Infectia cu rotavirus la copii – simptome, tratament, preventie

Infectia cu rotavirus la copii este principala cauza de aparitie a cazurilor de diaree infectioasa la cei mici. Aflati prin ce simptome se manifesta, cum se trateaza, ce complicatii pot aparea si ce putem face pentru a preveni infectia cu rotavirus la copii.

Cuprins:

(1) Ce este rotavirusul?
(2) Factori de risc pentru infectia cu rotavirus
(3) Cum se manifesta infectia cu rotavirus la copii?
(4) Diagnostic
(5) Tratament pentru rotavirus la copii
(6) Complicatii
(7) Cum poate fi prevenita infectia cu rotavirus la copii?

Ce este rotavirusul?

Rotavirusul este un virus comun si foarte contagios, care provoaca inflamatie la nivelul stomacului si intestinului, manifestate prin varsaturi si diaree. Este unul dintre virusurile care cauzeaza gastroenterite. Privit la microscop, are o forma rotunda, de unde vine si denumirea (in latina, “rota” inseamna rotund).
Infectia rotavirala poate fi cauzata de serotipurile A, B si C de rotavirus.

Infectiile severe cu rotavirus, numite gastroenterite cu rotavirus, sunt in topul cauzelor de diaree severa la bebelusi si copii mici (cu varste intre 3 si 15 luni). La nivel mondial, diareea cauzata de infectia cu rotavirus cauzeaza peste jumatate de milion de decese, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Varsaturile si diareea pot duce rapid la deshidratare severa, care netratata corespunzator, poate fi fatala.

Cum se transmite rotavirusul

Rotavirusul se transmite pe cale fecal-orala. La un copil cu rotavirus, virusul este prezent in scaun dinainte ca simptomele sa se manifeste si pana la 10 zile dupa ce simptomele dispar. Daca merge la toaleta si nu se spala pe maini, virusul se poate raspandi pe mainile sale si de acolo pe orice atinge (suprafete, obiecte, mancare). Cand alti copii vin in contact cu aceste obiecte si suprafete contaminate, sunt expusi virusului. Daca nici ei nu se spala pe maini inainte de masa, ori in cazul copiilor mici, introduc mainile murdare in gura, dupa ce au atins o suprafata contaminata (o jucarie), este foarte probabil sa dezvolte infectia cu rotavirus.

Rotavirusul poate fi luat si prin consumul de alimente sau lichide contaminate sau prin contactul cu suprafete si obiecte contaminate. Virusul traieste cateva saptamani pe suprafete, daca nu sunt dezinfectate (jucarii, clantede usi, creioane, ustensile, telecomanda, telefon, blat de bucatarie, robinet de la chiuveta etc.)

Epidemiile de enterocolita cu rotavirus la copii apar de obicei in colectivitati. Aici riscul ca cei mici sa atinga obiecte contaminate este mai mare. Si persoanele care au in grija copiii pot raspandi virusul, mai ales daca nu se spala pe maini dupa ce schimba scutece.

Factori de risc pentru infectia cu rotavirus

Categoria de varsta cu cel mai mare risc este intre 3 si 35 de luni. Infectiile cu rotavirus sunt mult mai frecvente in lunile reci ale anului, incepand din toamna si pana la sfarsitul primaverii. De asemenea, frecventarea colectivitatilor poate fi un alt factor de risc, intrucat un copil deja infectat cu rotavirus are mari sanse sa transmita virusul mai departe.

Pe langa copiii mici, frecvent sunt afectati si rudele apropiate ale acestora, precum si persoanele care ii ingrijesc (bone, bunici, ingrijitoare de la cresa/gradinita).

De asemenea, persoanele imunodeprimate reprezinta o categorie de risc inalt pentru infectia cu rotavirus.

Cum se manifesta infectia cu rotavirus la copii?

Dupa expunerea la virus, poate dura pana la 2 zile pana sa apara simptomele (incubatia). Manifestarile pot sa difere de la un copil la altul si sa aiba intensitati diferite. De obicei infectia rotavirala debuteaza cu febra si varsaturi, urmate apoi de diaree apoasa. La adulti tabloul simptomatic e similar cu al copiilor, doar ca manifestarile sunt mai usoare, iar uneori simptomele nu se manifesta deloc.

Rotavirus la copii simptome

Debutul bolii este brusc, marcat de aparitia varsaturilor si scaunelor diareice apoase.
Cele mai comune simptome de rotavirus la copii sunt:

  • greata si varsaturile;
  • scaune diareice apoase frecvente, care pot dura intre 3 si pana la 8 zile;
  • durere sau crampe abdominale;
  • febra, care trece in general in 1-2 zile.

Daca organismul pierde prea multe lichide, este posibil sa apara deshidratarea, in special in cazurile de rotavirus bebe, dar nu sunt excluse nici cazurile de rotavirus copii mari. Senzatia de greata si incapacitatea de a retine lichidele ingerate pot aparea indiferent de varsta.
Deshidratarea ii face pe cei mici slabiti si apatici, gura le este uscata si pulsul creste.

Cum poate fi recunoscuta deshidratarea – iata principalele semne pe care sa le aveti in vedere:

  • letargie;
  • somnolenta;
  • iritabilitate;
  • senzatie de gura uscata;
  • sete;
  • paloarea pielii;
  • ochi “infundati”;
  • la bebelusi fontanela este deprimata (are aspect afundat);
  • putine lacrimi sau absenta lacrimilor cand copilul plange;
  • scaderea cantitatii de urina eliminata sau numarul mic de scutece udate in cazul bebelusilor.

Important! Prezentati-va la medic obligatoriu:

  • cand copilul are varsta mica si prezinta simptomele infectiei cu rotavirus;
  • starea generala a copilului este alterata;
  • cand apar semne de deshidratare la un copil care nu poate mentine lichidele ingerate din cauza varsaturilor frecvente.

Infectia cu rotavirus la copii – diagnostic

Diagnosticul de rotavirus la copii este important sa fie pus, pentru ca multe dintre simptome sunt similare cu manifestarile altor afectiuni. Medicul pune diagnosticul dupa ce examineaza clinic copilul si eventual solicita realizarea unor analize (sange, urina, scaun).

Rotavirus analize

Analizele pentru rotavirus nu se fac de rutina, decat daca este necesar (copilul ajunge la urgenta in stare de deshidratare severa sau in contextul unei epidemii de infectie rotavirala).

Identificarea rotavirusului se face prin teste virale, respectiv teste rapide de detectie a antigenului din materiile fecale.

Coprocultura se face pentru a se determina cauza diareei – daca e vorba de un virus sau de o bacterie. In acest caz din urma, rezultatul este insotit si de o antibiograma. Infectiile cauzate de bacterii necesita tratament cu antibiotic. In cazul infectiei cu rotavirus nu se administreaza antibiotic.

O alte analiza in infectia cu rotavirus pe care medicul va poate recomanda sa o faceti este coprocitograma.

Tratament pentru rotavirus la copii

Tratamentul in cazurile de rotavirus la copii vizeaza reducerea simptomelor. Este un tratament simptomatic, pentru ca nu exista un tratament specific care sa vindece infectia cu rotavirus. Chiar si copiii care sunt vaccinati impotriva rotavirusului pot contacta aceasta infectie si nu doar o data.
Nu se administreaza antibiotice si nici medicamente antivirale in infectia cu rotavirus la copii.

Tratamentul simptomatic are in vedere gravitatea manifestarilor, varsta copilului, starea lui generala de sanatate. Cazurile in care bebelusii si copiii mici sunt sever deshidratati din cauza diareei si varsaturilor necesita spitalizare. Acestia primesc perfuzii pentru rehidratare. Cazurile usoare, in care copilul accepta lichide, iar parintii pot tine sub control febra si varsaturile, pot fi gestionate acasa. In cazul tratamentului acasa, este important ca parintii sa acorde atentie masurilor igienico-dietetice, pentru a limita pe cat posibil raspandirea rotavirusului si eventuala infectare a celorlalti membri ai familiei. Aceste masuri de igiena sunt prezentate in capitolul urmator.

Oricat de neplacuta este infectia cu rotavirus la copii, din pacate nu se poate trata cauza. Tratamentul simptomatic include:

  • Hidratarea corespunzatoare a copilului (apa, lapte matern, lapte formula, saruri de rehidratare) in cazurile cand accepta lichidele pe gura. Nu sunt indicate sucurile de fructe sau sucurile carbogazoase, intrucat acestea pot agrava diareea. In cazul copiilor alaptati, alaptarea nu trebuie intrerupta. Cand sunt prezente varsaturile, lichidele se ofera cate putin, pentru a nu le agrava.
  • Introducerea alimentelor solide se face treptat, cand copilul are o toleranta digestiva buna. Evitati sa fortati copilul sa manance, pentru a nu aparea din nou varsaturile. Se recomanda si urmarea unui regim alimentar pana la revenirea completa.
  • Medicul poate prescrie si administrarea de probiotice.
  • Odihna si mentinerea copilului la domiciliu, cu evitarea colectivitatilor.

Regim rotavirus

Dupa un episod de enterocolita, copilul ar trebui sa aiba un regim alimentar adecvat. Alimentatia in cazul infectiei cu rotavirus la copii ar trebui sa includa alimente usoare, care sa nu agraveze varsaturile sau diareea.

  • Se recomanda: gustarile uscate (biscuiti sarati, grisine, sticksuri, paine prajita), banane, orez, mere coapte, supe de legume, paste integrale, carne de pui la gratar sau fiarta, legume coapte.
  • Trebuie evitate sucul de mere, laptele, alimentele cu zahar, mancarea picanta sau condimentata, alimente prajite.

Infectia cu rotavirus – complicatii

Diareea si varsaturile pot fi atat de severe in cazul bebelusilor si copiilor mici, incat se pot deshidrata. In caz de deshidratare severa, este nevoie de ingrijire de urgenta la spital si administrarea de perfuzii pentru rehidratare. Copilul primeste lichide intravenos pana cand nivelul lui de hidratare se normalizeaza. Nivelul de electroliti din sange este determinat prin realizarea unor analize de sange.

Cand ar trebui sa va adresati medicului:

  • copilul are diaree mai mult de 24 de ore;
  • episoadele de varsaturi sunt frecvente;
  • scaunele copilului sunt de culoare neagra sau prezinta sange;
  • pare letargic, iritabil si e in suferinta;
  • are simptome de deshidratare.

Deshidratarea este principala complicatie a infectiei cu rotavirus la copii, fiind o cauza importanta de deces in randul copiilor afectati din tarile in curs de dezvoltare.

Cum poate fi prevenita infectia cu rotavirus la copii?

Un copil care a facut infectie cu rotavirus nu dobandeste imunitate, el se poate infecta din nou, pentru ca exista mai multe tipuri de rotavirusuri care pot cauza enterocolite. De cele mai multe ori, bolile ulterioare sunt insa mai putin severe decat prima. Prevenirea infectiei cu rotavirus consta in vaccinarea anti-rotavirus si respectarea masurilor de igiena care sa opreasca eventuala raspandire a patogenilor.
La bebelusii sub 3 luni, anticorpii transmisi transplacentar, precum si laptele matern ofera protectie imunitara impotriva rotavirusului.

Rotavirus vaccin

Una dintre cele mai sigure metode pentru prevenirea infectiei cu rotavirus este vaccinarea anti-rotavirus. Pe langa protectia individuala oferita unui copil, vaccinarea anti rotavirus ajuta la stoparea raspandirii infectiei intr-o colectivitate.

Exista doua vaccinuri impotriva rotavirusului, care se administreaza la bebelusi pe cale orala, in primele luni de viata.

  • RotaTeq – se administreaza in 3 doze, la 2 luni, la 4 luni si la 6 luni;
  • Rotarix – se administreaza in 2 doze, la 2 luni si la 4 luni.

Vaccinurile constau intr-un lichid care li se administreaza bebelusilor pe gura. Efectele secundare sunt usoare si pot include diaree, varsaturi si febra. Se recomanda utilizarea aceluiasi vaccin la a doua, respectiv a treia doza, si nu combinarea celor doua vaccinuri, intrucat acestea au concentratii diferite.

Bebelusul trebuie sa aiba varsta de minim 6 saptamani la prima doza de vaccin, iar intre vaccinari sa existe un interval de cel putin 4 saptamani.

Precautia este necesara in cazul imunizarii anti-rotavirus atunci:

  • cand bebelusul e bolnav, cu exceptia racelilor usoare sau a altor afectiuni minore; amanati pana cand copilul e intr-o stare buna de sanatate;
  • cand copilul a avut o reactie alergica severa la o doza anterioara din vaccin;
  • cand copilul are imunodeficienta combinata severa, o tulburare genetica;
  • cand copilul a avut o intususceptie (un blocaj la nivel intestinal).

Ambele vaccinuri sunt disponibile si in Romania. Acestea nu fac parte din schema obligatorie de vaccinare. Pentru mai multe detalii despre vaccinarea anti rotavirus este important sa va consultati cu medicul copilului.

Alte masuri de prevenire a infectiei cu rotavirus la copii

Pentru reducerea cazurilor de infectie cu rotavirus iata ce masuri de siguranta mai pot fi luate:

  • Utilizati solutii de dezinfectie rotavirus pentru suprafetele cu care copiii intra des in contact.
  • Contactul copiilor cu persoanele bolnave ar trebui limitat pe cat posibil.
  • In cazurile care se pot trata acasa, este foarte importanta spalarea mainilor tuturor membrilor familiei, pentru a se evita raspandirea si contactarea infectiei.
  • Parintii ar trebui sa se spele pe maini cu apa si sapun dupa schimbarea scutecelor, inainte de a pregati masa, inainte si dupa ce au grija de copilul bolnav.
  • Manevrati cu grija scutecele murdare pana ajung la cosul de gunoi, pentru a evita raspandirea infectiei pe aceasta cale (nu uitati ca rotavirusul are transmitere prin materiile fecale).
  • La copiii mai mari, care utilizeaza toaleta, asigurati-va ca se spala bine pe maini dupa ce merg la baie.
  • Copiii bolnavi ar trebui sa ramana acasa, sa nu frecventeze colectivitatile (cresa, gradinita, scoala).

Referinte:

(1) Rotavirus Infection in Children – https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=P02540
(2) Rotavirus – https://kidshealth.org/en/parents/rotavirus.html
(3) Your Child’s Immunizations: Rotavirus Vaccine – https://kidshealth.org/en/parents/rotavirus-vaccine.html
(4) Rotavirus Infection – https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/rotavirus-infection
(5) What is Rotavirus? – https://www.webmd.com/children/guide/what-is-rotavirus#2
(6) Rotavirus – https://www.cdc.gov/rotavirus/about/index.html

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma