Lamaia este cea mai cunoscuta sursa naturala de vitamina C. Dar, in plus, contine flavonoide, potasiu, zinc, magneziu si o multime de alti nutrienti benefici pentru sanatate. Afla din urmatorul articol care sunt proprietatile lamailor, cum trebuie sa fie consumate, dar si ce boli sau afectiuni pot trata!
3. Lamaia: beneficii si proprietati
4. Cum trebuie consumata lamaia?
5. Lamaia ca medicament – in ce boli este indicata
7. Efecte adverse si contraindicatii
Lamaia este un fruct care contine cantitati valoroase de vitamina C si flavonoide – care impreuna au proprietati antioxidante si de combatere a cancerului. In general, oamenii folosesc lamaile pentru a face limonada, insa acestea pot fi folosite pentru a elimina petele de pe haine (fiind si un bun agent de spalare), indeparteaza insectele (datorita parfumului sau puternic) si dau un gust deosebit preparatelor culinare. De fapt, lamaia poate fi folosita in mai multe feluri, insa in acest material vei afla care sunt beneficiile cele mai importante pentru sanatate ale consumului acestui fruct citric bogat in vitamina C.
Lamaile sunt surse bune de vitamina C, insa mai contin si vitamina A, vitamine din complexul B (niacina, folat, tiamina, riboflavina), precum si potasiu, zinc si magneziu.
100 de grame
100 de grame
100 de grame
Conform specialistilor, o lamaie care are in jur de 100 de grame poate contine pana la 80 mg de vitamina C.
Consumul de suc de lamaie este util pentru persoanele care sufera de probleme cardiace, deoarece contine potasiu. Acesta controleaza tensiunea arteriala ridicata, ametelile si greata, deoarece induce o senzatia de liniste si calm atat pentru minte, cat si pentru corp. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Nutrition and Metabolism, aportul zilnic de lamaie si mersul pe jos au fost un remediu bun pentru reducerea tensiunii arteriale mari. Un alt studiu evidentiaza importanta alimentelor bogate in vitamina C in prevenirea diferitelor boli coronariene.
Sucul de lamaie amestecat cu putina apa calduta si cu o lingurita de miere ajuta la reducerea greutatii corporale. Conform unui studiu, polifenolii prezenti in fructul acrisor ajuta la eliminarea kilogramelor in plus si ajuta la topirea grasimii acumulate.
Fructul bogat in vitamina are mult mai mult continut de acid citric decat un litru de suc de grapefruit sau de portocale. Conform unui studiu, nivelul ridicat de acid citric ajuta la reducerea nivelului de citrat urinar, insa fara a modifica volumul de urina total. Astfel, consumul de limonada poate fi folosit ca o terapie secundara pentru tratarea litiazei renale (pietre la rinichi). In plus, multi cercetatori au evidentiat faptul ca limonada poate ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi prin formarea de citrat urinar.
Sucul de lamaie poate trata anumite afectiuni, precum indigestia si constipatia, deoarece actioneaza ca un purificator. Tot ce ai de facut este sa storci sucul de la o lamaie sau doua (dupa preferinte si dupa cantitatea pe care o doresti), adauga putina apa rece (plata sau minerala) si o lingurita de miere. Poti sa bei acest suc dimineata pe stomacul gol (cu 30 de minute inainte de micul dejun), fie la pranz sau dupa o cina mai copioasa.
Sucul de lamaie poate ajuta la tratarea simptomelor de febra, gripa si raceala.
Conform unui studiu realizat la Universitatea din Helsinki, deficitul de vitamina C din organism poate duce la paradontoza – o infectie a gingiilor. In acest caz, daca sucul proaspat de lamaie este aplicat pe zona dureroasa, durerea va fi ameliorata in scurt timp. In plus, masarea gingiilor cu sucul de lamaie va stopa sangerarea gingiilor, eliminand, de asemenea, mirosurile neplacute (halena) provocata de paradontoza. Insa, daca afectiunea prezinta simptome mult mai grave, cel mai bine este sa te adresezi medicului stomatolog in cel mai scurt timp.
Apa cu lamaie poate ajuta la activarea enzimelor digestive prezente in ficat. Este recomandat sa bei dimineata un pahar cu apa calduta si cu suc de lamaie pe stomacul gol. Asteapta apoi 30 de minute inainte de a bea cafeaua, de a servi micul dejun sau de a lua alte suplimente alimentare.
De asemenea, consumul fructului citric (in combinatie cu apa sau simplu) ajuta la:
Lamaia are proprietati antiseptice si coagulante, oprind sangerarile minore. Poti sa aplici putin suc de lamaie proaspat stors pe un disc de bumbac demachiant si pui direct pe rana care sangereaza.
Sucul lamaii ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii, precum si crizele sau atacurile de astm.
Apa cu lamaie este o buna sursa de bioflavonoide citrice, vitamina C si fitonutrienti, care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. De asemenea, ajuta la cresterea nivelului de energie in organism datorita prezentei vitaminelor si mineralelor esentiale.
Consumul de apa cu lamaie poate fi, de asemenea, benefic in prevenirea cancerului. Conform unui studiu publicat in Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, se spune ca extractul din lamaie are proprietati antitumorale si anticanceroase, putand astfel reduce riscul de cancer la san.
Un pahar cu apa si cu suc de lamaie stors va ajuta la alcalinizarea intregului organism si la echilibrarea pH-ului. Pentru o sanatate optima, este foarte important pentru organism sa-si mentine starea alcalina, consumand alimente alcaline, cum ar fi fructele, legumele, nucile si semintele si, bineinteles, lamaie (sucul de lamaie).
Apa cu lamaie ajuta la curatarea intregului corp, reducand astfel toxinele din sange. Nutrientii din lamaie ajuta la eliminarea tuturor deseurilor, precum si a toxinelor, deoarece actioneaza ca un diuretic natural, astfel stimuland cresterea frecventei de urinare.
Sucul de lamaie, fiind un medicament, mai exact un antiseptic natural, acesta poate vindeca anumite probleme legate de piele si ten. Sucul poate fi aplicat pe piele pentru a reduce durerea arsurilor solare, a reduce inflamatiile si a calma durerile ciupiturilor de insecte, in special de albine. De asemenea, lamaia este un bun remediu pentru eliminarea acneei si a eczemelor. Deoarece actioneaza ca un remediu anti-imbatranire, acest fruct citric previne ridurile de expresie si punctele negre.
Acest fruct citric poate fi consumat zilnic, deoarece face minuni si ii asigura o multime de beneficii organismului, dupa cum s-a mentionat mai sus in acest articol.
Daca consumi lamaie seara, inainte de culcare, aceasta iti va detoxifia organismul peste noapte, furnizand astfel nutrientii esential de care ai nevoie pentru ca tu sa te trezesti cu o stare buna si cu multa energie. De asemenea, daca alegi sa bei apa cu suc de lamaie inainte de culcare, trebuie sa stii ca:
Un singur pahar cu suc de lamaie si apa iti asigura necesarul zilnic al urmatoarelor vitamine si minerale:
Conform specialistilor, apa cu lamaie si miere este cel mai bun cocteil pe care il puteti bea dimineata, pe stomacul gol, deoarece:
Conform unui studiu, s-a demonstrat faptul ca lamaile congelate omoara celulele maligne care sunt caracteristice pentru 12 tipuri de cancer, precum si cancerul de colon, cancerul de san, cancerul pulmonar si cancerul pancreatic. Astfel, pentru a te bucura de proprietatile anticanceroase ale lamaii congelate, tot ce trebuie sa faci este sa achizitionezi lamai, sa le speli foarte bine, iar apoi sa le pui direct la congelator. Dupa ce au fost congelate, fructele citrice poti sa le dai prin razatoare sau pe poti toca marunt si sa le consumi, fara a indeparta coaja. Dupa ce ai decongelat lamaile, poti sa le pui in diverse alimente, de exemplu in salate, supe sau sosuri pentru paste.
Acest ulei esential de lamaie este:
Consumul de lamaie este indicat pentru a trata urmatoarele boli:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se curata lamaia de coaja, se scot semintele, se taie felii subtirele sau cubulete si se vor pune la fiert in apa care a fost pusa inainte pe foc, apoi se lasa la fiert timp de aproximativ 10 minute. Apoi, se inchide focul, se acopera ceaiul si, dupa 5 minute, se poate servi cald cu cateva lingurite de miere de albine (dupa preferinte).
Consumul in exces ar bine sa fie evitat de persoanele care sunt alergice la citrice sau care au suferit recent de urticare, umflaturi, astm sau febra.
Consumul de lamaie nu slabeste inima, ci acest fruct reduce vascozitatea sangelui si usureaza circulatia. Asadar, lamaia aduce beneficii pentru inima, precum:
Consumul de lamaie in sarcina este ideal pentru combatere gretei. Poti consuma doar apa cu lamaie pentru a beneficia de proprietatile acesteia. Specialistii recomanda ca fructul citric sa fie consumat doar in cantitati mici si sa nu se faca excese.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…