Laptisor de matca – beneficii si recomandari

Laptisor de matca – un adevarat cocteil de vitamine, in special din complexul B, minerale, aminoacizi, proteine si enzime. Este unul dintre cele mai apreciate produse apicole, fiind recomandat ca tonic general si stimulent al sistemului imunitar. Afla toate beneficiile laptisorului de matca si cum poate fi utilizat.

Cuprins:

  1. Ce este laptisorul de matca?
  2. Compozitia laptisorului de matca
  3. Laptisor de matca – beneficii si proprietati terapeutice
  4. Moduri de utilizare si doze recomandate
  5. Interactiuni cu plante medicinale sau alte suplimente
  6. Precautii si contraindicatii

Ce este laptisorul de matca?

Laptisorul de matca este un produs de secretie al glandelor hipofaringiene si mandibuale ale albinelor tinere (albine doici). Aceasta substanta cu aspect cremos, de culoare alb-galbuie este deosebit de nutritiva. In stup este destinata hranirii matcilor pe toata durata vietii, precum si pentru prima faza de crestere a puietului.

In fiecare an, intr-un stup se poate produce pana la 300 g de laptisor de matca. O parte este colectat pentru a fi folosit ca supliment alimentar, iar restul este lasat in stup. Matca – regina albinelor – se hraneste toata viata cu laptisor de matca, hrana care ii asigura 4-5 ani de viata sanatoasa.

Specialistii spun ca laptisorul de matca este produsul apicol cu cel mai complex profil nutritional. In stare pura, laptisorul de matca are gust usor acrisor, astringent, cu miros caracteristic de fenicul. Administrat ca supliment alimentar, laptisorul de matca este recomandat pentru imbunatatirea sanatatii pe toate planurile. In general, laptisorul de matca ajuta la refacerea echilibrului fizic si psihic, la prevenirea si tratamentul a numeroase boli.

Compozitia laptisorului de matca

Laptisorul de matca poate fi utilizat integral, ca atare – laptisor de matca crud sau prelucrat – laptisor de matca liofilizat. Laptisorul de matca este disponibil sub forma de crema vascoasa, in capsule sau fiole.

Ce contine laptisorul de matca?

Laptisorul de matca are in compozitie:

  • apa (60-70%)
  • proteine (13%): un spectru bogat de aminoazici esentiali
  • glucide (14, 5%): fructoza, glucoza, melibioza, maltoza, zaharoza, trehaloza
  • lipide (4,5%): acizi grasi nesaturati superiori, fosfolipide
  • vitamine: complexul B
  • minerale
  • acetilcolina
  • acid 10-HDA (2%): un compus biologic unic
  • substante cu actiune antibiotica
  • precursori hormonali
  • factori de crestere.

De retinut ca laptisorul de matca este singura sursa naturala de acid 10-HDA (acid hidroxidecanoic). Acest compus unic are proprietati antivirale si antibacteriene, antiinflamatoare si antioxidante. Intareste sistemul imunitar, stimuland productia de anticorpi si celule limfatice. Ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si protejeaza sistemul nervos.

Laptisor de matca – beneficii si proprietati terapeutice

Laptisorul de matca este considerat in apiterapie un:

  • stimulent natural cu actiune nutritiva, energetica si regeneratoare,
  • reglator al metabolismului,
  • sustinator al functiilor normale ale organismului.

Laptisor de matca – indicatii

Specialistii recomanda laptisor de matca pentru sustinerea sistemului imunitar, ca fortifiant in caz de oboseala cronica, surmenaj, inclusiv in astenii, stari depresive. De asemenea, laptisorul este indicat pentru stimularea poftei de mancare si combaterea unor tulburari digestive. Este foarte util in convalescenta dupa diferite infectii respiratorii, sinuzita, pneumonie, bronsita. Laptisorul de matca sustine functionarea ficatului si a sistemului cardiovascular. Poate avea un rol important in prevenirea bolilor degenerative, inclusiv artroza, osteoporoza sau chiar unele forme de cancer.

Laptisorul de matca indeplineste rolul de neurotransmitator, avand efecte benefice pentru creier. Reface celulele nervoase, stimuleaza performantele intelectuale, incetineste declinul cognitiv.

Laptisorul de matca poate fi utilizat in cazul disfunctiilor sexuale atat la barbati (impotenta), cat si la femei (frigiditate).

Laptisor de matca – beneficii

Laptisorul de matca alunga oboseala cronica

Disfunctia glandelor suprarenale reprezinta principala cauza a sindromului de oboseala cronica. Or, buna functionare a suprarenalelor depinde de acidul pantotenic (vitamina B5). Laptisorul de matca este una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina B5. De aceea, acest produs este un excelent energizant, eficient pentru a combate oboseala fizica si psihica.

Laptisorul de matca protejeaza creierul

Datorita actiunii sale de a reduce inflamatia si stresul oxidativ, laptisorul de matca este un neuroprotector eficient. Aminoacizii specifici gasiti in laptisor de matca, acizii grasi si compusii fenolici protejeaza celulele nervoase, potrivit unor studii de laborator. Concluziile arata ca acest produs ajuta la prevenirea declinului cognitiv sau la controlul bolilor neurodegenerative (boala Alzheimer, Parkinson). Alte studii de laborator au indicat ca laptisorul poate imbunatati memoria si reduce simptomele depresiei. Aceste beneficii sunt atribuite proprietatilor antioxidante ale laptisorului de matca.

Laptisorul de matca reduce riscul bolilor de inima

Atat studii de laborator, cat si studii clinice au demonstrat ca laptisorul de matca are capacitatea de a reduce colesterolul si hipertensiunea arteriala, ceea ce inseamna reducerea riscului de boli cardiovasculare. In plus, laptisorul de matca are efect de tonic cardiac si regenerator al celulelor cardiace.

Laptisorul de matca in afectiuni respiratorii

Datorita efectelor imunomodulatoare, este indicat in stari de convalescenta dupa gripa, pneumonie, bronsita. Potrivit studiilor, laptisorul de matca stimuleaza formarea de celule imunoglobuline si anticorpi, ceea ce are efect de crestere a imunitatii.

Laptisorul de matca in afectiuni digestive

Fiind usor digerabil, biodisponibil si regenerator asupra mucoasei tractului digestiv, laptisorul de matca poate fi folosit cu succes pentru sanatatea stomacului si intestinului.

Laptisorul de matca in afectiuni hepatice

Este un bun vitaminizant si energizant, care stimuleaza regenerarea celulelor hepatice si detoxifierea hepatobiliara. Este util persoanelor cu hepatita cronica.

Laptisorul de matca in diabet

Datorita peptidelor cu efecte similare insulinei, laptisorul de matca ajuta la scaderea glicemiei in sange. De asemenea, are efect de reglare a metabolismului, fiind util in cazul persoanelor cu sindrom metabolic.

Laptisorul de matca in dereglari hormonale

Avand in compozitie precursori hormonali, laptisorul de matca regleaza activitatea glandelor sexuale atat la femei, cat si la barbati. Este util pentru reducerea inflamatiilor aparatului reproductiv, in cazuri de infertilitate, cresterea dorintei sexuale. Regleaza tulburarile cauzate de menstruatie si simptomele asociate cu menopauza.

Laptisorul de matca in afectiuni dermatologice

Este utilizat din timpuri stravechi pentru frumusetea pielii si vindecarea ranilor, arsurilor. Laptisorul contine substante care au capacitatea de regenarare a celulelor pielii si de stimulare a fibrelor de colagen. Astfel este benefic ca tratament pentru prevenirea ridurilor si a petelor cauzate de imbatranirea pielii. In plus, vitaminele B, aminoacizii ajuta la intarirea unghiilor si a parului. In scop dermatologic, poate fi folosit atat in cura interna, cat si extern, in compozitia unor creme si masti.

Moduri de utilizare si doze recomandate

In terapie se utilizeaza preparate standardizate de laptisor de matca, sub forma de capsule sau fiole. Aceste forme de prezentare sunt preferabile, fiindca laptisorul de matca este un aliment viu, sensibil la oxidare. In contact cu aerul si la temperaturi mari, el isi pierde din proprietatile terapeutice. De altfel, se pastreaza in ambalajul original, la frigider.

Laptisor de matca – uz intern

  • Stimulent general al sistemului imunitar
  • Energizant contra oboselii fizice si psihice
  • Revitalizant in stari de convalescenta, anorexie
  • Neuroprotector
  • Hepatoprotector
  • Protector cardiac

De obicei, se administreaza in cure de 4-8 saptamani, in doze de 1 g/zi pentru adulti. Dupa fiecare cura se recomanda o pauza de 1-3 luni. Pentru intretinere, pot fi recomandate doze mici administrate 10 zile pe luna, apoi pauza.

ATENTIE! Dozele si administrarea laptisorului de matca se stabilesc numai la recomandarea unui medic cu competente in apifitoterapie.

Laptisor de matca – uz extern

  • Protejarea impotriva ridurile si a altor semne de imbatranire a pielii
  • Hidratarea pielii
  • Fortifierea unghiilor si parului
  • Combaterea acneei, cuperozei

Laptisor de matca pentru ten

Laptisorul de matca poate fi folosit sub forma de masti sau creme pentru ingrijirea pielii.

Cum se consuma laptisor de matca?

Inainte de a incepe tratamentul cu laptisor de matca este bine sa se testeze toleranta si riscul unor posibile alergii. Se incepe cu o cantitate mica de laptisor de matca, dupa care se poate creste doza.

Laptisorul de matca se consuma pe stomacul gol, cu 15-20 de minute inainte de masa.

Cum alegi cel mai bun laptisor de matca?

Cel mai bun laptisor de matca este cel crud, in stare pura, asa cum este colectat din stup, fara a fi supus vreunui proces de prelucrare.

De asemenea, este important ca laptisorul de matca sa provina de la un producator autorizat, care respecta normele de colectare, depozitare si comercializare a produselor apicole. Pe eticheta laptisorului de matca trebuie mentionat continutul de acid 10-HDA, in cantitate de minimum 1,4%.

Interactiuni cu plante medicinale sau alte suplimente

Pentru efectul energizant, laptisorul de matca poate fi asociat cu: acerola sau ginseng pentru a obtine mai multa eficacitate.

Pentru a lupta contra oboselii persistente si a stimula imunitatea, se asociaza: goji, acerola, maca si laptisor de matca.

Pentru a combate oboseala cronica, laptisorul de matca se combina cu guarana.

Pentru recuperarea fizica, se administreaza: ginseng si laptisor de matca.

In caz de convalescenta: goji, maca, polen, spirulina, laptisor de matca.

In uz extern, cremele pentru hidratarea pielii au in compozitie si ulei de jojoba si vitamina E.

Precautii si contraindicatii

Fiind o substanta concentrata in compusi organici si anorganici, laptisorul de matca se administreaza cu precautie in cazul pacientilor cu unele afectiuni cronice:

  • Ulcer
  • Hepatita
  • Astm
  • Dermatita atopica
  • Cancer

Contraindicatii laptisor de matca

Persoanele alergice la produse apicole, inclusiv la miere, prezinta contraindicatie pentru laptisor de matca. De asemenea, este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, persoanelor care sufera de cancer avansat, pacientilor cu boala Addison.

Efecte adverse

Uneori, in special in cazul persoanelor cu sensibilitate la produse apicole, pot aparea reactii alergice, precum eczeme sau crize de astm. De aceea, se recomanda testarea inaintea inceperii tratamentului.

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly

https://www.albaherbal.com/herbal-research/royal-jelly-fights-chronic-fatigue-syndrome/

https://www.doctissimo.fr/html/sante/phytotherapie/plante-medicinale/gelee-royale.htm

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma