Zaharul brun – mai sanatos decat zaharul alb?

Zaharul brun este un indulcitor popular care este folosit in prepararea anumitor delicatese culinare diferite, dar are si anumite beneficii importante pentru sanatate care te vor surprinde si pe care le vei afla din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Zaharul brun vs zaharul alb

3. Tipuri de zahar brun

4. Zahar brun: proprietati si beneficii

5. Cine poate consuma sau nu zahar brun?

6. Zahar brun falsificat: cum il recunosti si cat e de periculos

7. Riscuri si contraindicatii

Informatii generale

Zaharul brun este un tip popular de zahar care aduce aduce beneficii pentru sanatate si are proprietati diferite in comparatie cu zaharul alb obisnuit cristalizat. Deoarece zaharul brun este fabricat intr-un proces chimic diferit de zaharul alb, acesta are o structura chimica diferita, iar organismele noastre reactioneaza putin diferit la acest aspect. Aceasta diferenta subtila face ca zaharul brun sa fie foarte atractiv pentru persoanele care doresc sa-si reechilibreze dieta, sa fie mult mai sanatosi si sa obtina unele dintre numeroasele sale beneficii.

Istoric zahar brun

Bastonul de zahar a fost cultivat pentru prima data in Sud-Vestul Asiei, unde Marco Polo a scris in faimoasele sale jurnale ca populatia din China a folosit liber zaharul brun inchis, dar nu l-au cultivat mai departe. Cultivarea zaharului s-a raspandit abia in Orientul Mijlociu si in cercul comertului mediteranean in secolele XII si XIII. In secolul al XIV-lea, insula Cipru in Mediterana a fost locatia marilor ferme de zahar, folosind sclavi sirieni si arabi ca forta de munca. Cultivarea trestiei de zahar s-a facut stiinta in secolul al XV-lea in Sicilia, odata cu inventia morii cu role, care a accelerat prelucrarea trestiei si a eliberat sclavii pentru a creste volumul de zahar rafinat. In acele vremuri, zaharul brun era un produs secundar al rafinarii zaharului si nu a fost utilizat pe scara larga pana in secolul al XVI-lea.

Zaharul brun a intrat in uz popular odata cu cresterea plantatiilor europene de zahar in Caraibe in anii 1700. Acest tip de zahar a fost utilizat pe scara larga ca indulcitor in Anglia si in coloniile sale americane, deoarece in acele vremuri, era mult mai ieftin decat zaharul alb. Utilizarea si exportul zaharului brun de pe insule a crescut impreuna cu infamul „comert cu triunghiuri”. Comertul cu triunghi se refera la o ruta comerciala cu trei picioare, care a observat un comert de transport maritim intercontinental in anii 1600 si 1700. Produsele fabricate au fost tranzactionate din Europa in Africa, unde barbatii, femeile si copiii au fost inrobiti si dusi in insulele Caraibelor, unde au fost vanduti ca sclavi catre coloniile de sud.

Zahar brun sau brut

Zaharul brun nu este acelasi cu zaharul brut. Diferenta dintre cele doua tipuri de zahar consta in procedeul de rafinare si prelucrare. Prin urmare, zaharul brun existent pe piata este, de cele mai multe ori, un anumit tip de zahar mai rafinat, care este colorat cu ajutorul unui sirop de caramel, fie cu melasa adaugata la procesarea completa a acestuia. Pentru a afla, este indicat sa citesti cu atentie eticheta de pe ambalaj inainte de a-l achizitiona si/sau sa te informezi online cu privire la brand-ul care furnizeaza zaharul.

Zahar brut

Pe de alta parte, zaharul brut (zaharul demerara) este tipul de zahar care nu este rafinat si care isi pastreaza o parte importanta din continutul natural de melasa.

Zaharul brun vs zaharul alb

Atat zaharul brun, cat si zaharul alb provin din sfecla sau trestia de zahar (Saccharum officinarum), planta care apartine de familia der Poaceae – Panicoideae care cuprinde aproximativ 3270 de specii. Desi provin din aceeasi planta, cele doua tipuri de zahar sunt diferite si nu au aceleasi proprietati.

Zaharul brun se prepara cu zahar alb si melasa, un sirop derivat din zahar care ii confera culoarea mai inchisa. De asemenea, melasa ofera zaharului brun valoare nutritiva suplimentara. Astfel, zaharul mai inchis la culoare contine mai putine calorii, dar mai mult continut de calciu, fier si potasiu in comparatie cu zaharul alb.

Ce contine zaharul brun

Zahar brun calorii

100 de grame

  • calorii: 377
  • proteine: 0
  • lipide: 0
  • carbohidrati: 97,3
  • fibre: 0

Zahar alb calorii

100 de grame

  • calorii: 400
  • proteine: 0
  • lipide: 0
  • carbohidrati: 100
  • fibre: 0

Cand vine vorba de nutrientii din zaharul brun, acesta contine calciu, potasiu, fier, magneziu si o concentratie mai de carbohidrati. Prin urmare, o singura lingurita de zahar brun cotine 17 calorii.

Tipuri de zahar brun

Zahar din trestie

Zaharul brun provine doar din prelucrarea trestiei de zahar, avand in componenta sa, zaharoza, melasa (care contine nutrientii esential din trestia de zahar, cum ar fi: calciu, fier, potasiu, magneziu, vitamina K si alte vitamine) si aromele naturale ale plantei. In acest caz, zaharul din tresie este zaharul brut nerafinat.

Zahar brun cu melasa

Acest tip de zahar mai este cunoscut si sub denumirea de Muscovado si este un zahar brun neted, foarte inchis, cu o aroma puternica de melasa. Sucul de zahar este incalzit, evaporat in pan si apoi turnat in produsul final. Zaharul brun muscovado isi pastreaza toate mineralele naturale ale trestiei de zahar.

Zahar invertit

Zaharul invertit este un amestec format numai din glucoza si fructoza. Pe scurt, acest tip de zahar invertit este artificial si este considerat a fi cel mai nociv tip de zahar, inofensiv pentru organism, iar consumul acestuia duce la obezitate.

Zahar demerara

Acest zahar brun poarte denumirea dupa regiunea Demerera din Guyana, America de Sud, de unde isi are originea. Sucul de zahar este fiert pana cand apa se evapora, lasand in urma cristale de zahar care contin melasa, care sunt apoi filate intr-o centrifuga pentru a indeparta mai multa umiditate.

Zahar turbinado

Zaharul turbinado este de culoare bruna, cristalina si este obtinut din sucul de zahar care a fost inainte evaporat termic, iar apoi cristalizat. Umiditatea in exces si melasa sunt indepartate prin rotirea cristalelor intr-o centrifuga, rezultand un zahar care este mai asemanator cu mierea.

Zahar brun: proprietati si beneficii

Beneficiile unice pentru sanatate ale zaharului brun includ capacitatea sa de a stimula nivelul de energie, de a preveni raceala, de a trata infectiile uterine, de a imbunatatiti digestia, de a reduce flatulenta si ajuta a pierderea in greutate. Insa, iata care sunt pe larg beneficiile si proprietatile consumului de zahar brun pe care trebuie sa le cunosti:

Amelioreaza crampele menstruale

Potasiul gasit in melasa, care este amestecat cu zaharul pentru a face zahar brun, ajuta la relaxarea muschilor, inclusiv a muschilor uterini si usureaza crampele care apar in timpul menstruatiei.

Astfel, in medicina traditionala, zaharul brun pus intr-o cana cu ceai de ghimbir ajuta la eliminarea disconfortului creat de crampele mentruale (dismenoreea) cu care se pot confrunta unele femei in perioada cea mai delicata a lunii.

Mentine sanatatea pielii

Utilizarea zaharului brun ca exfoliant pentru piele este una dintre utilizarile neasteptate ale acestui zahar, deoarece textura sa aspra o face ideala pentru eliminarea murdariei, a grasimilor si a celulelor moarte ale pielii. In plus, exfolierea pielii (gomajul) sau scrubul cu zahar brun ajuta la eliminarea celulitei, favorizand in acelasi timp circulatia sangvina.

Ofera un boost de energie

Ca orice alt carbohidrat simplu, acest tip de zahar are un efect energizant asupra intregului organism. Adesea, zaharul de culoare inchisa este preferat de catre persoanele care isi beau cafeaua de dimineata.

Obezitatea

Consumul in cantitati excesiva al acestui soi de zahar nu este o idee tocmai buna, insa zaharul este cunoscut pentru proprietatile sale de a stimula metabolismul si de a oferi senzatia de satietate, ceea ce il face ideal pentru persoanele care vor sa piarda din greutate, precum si cele cu obezitate.

Astm

Conform unor studii, specialistii in nutritie spun ca amestecarea acestui zahar in apa calda si consumul acestuia poate suprima simptomele inflamatorii ale astmului.

Imbunatatirea sistemului digestiv

Zaharul brun este considerat a fi extrem de benefic pentru sistemul digestiv, deoarece ajuta la imbunatatirea sanatatii acestuia. De exemplu, ceaiul de ghimbir si cu putin zahar brun este extrem de util pentru tratarea constipatiei.

Beneficii pentru frumusete cu zahar brun

Scrub pentru picioare

Exfoliaza celulele moarte ale pielii aplicand in prealabil zahar brun si masand prin miscari circulare. Clateste apoi cu apa calduta si nu uita sa folosesti apoi o lotiune hidratanta.

Gomaj corporal

De asemenea, zaharul brun are proprietati anti-bacteriene si cotine acid glicolic care iti mentine pielea radianta si sanatoasa. Ai nevoie de:

  • 1/2 cana cafea macinata
  • 1/2 cana zahar brun organic
  • 1/4 cana ulei de nuca de cocos
  • 1 lingurita scortisoara

Amesteca toate ingredientele intr-un bol pana cand sunt bine combinate. Daca uleiul de nuca de nuca de cocos este solid, incalzeste-l cateva secunde pana se topeste, dar asteapta sa revina la temperatura camerei inainte de a adauga celelalte ingrediente. Aplica pe intregul corp si efectueaza miscari circulare.

Scrub pentru buze moi

Pune putina apa pe deget, inmoaie-l in zahar brun si aplica usor pe buze, efectuand miscari circulare pentru a le exfolia. Acesta este un truc perfect pentru a scapa de buzele uscate, pentru a elimina celulele moarte si pentru a avea buze mai lucioase, pline si moi fara a apela la tratamente costisitoare.

Indeparteaza cicatricile

Aplicarea de zahar brun pe piele ajuta la diminuarea cicatricilor. Acidul glicolic prezent in zaharul brun este cunoscut pentru a face pielea mai fina. De asemenea, controleaza formarea melaninei.

Previne acneea

Zaharul brun exfoliaza in mod natural si indeparteaza celulele moarte. Hidrateaza pielea si promoveaza curatarea si circulatia sanatoasa a pielii. Persoanele predispuse la acnee pot opta pentru masti faciale cu zahar brun pentru a preveni aceasta afectiune. Masca faciala cu zahar brun are, de asemene si proprietati anti-bacteriene.

Ingrediente masca cu zahar brun

  • 2 linguri de zahar brun
  • 2 linguri de miere

Mod de preparare

Amesteca cele doua ingrediente pana cand continutul se omogenizeaza, dupa care adauga si putin suc de la o lamaie. Amesteca din nou pana cand masca devine solida si abraziva. Apoi, aplica un strat potrivit de masca pe itregul ten si las-o sa actioneaza timp de aproximativ 15 – 20 de minute. La final, clateste tenul cu apa calduta spre rece. La final, lasa tenul sa se usuce natural de picaturile de apa, daca timpul iti permite. Apoi, ideal ar fi sa aplici o crema hidratanta dar dupa aproximativ 30 de minute dupa ce ai spalat tenul de masca cu zaharul brun. Este recomandat ca dupa aceasta masca sa eviti sa porti machiaj pentru a lasa substantele ingredientelor sa actioneze in profunzimea pielii. Repeta acest tratament 2 sau de 3 ori pe saptamana.

Cine poate consuma sau nu zahar brun?

Zaharul brun este bun pentru diabetici

Dupa cum se stie, persoanele care au diabet zaharat le este interzis sa consume alimente dulci. Insa, zaharul brun consumat permite gestionarea tuturor simptomelor care sunt caracteristice pentru diabetul de tip 2. Prin urmare, consumul acestui zahar brun ajuta la reducerea mai multor complicatii, deoarece contine antioxidanti care ajuta chiar si la stabilizarea tensiunii arteriale, protejand totodata inima.

Zahar brun bebelusi

O lingurita mica de zahar brun adaugat intr-un ceai este un remediu pentru combaterea colicilor la bebelusi, care ii va ajuta sa scape de durere si vor putea sa doarma mai mult timp pe timpul noptii.

Zahar brun falsificat: cum il recunosti si cat e de periculos

O modalitate de a sti daca zaharul pe care il brun este real este sa vezi daca pe pachet scrie zahar „neprocesat”. Daca nu, probabil ca este zahar zahar alb caramelizat sau vopsit cu alti coloranti artificiali comestibili.

Poti verifica daca ai zahar brun efectuand urmatorul test: pune intr-o lingura zahar, iar apoi picura putina apa, iar dupa cateva secunde vei vedea daca presupusul zahar brun devine sau nu alb.

Riscuri si contraindicatii

Consumat in exces, zaharul brun

Exista cateva efecte secundare ale acestui zahar atunci cand este consumat in exces, care include un risc ridicat de:

  • Crestere in greutate
  • Diabet zaharat
  • Infectii cu drojdie (atat la femei, cat si la barbati: micoza vaginala, vaginita, penis cu candidoza)

Ca si in cazul zaharului alb, zaharul brun trebuie consumat cu moderatie.

 

 

Referinte:

  1. https://www.organicfacts.net/brown-sugar.html
  2. http://www.sugarhistory.net/sugar-facts/benefits-of-brown-sugar/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/brown-sugar-vs-white-sugar
  4. https://www.healthbenefitstimes.com/brown-sugar/
  5. https://www.msn.com/en-za/health/medical/brown-sugar-vs-white-sugar-which-is-better/ar-AACF2Xj?li=BBqg6Q7#page=2
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma