Igiena si ingrijirea sanilor in alaptare

Igiena si ingrijirea sanilor in alaptare este un subiect de interes pentru proaspetele mamici. Iata care sunt modificarile sanilor in alaptare si principalele probleme ce pot aparea in aceasta perioada.

Cuprins:

1. Alaptarea – beneficii pentru mama si bebelus
2. Modificarea sanilor dupa sarcina
3. Probleme comune ale sanilor in alaptare
4. Ingrijirea sanilor in alaptare

Alaptarea – beneficii pentru mama si bebelus

Exista multiple avantaje ale alaptarii atat pentru mama, cat si pentru copil. Una dintre cele mai stranse legaturi pe care o mama o are cu copilul este capacitatea de a oferi toata nutritia necesara cresterii si dezvoltarii copilului. Alaptarea este convenabila, deoarece poate fi facuta oricand, fara a fi nevoie de multa pregatire. Alaptarea este, de asemenea, foarte avantajoasa din punct de vedere economic, deoarece laptele praf poate fi foarte scump.

Laptele matern furnizeaza de obicei toti nutrientii necesari sugarilor in primele saptamani si luni de viata. Bebelusii alaptati au mai putine infectii respiratorii, infectii ale urechilor, alergii si alte probleme de sanatate. Cele mai noi cercetari dezvaluie, de asemenea, ca sugarii alaptati au un risc mai mic de obezitate in viata ulterioara.

Alaptarea corecta si un start corect in alaptare va ajuta sa evitati sfarcurile dureroase si ajuta copilul sa obtina suficient lapte, sa nu inghita bule de aer si sa va simtiti amandoi confortabil in timpul alaptarii. Semnele alaptarii corecte includ:

  • auziti cand copilul inghite lapte, dar nu sunete de supt;
  • simtiti o smulgere blanda la sfarc, dar fara durere dupa primele minute de hranire (daca simtiti durere, poate insemna ca bebe nu este pozitionat in mod corespunzator);
  • bebelusul pare calm si relaxat in timpul si dupa hranire si ia in greutate corespunzator.

Modificarea sanilor dupa sarcina

Dupa nastere si in timpul alaptarii, continua sa apara modificari ale sanilor. Cele mai frecvente sunt:

  • scurgeri mamare – aparitia lactatiei si colostrul;
  • sani mai mari, grei si tari – sanii sunt apoi mai moi dupa ce sunt goliti de lapte la fiecare hranire si se mai pot micsora cand copilul incepe sa manance si solide si nu mai suge asa des;
  • sensibilitatea sanilor si disconfort;
  • furnicaturi in sani la eliminarea laptelui;
  • dureri de sani;
  • sfarcuri dureroase sau crapate – cand copilul nu se fixeaza bine la san sau nu suge asa cum ar trebui.

Femeile care alapteaza ar trebui sa incerce sa hraneasca frecvent copilul, deoarece eliberarea de lapte reduce senzatia de plin. In cateva zile, simptomele ar trebui sa scada pe masura ce productia de lapte incepe sa scada in conformitate cu nevoile copilului. Femeile pot pompa laptele pentru a reduce sensibilitatea si sanii plini si grei. Volumul laptelui matern este reglat de oferta si cerere. Pomparea este o modalitate de a mentine sanii goi in mod regulat.

Probleme comune ale sanilor in alaptare

Angorjarea sanilor

Angorjarea sanilor este atunci cand, din orice motiv, sanii devin excesiv de plini. Se pot simti duri, plini si durerosi. In primele zile, angorjarea poate fi din cauza laptelui si pentru ca nou-nascutul nu suge atat cat ar trebui. Poate dura cateva zile pentru ca alimentarea cu lapte sa se potriveasca nevoilor copilului. De asemenea, daca bebelusul nu este bine atasat de san, poate fi greu pentru el sa suga.

Prea mult lapte matern

Ocazional, femeile produc prea mult lapte matern si bebelusii se straduiesc sa faca fata. Puteti cere sfatul medicului pentru a vedea de ce se intampla acest lucru. De asemenea, puteti sa monitorizati timpul la san al copilului – productia de lapte merge pe principiul de cerere si oferta.

Canale de lapte blocate

Glandele producatoare de lapte din sani sunt impartite in segmente, la fel ca o portocala. Tuburile inguste numite conducte transporta laptele de la fiecare segment la sfarc. Daca unul dintre segmente nu este drenat corespunzator in timpul unei hraniri (poate pentru ca bebe nu este atasat corespunzator), acest lucru poate duce la o conducta blocata. Sanul se simte dureros, plin si greu. Hranirea poate ajuta la eliberarea canalelor de lapte. De asemenea, nu purtati haine si sutiene prea stranse. Masajul sanilor si compresele caldute pot ajuta.

Mastita

Mastita (inflamatia sanilor) apare atunci cand un canal blocat nu este ameliorat. Sanul devine dureros si inflamat si poate duce la o stare de rau asemanatoare gripei. Daca nu interveniti la semnele precoce ale mastitei, aceasta se poate transforma intr-o infectie si va trebui sa luati antibiotice. Principalele simptome sunt san cald la atingere si foarte sensibil, stare generala de rau, durere, oboseala si febra.

Abces mamar

Daca o infectie data de mastita nu este tratata, aceasta poate duce la un abces al sanului, ceea ce poate avea nevoie de o operatie pentru drenare. Acest lucru se poate dezvolta si daca mastita nu raspunde la hranirea frecventa, plus un curs de antibiotice.

Ingrijirea sanilor in alaptare

Pe masura ce sanii se umplu cu lapte matern, puteti observa sensibilitate, senzatie de plin, furnicaturi si scurgerea laptelui matern. Toate acestea sunt perfect normale. Iata cateva sfaturi pentru ingrijirea sanilor in alaptare si sa preveniti unele dintre problemele comune ale alaptarii.

O igiena buna a sanilor

Spalati-va mainile inainte de a va atinge sanii. Pastrati sanii si sfarcurile curate, spalandu-le in fiecare zi cu apa calda la dus sau baie. Evitati sa folositi sapun pe sani, deoarece pot duce la uscarea pielii si pot cauza piele crapata si iritata. De asemenea, poate elimina uleiurile naturale produse de glandele Montgomery situate pe zona intunecata din jurul sfarcurilor. Aceste uleiuri ajuta la mentinerea sfarcurilor si a areolei curate si hidratate. Lasati intotdeauna sfarcurile sa se usuce. Nu este necesar sa va frecati sfarcurile pentru a le „intari” inainte de alaptare.

Purtati un sutien de sustinere

Alegeti un sutien de alaptare sau un sutien obisnuit care se potriveste bine, dar nu este prea strans. Bumbacul este o alegere excelenta a tesaturilor, deoarece ii permite pielii sa respire.

Asigurati-va ca bebelusul se fixeaza corect la san

Atasarea corecta la san si alaptarea frecventa – cel putin la fiecare 2 – 3 ore – poate ajuta la prevenirea dezvoltarii unor probleme ca dureri ale sanului, cum ar fi sfarcurile dureroase, conductele de lapte infundate si mastita. Gura copilului ar trebui sa formeze o etansare stransa. Gura copilului ar trebui sa fie larg deschisa, iar buzele ar trebui sa fie in jurul areolei (zona intunecata din jurul sfarcului), nu doar peste sfarc. Daca bebelusul este fixat incorect, glisati un deget intre san si buzele copilului pentru a intrerupe usor aspiratia. Apoi luati-l de la san si incercati sa va repozitionati.

Hraniti copilul pentru a goli sanii

Hraniti copilul pentru a goli sanii, dar aveti grija ca sanii sa nu fie stimulati  excesiv si sa nu se produca prea mult lapte. Asigurati-va ca sugarul goleste fiecare san atunci cand suge. Asigurati-va, de asemenea, ca alaptati pe parcursul zilei, dar nu pompati excesiv, deoarece acest lucru poate duce la suprastimularea sanului si va duce la cresterea productiei de lapte si mai mult. Ar trebui sa alaptezi cat doreste copilul, de obicei de la 10 la 30 de minute. La inceput, nou-nascutul va dori probabil sa suga de mai multe ori intr-o perioada de 24 de ore, desi nu pentru foarte mult timp la un moment dat. Este important pentru sanatatea si ingrijrea sanilor in alaptare sa puneti copilul la ambii sani la fiecare hranire. Copilul are un instinct natural de alaptare la san si un apetit natural pentru laptele matern.

Folositi tampoane pentru scurgerile mamare

Daca utilizati tampoane sau dischete de bumbac in interiorul sutienului pentru a absorbi laptele matern de la sanii care se scurg, asigurati-va ca le schimbati atunci cand se umezesc. Dischetele curate si uscate de alaptare pot ajuta la prevenirea aparitiei inflamatiei sau mastitei.

Hidratati sfarcurile cu laptele matern

Dupa ce alaptati copilul, masati o parte din laptele matern pe sfarcuri si areola, apoi lasati-le sa se usuce.

Nu uitati de auto-examinarea lunara a sanilor

Chiar daca alaptati, este important sa va verificati sanii in fiecare luna. Desi este normal ca sanii sa se simta sensibili si grei atunci cand sunt plini de lapte, umflarea ar trebui sa dispara odata cu alaptarea, pomparea sau masajul sanilor. Daca observati o umflatura sau o masa care nu dispune de la sine in cateva zile, contactati medicul. Cel mai bine este sa faceti examenul imediat dupa ce ati alaptat, astfel incat sanii sa fie goi si orice mase sa fie mai usor de simtit.

Tratati orice disconfort sau simptom al sanilor

Daca simtiti disconfort in sfarcuri sau sani, puteti folosi comprese calde sau usor reci. Masati usor sanii pentru a preveni infundarea canalelor de lapte. Contactati medicul daca sanii sunt foarte sensibili sau durerosi, daca observati umflarea persistenta sau umflaturi / mase persistente in san, daca sfarcurile va ustura atunci cand alaptati, daca sfarcurile sunt crapate sau daca dezvoltati o eruptie la san.

Tratarea sfarcurilor crapate sau care sangereaza

Exista o serie de lucruri pe care le puteti face pentru a trata sfarcurile crapate sau care sangereaza:

  • spalati-va sfarcurile cu apa dupa fiecare hranire;
  • daca puteti, continuati alaptarea (daca vorbim si de sangerare, discutati cu medicul inainte), dar daca sunt dureroase, intrerupeti alaptarea 24-48 ore, pentru a odihni sfarcul si hraniti copilul doar cu lapte stors, iar apoi reintroduceti treptat sanul si aveti mare grija la pozitionare si atasament;
  • luati medicamente pentru durere doar la indicatiile medicului;
  • puteti folosi creme speciale pentru mamelon, care hidrateaza si trateaza iritatia si inflamatia.

Ingrijirea sanilor in alaptare – alte sfaturi:

  • Inainte de a pune copilul la san, stoarceti putin lapte pentru a inmuia areola si pentru a unge sfarcul.
  • Incercati diferite pozitii de laptare pentru a sta cat mai confortabil si bebelusul sa fie bine atasat la san.
  • Dupa alaptare, stergeti sanii cu apa curata si lasati-i sa se usuce.
  • Atunci cand stoarceti lapte, asigurati-va ca aspiratia de la pompa de san nu este prea puternica.

AFLA TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE SANATATEA SANILOR DIN ACEST GHID!

Referinte:
(1) Breastfeeding and Breast Care, link: https://www.kemh.health.wa.gov.au/~/media/Files/Hospitals/WNHS/For%20Patients%20and%20Visitors/Patient%20resources/WNHS0159BreastfeedingAndBreastCare.pdf
(2) Breast Problems After Breastfeeding, link: https://www.webmd.com/parenting/baby/after-nursing#1
(3) Caring for Your Breasts When Breastfeeding, link: https://www.verywellfamily.com/how-to-care-for-your-nursing-breasts-431863
(4) Caring for Your Breast While Breastfeeding, link: https://www.healthpages.org/health-a-z/caring-breast-breastfeeding/
(5) Breast Care, link: http://www.womenandinfants.org/services/pregnancy/postpartum-health/breast-care.cfm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma