Infertilitatea se refera la inabilitatea conceperii si ducerii la termen a unei sarcini. Infertilitatea este o situatie stresanta, care are o serie de implicatii psihologice, socio-culturale, fizice si financiare pentru persoanele afectate. Care este impactul infertilitatii la nivel psihologic si ce se poate face in acest sens?
1. Infertilitatea – informatii generale
2. Stresul si infertilitatea
3. Ce impact are infertilitatea asupra psihicului?
4. Consilierea psihologica in infertilitate
Infertilitatea este, conform definitiei date de Organizatia Mondiala a Sanatatii, inabilitatea unui cuplu aflat la varsta reproductiva, activ sexual, de a obtine o sarcina pe durata unui an, in absenta utilizarii de metode contraceptive.
Infertilitatea este considerata o problema care afecteaza aproximativ 10%-15% dintre cuplurile de varsta reproductiva la nivel global. Si apare in toate culturile si societatile. Infertilitatea afecteaza deopotriva femeile si barbatii. Insa, in unele culturi, dificultatea sau imposibilitatea de a avea copii este pusa exclusiv pe seama femeilor.
Infertilitatea poate aparea in doua ipostaze:
Statisticile arata o crestere foarte mare a cererii pentru tratamentele pentru infertilitate in ultimii ani. Posibile cauze includ: amanarea varstei la care femeile incearca sa aiba un copil, o constientizare mai mare la nivelul populatiei generale privind optiunile de tratament pentru infertilitate, concomitent cu dezvoltarea de noi metode si tehnici de tratare a infertilitatii.
Studiile arata ca, in ciuda prevalentei ridicate a infertilitatii, majoritatea femeilor care se confrunta cu aceasta problema nu o impartasesc cu familia sau cu prietenii. Ori acest lucru contribuie la o crestere a vulnerabilitatii lor psihologice.
Legatura dintre stres si infertilitate este un subiect controversat, care a fost dezbatut timp de mai multi ani. Nici in prezent nu a fost inca elucidat. Daca studiile arata clar faptul ca infertilitatea creeaza un nivel ridicat de stres cuplurilor, este mai putin clar daca stresul cauzeaza sau nu infertilitate.
Desi este foarte vehiculata ideea conform careia un nivel ridicat de stres al femeii o poate impiedica sa ramana insarcinata, studiile in aceasta privinta au ajuns la rezultate contradictorii. Unele au aratat ca, cu cat o femeie se confrunta cu un nivel mai ridicat de stres, cu atat sansele ei de a concepe sunt mai scazute. Insa alte studii nu au ajuns la aceste rezultate.
Gestionarea stresului este insa necesara pentru ca duce la o calitate mai buna a vietii, a starii de sanatate si a starii de bine a ambilor parteneri. Iar in contextul infertilitatii, cand persoanele afectate sunt mai vulnerabile emotional, gestionarea stresului este cu atat mai importanta.
Metode de reducere a stresului includ: activitatea fizica, jurnalul, masajul, meditatia, ascultarea de muzica, yoga, mersul pe jos (plimbarile) sau orice alta activitate placuta si linistitoare.
A deveni parinte este unul dintre evenimentele majore de viata, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Provocarile pe care infertilitatea le are pe toate planurile pot fi coplesitoare. In acelasi timp insa, fiecare are modalitati diferite de a reactiona la infertilitate si la implicatiile variate pe care le poate avea asupra vietii.
Este normal pentru cuplurile afectate sa treaca printr-o serie de stari si emotii: furie, frustrare, teama, neputinta, deprimare, nesiguranta, lipsa de speranta, neincredere, vina, senzatia de lipsa de control. Toate acestea pot fi amplificate de tratamentul pentru infertilitate, de a nu sti daca acesta va functiona sau de eventualele rezultate negative.
Studiile privind impactul psihologic al infertilitatii arata si alte posibile efecte, printre care: stigmatizarea, senzatia de pierdere, scaderea stimei de sine, depresie, anxietate, probleme de cuplu, disfunctii sexuale, izolare sociala. S-a observat ca, in general, in cuplurile care se confrunta cu infertilitatea, femeile sufera mai mult decat barbatii. Insa atunci cand infertilitatea e de cauza masculina, raspunsul barbatilor la infertilitate este aproape de nivelul raspunsului in cazul femeilor. O explicatie pentru suferinta mai mare a femeilor ar putea fi legata de mesajele din partea societatii legate de importanta de a fi mama, aceasta avand un rol central in identitatea unei femei. Imposibilitatea atingerii acestui obiectiv duce la sentimentul de pierdere a identitatii si la ideea ca ceva e in neregula cu ele.
Un studiu citat de Harvard Medical School, in cadrul caruia au fost monitorizate 200 de cupluri care au mers periodic la o clinica de fertilitate, a aratat ca pentru jumatate dintre femei si pentru 15% dintre barbati, infertilitatea a fost cea mai suparatoare experienta din viata lor. Un alt studiu, la care au participat 488 de femei suferind de infertilitate, inainte de participarea la un program de reducere a stresului, a aratat ca acestea aveau un nivel al anxietatii sau depresiei comparativ cu pacientele diagnosticate cu cancer sau care se recuperau in urma unui infarct.
Infertilitatea poate afecta si relatiile sociale. De exemplu, cuplurile sau femeile care se confrunta cu infertilitatea pot ajunge sa evite familiile cu copii, respectiv prietenele sau membrele familiei care urmeaza sa aiba un copil.
Exista mai multe optiuni de tratament pentru infertilitate, in functie de cauzele afectiunii. Acestea pot varia de la medicamente pentru stimularea ovulatiei, terapie hormonala, pana la interventii chirurgicale la nivelul organelor genitale sau proceduri mai avansate, precum fertilizarea in vitro (FIV).
Tratamentul medicamentos/hormonal poate avea efecte secundare cu impact la nivelul starii de bine. Acestea pot include iritabilitate, modificari ale dispozitiei, anxietate, deprimare, intreruperi ale somnului.
In ceea ce priveste fertilizarea in vitro, pe de o parte costurile ridicate pot crea dificultati din punct de vedere financiar sau chiar imposibilitatea de a apela la aceasta metoda de tratament. Pe de alta parte, aceste proceduri nu ofera cuplurilor certitudinea ca vor deveni imediat parinti. De obicei e nevoie in medie de 2-3 cicluri FIV (fertilizare in vitro) pentru instalarea sarcinii. Or, fiecare ciclu FIV care nu are succes poate duce la suferinta si sentimentul de pierdere. Din pacate, pentru unele cupluri poate dura ani pana cand sa devina parinti. Pentru altii este posibil sa nu se intample niciodata.
In plus, pentru persoanele cu un istoric de tulburari psihiatrice (de exemplu, depresia) sau care se confrunta in prezent cu acestea, tratamentul pentru infertilitate poate face sa revina simptomele sau sa le exacerbeze.
Progresul in tehnicile de reproducere asistata ofera speranta si, de multe ori, sanse reale pentru cuplurile afectate de infertilitate sa devina parinti. Pe langa tratamentul infertilitatii, suportul emotional este foarte important. Fie ca acesta vine din partea partenerului, unor prieteni apropiati ori familiei. Insa uneori, pentru unele persoane poate fi mult mai util sa discute cu cineva din afara familiei sau cunoscutilor despre dificultatile pe care le intampina. Grupurile de suport, online sau desfasurate fata in fata, pot fi de un real ajutor. In cadrul lor, persoanele pot impartasi ceea ce simt. Si pot afla si invata din experientele celorlalti, care au trecut sau trec prin situatii similare.
Consilierea psihologica sau psihoterapia sunt alte optiuni la care persoanele pot apela. In plus, unele studii au aratat o asociere intre stresul asociat tratamentelor pentru infertilitate si rata de renuntare la tratament, si implicit posibilitatea de a obtine o sarcina. De aceea, interventiile psihologice, in care persoane invata tehnici de gestionare a stresului si de a face fata dificultatilor, sunt cu atat mai importante.
(1) The psychological impact of infertility and its treatment – https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/The-psychological-impact-of-infertility-and-its-treatment
(2) Infertility definitions and terminology – https://www.who.int/reproductivehealth/topics/infertility/definitions/en/
(3) Psychological aspects of infertility – https://www.bjmp.org/content/psychological-aspects-infertility
(4) The relationship between stress and infertility – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016043/
(5) Psychological impact of infertility – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521693406001611
(6) Infertility and mental health – https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/infertility-and-mental-health/12C29995CD4A52912CF84503C721EB62/core-reader
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…