Ciuperca limbii este in general tratata eficient prin remedii naturiste, dar exista si riscul de agravare, in functie de cauze. Iata care sunt cele mai la indemana solutii cand ne confruntam cu o astfel de problema.

Cuprins:

1. Ce este ciuperca limbii?
2. Cand apare ciuperca limbii?
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Solutii naturiste pentru ciuperca limbii
6. Metode de preventie

Ce este ciuperca limbii?

Ciuperca limbii este cauzata in general de igiena orala deficitara. In cele mai multe cazuri, celulele moarte, resturi alimentare, murdaria, ciupercile si bacteriile etc. se prind in interiorul papilelor de pe limba, se acumuleaza si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

Aspectul albicios al limbii poate fi dat si de consumul crescut de alcool, de fumat, de stari de febra, iritatii si afectiuni stomatologice, stari de deshidratarea, reactii la medicamente, infectia cu Candida, consumul de alimente picante etc. O limba sanatoasa are culoare roz si se observa clar papilele. Cand limba este albicioasa, inseamna ca papilele sunt inflamate si sunt depuneri pe limba, putand fi vorba de o ciuperca.

Poate sa apara la orice varsta, dar cel mai frecvent afecteaza sugarii si varstnicii. La persoanele cu imunitate scazuta, aftele se pot raspandi la amigdale sau in spatele gatului, ceea ce poate face dificila inghitirea.

Cand apare ciuperca limbii?

Ciuperca limbii este data de supraaglomerarea de bacterii si alte microorganisme, de obicei Candida albicans, pe suprafetele umede care captusesc interiorul gurii si limbii. Candida este un microorganism in mod normal inofensiv de pe suprafata pielii si tractului digestiv. Cu toate acestea, in anumite conditii (cum ar fi o problema de sanatate subiacenta sau utilizarea unor medicamente), candidoza poate creste mai repede si poate duce la o infectie.

Cea mai frecventa cauza a limbii albicioase este deshidratarea sau gura uscata, care reprezinta un teren propice pentru reproducerea bacteriilor. Este normal uneori ca la nivelul gurii sa se gaseasca si Candida, in stare latenta. In functie de anumiti factori, aceasta poate deveni activa si se dezvolta mai mult, putandu-se raspandi la nivelul intregii guri, a gingiilor, limbii, amigdalelor si in spatele gatului – ducand la acea limba alba, sau leziunile albe, roseata si chiar sangerare.

Culoarea limbii albicioasa poate fi data insa si de infectii bacteriene, cum ar fi sifilisul sau boala parodontala, sau de unele tulburari autoimune cronice denumite lichen planus oral. Leucoplazia (cand celulele din gura cresc excesiv) si limba geografica (pete rosiatice pe limba, cu bordura alba) sunt alte afectiuni care pot cauza albirea limbii sau pete albe pe limba.

Ciuperca limbii se poate dezvolta treptat sau brusc. Se pot observa leziuni albicioase, ca niste pete, la inceput mici, dar care se extind treptat. Pot cauza durere, disconfort, sangerare, fisura la nivelul gurii.

Factori de risc

Factorii de risc pentru ciuperca limbii includ:

  • varsta – copiii si varstnicii sunt mai expusi riscului;
  • imunitatea slaba din cauza unor tulburari ale sistemului imunitar sau infectie cu virusul imunodeficientei umane (HIV);
  • diabet necontrolat;
  • gura uscata din cauza afectarii glandelor salivare sau a anumitor medicamente;
  • antibiotice cu spectru larg, ce pot modifica echilibrul normal al microorganismelor;
  • corticosteroizi si prednison, ce pot afecta imunitatea;
  • infectii cu Candida in alte regiuni;
  • leziuni la nivelul gurii;
  • deficiente nutritionale;
  • fumatul.

Simptome

La adulti si copii mai mari, semnele si simptomele de ciuperca limbii pot include:

  • zone rosii inflamate pe limba sau albicioase;
  • crapaturi si roseata in colturile gurii;
  • afectarea gustului;
  • gust neplacut in gura;
  • dureri in interiorul gurii;
  • gingii inflamate.

In general, in caz de ciuperca, limba este acoperita cu un strat gros de culoare alba, care nu poate fi indepartat cu usurinta. De asemenea, pot fi pete albe pe partea interioara a obrajilor.

Leziunile de pe limba pot sangera cu usurinta daca sunt razuite. In cazurile severe, de obicei legate de cancer sau de un sistem imunitar slabit de HIV / SIDA, leziunile se pot raspandi in jos in esofag pana la stomac.

Diagnostic

Ciuperca limbii poate fi diagnosticata prin aspectul sau caracteristic. Cu toate acestea, testele de analiza la microscop si analiza culturii ajuta la confirmarea diagnosticului de infectie cu candidoza.

In cazurile in care aveti dificultati la inghitire, poate fi efectuata o endoscopie (folosind un endoscop, care este un tub lung, de obicei flexibil, cu o lentila la un capat si o camera video la alt capat) pentru a analiza amploarea infectiei in sistemul digestiv.

Solutii naturiste pentru ciuperca limbii

Iata cateva solutii la indemana oricui, pentru a preveni complicatiile si pentru a trata stadiile incipiente ale problemei:

Probioticele

Un dezechilibru al bacteriilor sanatoase din intestin poate duce la afectiuni orale si la aparitia ciupercii limbii. Suplimentele probiotice si consumul de alimente probiotice ajuta la echilibrarea bacteriilor din intestin si reducerea ciupercii limbii. Acestea pot fi benefice pentru sanatatea orala deoarece inhiba aderarea microorganismelor daunatoare.

Mierea

Mierea are numeroase beneficii pentru sanatate. Printre acestea, se numara si beneficiul in ceea ce priveste reducerea ciupercii de pe limba. Zaharurile din miere sunt foarte diferite de zaharul alb pe care il consumam zilnic sau, de obicei, pus in ceasca de cafea in fiecare dimineata. Zaharurile specifice din miere au rol antiseptic si pot fi utile in reducerea ciupercii. Se maseaza mierea pe limba, pentru curatare.

Iaurtul

Iaurtul contine acid lactic, avand ca efect prevenirea penetrarii si inhibarea activitatii bacteriilor nocive, formand o bariera protectoare. Bacteriile acide fermentate pot elibera antibiotice naturale, stimuleaza procesul de vindecare a leziunilor limbii, reducand ciuperca. De asemenea, lactobacillus acidophilus gasit in iaurt poate reduce candidoza. Este indicat iaurtul natural, fara zahar sau coloranti, tinut in gura pentru 30 secunde, inainte de a fi inghitit.

Usturoiul

Usturoiul contine multe ingrediente active cu actiune sulfurica, cum ar fi alicina, dializil disulfura si disulfura de alilpropil. Aceste ingrediente active joaca un rol in formarea mirosului specific, dar si a efectelor farmacologice ale usturoiului, dintre care cea mai importanta este alicina. Pentru ciuperca limbii, usturoiul se poate mesteca sau consumat pasat si adaugat in alte alimente.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos stimuleaza sistemul imunitar prin intermediul elementelor specifice din compozitie.
Deoarece uleiul de cocos are rol antibacterian, anti-fungic, poate fi folosit in conditii de siguranta pentru a trata bacteriile si ciuperca limbii fara efecte secundare. In plus, acidul caprilic este abundent in uleiul de nuca de cocos si este eficient in tratarea infectiilor orale. Uleiul de cocos se aplica direct pe limba, in regiunea afectata, si se mentine cat de mult. Repetati de 3 ori pe zi. Alte tehnici includ clatirea gurii cu ulei de cocos.

Gelul de aloe vera

Cunoscut in intreaga lume pentru proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatorii, gelul de aloe vera este extrem de eficient impotriva simptomelor limbii cu ciuperca. Acesta nu numai ca poate reduce inflamatia de pe papile, dar neutralizeaza si multe dintre infectiile bacteriene comune care pot insoti limba albicioasa. Se consuma gelul ca atare, mentinandu-l cateva secunde in gura. Aloe vera are proprietati antibacteriene, antifungice si antiinflamatoare, contine enzime care ajuta la eliminarea celulelor moarte si la stimularea regenerarii tesutului pielii.

Sarea de mare

Se poate face gargara cu sare de mare sau se poate forma o pasta din sare se mare si apa, cu care se va freca limba usor, eliminand depunerile albe de pe limba. Sarea va reduce inflamatia si va neutraliza agentii patogeni, datorita rolului antiseptic. Exista numeroase beneficii ale sarii de mare, inclusiv activitatea sa antibacteriana naturala. Textura grosiera a sarii functioneaza ca un exfoliant, ajutand la indepartarea stratului alb de pe limba.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are rol exfoliant si poate ajuta la eliminarea substantelor nedorite de pe limba, inclusiv resturile si celulele moarte care au ca rezultat formarea ciupercii. In plus, bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, o substanta foarte alcalina, care va va ajuta sa va mentineti aciditatea si sa va asigurati ca saliva este la nivel optim pentru activitatea antiseptica. Se poate face gargara cu solutie de bicarbonat sau se poate masa limba cu bicarbonat.

Metode de preventie

Este important sa prevenim ciuperci limbii, prin adoptarea unor masuri simple:

  • Periati-va dintii de 2-3 ori pe zi. Curatati in mod regulat gingiile si limba. Periati gingiile, limba si gura cu o perie moale de doua ori pe zi sau dupa fiecare masa.
  • Clatiti-va gura dupa fiecare masa sau gustare.
  • Limitati consumul de zahar, din orice surse.
  • Curatati bine protezele dentare. Pentru cei care poarta proteze, scoateti protezele pe timp de noapte, curatati-le si lasati-le sa se usuce.
  • Mergeti periodic la medicul stomatolog pentru controale.
  • Renuntati la fumat.
  • Adoptati o alimentatie sanatoasa. Adoptati o dieta echilibrata sanatoasa si reduceti cantitatea de alimente care contin zahar, deoarece aceste alimente pot creste riscul de a dezvolta ciuperca orala.
  • Evitati consumul excesiv de apa de gura antiseptica, care poate altera flora microbiana a gurii la unii oameni.
  • Tratati uscaciunea gurii sau a unei infectii candida cat mai curand posibil.
  • Daca utilizati corticosteroizi inhalatori, incercati sa utilizati un distantier odata cu inhalatorul si clatiti bine gura cu apa dupa fiecare inhalare.
  • Mentineti un control al zaharului din sange daca aveti diabet. Glicemia bine controlata poate reduce cantitatea de zahar din saliva, reducand riscul de Candida.
  • Daca aveti o afectiune sau urmati un tratament care poate duce la un risc ridicat de a dezvolta ciuperca orala, medicul va poate recomanda un medicament antifungic pentru a impiedica acest lucru.

Referinte:
(1) 10 Natural Treatments for White Tongue, link: https://draxe.com/white-tongue/
(2) What Causes a White Tongue and How to Treat It, link: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/white-tongue#causes
(3) Why Is My Tongue White?, link: https://www.std-gov.org/blog/why-is-my-tongue-white/
(4) Oral thrush in adults, link: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/oral-thrush-in-adults
(5) Oral thrush, link: https://www.healthline.com/health/thrush
(6) Oral thrush: All you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/178864.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma