Insulinoterapia este singura modalitate de tratament a bolnavilor de diabet zaharat tip 1, diabet zaharat LADA, dar si a celor cu diabet zaharat tip 2 insulino-necesitant. Mai multe despre insulinoterapie si regulile de administrare a acesteia puteti afla din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este insulinoterapia?
  2. Tipuri de insulina
  3. Cand este indicata insulinoterapia?
  4. Controlul metabolic la pacientul diabetic
  5. Doza de insulina in functie de glicemie
  6. Reguli de administrare
  7. Efecte secundare

Ce este insulinoterapia?

Dat fiind natura tulburarilor biohormonale din diabetul zaharat insulinodependent, respectiv incapacitatea pancreasului insular de a mai secreta cantitati suficiente de insulina (evident si lipsa modularii absolut necesare), singura solutie in terapia bolnavilor in aceasta situatie continua sa fie insulinoterapia parenterala (intravenos).

Desi este elementul cheie in terapia acestor pacienti, rezultatele ce se obtin depind si de alti factori terapeutici deosebit de importanti, cum sunt:

  • dieta
  • exercitiul fizic
  • buna educatie si instruire a pacientului privitor la boala si modul ei specific de tratament
  • controlul biologic riguros respectat

Tipuri de insulina

Printre cele mai utilizate tipuri de insulina se numara:

Humalog

Humalog este un produs care contine ingredientul activ denumit insulina lispro. Este extrem de rapida si incepe de obicei sa-si faca efectul in decurs de 15 minute.

Lantus

Lantus este o insulina analoga cu durata lunga de actiune. In mod obisnuit, Lantus se administreaza organismului o data pe zi.

Levemir

Levemir este, de asemenea, o insulina analogica cu durata lunga de actiune. Levemir tinde sa aiba o durata mai mica de actiune decat Lantus si de aceea se administreaza adesea de doua ori pe zi.

Novorapid

Ingredientul activ din Novorapid este insulina aspart. Atunci cand Novorapid este injectata, actioneaza extrem de rapid pentru a normaliza nivelurile de zahar din sange. In mod normal, aceasta incepe sa functioneze dupa 10-20 de minute si va dura intre 3 si 5 ore.

Actrapid

Actrapid este o insulina cu actiune extrem de rapida si poate fi administrata impreuna cu alte medicamente de insulina cu actiune prelungita.

Humulin

Insulina Humulin contine insulina umana. Sunt disponibile in variante cu actiune rapida, cu actiune intermediara si preamestec.

Insuman

Insuman este un alt tip de insulina care vine sub mai multe forme diferite. Insuman bazala este o insulina cu actiune intermediara care contine ingredientul activ izofan.

Insulatard

Insulatard este o insulina bazata pe ingredientul uman izofan, iar doza poate fi gasita sub forma de stilou injector.

Cand este indicata insulinoterapia?

Dupa cum s-a putut stabili prin studiu radioimunologic, curba insulinemiei la omul sanatos este caracterizata de realizarea unor varfuri de secretie la circa 30 de minute postprandial, ce survin pe fondul unei secretii bazale continuu modulate de nivelul glicemiei. La circa trei-patru ore de la atingerea maximului postprandial, valorile insulinemiei revin la punctul de plecare. In plus, acest mod general de comportament al insulinemiei are un eficient efect de control asupra glicemiei care evolueaza intre limite precise, indiferent de conditiile in care se face acest lucru (post, efort, repaus, diverse alte stari fiziologice sau chiar de boala). Drept rezultat final, organismul dispune de un veritabil homeostat glicemic care asigura periferiei cantitatile de glucoza necesare, fara risc de hipo- sau hiperglicemie.

Controlul metabolic la pacientul diabetic

Pe de alta parte, cea mai mare parte a cercetarilor efectuate in ultimele doua decenii confirma importanta realizarii la diabetici a unui cat ”mai bun control metabolic”, respectiv a unor glicemii cat mai aproapiate de cele ale subiectului sanatos. Acest lucru este absolut necesar pentru diminuarea riscurilor complicatiilor degenerative atat de frecvent intalnite la cei prost echilibrati.

Deziteratul a unui cat mai bun control metabolic implica printre altele si realizarea unei curbe de descarcare a insulinei exogene administrata parentenal cat mai asemanatoare cu curba insulinemiei intalnita la subiectul sanatos.

Daca un bun control metabolic este rezultatul final al factorilor terapeutici amintiti (insulinoterapie, dieta, efort fizic, control biologic, educatie), mimarea, pe cat posibil, a curbei fiziologice de secretie a insulinei este rezultatul:

  • modului in care este utilizata insulina (in administrarea sa parenterala)
  • tipului de insulina
  • cailor de administrare (s.c., i.m., i.v.)
  • mijloacelor cu care se face insulinoterapia (injectii, sisteme de ”pompa” etc.)
  • criteriilor ce se au in vedere la stabilirea dozelor sau eventual, a modului cum sunt modulate acestea

Desi in ultima decada s-au realizat importante progrese si inovatii in toate aceste directii, in cele ce urmeaza vom aprofunda doua aspecte: tipurile de insulina si utilizarea lor in injectii subcutanate in tratamentul cronic, de zi cu zi, al diabeticului. Pentru tipurile de insulina credem ca acest lucru se justifica prin faptul  ca in acest domeniu cercetarile ultimilor 10-15 ani au dat rezultate ce au intrat in practica curenta, generalizandu-se chiar. Pentru utilizarea insulinei in injectii subcutanate pe motivul ca, in ciuda unor inovatii de real interes si care au patruns in anumita masura in uzul clinic uman, aceasta tehnica clasica de utilizare a insulinei continua sa fie de departe cea mai folosita la ora actuala. Acest lucru este valabil inclusiv in acele tari in care s-au realizat cele mai spectaculoase progrese pa calea ”revolutionarii” acestui domeniu.

Doza de insulina in functie de glicemie

Doza, forma si frecventa administrarii depind de:

  • varsta
  • tipul diabetului pe care il aveti
  • severitatea starii
  • alte afectiuni medicale pe care le aveti
  • cum reactionati la prima doza

Doze fixe de insulina

Daca v-a fost recomandata o insulinoterapie cu doza fixa, medicul va va ajuta sa alegeti doza sau dozele care trebuie luate in fiecare zi.

Daca nivelul de glucoza din sange ajunge sa fie prea mare sau prea mic, contactati specialistul pentru a va ajuta sa faceti orice ajustare a dozei, dupa caz.

Doze flexibile de insulina

Daca utilizati insulinoterapia cu doza flexibila, va trebui sa injectati o doza adecvata pentru a va asigura ca nivelul glicemiei nu este prea ridicat sau prea scazut.

Cand incepeti terapia cu insulina, specialistii in diabetologie ar trebui sa va ofere indrumari cu privire la cantitatea de insulina care trebuie administrata. Cerintele privind insulina vor varia de obicei de la masa la masa si pot fi influentate de o varietate de factori.

Verificarea nivelului de glucoza din sange va juca un rol util in a va ajuta sa decideti cata insulina trebuie sa administrati.

Persoanele care utilizeaza o insulinoterapie cu doza flexibila trebuie sa faca analize de sange in mod regulat pentru a sti ce doza sa foloseasca si pentru a preveni hipoglicemia.

Reguli de administrare

Ce puteti face daca ati uitat sa va administrati doza

Am uitat sa fac insulina!” Este situatia cu care s-au confruntat mai multi pacienti de-a lungul timpului. Insa situatia nu este critica daca realizati acest lucru la timp.

Daca uitati sa va administrati insulina pe termen lung (insulina bazala) si va dati seama la timp, trebuie sa va injectati doza obisnuita daca aceasta este administrata intr-un interval mai scurt de doua ore fata de ora la care trebuia facuta.

In acest caz, va trebui sa stiti ca insulina va fi activa in organism mai tarziu decat de obicei, tocmai pentru ca a fost administrata mai tarziu. In unele cazuri, acest lucru poate creste riscurile de hipoglicemie. De aceea, daca aveti indoieli, discutati cu medicul.

In ce cazuri trebuie administrata rapid insulina?

Daca au trecut mai mult de 2 ore de la administrarea injectiei si nu sunteti sigur ce sa faceti, discutati cu specialistul, acesta urmand sa va sfatuiasca in privinta deciziei pe care s-o luati. Este important sa va consultati cat mai repede cu medicul, deoarece glicemia poate incepe sa creasca si sa atinga niveluri periculoase.

Daca nivelul de glucoza din sange este ridicat atunci cand ati uitat sa va faceti o doza, poate fi necesar sa administrati o doza de insulina cu actiune rapida pentru a scadea nivelul de glucoza din sange. Daca nu sunteti sigur ce sa faceti, solicitati sfatul personalului medical.

Cum poate fi injectata insulina?

In general, specialistii recomanda ca injectia sa fie facuta in abdomen, acestia sustinand ca doza de insulina isi face efectul mai rapid decat in alte cazuri.

Reguli:

  • Dezinfectati pielea in care veti injecta insulina. Puteti folosi un tampon de bumbac inmuiat in alcool.
  • Luati un pliu al pielii. Indepartati usor grasimea dintre degetul mare si primul deget.
  • Introduceti acul direct in piele. Nu tineti seringa intr-un unghi anume. Asigurati-va ca acul intra complet in piele.
  • Apasati in jos pistonul pentru a injecta insulina. Apasati pistonul pana cand insulina este complet injectata. Tineti acul in loc timp de 5 secunde dupa ce ati injectat insulina.
  • Scoateti acul. Apasati pe locul injectarii timp de 5 pana la 10 secunde. Nu frecati. Aceasta va impiedica scurgerea insulinei.
  • Aruncati seringa utilizata, conform instructiunilor.

Efecte secundare

Hipoglicemia postterapeutica

Hipoglicemia postterapeutica este poate cel mai frecvent incident terapeutic, pe care practic mai toti diabeticii il traiesc la un moment dat. Cel mai adesea pot survenii manifestarii asa-zise minore ale hipoglicemiei, care, corect interpretat de pacienti, isi primesc pe loc sanctiunea terapeutica – ingestia unei anumite cantitati de HC, preferabil rapid resorbabile. Privind lucrurile simplist, hipoglicemia apare din cauza efectului hipoglicemiant al insulinoterapiei. De fapt, numai in cazuri de supradozare poate fi ”incriminata” direct insulinoterapia. Important pentru medic si pentru pacient este sa interpreteze corect modul (cauza) care a indus hipoglicemia pentru a se evite pe viitor repetarea ei.

Dam succint cateva jaloane practice in acest sens, respectiv cauze ale unor hipoglicemii:

Nerespectarea corecta a insulinoterapiei

Doze gresit prea mari, injectii i.m. in loc de s.c., schimbarea din greseala a tipului de insulina – de ex. 32 U. insulina cristalina in loc de 32 U. Novo – lente.

Nerespectarea dietei

Saritul peste mese sau gustari, mese cu continut insuficient in HC sau adormitul dupa efctuarea injectiei.

Eforturi fizice mai deosebite

Si aici pot fi incluse munca fizica sau sport fara prealabila ingestie de HC.

Remisiune

Cu alte cuvinte, scaderea treptata a necesarului de insulina in legatura cu o reluare partiala (dar totdeauna efemera) a insulinosecretiei. In acest caz, o doza anterior corect stabilita se dovedeste in timp prea mare si provoaca hiperglicemie! Sanctiunea terapeutica presupune si reajustarea in jos a dozei, dar si informarea pacientului asupra naturii remisiunii si asupra importantei controlului in aceasta perioada.

Scaderea necesarului de insulina in cursul evolutiei unei nefropatii diabetice

Ori de cate ori un pacient acuza hipoglicemii, chiar si minore, medicul este dator sa inventarieze rapid cauzele si sa nu se limiteze la simpla sanctiune terapeutica imediata, aportul de HC oral sau i.v., dupa caz. El trebuie sa detecteze cauza, sa o explice pacientului si sa-l instruiasca asupra celor ce are de facut pentru ca hipoglicemia sa nu se mai repete.

De retinut totusi ca hipoglicemiile nu sunt o fatalitate in diabet si ca ele pot fi evitate printr-o atenta tatonare a dozelor de insulina, printr-o dieta corecta, si printr-o buna educatie si instruire practica a diabeticului, care in fapt trebuie sa-si aplice singur tratamentul.

Bolnavii cu diabet de tip I risca sa faca hiperglicemii tardive cand primesc beta-blocante neselective. Acestea reduc mobilizarea glucozei din depozitele hepatice si musculare si totodata estompeaza simptozele de alarma ale hipoglicemiei.

Reactiile alergice

Local se poate manifesta sub doua forme:

  • papula eritematoasa, care apare la locul de injectie si dispare dupa un timp variabil;
  • nodul indurat s.c. la sediul injectiei; poate evolua spre lipodistrofie.

Mai rar pot aparea reactii alergice generalizate:

  • urticarie
  • eritem scarlatiniform

In toate eceste cazuri se trece la insulina MC.

Insulinorezistenta

In cazurile de insulinorezistenta de cauza cunoscuta, se va trata cauza. In situatiile in care este incriminabil un factor imunologic, se va schimba tipul de insulina (de ex. porcina in loc de bovina). Se prefera totusi trecerea pe o insulina MC.

Unii autori au folosit in abordarea acestei forme de insulinorezisteta corticoterapia.

Tulburari de vedere

Daca la baza nu se afla o retinopatie sau o cataracta incipienta,  multe din tulburarile oculare, mai ales la diabeticii care sunt la inceputul tratamentului hipoglicemiant, pot aparea din cauza unor tulburari ale refractiei in mediile transparente, legate de scaderea glicemiei. In asemenea situatie, fenomenele cedeaza spontan dupa una-doua saptamani.

 

Referinte:

https://www.diabetes.co.uk/insulin/insulin-types.html

https://www.joslin.org/info/insulin_a_to_z_a_guide_on_different_types_of_insulin.html

https://dtc.ucsf.edu/types-of-diabetes/type1/treatment-of-type-1-diabetes/medications-and-therapies/type-1-insulin-therapy/types-of-insulin/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/insulin/art-20050970

https://www.pharmaceutical-journal.com/learning/learning-article/how-to-interpret-blood-glucose-monitoring-charts-and-adjust-insulin-doses/10031318.article?firstPass=false

https://www.diabetesselfmanagement.com/managing-diabetes/treatment-approaches/type-2-diabetes-and-insulin/

https://www.diabetes.co.uk/insulin/insulin-dosage.html

https://www.drugs.com/cg/how-to-give-an-insulin-injection.html

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma