Coriandru – beneficii si utilizari

Coriandru –  este o planta ce face parte din lista condimentelor des folosite. In plus, are si proprietati medicinale si o serie de beneficii pentru sanatate. Iata care sunt acestea.

Cuprins:

1. Ce este coriandrul?
2. Compozitie nutritiva
3. Beneficii
4. Utilizari
5. Alegerea coriandrului
6. Posibile riscuri

Ce este coriandrul?

Coriandrul (Coriandrum sativum) este o planta anuala din aceeasi familie cu patrunjelul. Fructele si semintele sale uscate sunt folosite pentru a condimenta multe alimente.

Este cu siguranta unul dintre cele mai vechi condimente medicinale cunoscute si a fost folosit timp de cel putin 7.000 de ani. Semintele de coriandru sunt folosite in distilarea bauturilor spirtoase, si sunt un ingredient comun in berea belgiana. Este un ingredient esential in multe bucatarii, folosit inclusiv in retete exotice din India si mancaruri aromate din Orientul Mijlociu.

Egiptenii il foloseau inca din 1550 i.Hr. Vechii romani il foloseau impreuna cu chimen si otet drept conservant pentru carne. In Evul Mediu se adauga la potiunile lor de iubire, iar grecii antici cultivau, de asemenea, planta si era folosita la fabricarea parfumurilor.

Compozitie nutritiva

Coriandrul este bogat in fibre, magneziu, mangan, proteine ​​si fier, facandu-l benefic pentru sanatate. Are 11 tipuri de uleiuri esentiale si 6 tipuri de acizi, inclusiv acid ascorbic sau vitamina C.

Contine aproximativ 1% uleiuri volatile, ingredientele active. Uleiul de coriandru este galben pal sau incolor, are mirosul speficifc de coriandru si un gust aromat. Fructele contin si acid malic, taninuri si unele materii grase.

Cineolul – unul intre cele 11 componente ale uleiurilor esentiale – precum si acidul linoleic, sunt prezente in coriandru. Au proprietati antireumatice si antiartritice, contribuind la reducerea umflaturilor cauzate de aceste doua boli. Poate fi eficient in inducerea urinarii pentru a elibera excesul de apa din organism.

Ce aroma are?

Semintele de coriandru au o aroma placuta florala. Aroma merge foarte bine cu chimenul si multe retete includ cantitati egale din cele doua condimente. Frunzele plantei si semintele maturate au un gust complet diferit si nu pot fi inlocuite.

Pe masura ce va familiarizati cu utilizarea coriandrului, veti observa ca aroma finala este foarte afectata de modul in care este pregatit. In ansamblu, aroma acestui condiment versatil devine mai profunda cu cat este mai mult gatit.

Beneficii

In general, ierburile si condimentele au numeroase beneficii pentru sanatate. Principalele beneficii sunt:

Ajuta in digestie

Componente precum borneol si linalol ajuta la digestie, functionarea optima a ficatului si sanatatea intestinelor, deoarece au efecte antibacteriene. Poate fi utilizat in prevenirea starilor de greata, voma si disconfort gastric. Datorita aromelor bogate de uleiuri esentiale, coriandrul ajuta la secretia adecvata a enzimelor si sucurilor digestive din stomac. Astfel, aceasta stimuleaza digestia si peristaltismul intestinal. Este, de asemenea, util in reducerea simptomelor de anorexie. Studiile au aratat ca dispepsia (indigestia) este redusa daca este adaugat coriandru regulat in dieta. Pentru copii mici care au risc de a dezvolta colici abdominali, cantitati mici de coriandru in dieta lor pot rezolva rapid problema.

Coriandru pentru tulburarile menstruale

Coriandrul este un stimulent natural si poate ajuta la reglarea secretiei adecvate a glandelor endocrine, iar acest impact hormonal inseamna ca ajuta la reglarea ciclurilor menstruale si se considera ca reduce durerea asociata in timpul menstruatiilor.

Coriandru pentru sanatatea ochilor

Coriandrul este bogat in antioxidanti si minerale, toate acestea putand fi benefice in prevenirea tulburarilor de vedere, degenerescentei maculare si reducand stresul asupra ochilor. Contine, de asemenea, beta-caroten in frunze, care previne o serie de alte boli ce afecteaza ochiul si pot chiar inversa efectele de afectare a vederii la pacientii in varsta.

Coriandrul este de asemenea un dezinfectant foarte bun si are proprietati antimicrobiene care pot proteja impotriva bolilor contagioase, cum ar fi conjunctivita. Uleiul de coriandru este folosit la prepararea unui numar de produse pentru ingrijirea ochilor.

Coriandrul si sanatatea orala

Citronelolul, o componenta a uleiurilor esentiale din coriandru, este un excelent antiseptic. In plus, alte componente au efecte antimicrobiene care sustin vindecarea ranirilor si a ulceratiilor din gura. Ele ajuta la accelerarea procesului de vindecare a ulcerelor si, de asemenea, impiedica respiratia urat mirositoare. Desi nu este utilizat in mod obisnuit in remediile naturiste, coriandrul este adesea folosit ca o componenta antiseptica in multe tipuri de pasta de dinti.

Proprietati antialergice

Unele studii au aratat ca acest condiment are proprietati puternice antihistaminice care pot reduce efectele inconfortabile ale alergiilor sezoniere si ale rinitei. Uleiul sau poate fi de asemenea utilizat pentru a reduce reactiile alergice cauzate de contactul cu plantele, insectele, alimentele si alte substante care cauzeaza alergii. Intern, poate preveni anafilaxia, urticaria si umflarea gatului.

Protectie impotriva Salmonella

Salmonella este una dintre cele mai periculoase cauze ale bolilor alimentare in lume, astfel incat orice modalitate naturala de a proteja impotriva ei este foarte importanta. Coriandrul are un nivel neobisnuit de ridicat de dodecenal, un compus natural care poate fi folosit ca un antibiotic natural.

Imbunatateste sanatatea oaselor

Coriandrul este o sursa de calciu. Calciul si alte minerale esentiale gasite in coriandru sunt componente integrale ale regenerarii osoase si sanatatii oaselor, oferind si protectie impotriva osteoporozei. Coriandrul va poate ajuta sa va mentineti oasele sanatoase si puternice.

Controleaza diabetul

Datorita efectului stimulator al coriandrului asupra glandelor endocrine, secretia de insulina este crescuta din pancreas, si ulterior creste nivelul de insulina din sange. Astfel regleaza asimilarea si absorbtia adecvata a zaharului si scaderea nivelului zaharului din sange. Aceasta proprietate este extrem de benefica pentru pacientii care sufera de diabet si alte afectiuni asociate. Poate ajuta la scaderea riscului de crize periculoase.

Alte beneficii

  • reduce durerea si inflamatia – poate avea efect analgezic si antiinflamator si semintele de coriandru pot fi utilizate in medicamente antiinflamatorii;
  • are proprietati antioxidante, datorita carotenoizilor – astfel ca poate reduce riscul numeroaselor afectiuni, incluzand mai multe tipuri de cancer si boli oculare, dar mai sunt necesare studii in acest sens;
  • are proprietati antifungice – uleiul esential de coriandru poate proteja impotriva infectiilor fungice;
  • conservant natural – datorita continutului ridicat de antioxidanti, uleiul extras din frunzele de coriandru poate inhiba oxidarea atunci cand este adaugat la alte alimente, intarziind sau prevenind deteriorarea;
  • acizii din coriandru pot fi foarte eficienti in reducerea nivelului de colesterol din sange, reduc nivelul de depunere a colesterolului LDL rau pe peretii interiori ai arterelor si venelor, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare grave, cum ar fi infarct miocardic, ateroscleroza si accidente vasculare cerebrale;
  • este considerat a fi un afrodisiac natural si, in mod traditional, a fost folosit pe scara larga in combinatii cu alte plante pentru a creste libidoul.

Utilizari

Semintele de coriandru sunt de obicei prajite si macinate inainte de utilizare; in caz contrar, pot avea o textura dura cand sunt mestecate. Este folosit in multe feluri de mancare, cum ar fi retete exotice si in unele produse de panificatie.

In general se folosesc frunzele de coriandru. Cea mai obisnuita metoda de a folosi coriandrul este ca un condiment culinar. Este frecvent utilizat in sosuri si bucataria asiatica. Semintele intregi sunt adesea prajite inainte de macinare. Pe langa utilizarea culinara exista mai multe preparate medicinale pentru seminte de coriandru. Ele pot fi folosite in diferite remedii pentru crampe menstruale, dureri articulare si dureri de cap.

Se poate consuma si ceai de coriandru – care se prepara prin infuzare si se poate consuma de 2-3 ori pe zi. Doza recomandata de coriandru este de 2,5 – 5 g. Radacinile de coriandru sunt, de asemenea, comestibile si sunt folosite in bucataria asiatica.

Alegerea coriandrului

Alegeti coriandru cu frunze verzi si tulpini. Evitati coriandrul care are frunze galbene sau uscate, care au pete negre sau alte deteriorari vizibile. Coriandrul ar trebui sa aiba un miros dulce si proaspat, nu neplacut.

Posibile riscuri

Coriandrul poate fi un alergen si, deoarece este adesea folosit in combinatie cu alte condimente, este greu de detectat. Face parte din familia condimentelor care includ chimion, fenicul si telina, toate acestea fiind implicate in reactii alergice in ultimii ani.

Referinte:
(1) Coriander, link: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-117/coriander
(2) Coriander, link:https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ingredientsprofiles/Coriander
(3) Health benefits of cilantro (coriander), link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/277627.php
(4) Cilantro vs Coriander: What’s the Difference?, link: https://www.healthline.com/nutrition/cilantro-vs-coriander#section6
(5) Coriander, link: https://botanical.com/botanical/mgmh/c/corian99.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma