Alergia la praf – simptome, cauze si tratament

Iata cum se manifesta alergia la praf, care sunt cauzele posibile, factorii declansatori, precum si metodele de tratament si preventie.

Cuprins:

1. Ce este alergia la praf?
2. Cauzele alergiei la praf
3. Cum ne dam seama ca avem alergie la praf?
4. Optiuni de tratament si preventie

Ce este alergia la praf?

Praful este unul dintre cei mai obisnuiti alergeni din interior sau exterior. Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat la o substanta straina, de obicei inofensiva. De obicei, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a ne proteja de invadatorii nedoriti, cum ar fi agentii patogeni. Insa, cand vine vorba despre alergii, corpul produce anticorpi drept raspuns la ceva care este in mod normal inofensiv – in acest caz, praful. Apoi, cand organismul intra in contact cu acel element, reactioneaza exagerat si elibereaza substante chimice precum histamina, care provoaca simptome de alergie.

Cauzele alergiei la praf

Alergia este un raspuns exagerat al sistemului imunitar la anumite elemente, care nu sunt de obicei daunatoare – substante alergene. Exista alergii sezoniere si exista alte alergii ce pot fi prezente pe tot parcursul anului. Praful se gaseste peste tot, in fiecare colt al casei. Praful din casa reprezinta o combinatie de particule de diferite tipuri. Desi este numita generic alergie la praf, vorbim despre alergia la anumite componente. Praful contine in principal doua tipuri de acarieni (Dermatophagoides farinae si Dermatophagoides pteronyssinus), dar si fungi, spori de mucegai, resturi de insecte, cum ar fi de la gandacii de bucatarie, scuame provenite de la animale, par de animale, micelii etc.

→ Citeste si despre Alergia la pisici si Alergia la polen.

Este important de retinut ca praful poate fi o problema, provoaca stranut de cele mai multe ori, dar numai anumite persoane au raspunsurile imune severe care constituie de fapt alergia la praf.

Cum ne dam seama ca avem alergie la praf?

La fel ca alte reactii alergice, simptomele alergiei la praf sunt destul de usoare, ca stranut, ochi rosii si lacrimati, mancarimi la nivelul nasului, nas infundat sau secretii nazale. Daca aveti astm, simptomele pot fi mai severe si pot include si tuse, presiune la nivelul sinusurilor, respiratie dificila, respiratie suieratoare, picurare postnazala.

Cea mai buna modalitate de a determina daca alergia este la praf si este cauzata de acarieni sau de un alt alergen este sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect. Cea mai comuna metoda de testare este testul cutanat prick test. La suprafata pielii se aplica unele picaturi de alergen – extracte purificate, si se trece la inteparea usoara a pielii cu o serie de ace speciale sterile. Nu provoaca sangerare, fiind intepaturi foarte usoare. Se asteapta pentru a vedea daca apar reactii alergice. Acestea se pot manifesta ca mici umflaturi in zona intepata, impreuna cu inrosire si mancarime. De asemenea, se poate face testarea folosind un test de sange IgE specific. ⇒ Despre testarea alergologica poti citi pe larg aici.

Optiuni de tratament si preventie

Cel mai important pas este evitarea expunerii la praf si acarieni pe cat posibil. Limitarea expunerii la praf si acarieni va reduce simptomele. Cu toate acestea, este aproape imposibil sa scapam complet de acarieni si de praful din mediul. De asemenea, este posibil sa fie nevoie de medicamente pentru a controla simptomele.

Anumite medicamente eliberate fara prescriptie medicala si pe baza de reteta pot ajuta la reducerea simptomelor alergiei la praf si acarieni. De exemplu, antihistaminicele sunt disponibile sub forma de pastile, lichide sau spray-uri nazale. Antihistaminicele reduc productia de histamina de catre organism, o substanta chimica ce provoaca stranut, mancarime, secretie nazala si alte simptome de alergie. Corticosteroizii nazali reduc disconfortul la nivelul nasului si blocheaza reactiile alergice. Sunt cel mai eficient tip de medicament pentru rinita alergica, deoarece poate reduce toate simptomele, inclusiv congestia nazala. Corticosteroizii nazali au putine efecte secundare.

Decongestionantele sunt disponibile sub forma de pastile, lichide, spray-uri nazale sau picaturi. Retineti ca trebuie sa utilizati picaturi si spray-uri decongestionante pentru nas numai pentru o perioada scurta de timp. Decongestionantele orale pot provoca reactii adverse, cum ar fi insomnia si cresterea tensiunii arteriale la unele persoane

Uneori, simptomele nu se reduc de tot cu medicamente. Asta inseamna ca pacientii pot lua in considerare imunoterapia. Imunoterapia este un tratament pe termen lung care poate ajuta la prevenirea sau reducerea severitatii reactiilor alergice.

Citeste si: Poluarea aerului – efecte asupra sanatatii

Reducerea expunerii la praf si acarieni si limitarea simptomelor

Este imposibil sa scapam de intreaga populatie de acarieni, dar le putem reduce numarul. Reactiile pot fi legate de doza – cu cat aveti mai putini acarieni in casa, cu atat este mai mic riscul de simptome respiratorii sau dermatologice. In primul rand se recomanda anumite masuri pentru a tine sub control alergia la praf. Daca va confruntati cu alergie la praf este important sa incercati sa reduceti concentratia de praf si acarieni din locuinta pe cat posibil.

Ce putem face in acest sens?

Se recomanda sa evitati covoarele si mochetele si in schimb sa optati pentru suprafete lavabile, usor de spalat. Limitati si numarul de draperii, perne si alte produse textile care pot aduna praf, in special in dormitor. Evitati si jaluzelele, mobilierul tapitat si husele umplute cu puf, mai ales in dormitor. Acoperiti saltelele si pernele cu huse rezistente la praf cu fermoar si optati pentru perne antialergenice. Spalati lenjeria de pat saptamanal la temperaturi mai ridicate, pentru a distruge acarienii.

Curatenia si limitarea expunerii la praf

De asemenea, cand faceti curatenie este indicat sa purtati o masca de protectie pentru a evita inhalarea prafului. Poate fi util sa folositi un aspirator cu filtre speciale ce impiedica praful si acarienii sa ajunga inapoi in aer. Retineti insa ca aspirarea nu este suficienta pentru a elimina toti acarienii si deseurile acestora. O mare parte din populatia de acarieni poate ramane, deoarece acestia traiesc profund in interiorul canapelelor, a scaunelor, saltelelor, pernelor si covoarelor.

Curatarea este deosebit de importanta in dormitor. Pernele si saltelele ascund de obicei acarienii microscopici. Spalati lenjeria de pat saptamanal cu apa fierbinte si aspirati salteaua, somiera si sub pat. Pentru o protectie suplimentara, evitati pernele decorative si animalele de plus, folositi huse rezistente la acarieni pentru perne si saltele si luati in considerare evitarea covoarelor – astfel podelele vor fi mai usor de curatat si se evita praful acumulat in covoare.

Pentru a va proteja de alergiile la praf, stergeti si praful de pe mobilier in mod regulat. Stergeti cu o carpa umeda sau folosind un spray de curatare cel putin o data pe saptamana. Alegeti un aspirator cu filtru HEPA sau un sac dublu pentru a ajuta la captarea alergenilor si a prafului. De asemenea, spalati in mod regulat covoarele si perdelele (daca aveti in locuinta) de cel putin 2 ori pe an.

Reduceti umiditatea din locuinta – folositi un dezumidificator cu filtre speciale. De asemenea, este utila si folosirea unui purificator de aer, despre care poti citi mai multe aici.

Citeste si: Ordinea si curatenia in casa – beneficii pentru sanatate

 

Referinte:
(1) http://www.allergy.org.nz/A-Z+Allergies/Dust+mite+allergy.html
(2) https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/dust-allergies/
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/house-dust-mite
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560718/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma