Apa la genunchi – cauze, simptome, tratament

Apa la genunchi apare atunci cand se acumuleaza prea mult lichid in interiorul sau in jurul articulatiei genunchiului. Aflati mai multe despre efuziunea la genunchi din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru apa la genunchi
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Informatii generale

Un genunchi se poate umfla in momentul in care in interiorul sau in jurul articulatiei acestuia se acumuleaza prea mult lichid la genunchi. Pentru a diagnostica problema, medicul foloseste denumirea de efuziune in articulatia genunchiului sau hidrartroza. Insa aceasta afectiune este mult mai cunoscuta in termeni populari drept ”apa la genunchi”.

Genunchiul se poate umfla in urma unor traumatisme, leziuni cauzate de suprasolicitare sau a unei boli sau afectiuni subiacente. In mod normal, in articulatii exista o cantitate mica de lichid. Cand o articulatie este afectata de artrita, in special de o artrita inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida (RA), se pot acumula cantitati anormale de lichid, iar genunchiul devine umflat.

Pentru a determina cauza umflaturii, in majoritatea cazurilor, medicul preia o proba de lichid pentru a-l testa si pentru a verifica daca este vorba despre o infectie, afectiune sau un traumatism.

Eliminarea lichidului si beneficiile sale

De asemenea, prin indepartarea unei cantitati din lichidul de la genunchi, sunt reduse durerea si rigiditatea asociate umflaturii. Doctorul poate administra un tratament adecvat abia dupa ce stabileste cauza de baza a umflarii genunchiului.

Cauze

Exista o multime de motive pentru care se poate acumula apa la genunchi. Unele dintre acestea sunt:

  • suprasolicitarea articulatiei (leziune repetitiva)
  • contuzie sau accidentare la genunchi
  • ruperea unui ligament sau a unui cartilaj (ruptura de menisc)
  • fractura osoasa
  • apa la genunchi dupa operatie de menisc
  • infectie bacteriana
  • bursita pre-celulara
  • osteoartrita sau artrita reumatoida
  • guta sau pseudoguta
  • chisturi sau tumori.

Lichidul este format de obicei din globule albe care se regasesc in sange si anumite substante chimice pe care le elibereaza, plus globule rosii si lubrifianti naturali. In momentul in care se produce o accidentare la genunchi, raspunsul natural al organismului este de a produce lichide pentru a-l proteja. In alte cazuri, exista pur si simplu prea mult fluid.

Persoane predispuse la hidrartroza

Suprasolicitarea genunchiului sau o accidentare neasteptata poate afecta pe oricine, indiferent de varsta si sex. Exista insa anumiti factori care pot creste riscul, cum ar fi:

  • Varsta: In general, probabilitatea ca problemele la genunchi sa apara creste pe masura ce imbatranim.
  • Activitati sportive: Cei care practica anumite sporturi, cum ar fi luptele, baschetul si fotbalul isi pot rasuci sau luxa genunchii.
  • Locul de munca: Persoanele care curata suprafete de mers, gradinarii, cei care lucreaza pe acoperisurile cladirilor, dar si alte persoane care petrec foarte mult timp in genunchi au un risc mai mare de a acumula apa la genunchi (bursita prepatelara).
  • Greutate: excesul de greutate suprasolicita articulatiile genunchiului si poate duce la o degenerare.
  • Conditii de sanatate: Osteoartrita si artrita reumatoida pot cauza probleme la genunchi, iar riscul creste daca aveti kilograme in exces.

Simptome

Semnele si simptomele de apa la genunchi depind de cauza acumularii excesului de lichide in articulatia genunchiului. Daca este cauzata de artroza, durerea apare atunci cand pacientul pune greutatea corporala pe genunchi. Aceasta durere de obicei se reduce prin repaus si relaxare.

Apa la genunchi simptome

Cel mai evident semn este umflarea genunchiului afectat, acesta fiind cu mult mai mare decat celalalt. In plus, umflaturile din jurul partilor osoase ale genunchiului sunt proeminente in comparatie cu celalalt genunchi.

Atunci cand articulatia genunchiului contine prea mult lichid, genunchiul poate deveni dificil de indoit sau indreptat.

Daca apa la genunchi a aparut in urma unei accidentari, pot aparea vanatai pe partea din fata, in partile laterale sau in spatele genunchiului. Din cauza problemei aparute, pacientul nu poate calca in piciorul afectat, iar durerea devine insuportabila.

Cand este necesara vizita la doctor

Consultati medicul daca:

  • Durerea si umflaturile nu au disparut dupa ce ati incercat cateva metode de ingrijire la domiciliu sau medicamente prescrise.
  • Un genunchi capata o culoare rosie si este sensibil la atingere in comparatie cu celalalt genunchi.

Diagnostic

Oricine se poate confrunta cu dureri de genunchi timp de cateva zile. In multe cazuri, simptomele pot fi ameliorate cu odihna, gheata si calmante eliberate fara prescriptie medicala.

Printre simptomele care justifica o vizita la medic se numara:

  • Faptul ca ati suferit o accidentare grava la genunchi.
  • Nu puteti indoi sau indrepta genunchiul.
  • Nu puteti sa stati in picioare sau sa mergeti confortabil mai mult de cateva minute.
  • Genunchiul este sensibil si dureros la atingere, este rosu sau mai mare decat celalalt.
  • Durerea si sensibilitatea de la nivelul genunchiului nu se amelioreaza.

La inceputul vizitei, medicul va pune intrebari despre istoricul medical. De aceea, este recomandat sa-i spuneti ce probleme anterioare ati mai avut la genunchi si ce tipuri de activitati fizice (cum ar fi sportul) care pot suprasolicita genunchii practicati. De asemenea, doctorul va efectua o examinare fizica minutioasa, in cadrul careia va verifica felul in care va miscati genunchiul.

Extragerea lichidului din genunchi – aspiratie articulara

In continuare, medicul ar putea extrage lichidul din genunchi, procedura care poarta denumirea de aspiratie articulara. Acest lucru se realizeaza prin introducerea unui ac lung si subtire in articulatie si extragerea lichidului. Procedura poate fi facuta in cateva minute chiar in cabinetul medicului.

Apoi, acest lichid poate fi testat pentru a descoperi eventualele:

  • bacterii care pot provoca infectii
  • cristale, proteine ​​si glucoza care pot indica prezenta gutei sau a altor afectiuni
  • celule sanguine care pot indica faptul ca s-a produs o vatamare.

Punctie genunchi

Extragerea lichidului poate reduce, de asemenea, presiunea din genunchi.

In plus, doctorul poate efectua teste imagistice precum o radiografie, RMN, scanare CT si ecografie pentru a determina cauza problemei.

Tratament pentru apa la genunchi

Tratamentul variaza in functie de cauza problemei, de severitatea acesteia si de istoricul medical al pacientului. Tratamentul presupune, in general, administrarea de medicamente anti-durere si efectuarea de proceduri de indepartare a lichidului din articulatia genunchiului.

Medicamente analgezice/antiinflamatoare

In prima instanta, doctorul poate prescrie medicamente orale menite sa calmeze durerea, in cazul in care calmantele fara reteta nu sunt eficiente. Pentru a diminua inflamatia, medicul va poate sugera un corticosteroid oral, cum ar fi prednisonul. Pe langa acesta, exista si alte tipuri de steroizi care pot fi direct injectati in articulatia genunchiului.

Interventii chirurgicale si alte proceduri

Pentru a trata cauza de baza a unui genunchi umflat, medicul poate apela la:

Artrocenteza

Presiunea din articulatie poate fi redusa prin indepartarea lichidului din genunchi. Dupa ce apa la genunchi este aspirata, medicul ar putea injecta un corticosteroid in articulatie pentru a trata inflamatia.

Artroscopia

In cadrul acestei proceduri, specialistul face o mica incizie prin care introduce in articulatia genunchiului un tub dotat cu o lumina. Instrumentele atasate la artroscop pot indeparta tesutul afectat sau pot repara problemele din genunchi.

Procedura de inlocuire a articulatiei

Daca nu puteti calca in piciorul afectat iar greutatea pe articulatia genunchiului devine intolerabila, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala de protezare a genunchiului. De asemenea, doctorul va poate recomanda fizioterapie pentru a va imbunatati functia si forta in genunchiul afectat.

Metode de auto-ingrijire

In functie de gravitatea problemei, pacientii pot opta pentru o genunchiera. Unele sunt menite sa va protejeze genunchii de accidentari atunci cand practicati anumite sporturi. Unele sunt folosite pentru a sprijini genunchiul sau pentru a impiedica miscarea (imobiliza) genunchiului in urma unei proceduri medicale. Altele pot oferi o usoara alinare atunci cand resimtiti durerile din plin.

Cel mai bine este sa discutati cu medicul inainte de a cumpara o genunchiera pentru ca exista riscul de a provoca si mai multe daune daca folositi un model gresit sau o aplicati necorespunzator.

Apa la genunchi tratament natural

Pentru a ameliora durerile si disconfortul este bine sa:

  • Va odihniti genunchiul cand aveti dureri si umflaturi si sa evitati sa va tineti greutatea pe piciorul afectat. Daca problema pare sa fie pe termen lung, poate fi nevoie sa renuntati la sporturile sau miscarile repetitive care suprasolicita genunchiul.
  • Folositi calmante sau antiinflamatoare, daca este necesar.
  • Tineti piciorul ridicat si aplicati gheata pe genunchi timp de 15-20 de minute, o data la 2-4 ore. In mod ideal, ar trebui sa tineti genunchiul mai sus de nivelul inimii.
  • Mentineti o greutate sanatoasa pentru a evita suprasolicitarea inutila a genunchiului.
  • Faceti exercitii fizice pentru picioare pentru a va intari muschii de sustinere din jurul genunchilor. Incercati exercitii cu impact scazut, care nu streseaza genunchii, cum ar fi inotul si aerobicul in apa.

Apa la genunchi tratament cu varza

Pacientii pot apela si la leacuri batranesti pentru apa la genunchi. Nu toate remediile naturiste pentru durerea articulara au efectul scontat. Chiar si asa, acest lucru nu le impiedica pe persoanele care sufera de artrita, guta si alte tipuri de dureri articulare sa incerce noi variante. Varza a fost folosita ca remediu popular timp de sute de ani pentru a calma durerile de articulatii. Varza este bogata in vitamine si fitonutrienti, precum si antocianine si glutamina. Ambele au proprietati antiinflamatorii, asa cum a fost descris in sectiunea Fitness si Nutritie a celebrului New York Times. Frunzele de varza infasurate in jurul articulatiilor dureroase pot ajuta la ameliorarea durerii articulare in cazul anumitor persoane. Daca durerea persista, cel mai bine este sa consultati un specialist.

Timp de recuperare

Timpul de recuperare depinde de cauza si tratamentul pentru apa la genunchi. Persoanele carora li s-a facut aspiratie ar trebui sa foloseasca un bandaj mic pentru a mentine zona uscata si curata.

Exercitiile grele, cum ar fi saritul, ar trebui evitate in primele 2 zile sau atat timp cat recomanda medicul.

Unii oameni continua sa experimenteze dureri si dupa efectuarea procedurilor de reparare si vindecare. Daca se intampla acest lucru, medicul va poate prescrie medicamente pentru a le ameliora.

Complicatii

Apa la genunchi netratata poate provoca aparitia unor complicatii, cum ar fi:

Slabirea muschilor

Lichidul din genunchi poate afecta functionarea muschilor si poate determina slabirea si atrofierea muschilor coapsei.

Dezvoltarea unui sac plin cu lichid (chistul Baker)

Apa la genunchi poate produce formarea unui chist Baker in partea din spate a genunchiului. Daca se umfla, chistul Baker poate provoca dureri care se amelioreaza, de obicei, prin aplicarea pungilor cu gheata si a compreselor. Daca umflarea este semnificativa, poate fi necesara eliminarea lichidului (aspiratia chistului).

Metode de prevenire

Evitati miscarile bruste si alergarea pe suprafete dure pentru a preveni accidentarile la genunchi. Obezitatea pune si mai multa presiune pe articulatia vulnerabila a genunchiului. De aceea, renuntarea la kilogramele in plus poate fi de mare ajutor.

Cele mai bune exercitii pentru genunchi sunt cele de indoire usoara a genunchiului si miscarile de indreptare efectuate cu cea mai mare greutate pe partea exterioara a piciorului.

Principalele sporturi mai usoare pentru genunchi sunt mersul, inotul, patinajul, baseball-ul, schiul-fond si, in functie de starea genunchiului, mersul cu bicicleta (ridicati saua, rulati cu viteza mica si evitati dealurile).

Alegeti activitati care sa se potriveasca propriilor forte si capacitatii genunchiului si nu uitati ca sporturile care solicita genunchii sunt fotbalul, atletismul, rugby-ul, hocheiul, squash-ul, voleiul, baschetul, schiul, tenisul, jogging-ul sau oricare alta activitate care va poate afecta genunchii.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-knee/symptoms-causes/syc-20378129
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/187908.php
  3. https://www.healthline.com/health/water-on-the-knee
  4. https://www.livestrong.com/article/205430-how-to-apply-raw-cabbage-leaves-for-the-relief-of-joint-pain/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma