Iata ce sunt acarienii Demodex, cand cauzeaza complicatii, ce este infectia cu Demodex, simptome asociate si recomandari de tratament si preventie.

Cuprins:

1. Ce este Demodex?
2. Ce este demodecidoza?
3. Simptomele infectiei cu Demodex
4. Tratamente pentru infectia cu Demodex

Ce este Demodex?

Demodex este numele dat unor acarieni foarte mici, care traiesc pe pielea noastra. Sunt ectoparaziti (traiesc la suprafata corpului ca paraziti) cu opt picioare si traiesc in foliculii de par si in glandele sebacee. In general, acestia sunt inofensivi si nu produc probleme. Insa, in cazul in care se dezvolta in numar foarte mare pot cauza simptome si probleme ale pielii.

Acesti acarieni se gasesc mai ales pe obraji, pe frunte, pe tample si in partile laterale ale nasului. De asemenea, se gasesc pe pleoape, pe gene, sprancene, pe urechi, pe gat si pe scalp. Prefera zonele cu mult sebum.

Tipuri de Demodex

Au fost identificate doua tipuri de astfel de acarieni – Demodex folliculorum si Demodex brevis. Demodex folliculorum are cam 0,3-0,4 mm lungime si se gaseste in foliculii de par mici, in special in gene. Atat in ​​stadiul imatur, cat si in cel adult, se hranesc cu celulele pielii. Demodex brevis are cam 0,15-0,2 mm lungime, se gaseste in glandele sebacee care sunt conectate la foliculii de par mici si se hraneste cu celulele de acolo.

Demodex la nivelul pielii – cand cauzeaza probleme?

Oricat de mult am curata fata, este este aproape imposibil sa scapam de acestia. Acarienii Demodex ies la suprafata de obicei noaptea cand dormim, astfel incat sa se poata hrani cu celulele moarte ale pielii inainte de a se retrage pentru a depune oua. Ciclul de viata tipic al Demodex este de obicei de 2 -3 saptamani. Femela depune 15 – 20 de oua in interiorul foliculului de par langa glandele sebacee. Acarienii sunt capabili sa se deplaseze cu aproximativ 10 mm/h si tind sa fie mai activi in intuneric.

Se crede ca atat D. folliculorum cat si D. brevis consuma citoplasma celulelor epiteliale prin strapungerea membranei celulare. Acarienii D. folliculorum tind sa se gaseasca mai mult in zona fetei, in timp ce acarienii D. brevis tind sa migreze in zona gatului si spre piept. D. folliculorum merge catre partea superioara a foliculului de par si se hraneste cu celule ale pielii si sebum. D. brevis prefera sa stea in glandele sebacee si sa se hraneasca cu celulele de acolo. In cantitati mici acesti acarieni nu cauzeaza probleme, ba chiar au rolul de a indeparta celulele moarte ale pielii. Insa, cand se dezvolta in exces, pot cauza anumite probleme la nivelul pielii.

Ce este demodecidoza?

Un numar mic de acarieni Demodex poate fi util, deoarece indeparteaza celulele moarte ale pielii. Cat timp populatia de acarieni Demodex ramane sub control, este putin probabil sa apara simptome si efecte adverse. Cu toate acestea, uneori se dezvolta prea multi acarinei, ceea ce provoaca inflamatie. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 – 30 de ani pot fi mai vulnerabile la dezvoltarea acestei probleme.‌

Toate bolile cutanate cauzate de acarienii Demodex sunt clasificate sub termenul de demodecidoza sau demodicoza. Infestarea cu Demodex ramane de obicei asimptomatica, desi ocazional unele boli ale pielii pot fi cauzate de dezechilibrul mecanismului imunitar. Blefarita cronica este adesea legata de infestarea cu Demodex.

De obicei sunt inofensivi in cantitati mici, dupa cum am mentionat anterior. Devin o problema atunci cand sunt prezenti in numar mare pe piele. Astfel provoaca iritatii ale pielii, printre alte probleme. ‌Toata lumea are Demodex in cantitati mici la nivelul pielii. Insa, este posibil sa aveti un risc crescut de a dezvolta in exces acesti acarieni daca aveti:

  • un sistem imunitar slabit;
  • dermatita;
  • infectii ale pielii;
  • alopecie;
  • acnee, in special forme inflamatorii;
  • rozacee, desi dovezile tot mai mari sugereaza ca acarienii pot cauza de fapt aceasta afectiune.

Simptomele infectiei cu Demodex

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale infectiei cu Demodex sunt:

  • piele aspra, solzoasa, descuamata;
  • mancarimi ale pielii;
  • roseata, inflamatii si eruptii cutanate – cu pustule;
  • sensibilitatea pielii;
  • senzatie de arsura;
  • eczeme;
  • blefarita.

Simptomele cauzate de acarienii Demodex folliculorum sunt uneori confundate cu acneea sau uscaciunea severa a pielii. Unele studii au aratat ca o persoana cu rozacee poate avea uneori de patru ori mai multi acarieni Demodex pe fata decat cineva fara aceasta afectiune. Blefarita este o inflamatie a pleoapelor care poate provoca formarea de cruste, lacrimare si roseata. S-a observat in multe cazuri un numar crescut de acarieni Demodex la persoanele cu blefarita cronica. Numarul crescut de acarieni Demodex este, de asemenea, asociat cu simptome de dermatita nespecifica pe fata.

Demodex brevis este, de asemenea, asociat cu agravarea anumitor probleme ale pielii, cum ar fi eczema si rozaceea. La fel ca in cazul Demodex folliculorum, factori precum sistem imunitar slabit pot creste riscul de demodecidoza. Demodex in exces este mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 – 30 de ani, deoarece nivelurile de sebum sunt mai ridicate in aceasta perioada. Acarienii sunt rar observati la copiii sub 5 ani din cauza productiei scazute de sebum.

Tratamente pentru infectia cu Demodex

Deoarece acesti acarieni nu sunt vizibili cu ochiul liber, va trebui sa mergeti la medic pentru a obtine un diagnostic corect. Pentru a diagnostica acesti acarieni, medicul va preleva o mica proba de tesut folicular si sebum de pe fata. O analiza a probei la microscop poate determina prezenta acestor acarieni pe fata. Demodecidoza inseamna prezenta a minimum 4-6 acarieni intr-un folicul pilos. In cantitati mai mici sunt considerati normali.

Tratamentul pentru dezvoltarea mai crescuta a acarienilor de acest tip (dar si masurile de preventie) poate include spalarea corecta a fetei, a parului, a pleoapelor si genelor si exfolierea regulata. Se recomanda o rutina corecta si eficienta de ingrijire a pielii – care sa includa spalarea fetei cu produse dermatocosmetice blande cu pielea si exfolierea pielii pentru a indeparta celulele moarte. Uneori pot fi recomandate produse pe baza de ulei de arbore de ceai.

Tratamentul direct de obicei nu este necesar decat daca o persoana prezinta simptome severe. Tratamentele medicale depind de tipul simptomelor. Medicul poate recomanda creme, geluri sau produse de spalare care contin sulf, benzoat de benzil, acid salicilic, sulfura de seleniu. Scopul acestor tratamente este de a reduce numarul de Demodex de pe piele. Cu cat sunt mai putini acarieni, cu atat este mai mica probabilitatea ca pielea sa fie afectata. Pot fi recomandate uneori si medicamente ca metronidazol, crotamiton, ivermectina – in cazurile mai severe.

Tratamente pentru blefarita cauzata de Demodex

Pacientii cu demodicoza pot prezenta blefarita asociata cu Demodex, caracterizata prin iritatii oculare, mancarimi si formarea de cruste la nivelul pleoapelor. Uneori duce la caderea genelor, inflamatia conjunctivala si chiar afectarea vederii. Ca tratament si preventie este esentiala igiena corecta a ochilor si a pleoapelor, inclusiv folosind servetele sterile speciale cu extract purificat din ulei de arbore de ceai sau alte ingrediente, la recomandarile medicului oftalmolog. Blefarita cauzata de acarienii Demodex poate fi tratata prin curatarea zilnica a ochilor cu apa calda, folosirea de servetele sterile pentru indepartarea crustelor si a impuritatilor – uneori pot fi necesare si picaturi oftalmologice sau unguente. Compresele calde pot ameliora umflarea si pot curata genele si pleoapele.

Concluzie

Desi poate fi neplacut sa ne gandim la acarienii care traiesc in piele si foliculii de par, acestia sunt de obicei inofensivi si nu provoaca simptome. Cu toate acestea, un numar mare de Demodex poate duce la simptome si efecte neplacute la nivelul pielii si ochilor. Drept urmare, este important sa acordam atentie igienei fetei si a ochilor. Insa, in anumite cazuri, factori precum un sistem imunitar slabit pot duce la declansarea acestei probleme, chiar daca igiena este una corecta. Daca va confruntati cu probleme la nivelul pielii sau ochilor, mergeti la medic pentru a depista cauza si pentru a primi tratamentul adecvat.

O alta cauza legata de cresterea acarienilor Demodex este folosirea in comun a produselor cosmetice. De asemenea, folosirea demachiantelor uleioase sau a produselor de machiaj groase creeaza un teren propice pentru Demodex. Nu impartasiti produsele de machiaj cu alte persoane si spalati in mod regulat prosoapele si lenjeria de pat.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884930/
(2) https://www.healthline.com/health/demodex-folliculorum
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320159
(4) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-are-demodex-mites
(5) https://dermnetnz.org/topics/demodex

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma