In infectia urinara la barbati, bacteriile invadeaza si se dezvolta in vezica urinara. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul acestei infectii.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cauze si factori particulari pentru infectia urinara la barbati
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Remedii naturale pentru infectii urinare la barbati
  7. Complicatii
  8. Cum poate fi prevenita infectia urinara la barbati?

Informatii generale

O infectie a tractului urinar este o infectie cauzata de bacterii care invadeaza si se inmultesc in orice parte a sistemului urinar. Acesta este alcatuit din rinichi, uretere, vezica urinara sau uretra.

Majoritatea infectiilor tractului urinar afecteaza vezica urinara si uretra. Acest organ este, de fapt, tubul prin care urina este eliminata din vezica in afara corpului.

Desi infectia urinara este una dintre cele mai frecvente infectii la femei, la barbati este rara. Aceste infectii se estimeaza ca afecteaza in jur de 3% dintre barbatii din intreaga lume in fiecare an. Acest lucru inseamna ca majoritatea barbatilor nu au suferit niciodata de o astfel de infectie, mai ales cei tineri.

Cand infectia urinara se dezvolta la barbati, se considera ca este o conditie complicata si, cel mai probabil, se raspandeste la rinichi si in tractul urinar superior. In unele cazuri, poate fi nevoie chiar si de o interventie chirurgicala.

Cauze si factori particulari pentru infectia urinara la barbati

Cu toate ca infectiile de tract urinar (ITU) sunt mai frecvente la femei, acestea afecteaza si barbatii.

Simptomele clasice sunt senzatia dureroasa si dificultate la urinat. Chiar cand simtiti nevoia urgenta de a urina, se poate sa nu fiti capabil sa urinati sau veti elimina doar o cantitate mica. Senzatia imperioasa va reveni rapid. Majoritatea ITU nu sunt periculoase daca aveti grija. Daca aveti dureri abdominale sau in spate, frisoane, febra sau varsaturi, puteti avea o afectare renala.

O infectie renala este o afectiune medicala mai grava, necesitand tratament prompt.

Cea mai frecventa cauza de ITU este Escherichia coli (E. coli). Aceasta se gaseste in tractul intestinal si poate ajunge in vezica urinara migrand prin sistemul limfatic. Inflamatia vezicii (cistita) este frecvent cauzata de infectia cu E. coli. Exista si alti factori care favorizeaza aparitia infectiilor de tract urinar la barbati:

Probleme de prostata

Prostata este de marimea unei nuci si se situeaza inaintea vezicii, in jurul uretrei. Poate aparea o infectie de tract urinar daca prostata pacientului este marita si va produce constrictia uretrei, impiedicand astfel golirea completa a vezicii. Urina ramasa (reziduala) creeaza un mediu propice pentru cresterea bacteriana. Marirea prostatei este normala odata cu inaintarea in varsta, dar infectia nu.

Proceduri medicale invazive

Introducerea unui cateter in uretra poate introduce si bacterii, mai ales daca acesta ramane pe loc cateva zile.

Uretra ingustata

Inflamatia frecventa a uretrei (uretrita) poate duce la cicatrizarea uretrei (strictura uretrala). In trecut, stricturile erau asociate cu boli cu transmitere sexuala recurente, cum ar fi gonoreea. In zilele noastre, acestea sunt mai frecvent asociate cu traumatisme dupa utilizarea cateterelor sau a instrumentelor folosite pentru evaluarea sau tratarea problemelor urologice.

Deshidratarea

Aportul inadecvat de lichide poate duce la concentrarea urinei si posibil la ITU.

Infectia urinara se transmite?

Infectiile din tractul urinar inferior nu afecteaza rinichii, in timp ce infectiile tractului urinar superior implica aceste organe esentiale si sunt de obicei mai severe. Aceste tipuri de infectii ale tractului urinar nu pot fi transmise aproape niciodata la alte persoane. Cu toate acestea, bolile cu transmitere sexuala sunt adesea contagioase si sunt transmise altor persoane in timpul actului sexual, in timp ce ITU nu se transmit de obicei prin act sexual. In plus, femeile active sexual si persoanele (barbati si femei) care intretin relatii sexuale anale prezinta un risc sporit de a dezvolta o infectie urinara.

ITU poate fi transmis prin contactul cu vasul de toaleta?

Este putin probabil ca o infectie urinara sa se dezvolte in urma contactului cu scaunul de toaleta, deoarece uretra la barbati si la femei nu se atinge, de obicei, de colacul toaletei. In schimb, teoretic este posibil ca organismele infectioase sa fie transmise de la colacul toaletei la o taietura sau o zgarietura la nivelul coapsei, urmand ca organismele sa se raspandeasca la uretra sau organe genitale. Cu toate acestea, o astfel de transmitere a unei infectii urinare este foarte putin probabila.

Semne si simptome

Infectie urinara la barbati manifestari

Simptomele unei infectii ale vezicii urinare la barbati au tendinta de a aparea brusc. Printre acestea se numara:

Simptomele unei ITU care afecteaza rinichii sunt urmatoarele, pe langa cele precedente:

  • durere in partile laterale sau in spate, care nu se amelioreaza atunci cand schimbati pozitia
  • infectie urinara cu febra si frisoane
  • greata si varsaturi

In cazul in care apar anumite simptome suplimentare fata de cele ale unei infectii urinare, ar putea insemna ca aveti o infectie la prostata (prostatita). Printre aceste simptome se numara:

  • febra
  • frisoane
  • oboseala
  • dificultate la urinare
  • durere in pelvis sau zona dintre rect si scrot (perineu)

Diagnostic

Un medic poate diagnostica infectia urinara la barbati prin efectuarea unui examen fizic, a testelor de laborator si prin verificarea istoricului medical.

Examinarea fizica

Medicul poate efectua un examen fizic care include:

  • verificarea semnelor vitale
  • verificarea abdomenului, a zonei vezicii urinare, partilor laterale si a spatelui pentru durere sau umflaturi
  • examinarea organelor genitale

Istoricul medical

Medicul il poate intreba pe pacient daca a mai suferit alte infectii urinare in trecut sau daca exista vreun membru al familiei care a avut o astfel de afectiune.

Medicul poate, de asemenea, sa puna intrebari despre simptomele pacientului.

Teste de laborator

Testele de laborator pot fi necesare pentru a diagnostica infectia, deoarece simptomele unei ITU pot fi similare cu ale altor afectiuni.

Analize de urina

O analiza de urina este de obicei necesara pentru a cauta prezenta puroiului si a bacteriilor care cauzeaza infectia. De aceea, barbatii pot fi rugati sa asigure o mostra de urina. Un om va trebui sa urineze pentru a curata uretra si pentru a colecta o proba de urina intr-un recipient. Pe masura ce bacteriile se inmultesc rapid la temperatura camerei, aceasta proba de urina fie este trimisa imediat la laborator, fie este pastrata la frigider pana mai tarziu.

Banda-test

Medicul poate solicita, de asemenea, o banda de testare pentru urina. Acesta este un test rapid in care o bucata de plastic sau de hartie este introdusa in proba de urina si apoi indepartata. Materialul va capata o anumita culoare daca barbatul in cauza sufera de o infectie urinara.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate ale acestui test, medicul ii va cere probabil pacientului ca acesta sa fie primul lucru pe care-l face imediat dupa trezire.

Alte examene medicale

Pentru persoanele cu antecedente de pietre la rinichi, diabet, boala rinichilor polichistici sau tuberculoza, medicul poate solicita, de asemenea, examene imagistice.

Tratament

Infectia urinara la barbati este de obicei o conditie complicata si necesita tratament.

Scopul tratamentului este de a preveni raspandirea infectiei la rinichi sau in tractul urinar superior.

Infectie urinara tratament

Tipul de tratament utilizat depinde de cauza infectiei. Pacientilor li se recomanda, de obicei, medicamente antibiotice (antibiotic infectie urinara doza unica) care sa elimine bacteriile si medicamente care sa amelioreze simptomele, cum ar fi durerile si arsurile din timpul urinarii.

Durata tratamentului poate varia intre 3 zile si 6 saptamani, in functie de factorii care pot complica situatia, desi tratamentul pe cel putin 7 zile este de obicei suficient.

Ce pastile se iau pentru infectie urinara

Printre medicamentele prescrise de medic pentru infectia urinara la barbati se numara:

  • infectie urinara antibiotic, cum ar fi nitrofurantoina, fluorochinolonele, trimetoprim-sulfametoxazol, fosfomicina sau aminoglicozidele
  • medicamente care sa reduca febra
  • medicamente de ameliorare sau combatere a durerii, de exemplu analgezicele urinare, cum ar fi fenazopiridina

Cei cu infectii mai complicate pot fi supusi unor interventii chirurgicale. Prin intermediul operatiei se poate drena tractul urinar care cauzeaza infectia sau se poate indeparta zona tesutului inflamat.

Remedii naturale pentru infectii urinare la barbati

Beti cat mai multe lichide

Consumul cat mai mare de apa potabila sau alte lichide pe parcursul zilei ajuta la eliminarea bacteriilor din sistem.

Urinati cat mai des

Daca urinati des si de fiecare data cand simtiti nevoia, bacteriile nu apuca sa se dezvolte in urina din vezica. De asemenea, este foarte important sa urinati imediat dupa actul sexual pentru a elimina bacteriile care ar fi putut intra in uretra.

Purtati haine lejere

Hainele si lenjeria cat mai lejere ii permit aerului sa mentina uretra uscata. Purtarea blugilor sau a materialelor din nylon poate crea probleme deoarece se poate acumula umezeala care le permite bacteriilor sa se inmulteasca.

Probioticele

Probioticele reprezinta un tratament alternativ promitator pentru infectia urinara la barbati recurenta, in cazul dezvoltarii unei rezistente bacteriene. Cercetatorii au descoperit ca flora bacteriana benigna este esentiala pentru prevenirea supraaglomerarii microorganismelor care provoaca aparitia afectiunii.

Infectie urinara la barbati tratament naturist

Suc de merisoare

Potrivit anumitor studii, sucul de afine rosii poate reduce numarul de infectii urinare pe o perioada de 12 luni. Cu toate acestea, alte studii efectuate recent indica faptul ca sucul de merisoare este mai putin eficace decat s-a anuntat anterior. Afinele rosii pot fi de ajutor, insa este nevoie de mai multe cercetari pentru a sti daca exista efecte statistice.

Usturoiul

Usturoiul are efecte antiinflamatorii si antimicrobiene. Studiile au constatat ca extractele de usturoi au actiune antibacteriana impotriva unei game largi de bacterii, printre care E. coli, bacteriile care cauzeaza cel mai frecvent infectiile urinare.

Uleiuri esentiale antibacteriene

Uleiurile de cuisoare, smirna si oregano pot ameliora simptomele infectiilor urinare datorita proprietatilor lor antibacteriene.

Vitamina C

Vitamina C produce aciditate in urina, lucru care inhiba dezvoltarea bacteriilor. Cercetatorii au descoperit ca suplimentele cu vitamina C au fost capabile sa reduca infectiile tractului urinar pe o perioada de trei luni.

Infectie urinara tratament cu bicarbonat

Unii barbati se confrunta cu episoade repetate de infectie urinara, ceea ce ii determina sa caute alternative pentru antibiotice. Astfel, au ajuns sa incerce o metoda populara: bicarbonatul de sodiu amestecat cu apa.

Exista, insa, putine cercetari in ceea ce priveste eficacitatea bicarbonatului din cauza faptului ca acest remediu poate sa nu fie sigur pentru toata lumea.

Se spune ca bicarbonatul de sodiu neutralizeaza acidul din urina, ceea ce se presupune ca amelioreaza simptomele unei ITU si ii permite corpului sa lupte impotriva bacteriilor care cauzeaza infectia.

Oamenii care sustin acest remediu spun, de asemenea, ca bicarbonatul de sodiu poate opri avansarea infectiei la rinichii.

Cu toate acestea, oamenii trebuie sa stie ca bicarbonatul de sodiu poate fi foarte daunator daca este consumat incorect. In plus, cercetarile nu sustin utilizarea de bicarbonat de sodiu ca tratament eficient pentru infectiile urinare.

Complicatii

Daca este tratata prompt si corect, rareori apar complicatii ale infectiei urinare la barbati. In schimb, daca nu este tratata, aceasta afectiune poate avea consecinte grave.

Printre complicatii se numara:

  • Riscul de leziuni renale in urma unei infectii renale acute sau cronice (pielonefrita) cauzata de o ITU netratata.
  • Ingustarea uretrei (strictura) la barbatii afectati de uretrita recurenta, observata anterior in cazul uretritei gonococice.
  • Sepsis, o complicatie potential periculoasa a infectiei, mai ales daca aceasta avanseaza pana la rinichi.

Infectia urinara la barbati afecteaza viata sexuala?

Uretra penisului poate fi iritata de infectia urinara. Acest lucru poate provoca dureri suplimentare si disconfort in timpul actului sexual.

Cum poate fi prevenita infectia urinara la barbati?

Pentru a preveni infectia urinara la barbati, cel mai important lucru este sa reduceti riscurile ca bacteriile sa invadeze tractul urinar. Puteti lua in considerare urmatorii pasi:

  • Urinati cand simtiti nevoia.
  • Beti fluide in mod adecvat. Majoritatea barbatilor consuma apa atunci cand le este sete si in timpul meselor. Daca faceti sport cand vremea este prea calda, beti mai multa apa decat este necesar.
  • Dupa ce defecati, curatati-va din fata in spate.
  • Mentineti zona genitala curata si uscata.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320872.php
  2. https://www.healthline.com/health/mens-health/uti-in-men
  3. https://draxe.com/health/womens-health/uti-symptoms/
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321311.php
  5. https://www.healthline.com/health/can-you-have-sex-with-a-uti
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma