Categori: SportStil de viata

Polo pe apa – tot ce trebuie sa stii despre acest sport

Polo pe apa este un sport nautic de echipa. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre acest sport.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre polo pe apa
  2. Beneficii pentru sanatate
  3. Polo pe apa pentru copii
  4. Riscuri

Informatii generale despre polo pe apa

Daca esti in cautarea unui sport care sa combine munca de echipa si strategia unor sporturi precum rugby-ul si hocheiul, precum si beneficiile tonifiante ale inotului, atunci bine ai venit in lumea polo-ului pe apa!

Jucatorii de polo pe apa sunt de toate formele si dimensiunile si au pozitii diferite care necesita puncte forte. De asemenea, sportul are o latura sociala excelenta, atat in ​​apa, cat si in afara ei.

Polo-ul pe apa este un sport intens in care sportivii sunt nevoiti sa calce pe apa si sa inoate pentru perioade lungi de timp. Jocul de polo pe apa are durata a patru reprize a cate opt minute fiecare.

Origini

Polo-ul de apa a aparut in India secolului al XVII-lea, unde ofiterii armatei britanice au desfasurat un joc de polo pe apa, cunoscut in acea perioada sub denumirea de ”pulu”.

Ulterior, polo-ul de apa si-a facut drum spre Europa, unde regulile s-au dezvoltat, iar acest sport nautic a inceput sa semene mai mult cu rugby-ul. Jucatorii incercau sa duca mingea in partea opusa a terenului lor, fiind acceptate atacuri agresive in timpul acestui demers. Abia in 1870, Clubul de inot din Londra a adoptat jocul, creand primul set de reguli concepute pentru piscina. In 1880, jocul de polo pe apa a cunoscut schimbari drastice ale regulilor, adaptandu-se la calitatile si regulile fotbalului. Astfel, polo pe apa s-a indepartat de stilul mai agresiv si a adoptat un stil bazat pe tehnica si pricepere. In plus, au fost adaugate porti de 3m x 0,9m x 1,5m la ambele capete.

Polo de apa la Jocurile Olimpice

Polo-ul pe apa si-a facut prima oara aparitia la Jocurile Olimpice in timpul Jocurilor de la Paris din 1900. Este cel mai vechi sport de echipǎ jucat la toate editiile Olimpiadelor sportive de varǎ, din 1900, de cand a fost introdus ca sport olimpic. Marea Britanie a fost castigatoarea primei medalii de aur la polo pe apa. Desi sportul s-a desfasurat in afara Jocurilor de vara din 1904, de atunci a fost la toate Jocurile Olimpice de vara. Polo-ul pe apa pentru femei si-a facut loc in randul Jocurilor Olimpice din 2000, cand competitia s-a disputat la Sydney, Australia, luand prima medalie de aur.

Beneficii pentru sanatate

Fitness-ul in apa si atletismul ofera in mod traditional participantilor sai o gama vasta de beneficii fizice. Rezistenta impresionanta pe care apa o opune la fiecare antrenament are o mare importanta, oferind atat un antrenament aerob cat si unul anaerob. Mai jos poti gasi beneficiile fizice si pentru sanatate oferite de un meci de polo pe apa:

Arderea caloriilor

In timpul unui joc de polo pe apa, ai parte de un antrenament continuu, caracterizat de arderea grasimilor. In timp ce te afli in apa, nu ai voie sa atingi fundul piscinei, aceasta fiind una dintre regulile principale ale jocului. Acest lucru inseamna ca picioarele trebuie sa se miste constant, sa calce apa, pentru a-ti mentine partea superioara a corpului deasupra nivelului apei, astfel incat sa poti continua jocul. Aceasta miscare constanta arde calorii si ajuta la pierderea in greutate.

Antrenament cardio

Toata aceasta miscare iti face inima sa pompeze! Pentru a asigura sanatatea corecta a inimii, trebuie sa participi la antrenamente cardio timp de cel putin 30 de minute in fiecare zi. Daca inima pompeaza mai mult decat ritmul sau pe timp de repaus, in fiecare zi, pentru a preveni afectiunile cardiovasculare, daunele pot fi reparate, iar inima isi poate recapata forma buna. Polo-ul pe apa este o modalitate excelenta de a face antrenament cardio, datorita exercitiilor constante la care participi.

Este o modalitate de antrenare a intregului corp

In timpul unui joc de polo pe apa, toate partile corpului se misca incontinuu. Calci apa cu picioarele pentru a te mentine la suprafata, iti misti corpul cu ajutorul trunchiului, prinzi si arunci mingea cu bratele. Astfel, sunt angajate toate grupele musculare ale intregului corp si, prin aceasta activitate repetata, castigi forta.

Inot contra fortei apei

Proprietatile apei iti permit sa plutesti pe ea, insa presupune, in acelasi timp, sa depui destul de mult efort sa inoti contra ei. Aceasta rezistenta suplimentara care vine impotriva miscarii corpului te determina sa te misti impotriva fluxului apei si sa combini un antrenament cardio cu un antrenament de forta. Daca practici des polo pe apa, corpul tau se va modela si tonifica foarte usor!

Imbunatateste rezistenta

Fiind un sport ca presupune antrenamente intense, polo-ul pe apa impinge limitele atletice ale jucatorului si ii sporeste rezistenta. Acest lucru este benefic, deoarece iti permite sa faci exercitii fizice indelungate fara a te epuiza, transformandu-te intr-un sportiv mai puternic. Un studiu realizat in 2001 a constatat ca efectuarea de exercitii care cresc rezistenta are capacitatea de a reduce stresul oxidativ.

Efect de racorire a organismului

Practicarea miscarii in apa este o alegere excelenta, deoarece corpul nu mai ajunge sa se supraincalzeasca, stare din cauza careia organismul eventual ramane fara energie. Prin urmare, polo-ul pe apa, inotul si alte exercitii acvatice iti dau sansa sa-ti antrenezi corpul fara a ceda. Acest lucru prevede antrenamente lungi si intense.

Deprinderea anumitor strategii

In polo pe apa, echipa trebuie sa gaseasca o strategie pentru a-si depasi adversarii. Punerea ei in practica iti dezvolta o putere mentala, lucru care poate fi de mare ajutor in toate domeniile vietii. In plus, iti va reduce stresul pe care il resimti la serviciu si/sau in viata personala.

Prevenirea accidentarilor

Un alt mare beneficiu al sporturilor nautice este faptul ca apa actioneaza ca o perna pentru organism. Chiar si atunci cand un jucator este impins sau se arunca dupa minge, nu exista nicio suprafata dura de care sa se loveasca, iar apa impiedica exercitarea presiunii pe articulatii. Polo pe apa este unul dintre singurele sporturi cu impact ridicat in care procentajul accidentarilor este scazut, in ciuda faptului ca este un sport viguros.

Este un bun sport de echipa

Ai mai multa ”tragere de inima” sa te prezenti la antrenamente cand stii ca ai atatia prieteni care te asteapta. Sporturile de echipa iti dau o mare responsabilitate, iar exercitiile sunt mult mai regulate si placute. Exercitiile fizice obisnuite care se incadreaza in ritmul circadian zilnic aduc beneficii mari metabolismului. In acest fel, corpul arde grasimile, iar starea de sanatate si starea de spirit sunt la cote mari.

Polo pe apa inseamna eliberare de stres

Jucand polo pe apa, miscandu-ti picioarele pentru a ramane deasupra suprafetei apei si aruncand mingea cu toata forta corpului, vei simti literalmente ca tensiunea pluteste departe de tine.

Din cauza stresului zilnic, in timp, agresivitatea mentala se poate acumula fizic in corp, facandu-te sa te simti incordat si inconfortabil. Miscarea intensa este una dintre singurele modalitati de a te elibera de aceasta tensiune, iar polo-ul pe apa reprezinta un adevarat exemplu de antrenament intens.

Polo pe apa pentru copii

Polo-ul pe apa si-a castigat o multime de fani, de-a lungul timpului, copiii incepand sa practice acest sport de la varste cat mai fragede. Exista o versiune pentru sportivii mai tineri, care le permite sa stea intr-o apa mai mica sau agatati de marginea piscinei, insa acest lucru este interzis in polo-ul pe apa oficial.

Sfaturi pentru prevenirea accidentelor

Examen fizic sportiv

Sportivii ar trebui sa fie evaluati fizic inainte de preselectii pentru a se asigura ca sunt pregatiti de practicarea acestui sport in siguranta. Cel mai bun moment pentru aceasta evaluare este cu aproximativ 4-6 saptamani inainte de inceputul sezonului.

Fitness

Sportivii trebuie sa mentina la un nivel bun de fitness in timpul sezonului, dar si in afara lui. Cei cu o rezistenta precara au mai multe riscuri sa se raneasca atat in ​​apa, cat si in afara ei. De asemenea, este foarte importanta si efectuarea unor exercitii de incalzire si racire corespunzatoare.

Tehnica

Sportivii ar trebui sa invete si sa puna in practica tehnicile specifice sportului pe care il practica. De asemenea, trebuie sa aiba incredere in capacitatea lor de a inota in acelasi spatiu cu alte persoane. Sportivii trebuie sa colaboreze cu antrenorii si preparatorii fizici pentru dobandirea unei tehnici adecvate.

Echipament

Echipamentul de siguranta trebuie sa se potriveasca la fix si corect si sa fie bine intretinut. Acest echipament cuprinde:

  • Dopuri cu protectie pentru urechi pentru a reduce riscul de ranire a urechilor
  • Proteze dentare
  • Ochelari de baie
  • Produse de protectie solara (crema cu protectie solara, balsam de buze cu protectie solara) atunci cand inoti in aer liber

Mediu inconjurator

Apa de la piscina trebuie verificata de catre persoanele responsabile cu intretinerea piscinei. Produsele chimice si clorul in exces pot provoca iritatii ale ochilor si eruptii cutanate. Hipotermia poate aparea atunci cand meciurile se disputa in apa rece.

Reguli

Polo-ul pe apa poate fi foarte dur. Multe dintre ”contacte” au loc sub apa, unde arbitrii nu au vizibilitate buna. Aceste contacte sunt adesea trecute cu vederea si pot duce la accidentari. Parintii si antrenorii ar trebui sa incurajeze fair play-ul in randul copiilor. De exemplu, sportivii nu ar trebui sa-si scufunde niciodata adversarii sub apa.

Riscuri

Ca orice sport caracterizat si de contactul intre jucatori, polo-ul pe apa vine la pachet cu anumite riscuri de accidentare.

Leziuni oculare

Leziunile oculare apar frecvent in sporturile care implica mingi, insa pot aparea si in urma unui deget in ochi. Orice vatamare care afecteaza vederea sau in care este prezenta sangerarea din interiorul ochiului trebuie evaluata de un oftalmolog. Jucatorii de polo pe apa ar trebui sa poarte ochelari de inot in timpul antrenamentului si meciurilor. Oficialii le recomanda copiilor implicati in sporturi organizate sa poarte ochelari de protectie adecvati.

Leziuni la nivelul capului

Comotiile apar adesea atunci cand un sportiv este lovit in cap de un competitor (de obicei cu cotul). Comotia reprezinta o vatamare a creierului care perturba temporar sau permanent functia normala a acestuia.

Semnele si simptomele unei comotii variaza de la usoare pana la grave si au loc de obicei imediat dupa accidentare, desi pot aparea la cateva ore dupa incident.

Leziuni la umar

Leziunile la nivelul umerilor apar de obicei in urma aruncarilor repetate si a miscarilor de inot. Acest lucru poate fi cauzat de slabirea muschilor spatelui si ai trunchiului. De obicei, tratamentul se bazeaza pe exercitii de recuperare axate pe o mai buna postura, pe aplicarea pungilor cu gheata, medicamente si odihna adecvata.

Leziuni ale degetelor

Leziunile la nivelul degetelor apar atunci cand degetul este lovit de minge, de mana sau de corpul adversarului. Un ”deget blocat” este adesea trecut cu vederea din cauza mitului ca nu exista niciun remediu, chiar daca este rupt. Daca fracturile care implica o articulatie sau un tendon nu sunt tratate in mod corespunzator, sportivul se poate alege cu o dauna permanenta.

Orice vatamare care este asociata cu o luxatie, deformare, incapacitate de indreptare sau indoire a degetului sau durere semnificativa trebuie examinata de catre un medic. Poate fi nevoie chiar de efectuarea unei radiografii.

Leziuni la nivelul genunchilor

Sindromul dureros femuro-patelar (sau durerea patelofemurala) este o leziune frecventa cauzata de miscarea prelungita de calcare a apei. Provoaca durere in partea din fata a genunchiului, iar uneori este asociata cu o umflatura si poate fi severa. Sindromul se trateaza cu gheata, stretching, antiiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) si repaus.

Sportivii trebuie sa mearga la medic cat mai curand posibil daca nu pot calca in piciorul accidentat. De asemenea, acestia ar trebui sa fie vazuti de medic daca genunchiul este umflat, daca a trosnit in momentul accidentarii sau daca simt ca ii lasa, pur si simplu, genunchiul.

 

Referinte:

  1. https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/sports/Pages/Water-Polo.aspx
  2. https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-water-polo/
  3. https://athletics.carleton.ca/2014/didnt-know-water-polo/
  4. https://www.swimming.org/waterpolo/8-health-benefits-playing-water-polo/
  5. https://www.reuters.com/article/us-health-head-injury-waterpolo/water-polo-players-sustain-frequent-head-impacts-idUSKCN1T02FS
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma