cauzata de o varietate de bacterii, inclusiv Clostridium si Streptococcus, care pot duce la pierdere de tesut si septicemie.

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/cuts_scrapes_and_puncture_wounds/article.htm
  2. https://medbroadcast.com/condition/getcondition/cuts-and-scrapes
  3. https://www.healthline.com/health/open-wound#treatment
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/self-injury/symptoms-causes/syc-20350950
  5. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cuts/basics/art-20056711
  6. https://www.healthline.com/health/cuts-scratches#causes
  7. https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/cuts
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma