Infectie urinara – afla din urmatorul articol care sunt cauzele infectiilor urinare, cum se manifesta acestea, ce presupune tratamentul adecvat si ce putem face pentru a le preveni.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Simptome infectie urinara
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Prevenire
7. Posibile complicatii ale infectiilor urinare

Informatii generale

O infectie a tractului urinar (ITU) apare atunci cand bacteriile se dezvolta in tractul urinar si provoaca o infectie. Infectiile urinare pot afecta:

Tractul urinar este alcatuit din doi rinichi, doua uretere, vezica urinara si uretra. Rinichii sunt organe in forma de fasole ce se gasesc in partea inferioara a spatelui. Elimina deseurile din sange si produc urina pentru a transporta deseurile si excesul de apa din organism. Urina este transportata prin uretere de la rinichi la vezica.Vezica urinara este un organ muscular gol care stocheaza urina pentru o perioada scurta de timp. Vezica urinara se extinde pe masura ce urina se acumuleaza si la un moment dat transmite semnale organismului ca e necesara eliminarea pentru a reduce presiunea. Sfincterul urinar de la deschiderea vezicii urinare este relaxat si vezica urinara se contracta sa trimita urina prin uretra.

O infectie a tractului urinar apare atunci cand bacteriile (germenii) ajung in sistemul urinar si se inmultesc. Rezultatul este roseata, umflarea si durerea. Daca infectia nu este tratata prompt, bacteria poate ajunge pana la rinichi si poate provoca o infectie mai grava, numita pielonefrita.

Simptome infectie urinara

Uneori, germenii se pot dezvolta in tractul urinar, dar fara simptome. Aceasta se numeste bacteriurie asimptomatica. Semnele posibile ale unei infectii ale tractului urinar includ urmatoarele:

  • senzatie de arsura sau durere la urinare;
  • nevoia crescuta si frecventa de a urina, mai des decat de obicei – urinari frecvente;
  • senzatie de nevoie de a urina, dar cu imposibilitate de urinare;
  • urinari incomplete – doar cateva picaturi;
  • urina inchisa la culoare, laptoasa, tulbure sau urat mirositoare;
  • dureri in abdomenul inferior sau dureri de vezica;
  • urina cu urme de sange etc.

Cel mai frecvent simptom la copiii mici este febra. In mod similar, la varstnici, simptomele pot fi adesea vagi si nespecifice, cum ar fi oboseala sau incontinenta. Daca este lasata netratata, o infectie urinara poate duce la complicatii rare, dar grave, cum ar fi infectiile renale acute sau cronice (pielonefrita), ingustarea uretrei masculine, raspunsul inflamator al intregului corp, cunoscut sub numele de sepsis.

Cauze

In general, infectiile tractului urinar (UTI) sunt cauzate de bacteriile care traiesc in sistemul digestiv. Bacteriile pot fi raspandite prin anus catre uretra – cand dupa folosirea toaletei, igiena nu este corespunzatoare si se sterge dinspre anus spre fata, iar hartia igienica ajunge in contact apoi cu organele genitale. Bacteriile pot apoi sa se inmulteasca si sa ajunga in tractul urinar.

Factori de risc

Femeile au o probabilitate mai mare de a dezvolta infectii urinare decat barbatii. Acest lucru este dat de faptul ca uretra unei femei este situata mai aproape de anus decat cea a barbatului, ceea ce face mai usor ca bacteriile de la anus sa ajunga la uretra. Uretra feminina este, de asemenea, mult mai scurta decat uretra masculina (care trece prin penis), facand ca bacteriile sa ajunga mai usor la vezica.

Alti factori de risc includ:

  • o afectiune care obstructioneaza sau blocheaza tractul urinar, cum ar fi pietrele la rinichi;
  • o afectiune care impiedica golirea completa a vezicii – ofera un mediu prielnic ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor;
  • sistem imunitar slabit, cum ar fi in caz de diabet sau chimioterapie;
  • femei active sexual – actul sexual poate irita uretra, permitand bacteriilor sa ajunga mai usor in vezica urinara;
  • barbati cu prostata marita – prostata marita poate pune presiune asupra vezicii urinare si a uretrei, impiedicand golirea vezicii;
  • cateter urinar;
  • diafragma – poate pune presiune asupra vezicii urinare, impiedicand-o sa se descarce in mod corespunzator;
  • folosirea de prezervative cu spermicide – substantele chimice din gelul spermicid pot irita vaginul, facandu-l mai vulnerabil la infectie etc.

Infectiile urinare – mai frecvente la femei decat la barbati!

Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati. Asta deoarece la femei uretra este mai aproape de anus decat la barbati si este, de asemenea, mai scurta. Asta inseamna ca riscul ca bacteriile sa ajunga in sistemul urinar sunt mai mari la femei. Femeile au mai multe riscuri sa dezvolte o infectie urinare daca:

  • sunt active sexual;
  • folosesc diafragma ca metoda de contraceptie;
  • dezvolta o iritatie la spermicidele din prezervativele cu spermicide;
  • sunt insarcinate;
  • sunt la menopauza – cand nivelurile de estrogen scad, femeile pot deveni mai vulnerabile la dezvoltarea unei infectii urinare.

Actul sexual poate provoca, de asemenea, infectii ale tractului urinar la femei, deoarece bacteriile pot fi impinse in uretra. Utilizarea unei diafragme poate duce la infectii deoarece diafragmele imping uretra si fac mai dificila golirea completa a vezicii urinare. Urina care ramane in vezica este mai probabil sa creasca bacterii si sa provoace infectii.

Frecvente infectii ale tractului urinar pot fi cauzate de modificari ale bacteriilor din vagin. Dusurile vaginale antibacteriene, spermicidele si anumite antibiotice orale pot provoca modificari ale bacteriilor vaginale. Evitati utilizarea acestor elemente, daca este posibil. Menopauza poate provoca, de asemenea, modificari ale bacteriilor vaginale care cresc riscul de infectie a tractului urinar.

Diagnostic

Diagnosticul incepe cu analiza simptonelor. E necesara testarea unei probe de urina – urocultura cu antibiograma – pentru a se putea administra antibioticul corect.

Tratament

Cand este depistata la timp, o infectie urinara este in general usor de tratat. Dupa ce confirmati ca aveti o infectie (de obicei printr-o simpla examinare a unei mostre de urina), vi se pot recomanda antibiotice pentru a lupta impotriva bacteriilor particulare ce cauzeaza infectia. De asemenea, se recomanda sa beti multa apa, pentru a ajuta la eliminarea infectiei.

Infectiile necomplicate ale tractului urinar sunt tratate in mod standard cu un curs scurt de medicamente antibiotice, incluzand:

  • trimetoprim / sulfametoxazol (TMP-SMX)
  • fosfomicina
  • nitrofurantoina
  • cefalexin
  • ceftriaxon

In functie de alegerea medicamentului si de severitatea si / sau recurenta infectiei, durata tratamentului poate fi scurta de 3 zile sau poate dura mai mult de o saptamana. Infectiile severe, cum ar fi cele care afecteaza rinichii, pot necesita un curs mai lung de antibiotice orale sau intravenoase.

ATENTIE!

Este esential sa luati si sa respectati cursul complet de tratament, toate antibioticele prescrise, chiar daca simptomele se amelioreaza. Chiar daca simptomele se reduc, bacteriile pot fi inca prezente pentru o vreme si e nevoie de acele antibiotice pentru a scapa de ele. Daca nu terminati cursul de tratament, exista riscul major ca bacteriile ramase sa se dezvolte din nou, provocand o alta infectie. Bacteriile pot deveni rezistente la antibioticele pe care le-ati folosit initial.

Pentru a trata o infectie urinara fungica, medicul va prescrie medicamente anti-fungice. Acestea, de asemenea, trebuie sa fie luate complet pentru a va asigura ca infectia a fost tratata.

Remedii naturale

Exista o serie de remedii sugerate pentru infectii urinare. Consumul crescut de lichide si urinarea frecventa pot ajuta la eliminarea bacteriilor din organism.

Afinele si merisoarele pentru infectiile urinare

Se sugereaza ca afinele si extractele de afine si merisor ar putea favoriza tratarea infectiilor urinare. Extrasele de afine si merisoare NU ajuta la tratarea unei infectii existente, dar pot ajuta la prevenirea dezvoltarii acesteia. Asta pentru ca acestea contin compusi numiti proantocianidine care impiedica aparitia E. Coli pe peretii tracturilor digestive si urinare. Extractul de afine pare sa fie de doua ori mai eficace decat sucul pentru prevenirea infectiei.

Probioticele

Modificarile echilibrului bacterian al tractului genito-urinar pot creste probabilitatea colonizarii cu organisme cum ar fi E. coli. Utilizarea regulata a probioticelor poate contribui la reducerea riscului de infectie uirnara, mai ales dupa un curs de antibiotice. In special, Bifidobacterium longum poate preveni lipirea bacteriilor nedorite de peretii tractului intestinal, in plus fata de cresterea productiei de substante chimice naturale si acizi organici, reducand astfel riscul de infectie urinara.

Prevenire

  • Dupa utilizarea toaletei, stergeti din fata in spate.
  • Goliti complet vezica urinara cand urinati.
  • Pastrati zona genitala cat mai curata.
  • Consumati cat mai multe lichide.
  • Alegeti dusurile calde in locul bailor fierbinti.
  • Purtati lenjerie de corp din bumbac. Evitati lenjeria de corp sintetica.
  • Urinati cat mai curand posibil dupa actul sexual.
  • Evitati folosirea de spumante de baie, sapunuri parfumate, pudra de talc etc.
  • Evitati abtinerea de la a urina.
  • Evitati pantalonii sau imbracamintea stramta.

Posibile complicatii ale infectiilor urinare

Complicatiile unei infectii urinare nu sunt frecvente, dar pot fi grave si necesita tratament imediat de catre un medic. Acestea afecteaza de obicei persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, un sistem imunitar slabit, barbati cu infectii urinare recurente sau femeile gravide. Daca o infectie urinara este lasata netratata, bacteriile pot ajunge in rinichi, provocand infectii renale, leziuni si chiar insuficienta renala. Daca infectia se deplaseaza la rinichi, pot aparea febra mare, dureri de spate, diaree si varsaturi. Daca aveti aceste simptome, este important sa consultati medicul.

Complicatiile unei infectii urinare pot include:

  • infectii recurente, in special la femeile care sufera de doua sau mai multe infectii urinare intr-o perioada de sase luni sau de patru sau mai multe pana la un an;
  • pericol de leziuni renale de la o infectie renala acuta sau cronica (pielonefrita) din cauza unei infectii netratate;
  • cresterea riscului la femeile gravide de a naste un copil cu greutate mica la nastere sau prematur;
  • constrictia uretrei la barbati;
  • sepsisul, o complicatie periculoasa, mai ales daca infectia ajunge pana la nivelul rinichilor.

Infectii urinare recurente

Infectie urinara recurenta este definita ca infectii urinare de 3 ori sau mai mult in decurs de un an. Poate fi cauzata de aceleasi bacterii sau specii diferite. In caz de infectie urinara recurenta, sunt necesare teste suplimentare, cum ar fi ecografii renale, pielograme intravenoase, cistoscopie pentru a identifica exact cauzele si complicatiile infectiei recurente. De asemenea, vi se pot administra antibiotice profilactice pentru o perioada de 6 luni.

Referinte:
(1) Urinary tract infections, link: https://medlineplus.gov/urinarytractinfections.html
(2) Urinary tract infection, link: https://www.medicinenet.com/urinary_tract_infection/article.htm
(3) Everything you need to know about urinary tract infection, link: https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults
(4) Urinary tract infection, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/diagnosis-treatment/drc-20353453
(5) Bladder infection, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma